Czy polecilibyście mi Palm'a VIIx ??

• 7 Odpowiedzi
  • 818 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 03, 2006, 00:04:27 »
Jak już wspominałem w wcześniejszym temacie że dopiero zaczynam z tą zabawą...

Jak możecie to powiedzcie mi czy warto zakupić Palm'a VIIx...
Mam możliwość zakupu takiego w pełni sprawnego...
Z tego co sprawdzałem to ma lepsze parametry od V ale czy to oznacza że w  
całokształcie jest od niego lepszy ??

Za wszystkie odpowiedzi dziex ...
 :D  :D  :D

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2006, 00:08:51 »
Nie warto. Lepiej kupić Vx, albo dołożyć do czegoś z serii m5XX.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2006, 09:06:22 »
Jeżeli nie zależy Ci na wymiennych akumulatorkach (VIIx chodzi na 2xAAA) to bierz Vx, który jest mniejszy i ma aluminiową obudowę. A parametry mając chyba takie same (ten sam procesor, pamięć RAM, ekran).

*

Offline pmk24

• 20
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2006, 09:57:14 »
Jezeli juz cos musisz miec to wez Vx, ale jezeli mozesz troche poczekac to
poobserwuj jakies serwisy aukcyjne, moze uda Ci sie wyrwac cos z serii m5xx. Polecam na poczatek m515.
Pozdrawiam.

*

Offline duskerini

• 649
    • http://www.tunio.info
  • Sprzęt: HP 6510, palmT|T, n6600
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2006, 11:02:09 »
polecam Vx: akumulatorek, troche akcesoriów dostępnych jeszcze na rynku, ladny wygląd. Solidny palmtop, szkoda ze obudowa klejona a nie na śrubki jednak przy odrobinie wprawy nie powinno to zaszkodzić!

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2006, 13:12:20 »
Tutaj masz krotkie porownanie Vx i VIIx. Dorzucilem jeszcze m500, ktory jest nastepca Vx i m515 ktory jest polecany przez wielu jako dobry na poczatek. (Dolaczam sie do polecajacych - tez go mam :) )

+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
|               |     m515      |     m500      |      Vx       |     VIIx      |
+---------------+---------------+---------------+---------------+---------------+
| CPU           | DB VZ 33 MHz  | DB VZ 33 MHz  | DB EZ 20 MHz  | DB VZ 33 MHz  |
| RAM           | 16 MB         | 8 MB          | 8 MB          | 8 MB          |
| FlashROM      | Tak           | Tak           | Tak           | Tak           |
| Karta pam.    | MMC/SD        | MMC/SD        | -             | -             |
| OS            | 4.1           | 4.0           | 3.3           | 3.5           |
| OS Upg 1      | -             | 4.1           | 3.5.3         | 3.5.3         |
| OS Upg 2      | -             | -             | 4.1           | -             |
| Rozdzielczosc | 160x160 16bit | 160x160 4 bit | 160x160 4 bit | 160x160 4 bit |
| Kolor         | Tak           | Nie           | Nie           | Nie           |
| Glebia        | 16 bit        | 4 bit         | 4 bit         | 4 bit         |
| Bateria       | wbudowana     | wbudowana     | wbudowana     | 2xAAA         |
| Obudowa       | "elegancka"   | "elegancka"   | "elegancka" | w stylu III   |

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2006, 21:14:18 »
Vx też ma procek 33mhz tylko z obniżoną częstotliwością. Wystarczy FastCPU, był jeszcze jakiś hack który w wersji shareware potrafił podkręcać do 37mhz co tu raczej nie przeszkadza. Pozatym Vx posiada update do OS 4.1. Wszyscy piszą, że palmtopa do updata trzeba gdzieśtam oddać i zapłacić - nic bardziej mylnego!!! Plik z aktualizacją bez problemu znajdziemy w internecie a całość robi się przez zwykły kabel com lub docka. Ponadto Vx ma ładną obudowę a z rozebraniem w celu wymienienia baterii nie ma kłopotu(ja rozbierałem 2) wystarczy pogrzać obudowę suszarką i podważać śruborętem.

Co do m505 i m515 to podobno da się podkręcić procesor do 60mhz a w 515 do tego ekran kolor i slot sd/mmc. Dlatego zależnie od budżetu polecam te trzy.

Mam nadzieję, że dużo rzeczy wyjaśniłem bo od pół roku siedzę w Windowsie CE.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 22, 2006, 02:51:42 »
Co do m515, to bylbym ostrozny z tym 60 MHz. Programy overclockujace pokazuja co chca, jesli zas odpali sie benchmark, to mozna okreslic z duza dokladnoscia z jaka czestotliwoscia procesor pracuje. (Moj maks to 51, ale zazwyczaj osiaga 48 MHz (badane przez sysinfo - pokazuje jaka jest zadana czestotliwosc i jaka jest realna wydajnosc, u mnie afterbuner ustawia 59, a sysinfo pokazuje realne 48. FastCPU oszukiwalo jeszcze bardziej - wszystkie benchmarki pokazywaly mniej niz z afterburnerem, mimo ze FastCPU udawalo ze dziala z 66 MHz))