co wybrać? Tungstena C czy coś z pocketpc, np Toshibe e740?

• 7 Odpowiedzi
  • 691 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinszczepanek

• *
  • 77
  • Pan Majster
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Witam!
Mam pytanko do wszystkich? Co byście polecali? Lepiej kupić Tungstena c czy Toshibe e740 albo HP iPaq'a 5450? Bo jestem na kupnie i sie zastanawiam. Wiem, że tungsten chodzi baaaaardzo szybko i do tego ma wbudowane WiFi a na tym mi najbardzoiej zależy. A jak jest np. z filmami na tym palmtopie? Czy dobrze chodzą? I wogóle prosiłbym o opinie na jego temat. I jakby któś mógł polecić czy lepiej wybrać tungstena czy coś z pocket pc. Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam wszystkich!!

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2005, 14:18:50 »
Toshiba e740 również ma wbudowane WiFi choć jest też wersja z Bluetooth ale na rynku polskim sprzedawane były (chyba) tylko wersje z WiFi. A 5450 ma WiFi i Bluetooth więc jest trochę bardziej wszechstronny.

Gdybyś napisał do czego poza filmami i WiFi chcesz tego używać to myślę, że miałbyś tu już lawinę odpowiedzi.

[Dodano: 2005-02-13 14:23:10]
Acha i najlepiej skasuj może ten wątek http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=12704 i nie zakładaj dwóch takich samych.

Dobrze, że Admin jest na obiadku :))

*

Offline marcinszczepanek

• *
  • 77
  • Pan Majster
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2005, 14:28:33 »
Zrobione :) A więc bardziej chodzi mi o zabawe, czyli oglądanie filmów, słuchanie muzyki oraz łącze z netem, przeglądanie obrazków, komunikacje za pomocą komunikatorów (w stylu gg) i takie różne. I ogólnie chodzi mi o ocene, który system operacyjny jest lepszy a co się z tym wiąże którego palmtopa wybrać. Wiem, że tungsten c chodzi jak błyskawica, ale z drugiej strony ma troche gorsze dostępne programy. A wybór jest dość trudny. Jak narazie używam palma z pocketpc i nie narzekam.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź :)

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2005, 14:35:18 »
Miałem e740 i jeśli chodzi o net, obrazki i klony gg to wszystko chodzi poprawne. Filmów niestety nie oglądałem więc nie mam opini.

Palmtopy z PocketPC na pokładzie mają IMO więcej możliwości (więcej softu) np. do nawigacji, emulacji konsol itp.

Jakiego PDA używasz w tej chwili?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2005, 14:35:46 »
Tungstena C sobie odpuść z prostego powodu - ma monofoniczne wyjście audio, do słuchania muzyki się nie nadaje.

Z innych palmów z WiFi mógłbym Ci doradzić np. Sony Clie TH55, wersja Euro ma WiFi i BT, wersja USA tylko WiFi. Jednak takie TH55 to już inny przedział cenowy, jest ich mało na rynku i bardzo trzymają cenę.
Są jeszcze takie palmy jak Clie TJ35/37, na Allegro chodzią po jakieś 600-900zł w zależności od wyposażenia. Mają Wifi, bardzo ładnie odtwarzają mp3, ale mają ekran 320x320 kwadratowy więc do filmów to tak sobie się nadają.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2005, 14:36:06 »
No patrząc z historycznego punktu widzenia na formu, trudno nie zauważyć tendencji do przesiadania się z PALMów na PocketPC, głównie właśnie ze względu na lepszą obsługę multimediów. PocketPC nie widzi problemów z odczytywaniem różnych formatów plkiów, z łączeniem do Internetu itd. Pod tym względem system PocketPC jest bardziej otwarty i uniwersalny w porównaniu do PALMOSa
Mimo wszystko ... wybór należy do Ciebie ;)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2005, 14:36:28 »
Watkow w stylu ktory system lepszy byly setki.
Czytaj szczegolnie te ktore pochodza od bylych uzytkownikow PalmOs.
Dodatkowo co jakis czas takie debaty sa na grupie dyskusyjnej , np tu :
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?group=pl.comp.sys.palm&tid=1028519

*

Offline marcinszczepanek

• *
  • 77
  • Pan Majster
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2005, 14:51:16 »
Wielkie dzięki za tyle odpowiedzi. Narazie używam Mediona PPC200 :) Model z prockiem 400 MHz. I jestem bardzo zadowolony. Tylko że on niema ani wifi ani bt.
I tak wogóle to mnie przekonaliście do pocketpc :) Wielkie dzięki!
Pozdrawiam