Co kupić Tungsten LifeDrive czy T/X ?

• 15 Odpowiedzi
  • 1825 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:10:24 »
Witam,
Po ponad rocznej przygodzie z PocketPC (ostatnio WM 5) postanowiłem wrócić do PalmOS (jeszcze chodzi mi po głowie Nokia 770).  Zastanawiam sie który sprzęt wybrać LifeDrive czy T/X. Czy różnice są tylko w 4GB? I jak z synchrinzacją z Linuxem?
Pozdrawiam.
MK

*

elektryk

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:23:19 »
Prawde mowiac tez mam taki dylemat. Jednak biore bardziej pod uwage T|X. Ten HDD przydalby sie pewnie, ale w koncu po co twardziel w kieszeni.

*

lucass

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:43:46 »
zdecydowanie polecam T/X...lifedrive mimo patchów oprogramowania, jest cieższy i wolniejszy.... do TX wsadzisz karte 2 GB  i napewno wystarczy....
nie powinno byc problemów z synchronizacja z linuxem tylko musisz odpowiednie conduity znalesc, nie pomoge bo sam z windoza i z mackiem synchronizowałem tylko....

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:07:25 »
Raczej T|X. LD jest dobry jeżeli np. dużo fotografujesz i chcesz przenosić dane z karty SD na dysk. Innych zalet w porównaniu z T|X nie widzę...

Cytat: "markruk"
I jak z synchrinzacją z Linuxem?

Nie powinno być problemów. Jakiej dystrybucji Linuksa używasz?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:11:29 »
Dziękuję za odpowiedź.
W opisie LifeDrive przeczytałem, że podczas przesyłania danych (rozumiem, że ściągania plików, przeglądania internetu) nie można korzystać z funkcji pda. Czy w T/X też tak jest?
Czy nowe łaty do LifeDrive nie poprawiają sytuacji? I ostatnie chyba pytanie, czy różnica w dostępnej pamięci na korzyść T/X jest bardzo istotna?
MK

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2006, 20:27:29 »
Cytat: "Kusiu"
Raczej T|X. LD jest dobry jeżeli np. dużo fotografujesz i chcesz przenosić dane z karty SD na dysk. Innych zalet w porównaniu z T|X nie widzę...

Witam.

Też trenowałem ten temat :-) Różnice na korzyść LD to jeszcze aluminiowa obudowa i mikrofon. To drugie mogłoby się przydać np. do skype-a lub notatek głosowych (jeśli ktoś używa). Za to jest - jak napisali przedmówcy - cięższy. I sporo droższy...

Pozdrawiam

*

lucass

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2006, 20:33:16 »
nie ma wersji skype na palm os jeszcze....sa jakies beta wersje tylko

*

Offline bronek

• **
  • 206
  • Sprzęt: Era G1
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2006, 22:08:32 »

W opisie LifeDrive przeczytałem, że podczas przesyłania danych (rozumiem, że ściągania plików, przeglądania internetu) nie można korzystać z funkcji pda. Czy w T/X też tak jest?
Czy nowe łaty do LifeDrive nie poprawiają sytuacji? I ostatnie chyba pytanie, czy różnica w dostępnej pamięci na korzyść T/X jest bardzo istotna?
MK

1) wszak w PalmOS nie ma wielozadaniowości, czyli w danej chwili może być uruchomiony (w zasadzie) jeden program, czyli albo przeglądasz strony albo korzystasz z innych aplikacji, żadna łata tu nie pomoże (w tle możesz sobie jedynie muzyki posłuchać)

2) większa ilość pamięci w TX na pewno jest WYGONDA, a czy bardzo istotna, to już zależy od ilości i wielkości zainstalowanych przez CIEBIE dodatkowych aplikacji

*

lucass

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2006, 22:12:21 »
bronek, wieksza pamieć w stosunku do czego ? bo chyba nie wiesz o czym mowisz ... :lol:

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2006, 22:38:59 »
Cytat: "lucass"
bronek, wieksza pamieć w stosunku do czego ? bo chyba nie wiesz o czym mowisz ... :lol:

Pytanie dodatkowe było "czy różnica w dostępnej pamięci na korzyść T/X jest bardzo istotna?". Zgaduję, że chodzi o pamięć RAM, której w TX jest 128MB, a w LD 64MB. Z pamięcią zazwyczaj jest tak, że im więcej, tym lepiej ;-) Tak jak napisał Bronek, zależy jak wiele dodatkowego softu będziesz instalować, IMHO 64MB powinno być wystarczające, chociaż posiadanie 2x tyle na pewno nie boli...

Proponuję zapoznać się jeszcze z review na Palminfocenter:

http://www.palminfocenter.com/news/7840/palm-lifedrive-mobile-manager-review/
http://www.palminfocenter.com/news/8140/palm-tx-handheld-review/

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
  • Sprzęt: Nexus S
Re: Co kupić Tungsten LifeDrive czy T/X ?
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2006, 10:51:07 »
Zastanawiam sie który sprzęt wybrać LifeDrive czy T/X

to się szybciej zastanawiaj, bo na tej aukcji (nie moje):

http://allegro.pl/item96412921_okazja_palm_tx_okazja.html

zostały jeszcze tylko 4 sztuki za 750zł. Imo jak za darmo.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2006, 13:02:34 »
Cytat: "jjankow"
Zgaduję, że chodzi o pamięć RAM, której w TX jest 128MB, a w LD 64MB. Z pamięcią zazwyczaj jest tak, że im więcej, tym lepiej ;-) Tak jak napisał Bronek, zależy jak wiele dodatkowego softu będziesz instalować, IMHO 64MB powinno być wystarczające, chociaż posiadanie 2x tyle na pewno nie boli...

Akurat w przypadku LD mniejsza ilosc pamieci to nie problem - wystarczy program typu PowerRun by przerzucic dowolne aplikacje na karte pamieci (przypuszczam ze rowniez na 4GB dysk). Uruchamia sie je tak jak kazda inna aplikacje, system swietnie mi dzialal na T|T (16MB pamieci)

"problemem" moze byc za to dysk - ktory potrzebuje troszke czasu na "rozruch", a gdy pracuje zuzywa wiecej pradu niz karta.
Zgodze sie natomiast, ze uzywanie LD jako skrzyzowania palmtopa z fotobankiem moze byc calkiem fajna opcja

T|X ma zdaje sie - nie jestem pewny - wiecej pamieci Heap, (na pewno ma wiecej niz T|5) i to moze byc jego atut.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 06, 2006, 15:53:55 »
moim argumentem byl rozmiar. wewnetrznie prawie sie nie roznia (dysk mozna przezyc -- karta 2gb rozwiazuje problem), mikrofon rowniez ( narazie skypa niet), obudowa w tx jest 'nietandetna', reszta wnetrznosci podobno taka sama. podobno jest jeszcze problem menadzera plikow w tx (tzn. nie ma), ale mozna go dolozyc (np. freewerowy filez). co do linuxa -- raczej bez problemow, ale nie jest to tak intuicyjne jak sobie wyobrazalem. chwilowo jest problem z udev i tworzeniem linku w momencie synchronizacji (jest szansa, ze nastepny [0.12] pilot-link to zalatwi). poki co kpilot dziala tak sobie, jpilot (jest ubozszy, ale da sie uzywac) dziala calkiem stabilnie. ciekawa jest mozliwosc synchronizacji po BT (no more wires ;]). nie podoba mi sie kwestia zasilania -- kiedy palm jest martwy NIE da sie go naladowac przez BT (pytanie: tak samo jest z LD?). ach. jeszcze jedna chyba istotna roznica. zeby TX pracowal jako czytnik kart potrzebny jest specjalny soft, a mi sie ten sposob nie specjalnie podoba (poza tym jak transferujesz wiekszy plik moze byc tak, ze TX sie wylaczy w trakcie (saving energy), zawieszajac caly transfer). jak to dziala w LD?  

pozdrawiam,
ndg.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 06, 2006, 16:37:36 »
Cytat: "stymek"
kiedy palm jest martwy NIE da sie go naladowac przez BT

:shock: rozumiem, że to jakaś pomyłka podczas pisania? Chcesz bezprzewodowo naładować palma poprzez moduł do komunikacji?

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2006, 17:24:29 »
Cytat: "Kusiu"
Cytat: "stymek"
kiedy palm jest martwy NIE da sie go naladowac przez BT

:shock: rozumiem, że to jakaś pomyłka podczas pisania? Chcesz bezprzewodowo naładować palma poprzez moduł do komunikacji?

sorki. oczywiscie chodzilo o USB ;] ech.. swoja droga takie ladowanie po BT to byloby cos.. moze kiedys?

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 09, 2006, 20:21:55 »
Przejrzałem dzisiątki stron i przeczytałem masę postów na różnych forach. Zdecydowałem się na TX. Teraz tylko wybór dostawcy i zamówienie.
Dziękuję Wam za pomoc.
MK