co kupic ???

• 10 Odpowiedzi
  • 2344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ama2

• *
  • 90
co kupic ???
« dnia: Sierpień 24, 2002, 16:29:38 »
Wszystko zalezy bardziej od tego co potrzebujesz i ile masz kasy anizeli od tego co jest na rynku. Bo na rynku jest full sprzetu.
Moj przyklad:
Okreslilem swoje potrzeby na:
- urzadzenie maksymalnie male, zeby mozna przy sobie w kieszeni nosic,
- pelna obsluga managera tj. kalendarz,kontakty,notatki,zadania - sprzezone z Outlookiem,
- jedyna gra to szachy
- obsluga SMS,poczty - przegladarka internetowa nie konieczna (wiec odpada koniecznosc koloru)
- mozliwosc posiadania baz danych,
- dostep do serwisow gazetowych, itp
- mozliwosc przechowywania duzej ilosci tekstow - ksiazki, notatki, publikacje
- obustronne sprzezenie z Wordem
=========================================
wniosek - koncentracja na urzadzeniu cz/b
- od 16 mb pamieci plus karty zewnetrzne
=========================================
kupilem wiec sobie na www.Allegro.pl - odpowiednik palma c500 - IBM workpad c500 za .....770 pln (wg mnie cena b.dobra) i rozszerzylem w Scientific do 16MB za ok 230 pln plus dokupilem na gieldzie dwie karty SD po 100pln!!! kazda

I mam wszystko co potrzebuje!

Zeby zrealizowac te funkcje moglem rownie dobrze wydac 2000 ale po co jak za 1,5 roku ten sprzet i tak bedzie b.przestarzaly a ja bede mial kolejne 800 pln na zakup lepszego modelu.
Pozdro
Andrzej ama2

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
co kupic ???
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2002, 09:48:23 »
Napisze tak :
kolor nie jest wcale taki drogi, poza tym niestety m500 (c500) a m505 dla mnie to kolosalna roznica ja nie zamienilbym koloru na b&w juz za zadne skarby ...
ale to moja opinia,
m505 jest uwazam niezlym rozwiazaniem i mysle ze mozna go dostac po cenie calkiem rozsadnej i nie duzo wiekszej niz 770 PLN jak za c500,
ja proponuje m505 nawet uzywany ...

pozdro
pozdrawiam
Jachu

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
co kupic ???
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2002, 14:38:44 »
m505:
8mb RAM
OS 4.0

m515:
16mb RAM
"lepszy" ekran
OS 4.1

"lepszy" ekran jest jaśniejszy i ma dwa stany podświetlenia, spotkałem się jednak z opinią osoby która woli ten od 505.

W m505 można rozszerzyć pamięć i wgrać nowego OSa wieć będą się wtedy różnić tylko ekranem.

O PPC zapomnij jeśli nie chcesz klnąć jak na winzgroze :)

co kupic ???
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2002, 00:50:16 »
Jednak chyba zainteresuje sie powazniej tym m515 (dzieki!) :)

Moglbys mniej wiecej napisac ile pracuje on na akumulatorku? Czytalem ze okolo tygodnia, ale cos mi sie nie chce w to wierzyc. Ipaq kumpla max 2 gora 3 dni wiec cos nie bardzo daje wiare w ten tydzien... jak to wychodzi w normalnych godzinach pracy ?

No i ewentualnie jak sie ma bateria (czy mozna ja w razie czego wymienic (mniej wiecej cena) czy jest niewymienialna jak w ipaqach oraz jaka jest awaryjnosc tego m515 ? wologle jak to jest z awaryjnoscia palmow???

*

Offline ama2

• *
  • 90
co kupic ???
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2002, 10:33:40 »
Cena 505 faktycznie spada i jezeli mozna dostac w porownywalnej cenie to tez sie bym nie zastanawial (ale wylacznie nowy model - bo serwis jest mimo wszystko drogi). Dla mnie najwazniejsze jest 16MB RAM i karty SD. A najwazniejsze, ze jest to PALM a nie rozwiazanie z oprogramowaniem Microsoftu.

*

Offline jawi

• *
  • 77
co kupic ???
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2002, 10:20:34 »
W Pocket PC masz od razu Worda, Excela, IE, Media Playera, lepszy ekran itd. Z drugiej strony komputerek jest większy, bardziej energożerny. O powodzeniu i -zdaje się -ciągłej dominacji -platformy Palm OS decyduje niezwykła prostota obsługi oraz mnóstwo programów. O dziwo na ekraniku Palma zdjęcia wyglądają często bdb!
Zajrzyj może na www.mobilecomputing.pl, opisywali tam różne modele i systemy.

*

Offline ama2

• *
  • 90
co kupic ???
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 04, 2002, 11:57:57 »
Na moj gust to zamiast MediaMarkt, gdzie ci malo pokaza sprobuj na forum poprosic kogos z Twojego miejsca zamieszkania o spotkanie i pokaze Ci o niebo wiecej niz moglbys zobaczyc w sklepie. Nawet gdyby to byl gorszy model to moglbys sie chodziaz przekonac o swietnym systemie operacyjnym i intuicyjnym oprogramowaniu.

*

Offline jawi

• *
  • 77
co kupic ???
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2002, 09:19:21 »
Słabość ekranu m505 to znana sprawa.
Co z niezawodnością systemu, różnorodnością dostępnego oprogramowania, wagą urządzenia i gabarytami? Coś mi się wydaje, że czas ciągłej pracy PPC będzie krótszy (szybsze procesory, większe ekraniki, bardziej skomplikowany system operacyjny)! Ja mam Palma IIIc i kiedy używam go niezbyt intesywnie- zapominam, kiedy go ładowałem (w teście Mobile Computing przy dużej jasności ekranu działał 6h).
Jasne, że PPC ma większe możliwości- to przecież kieszonkowe Windows. Palm OS powstał przy innych założeniach i ewoluował, oferując coraz wieksze możliwości przy ciągłej prostocie, niezawodności i małym zapotrzebowaniu na pamięć i moc procesora.
Nie twierdzę, że PPC jest gorszy- zależy tylko, co komu bardziej odpowiada.

co kupic ???
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2002, 23:04:45 »
Zgadzam sie w 100% !

Nie uwazam ze palm os jest w zadnym wypadku gorszy czy cos w tym stylu. Po prostu sa to dwa rozne systemy i nie podejmowalbym sie kontynuowania polemiki na odwieczny temat palm os VS pocket pc....

Ogladalem palma m 515 i jest bardzo fajny, szkoda tylko ze jego konstruktorzy zapomnieli o zainstalowaniu takich np. zy jak dyktafon, ktory sie naprawde przydaje.

Zreszta 16 MB w m515 ktory wcale nie okazal sie takim przelomem, lecz tylko kolejnym odswiezonym produktem to zdecydowanie za malo ! Wiem ze zaraz ktos napisze ze to wystarcza i sa np. karty SD/MMC, ale za te pieniadze chcialbym miec min 32 MB! Czy to zbyt duze wymagania?

Cos jednak ten palm os w sobie takiego ma...

*

Offline Frugo

• *
  • 60
    • www.wmasg.pl
co kupic ???
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2002, 02:20:21 »
Nie wiem czemu sie wszyscy skupili na 500tkach. Moim zdaniem godny uwagi jest tez Sony Clie. Masz i kolorowy i b&w, cena moim zdaniem wiecej niz przystepna. Mozna dokupywac karty ktore tez sa dosc tanie. Dobre ceny sa na www.bestbuy.com przesylka tez nie drogo. :)
Ja mam sony s320 i 32MB MS pracuje bez zarzutu, akumulatorki trzymaja bardzo dlugo bo ponad 2 tyg. a uzytkuje palma dziennie ponad 2-3 godziny i bardzo czesto gram.

*

Offline jawi

• *
  • 77
co kupic ???
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2002, 08:53:21 »
Wydaje mi się, że Palm OS jest po prostu "sympatyczny"!