Bazy danych w Palmi-e

• 6 Odpowiedzi
  • 915 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bazy danych w Palmi-e
« dnia: Maj 03, 2003, 17:51:46 »
Witam !
Poszukuję informacji o programach bazodanowych na Palm-a.
Czy znacie jakieś inne niż ThinkDB 2 ?
Pozdrawiam
Przemek

Bazy danych w Palmi-e
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2003, 20:02:55 »
Jfile; HendBase; SmartList To Go (to zdjasie nowa nazwa thinkDB)
kazda ma swoje wady i zalety. Znajdziesz tez wtyczki aby konwertowac bazy z Accesa; SQL (przez ODBC); SmartList synchronizuje sie z accesem

*

Offline paulo

• **
  • 246
  • Sprzęt: HTC SENSATION
Bazy danych w Palmi-e
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2003, 15:05:51 »
Mobile Access wygląda ciekawie... www.mobi-systems.com

BTW witam ziomka z miasta Św. Wieży :)
:: paulo :: happy HTC SENSATION user :: GG 1521349 ::

*

Offline Duque

• 18
Bazy danych w Palmi-e
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2003, 17:38:00 »
Popularny jest MobileDB firmy Handmark, jest dość wygodny i do podstawowych zastosowań się nadaje, poza tym w Internecie jest dostępnych bardzo dużo baz danych dla tego programu. Ale z tego co mi wiadomo, to jego możliwości ograniczają się do jednej tylko tabeli, nie można tworzyć bardziej skomplikowanych relacji (jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi).
Ja natomiast bardzo sobie chwalę SmartListToGo, jest trochę bardziej skomplikowany, ale o to właśnie chodzi. Nie ma tego ograniczenia co powyższy program. Ma konwerter do accessa, eksport do txt itp. Poza tym możliwość tworzenia związków między tabelami, wiele typów danych itp itd. Umiejętne wykorzystanie pozwala na utworzenie znacznie sprawniejszych aplikacji niż dostępne na rynku na przykład do śledzenia ilości spożytych kalorii, rejestrowania wydatków, inwentaryzacji CD, książek, nr seryjnych, haseł i "upakowanie" ich w jednym programie. Pluginy pozwalaja np. na automatyczne tworzenie z rekordów bazy danych listy zadań, terminów czy wpisów do książki adresowej widocznych w innych aplikacjach. Dla mnie to wygoda.
Pozdrawiam.

Bazy danych w Palmi-e
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2003, 23:20:19 »
To co mnie wkurza w smart list to go to inny standard powiazan miedzy bazami niz w accesie a co za tym idzie powiazaia w palmie nie dzialaja na accesie i odwrotnie

*

Offline Duque

• 18
Bazy danych w Palmi-e
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2003, 10:22:14 »
Prawdę mówiąc rzadko się posługuję teraz Accessem, ale wydaje mi się, że użycie pól związków (DBjoin, DBLookup i One-to-many) z odpowiednio przygotowanymi polami pozwala na bezproblemowe przenoszenie danych. Oczywiście "na żywca" rzadko którą bazę da się przenieść bez konieczności dostosowywania. Mnie na przykład szlag trafiał jak musiałem importować daty z plików .csv. Jednym słowem, jest trochę minusów, ale zawsze znajdzie się jakieś wyjście.

*

Offline ama2

• *
  • 90
Bazy danych w Palmi-e
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 08, 2003, 00:42:20 »
HandBase jest OK