Palm jako interfejs do elektroniki

• 4 Odpowiedzi
  • 612 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ali_

• 11
« dnia: Luty 19, 2005, 22:32:12 »
Witam!

Jestem tu nowy totalnie nie orientuje sie w temacie palmow ;) dlatego mam kilka nurtujacych mnie pytan.
Jako, ze zajmuje sie elektronika i buduje rozne uklady (sterowniki, uklady pomiarowe) oparte o mikrokontrolery, to czesto potrzeba takim urzadzeniem jakos sterowac.
Dotychczas radzilem sobie w ten sposob... albo wykonywalem wlasny interfejs (koszt wcale nie taki maly interfejs praktycznie tylko do jednego celu... do tego zazwyczaj problemy z obudowa i gabarytami) lub korzystalem z laptopa... Jednak jak trzeba wyswietlic raptem 10 wartosci i ustawic tyle samo to srednio sie kalkuluje... Ostatnio ktos mi cos wspomnial, ze mozna do tego wykorzystac wlasnie palm'a, i przy stosunkowo nie duzym koszcie prostych modeli jest to bardzo ciekawa propozycja.

I pytania mam takie :
- jak wyglada sprawa programowania softu na palmy (dosyc dobrze sobie radze w programowaniu niskopoziomowym ale w wysokopoziomowym tez sobie daje rade jak potrzeba )?
czy jest dostepna literatura, przykladyi, darmowe lub wzglednie dostepne narzedzia etc ?
jakie sa mozliwosci komunikacyjne takich "raczej" tanszych palmow (przedzial 200 - 250pln z tym, ze jesli nie bede musial tyle wydac to naturalnie nie chce ;) ) do tej pory glownie uzytwalem rs-232, badz komunikacji przez podczerwien... ale komunikacja przez USB takze nie powinna byc wielkim problemem, lub jakas inna jesli jest taka mozliwosc?
Jakiego palma byscie polecili na poczatek, gdzie glownie chodzi o bezawaryjnosc, mozliwosc komunikacji oraz oprogramowania we wlasnym zakresie?
Czy to co chce zrobic w ogole ma sens na tego typu sprzecie czy lepiej wykorzystac cos spokrewnionego ???  
Czy ktos probowal czegos takiego ???

*

Offline Michlis

• **
  • 208
  • Sprzęt: T3, HTC s710
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2005, 18:36:47 »

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2005, 21:51:31 »
Czyli jak podane w tym linku kupujac palmtop z interfejsem com mozesz z latwoscio napisac na niego program, a jak znajdziesz w stronach o programowaniu palmow podanych tu http://www.pdaclub.pl/linki.php

[Dodano: 2005-02-23 21:58:55]
poza tym np. palmtopy handspring visor maja port irda, ktory tez mozna oprogramowac. A tu link do polskiej strony o programowaniu w systemie palm os http://trzewik.neostrada.pl/hubzone/palmOS/programowanie.html

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2005, 23:09:38 »
No i zdecydowanie szukaj palma wyposażonego w pełny port szeregowy, nie pakuj się w USB, szkoda Twojego czasu na kombinowanie.

Za 200-250zł spokojnie kupisz np. Vx-a - najlepszy wygląd (aluminiowa obudowa), małe wymiary, masa.

Z Vx-em jest tylko jeden problem, trzeba mieć nadzieję, że aku nadal działa poprawnie. Dlatego być może będziesz wolał wybrać jakiegoś palma na baterie AAA np. m105, IIIxe czy VIIx i jeszcze zostanie Ci trochę pieniędzy.

*

Offline ali_

• 11
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2005, 14:12:48 »
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Niestety wiekszosc linkow jest juz nieaktualna :( Ale i tak sobie troche poszukalem i posciagalem. W tej chwili sciagam Palm OS Developer Suite ... z tego co wyczytalem to bardzo przydalaby mi sie ksiazka O'Reilly - Palm Programming , jednak wszelkie linki jakie znajduje sa juz nieaktualne... :|
Co do samego palma to po rozmowie z kumplem zostaly wybrane wlasnie IIIxe Vx VIIx , Vx w zasadzie odpada bo wspomniany akku, wole miec to wymienne latwo. Narazie obserwuje bacznie allegro. Ale juz sie dowiedzialem, ze da sie takie cos zrobic i mozna tak robic ;) to bede dzialal.

Pozdrawiam