[SOLVED] Jeśli przesiadałeś sie z Graffiti 2 na 1 to pomóż

• 12 Odpowiedzi
  • 1695 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Prośba o pomoc.

Jestem zmuszony do pracy z PalmOne Lifedrive. Nie mogę powiedzieć, żeby było to dla mnie jakimś specjalnym kłopotem. Jest jednak jedno ale.
Graffiti2 i wprowadzanie znaków stylusem doprowadza mnie do szału. Nie lubię tego, nie potrafię i nie chcę się uczyć. Dla odmiany klawiatura ekranowa nie spełnia moich wymagań. Korzystam naprzemiennie z literek i cyferek i jest dla mnie uciążliwym ciągłe przełączanie się pomiędzy klawiaturą numeryczną i tą zwykłą - z literkami.

Stąd moje pytanie: czy istnieje możliwość, żeby tą klawiatu, której nie lubię zastąpić klawiaturą ekranową która miałaby oprócz literek dodatkowy rząd z cyferkami? Tak jak to jest w klawiaturach na PC? Widziałem coś takiego - miała koleżanka, ale w PPC.

Pomóżcie, bo jeszcze chwila a zacznę zamówienia dla mojego mocodawcy na kartkach robić i pocztą wysyłac zamiast internetem

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 10, 2006, 21:32:49 »

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 10, 2006, 21:39:43 »
Keyboard Hack nie działa. A Mini-Keyboard zaraz bedę testował czy zadziała

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2006, 21:48:26 »
Nie pasuje Ci G2 czy w ogóle wprowadzanie liter za pomocą ruchów rysika? Bo można zainstalować np. Grafitti 1

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2006, 21:54:20 »
Właśnie porównałem różnice w pisaniu liter za pomocą G1 i G2.

Gdzie mogę znaleźć G1 i jak to się instaluje?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2006, 22:56:22 »
No nadal trzeba machać rysikiem, tylko w mniej skomplikowany sposób ;)

Według tego wątku na 1src, aby zainstalować G1 trzeba:
1. ściągnąć pliki z http://yahm.palmoid.com/G14OS54.zip
2. po rozpakowaniu przegrać pliki na kartę pamięci
3. za pmocą programu typu FileZ, McFile przegrać je do ROM-u
4. zrobić soft reset

Uwaga! Nie jest to standardowa procedura więc jest szansa, że mogą pojawić się pewne problemy.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 11, 2006, 00:09:03 »
Ten sposób na uzyskanie G1 na livedrive nie działa

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2006, 00:36:04 »
A zrobiłeś soft czy hard reset tak jak omyłkowo napisałem (fatalna pomyłka podczas pisania). Bo jeżeli hard i wszystko się wykasowało to nie dziwię się, że nie działa...

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 11, 2006, 12:00:49 »
Gdy używam Fileza i chce skopiować te pliki to folderu "Internal" (bo rozumiem, że to właśnie tam mam je skopiować?) to przy kopiowaniu jednego z nich wyskakuje mi: Error coś tam: stopping

W czym problem? Mam PalmOS 5.4.5 i pliki dla PalmOS 5.4.  Kopiuje bez problemów Graffiti Library.prc A Graffiti Library_enUS nie chce bo błąd i przerywa

Udało mi się uruchomić Keyboard Hacka. Niestety nie jest to coś o co mi do końca chodziło.

Czy jest coś co nie jest programem wyświetlającym się razem z graffiti, tylko może zastąpić graffiti? Zamiennik? Tak jak G1 i G2 tylko coś jeszcze innego?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2006, 04:28:38 »
Cytat: "agaricus"
Gdy używam Fileza i chce skopiować te pliki to folderu "Internal" (bo rozumiem, że to właśnie tam mam je skopiować?) to przy kopiowaniu jednego z nich wyskakuje mi: Error coś tam: stopping

Może spróbuj to skopiować jakimś innym programem - McFile, Resco Explorer, UniCMD.
Cytat: "agaricus"
Czy jest coś co nie jest programem wyświetlającym się razem z graffiti, tylko może zastąpić graffiti? Zamiennik? Tak jak G1 i G2 tylko coś jeszcze innego?

Innovia DIA - tylko nie wiem czy będzie działać na LD i czy współpracuje z PiLoc-iem (o ile używasz).

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 15, 2006, 19:10:49 »
Super. Na pierwszy rzut oka widzę, że rzeczywiście to jest to czego szukam. Dam znać, jeśli zadziała tak jak powinno.

Dzięki serdeczne

A tutuaj zamieszczam najpełniejsze rozwiązanie zagadki, na które naprowadział mnie Kusiu. Dzięki serdeczne kolego, teraz mój Palm jest taki jak chciałem:

http://www.palmgear.com/index.cfm?fuseaction=software.answernew&PartnerREF=&siteid=1&keyword=myskin

*

Offline enderx

• 13
  • Sprzęt: TX
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 07, 2006, 14:59:20 »
hmmm... a co w takiej nietypowej sytuacji:

smartphone universum (alias xplore g18) z systemem palmOS 4.1 i z owym nieszczesliwym graffiti2 (tak juz jest fabrycznie). jak zrobic graffiti1??

nie za bardzo chce eksperymentowac, bo wszedzie ostrzegaja, zeby za gleboko nie grzebac w sofcie ze wzgledu na watpliwa stabilnosc wspolpracy palma z softem do telefonu...

G2
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 12, 2006, 16:23:33 »
Niewątpliwie G2 jest dziełem Szatana :twisted: . Jednak jako użytkownik LD poddałem sie i skutecznie przekonwertowałem na G2. Jednak ciągle mam problem z literą K. Wymaga ona dwóch ruchó  rysikiem i w wyniku tego zamiast K otrzymuję LC albo LS. Kiszka. Czy ktoś zna jakiś trick żeby tego uniknąc w G2?