[HALF-SOLVED]T3 zegar się spieszy

• 25 Odpowiedzi
  • 2178 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline noobah

• 15
  • Sprzęt: Tungsten|T3
[HALF-SOLVED]T3 zegar się spieszy
« dnia: Czerwiec 04, 2008, 19:43:46 »
Witam
Niedawno kupiłem używanego T3 w dobrym stanie, wymieniłem tylko baterię i wszystko pięknie działa, tylko.....

No właśnie, zegar się spieszy i to dość znacząco, bo jakieś 20 minut na dobę. Np. jeżeli ustawię go przed snem na dobry czas, a rano go włączam, to wyprzedza przawidłowy czas o jakieś 8 minut. Jest to dla mnie o tyle ważne, że używam go przede wszystkim jako organizera.

Czy ktoś miał podobne problemy? Czy to wina sprzętu czy może błąd systemowy?

Mam Palm OS w wersji 5.2.1, a większość programów z romu jest w wersji 4.5.1, albo 4.5.1P, natomiast program Date & Time jest w wersji 5.0.2. Czy to normalne, czy mam coś spartolone?

Przy okazji, jaki jest "najświeższy" rom do T3 ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2008, 17:08:01 wysłana przez noobah »

*

Offline famous

• **
  • 151
  • Sprzęt: Nokia E63
Odp: T3 zegar się spieszy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2008, 20:09:48 »
Myślę, że HR pomoże ustalić, czy to błąd systemowy. Mój T2 odmierza czas idealnie, zero problemów.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2008, 21:02:38 »
Wszystko jest normalne.
A na zegar HR musi pomóc.

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2008, 23:06:22 »
ekhm... nie chcę wyjść na ignoranta, ale co to jest ten HR? szukam na forum, ale wszystkie wyszukane wątki pokazują "synHRonizacja..." W googlach też szukałem " HR Palm", ale nic mądrego nie znalazłem.
Możecie podać całą nazwę tego programu? Co on robi? To jakiś programik diagnostyczny, czy twek'ujący?

Jestem nowy w Palm'ach, kiedyś miałem Palm IIIc, ale to inna bajka była.

EDIT
Czy Wam chodziło o Hard Reset? Jeżeli tak, to spróbuję, ale po zakupie to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem (2 tygodnie temu). No zobaczymy co będzie jutro rano.
/EDIT
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 23:22:45 wysłana przez noobah »

*

Offline famous

• **
  • 151
  • Sprzęt: Nokia E63
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2008, 23:32:13 »
Dokładnie, Hard Reset :) Jeżeli w T3 jest tak samo jak w T2 to trzymając Power resetujesz i następnie potwierdzasz "w górę" :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 23:35:34 wysłana przez famous »

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2008, 23:41:19 »
No, już wykonałem, poczekam do rana, czy się znowu będzie spieszył.

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2008, 23:44:18 »
tylko po hr synchra z kompem nie rob, tylko na czystym systemie sprawdzaj :P

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2008, 11:13:56 »
Dobra, pierwsza noc bez przyspieszania czasowego, tylko co dalej? Zrobię synchronizację i zobaczę co dalej.
Czy przyczyną mógł być jakiś programik?

*

Offline Ktoś

• 611
  • Sprzęt: NEXUS 4
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 05, 2008, 11:50:01 »
Dobra, pierwsza noc bez przyspieszania czasowego, tylko co dalej? Zrobię synchronizację i zobaczę co dalej.
Czy przyczyną mógł być jakiś programik?

Wydaje mi się, że to właśnie przez jakiś program miałeś kłopoty z zegarem. Nie rób synchro, tylko wgrywaj po kolei programy za każdym razem sprawdzaj czy któryś nie wpływa na zegar
Abre tu mente

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2008, 12:45:42 »
Tia, nie rób synchro, łatwo powiedzieć. Ciężko mi bez kalendarza i Zadań. Od 5 lat używam różnych PDA i się przyzwyczaiłem. OK, jakoś to wytrzymam przetestuję tę metodę.

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 05, 2008, 13:03:38 »
Tia, nie rób synchro, łatwo powiedzieć. Ciężko mi bez kalendarza i Zadań. Od 5 lat używam różnych PDA i się przyzwyczaiłem. OK, jakoś to wytrzymam przetestuję tę metodę.

No to utwórz nowy profil w HotSyncu i poprzenoś tylko kalendarz i zadnia - to raczej  nie wpłynęło na zegar
Abre tu mente

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2008, 13:22:24 »
po co profil?. z katalogu backup/twoj hotsync name w palmone wykasuj programy albo skopiuj je do innego katalogu i wtedy zrob synchro

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 05, 2008, 17:27:24 »
po co profil?. z katalogu backup/twoj hotsync name w palmone wykasuj programy albo skopiuj je do innego katalogu i wtedy zrob synchro

No tak też można :)
Abre tu mente

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 10, 2008, 16:55:27 »
OK, po kilku dniach testów, muszę stwierdzić, że jednak urządzenie się spieszy, chociaż teraz trochę mniej, jakieś 4 minuty na dobę. Może te HRy mu tak dobrze robią, bo kilka już wykonałem, i powoli się leczy chłopak.

Dla zasady napiszę, że zrobiłem HR, nie instalowałem żadnego softu, a synchronizowałem tylko kalendarz i zadania - na nowym profilu, więc katalog backup był pusty.

Może ktoś zna jakiś program do testowania hardłeru w T3? Może poprzedni użytkownik podkręcił procesor i sprzęt przez to wali błędy? Myślicie że to możliwe?

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 10, 2008, 17:00:11 »
chyba nie. Po HR procesor wraca do swojego oryginalnego taktowania.
Abre tu mente

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 11, 2008, 15:59:10 »
Chyba że poprzedni właściciel bawił się w zabawę romem, ale raczej mało to możliwe, takie wady również nie mogłyby raczej zostać przez to spowodowane.

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 11, 2008, 17:11:17 »
W ostateczności jeżeli Zegar Ci bardzo przeszkadza, to może spróbowałbyś przeflashować  swojego T3 oryginalnym romem(około 5-10 min roboty). To wykluczyłoby możliwość modyfikowanego / uszkodzonego romu
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2008, 17:16:06 wysłana przez Ktoś »
Abre tu mente

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 12, 2008, 16:12:35 »
Chętnie bym go przeflashował, nie boję się takiej roboty, tylko musiałbym wiedzieć skąd ściągnąć obraz i jak to zrobić. Znacie jakieś dobre how-to ?

Kurde, strasznie mi ten feler doskwiera, wszystko jest super z tym Palmem, ale ta wada go dyskwalifikuje dla mnie, bo używam go jaki organizera właśnie, a co to za przyjemność ustawiać codziennie rano czas  :-|

CIACH
Jeszcze jedno, zastanawiałem się ostatnio ewentualnie nad zastąpieniem polmOS'a na linuxa, ale wolałbym popytać jakie są wrażenia? Na codzień używam z powodzeniem Linuksa na desktopie, więc wiem jakie to może mieć możliwości, ale jak jest konkretnie z T3?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 16:17:10 wysłana przez noobah »

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 12, 2008, 17:34:06 »
Chętnie bym go przeflashował, nie boję się takiej roboty, tylko musiałbym wiedzieć skąd ściągnąć obraz i jak to zrobić. Znacie jakieś dobre how-to ?

Kurde, strasznie mi ten feler doskwiera, wszystko jest super z tym Palmem, ale ta wada go dyskwalifikuje dla mnie, bo używam go jaki organizera właśnie, a co to za przyjemność ustawiać codziennie rano czas  :-|

CIACH
Jeszcze jedno, zastanawiałem się ostatnio ewentualnie nad zastąpieniem polmOS'a na linuxa, ale wolałbym popytać jakie są wrażenia? Na codzień używam z powodzeniem Linuksa na desktopie, więc wiem jakie to może mieć możliwości, ale jak jest konkretnie z T3?

Linux na T3 jest jak na razie w powijakach...nie nadaje się jako podstawowy os, jedynie jako zabawka. Nie wspiera bt (cos podobno w tej sprawie się ruszyło, ale nie znam szczegółów), jest powolny, instalacja na stałe jest ryzykowna(standardowo uruchamia się go z karty).
http://kedar.palmlinux.cz/

ROM wgrywa się tym: http://rapidshare.com/files/106948389/ROMCrafter_ROMImager.rar programem.
ROM się uploaduje, za parę minut wrzucę 

EDIT

http://www.speedyshare.com/774536799.html ROM wydojony z mojego T3
MD5  4f4a2ffd904225d853ba69f6d3aae0f2

ROM wgrywa się poprzez ROM imager. Wsadzasz palma w kołyskę i wprowadzasz go w debug mode ( wciskasz reset i d-pad w dól). Palmtop powinien zostać wykryty i wgrywanie romu powinno się rozpocząć, trwa to parę minut(około 7).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2008, 17:59:02 wysłana przez Ktoś »
Abre tu mente

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 12, 2008, 22:32:16 »
OK, wgrałem twojego ROM'a, będę obserwował co tam z zegarem.

Właśnie sobie przypomniałem, że gość od którego kupiłem mojego T3 wpisał w aukcji coś w tym stylu: "...oczywiście wgrany najnowszy ROM..." Może coś tam kombinował i schrzanił.

BUMP
Sprawdzałem, nadal się spieszy, około 6 minut na dobę. Przez samą noc była 3 minutowa obsuwa.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 18:08:34 wysłana przez noobah »

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 17, 2008, 22:59:21 »
Hmmm... Mam jakiś postęp (tyle że wsteczny)
Zauważyłem dzisiaj, ze po zainstalowaniu Agendusa (na razie trial) zegar zaczął chodzić jeszcze szybciej. W tej chwili spieszy sie o 12 minut na  6 godzin, więc prawie godzinę na dobę  :O

Pamiętam, że kiedy go kupiłem, to jednym z pierwszych programów jakie zainstalowałem był właśnie Agendus, ale szybko go usunąłem, bo jest płatny i w sumie go nie potrzebowałem aż tak bardzo. Ale przecież robiłem po tym HRy i nawet przeflashowałem raz Palma.

Jestem w tej chwili prawie pewien, że to Agendus może coś mieszać. Macie jakieś pomysły?

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:55:09 »
Hmm, instalowałem triala agendusa na sześciu urządzeniach i w żadnym nie poczułem żeby coś się działo z zegarem.

*

Offline vivid2

• **
  • 180
  • Sprzęt: PalmOne Treo 650 (4ever) + ZTE Blade
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2008, 12:15:32 »
Potwierdzam. Ani na Clie ani na Treo650 nie ma takich objawów.
PalmIIIXE-->Clie PEG T-65-->Treo 650-->Treo 750v-->HTC Hermes-->Toshiba G900--Toshiba G910-->HTC Hermes-->Acer F-900-->ZTE BLADE-->SGS

*

Offline noobah

• 15
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 18, 2008, 16:31:59 »
No to kurde nie wiem o co chodzi, bo dodatkowo podczas pracy w Agendusie dzisiaj wywalał mi system i musialem resetować.
Obawiam się ze to coś ze sprzętem.

*

Offline noobah

• 15
Odp: [HALF-SOLVED]T3 zegar się spieszy
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 03, 2008, 17:11:19 »
No dobra, nie wiem o co dokładnie chodzi i co powoduje te akcje z czasem, ale znalazłem półśrodek - conduit synchronizujący zegar z PC, tutaj jest odnośnik: KLIK
Nie jest to może rozwiązanie całkowite, ale zawsze coś.

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: [HALF-SOLVED]T3 zegar się spieszy
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 09, 2008, 20:08:16 »
A może to pad hardwarowy? W końcu do zegarka używa się kwarcu, może on padł?
It's beyond your imagination