UCWEB - full wypas!!! Opera Mini wymięka

• 20 Odpowiedzi
  • 4631 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

UCWEB - full wypas!!! Opera Mini wymięka
« dnia: Maj 31, 2009, 20:23:58 »

Tak się chciałem podzielić :D. Właśnie znalazłem w sieci nową przeglądarkę opartą na java. Nazywa się UCweb

http://www.ucweb.com/English/index.shtml

Na Omni działa normalnie z obsługą ekranu dotykowego. Jej działanie przypomina opere mini, ale jest o niebo bogatsza w funkcje. Co prawda bawie sie nią dopiero pare minut, ale już jestem pod wrazeniem. Szybkość działania jest porównywalna do Opery Mini, z tym że tak naprawde jest duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo szybsza dzięki jednemu rozwiązaniu. Chodzi o obsluge wielu okienek i otwieranie stron w tle, tak jak ma Opera PC. Już tłumaczę o co chodzi.

W operze mini jak wchodzicie dajmy na to na onet, zaczynacie przegladac watki ... cos was zainteresuje ... klikacie ... czekacie 10s strona sie otwiera .... przeczytacie co jest w watku ... wracacie do strony poprzedniej ... znajdujecie kolejny watek ... czekacie 10 s az sie zaladuje ... itd. itp .... Kazde wejscie na strone zabiera czas 5-10s.

W UCweb jest inaczej .... wchodzicie na onet ... klikacie w link i otwieracie w tle ...szukacie kolejnej ciekawej wiadomosci... tezotwieracie ja w tle (poprzednia sie caly czas laduje) ... znajdujecie kolejna ciakawa i znow leci w tlo .... zanim przejdziecie cala strone onetu pierwsza wiadomosc ktora wyrzuciliscie w tlo juz dawno sie zaladowala, wiec spokojnie mozecie sobie ja otworzyc i przeczytac

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: UCWEB - full wypas!!! Opera Mini wymięka
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2009, 21:28:08 »
chodzi o to, że ta przeglądarka pozwala na otwieranie kilku kart jednocześnie?

BTW - po co używać opery mini, mając standardowo opere mobile zainstalowaną w Omni?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2009, 21:35:44 »
Mini opera w porównaniu do mobilnej opery w brew pozorom działa lepiej, np można mieć spokojnie uruchomione coś oprócz opery ;)

Co do tej przeglądarki co wstawił kordi z jego opisu zapowiada się ciekawie, zaraz sobie pobiorę i się nią pobawię :)

Ja bym jeszcze proponował przenieść temat do oprogramowania bo on nie tyczy się konkretnie omni.

Dodano:
A więc tak po pierwszych testach mogę napisać na razie tyle:
 + Dostępność w 3 wersjach, dla MW w postaci .cab, dla symbiana w postaci .sis oraz w postaci uniwersalnej .jar
 + Działa bardzo szybko, nie ma problemu z brakiem pamięci (testowane na hermesie i WiFi)
 + Możliwość wybory czy ma korzystać z WiFi czy GPRS
 + Całkiem przyjemy interfejs
 + 2 tryby przeglądania stron (tak jak to ma miejsce w mini operze)
 + Możliwość ustawienia jakości wczytywanych obrazków (No Image, Micro, Low, Normal, High)
 - Problemy z wyświetlaniem stron (nie czyta niektórych styli, ma problemy z warstwami)
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 21:59:48 wysłana przez IronWolf »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2009, 22:13:05 »
przenoszę

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2009, 22:18:42 »
A czemu ten dział?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2009, 22:36:29 »
a gdzie indziej?

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2009, 22:37:27 »
Nie, nigdzie, nigdzie, bardzo dobra decyzja, tylko przypominam że palmtopy bez modułu GSM mają możliwość połączenia się z internetem przez IR/BT/WiFi/AS.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2009, 22:37:38 »
chodzi o to, że ta przeglądarka pozwala na otwieranie kilku kart jednocześnie?

BTW - po co używać opery mini, mając standardowo opere mobile zainstalowaną w Omni?

Lol ... nie rozbrajaj mnie ... chyba nigdy nie obslugiwales Opery Mobile, że takie bluźnierstwa piszesz ;D .

Nie dość że strony ładują się srednio po 20-30 sekund (na operze mini standardowy czas jest  5-10 s) , pobiera 5-10 razy wiecej danych od opery mobile, to jeszcze zarżnie każdy telefon, nawet omnie z procesorem marvell'a.

Edit:

Tak swoją drogą, potwierdzam, że UCWEB full wypas po trochę dłuższej zabawie, ale troche drażniące jest niestety łamanie tekstu. Nie wiem dlaczego kolumny tekstowe są na szerokość tylko 2/3 ekranu (zamiast na całą) i słowa są załamywane do następnej linijki w połowie

Opera Mobile będzie sie nadawala do użytku (wszystko na to wskazuje przynajmniej) po wejściu Opery Mobile 9.7 z kompresja stron. Innymi slowy będzie ta Opera Mobile dziłająca na takich samych zasadach jak opera mini.

zreszta sam zobacz:

http://my.opera.com/operamobile/blog/2009/03/26/opera-mobile-9-7-beta-for-windows-mobile

« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 22:44:40 wysłana przez kordi666 »

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2009, 22:43:40 »
temat już 2 razy przeniesiony ;P (omnia->oprogramowanie->oprogramowanie wylacznie dla urzedzen PPC PE ;))

No jeżeli opera mobile będzie bardziej podobna do mini to będzie dobrze, mam tylko nadzieje że będzie zżerać mniej ramu niż obecnie
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 22:46:03 wysłana przez IronWolf »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2009, 23:08:33 »
I czym się tu tak podniecać? To żadna nowina, o UCWEB mowa była już jakiś czas temu (w tym również na głównej, lub np. tutaj już we wrześniu ub. roku).
Przeglądarka wbrew temu co jest napisane w pierwszym poście wcale nie jest oparta na java a pogłoski o jej prędkości są jakby to powiedzieć... mocno przesadzone.

Ale jak to widać, w dziale Omnia, w którym pierwotnie zamieszczono ten wątek, nadal uprawia się odkrywanie koła na nowo i podnieta na wyrost byle czym...  :-|
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2009, 23:36:13 »

Ale jak to widać, w dziale Omnia, w którym pierwotnie zamieszczono ten wątek, nadal uprawia się odkrywanie koła na nowo i podnieta na wyrost byle czym...  :-|

Wybacz mistrzu, że nie mam tyle czasu jak ty, żeby studiować każdy dzial forum, podobnie jak ty... obiecuje, że od dzisiaj się poprawię i będę 24h na dobę będę czytał każdego post'a... baa... może nawet podepne sobie RSS pod budzik, co by nic nie przegapić ....

A co do szybkości, to nie wiem, jaką wersję miałeś, ale to co ja widze przed sobą chodzi z predkością opery mobile, a tak jak napisałem w pierwszym post'cie obsługuje wiele zakładek i pozwala na ładowanie stron w tle .... ja nie widziałem jeszcze szybszej przegladarki ... no ale z drugiej strony nie podpialem jeszcze RSS pod budzik....

A tak swoją drogą *mistrzu*, jakbyś przegapił, to jakoś nie tylko ja odkryłem kolo na nowo w powyższym watku .... Nie wspominając już o tym, że jakoś ani w jednym, ani w drugim podanym przez Ciebie watku nie znalazlem opisu, jak w pelni wykorzystac funkcjonalnosc otwierania linków w tle, a cos mi mowi, ze nie kazdy kto zainstaluje przegladarke na 10 minut, żeby sie nią pobawić od razu znajdzie zastosowanie tejfunkcjonalności, jeżeli nie miał z czymś takim wcześniej do czynienia (ja akurat od lat tak przegladam strony w Operze PC, wiec było to dla mnie dość oczywiste).

Edit:
Poza tym po kiego wogole przenoszony byl ten temat.. Czytam tylko i wylacznie forum Omni, bo taką mam potrzebę i wiem, że tam nie bylo nic o tej przegladarce. Gdyby temat został na miejscu, nie było by inteligentnych inaczej komentarzy w stylu powyższego i wszystko zostałoby "w rodzinie". Gdyby Javman (moderator forum Omni) uznał, że temat nie na miejscu, to by go przesunal i uwazam, ze to wlasnie on powinien takie decyzje podejmować.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 23:59:07 wysłana przez kordi666 »

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2009, 00:18:54 »
Ale jak to widać, w dziale Omnia, w którym pierwotnie zamieszczono ten wątek, nadal uprawia się odkrywanie koła na nowo i podnieta na wyrost byle czym...  :-|
Mistrzu, mogę Cię dotknąć? Błagam ja szary i marny... Pliz die...
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline blady.bb

• 720
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC Leo
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2009, 00:28:54 »
Jak dla mnie Opera Mini nie zastąpiona. Beznadzieja to UCWEB.
HTC Universal [G3]
Radio: 1.17.00
ROM: Tomal v8.81 Regular (64MB device) WM6.1 - Hybrid Build: 21042.1.6.0
MiniSMS

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2009, 00:30:35 »
Bo tyś fanatyk!  :E

*

Offline blady.bb

• 720
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC Leo
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 01, 2009, 00:42:03 »
Może i fanatyk :D Jak zobaczyłem cyfrowo powiększony dolny pasek i to jak rozmieszcza tekst to zrezygnowałem.
HTC Universal [G3]
Radio: 1.17.00
ROM: Tomal v8.81 Regular (64MB device) WM6.1 - Hybrid Build: 21042.1.6.0
MiniSMS

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2009, 00:47:13 »
Przeglądarka wbrew temu co jest napisane w pierwszym poście wcale nie jest oparta na java a pogłoski o jej prędkości są jakby to powiedzieć... mocno przesadzone

Jak najbardziej jest wersja tej przeglądarki w javie, jednak osobiście jednak polecam wersje dla WM
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 00:56:20 wysłana przez IronWolf »

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 01, 2009, 14:29:02 »
Szczeze to nei działa ona wcale tak fajnie:/

*

koldasz

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 01, 2009, 18:10:38 »
tia full wypas ale dla chinskiego wywiadu bo wszystko idzie przez chinskie serwery. I tak to ludzie sami im dane podstawiaja, bez klopotu , z mniejszym trudem , moze nawet jakis "idiota" wpisze jakies swoje haslo itp. Zastanowcie sie co robicie

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 01, 2009, 18:16:10 »
tia full wypas ale dla chinskiego wywiadu bo wszystko idzie przez chinskie serwery. I tak to ludzie sami im dane podstawiaja, bez klopotu , z mniejszym trudem , moze nawet jakis "idiota" wpisze jakies swoje haslo itp. Zastanowcie sie co robicie

Jaka pewność że ktoś na serverach opery czy innej przeglądarki nie założył "podsłuchu" i nie przechwytuje haseł?
Jaką masz pewność że w twoim kompie nie ma żadnego oprogramowania szpiegującego?
Jaką masz pewność że wszystkie strony na które wchodzisz są bezpieczne?

*

koldasz

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 01, 2009, 18:59:40 »
Ryzyko zawsze istnieje,ale w przypadku ucweb graniczy z pewnoscia. W koncu chodzi przez proxy u chinoli, a jakby nie bylo poza ruskimi to najbardziej paranoiczny narod na swiecie a i marzy im sie jak najszybsze zajecie miejsca USA na swiecie. Do tego ostatnie sukcesy(te o ktorych tylko slyszelismy) jeza wlosy na glowie. kGB to przy nich wychodzi na amatorow.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 02, 2009, 14:50:21 »
nie jest zła ta przeglądarka