Obiecałem, więc wypada dotrzymać slowa.
Przede wszystkim dziękuję za porady - do tej pory sądzilem, że nie mam kłopotów ze zrozumieniem tekstu pisanego, a jednak okazało się coś innego. . . ::)
Ale po kolei.
Faktycznie przyczyną wyświetlania napisów z boku ekranu była zła konwersja filmu (ten nieszczęsny obrót). Co prawda nie przypominam sobie, abym wcześniej zmieniał tę opcję, ale jednak fakt jest faktem - po odpowiednim spozycjonowaniu urządzenia w Advanced settings pocketdivixencodera napisy pojawiły się "po bożemu".

Kwestię synchro obrazu z napisami szczerze powiedziawszy do końca nie rozgryzłem. W pierwszym przerabianym filmie poszedłem za radą
killcabbie i przy przerabianiu napisów przestawiłem opcję z klatek, na czas i wszystko się perfecto zgodziło. W drugim filmie (jak testy, to testy

) zostałem również przy czasie i efekt był delikatnie mówiąc niedoskonały. W związku z tym przerobiłem napisy raz jeszcze, ale tym razem "po klatkach" i synchro = 100% ::).
Tak więc na razie jednoznacznie nie mogę stwierdzić, która opcja jest lepsza - trzeba będzie jeszcze kilka prób przeprowadzić.
Tematu braku synchro video z audio chyba nie ma (faktycznie przy wcześniejszych próbach "coś tam z boku" dłubałem na kompie :-[)
Tak więc jeszcze raz dziękuję, bo teraz jestem bliżej niż dalej.
Korzystając z okazji trochę off topic. Przy okazji tych testów odkryłem, że jeden z moich filmów przechowywanych na dysku coś się zepsuł. . . (All Player odtwarza go w mocno zwolnionym tempie, a wcześniej było bez zarzutu). Ktoś ma pomysł jaka może być tego przyczyna ? (pozostałe filmy, które sprawdziłem sa OK)