Synchronizacja kontaktów

• 18 Odpowiedzi
  • 6276 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grisiek

• *
  • 81
  • Sprzęt: SE K810i > HTC TyTN II Kaiser > HTC HD2 Leo
Synchronizacja kontaktów
« dnia: Kwiecień 04, 2010, 14:52:55 »
siemka wszystkim
i wesołych świąt przy okazji :)

Czy wie ktoś może jak przestać synchronizować kontakty z komputerem? Wbrew pozorom jest to podchwytliwe pytanie dlatego ciekaw jestem czy komuś się udała ta sztuka bo sam narazie nie znalazłem rozwiązania...
Jeśli ktoś wie jak to uczynić to prosiłbym o podpowiedź ;) :grin:

Odp: Synchronizacja kontaktów
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2010, 15:33:11 »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2010, 15:55:03 »
To jakis spóźniony żart prima aprilisowy ?  :O
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline grisiek

• *
  • 81
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2010, 16:54:03 »
prymaaprilisowy żart w sensie? to pytanie było do kolegi czy do mnie Tomaszka?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2010, 17:32:43 »
prymaaprilisowy żart w sensie? to pytanie było do kolegi czy do mnie Tomaszka?

Do Ciebie grisiek. Przecież temat synchro kontaktów był chyba miliard razy wałkowany.

P.S.

Mój nick to tomaszkap
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2010, 17:37:37 »
czemu żart, to jest właśnie odpowiedź na zapytanie w wątku.Fakt,że kolega mógł napisać coś więcej jeśli używa "funambola",jak to się sprawuje w jego przypadku,jakie ma doświadczenia.Może trzeba spróbować coś innego niz Outlook.

tomaszkap : jeśli tak ,to sorry :D ,ale dajcie tez szanse tym co szukają i nie znajdują i zadają pytania.Czasami jest to szybciej.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2010, 17:42:49 wysłana przez Rajmek »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2010, 17:46:34 »
Jeśli chodzi o jednorazową synchronizację to Outlook (wersja 60 dniowa). Można z serwerami google lub funambol (jest opis na forum - sam korzystałem jakiś czas). Dam linka jak znajdę a autor mógłby napisać więcej szczegółów.

Połączone: [time]Kwiecień 04, 2010, 17:52:27[/time]
http://pdaclub.pl/forum/sgh-i780/synchronizacja-i780-z-kalendarzem-google/

Połączone: Kwiecień 04, 2010, 17:53:45
http://pdaclub.pl/forum/hyde-park/soft-do-wspoldzielenia-zadan-i-kalendzarza/
http://pdaclub.pl/forum/pocket-pc-ogolnie/google-sync-dla-wm/
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2010, 17:53:45 wysłana przez tomaszkap »

*

Offline grisiek

• *
  • 81
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2010, 18:36:18 »
Przepraszam że trochę wam zawracam głowę ale może wyjaśnię o co bardziej mi chodzi.
Otóż umiem synchronizować kontakty z outlookiem. Kupiłem sobie Leosia i podłączyłem go do kompa a następnie wszystkie przegrały sie z outlooka do HTC. Właściwie to by było na tyle bo tylko potrzebowałem je przegrać i to wsio. Problem natomiast jest taki że ja na codzień używam outlooka do obsługi poczty i chciałbym teraz wrócić do swojej starej książki adresowej w kompie czyli mailowej i już więcej nie synchronizować kontaktów z HTC bo przecież mi się one przegrały na niego. Jednak gdy odznaczyłem w telefonie aby już nie synchronizował kontaktów to on natychmiast mi je wszystkie wykasował z telefonu co bardzo mnie zdziwiło. To samo dzieje się gdy odznaczam ptaszek przy kontaktach w programie Windows mobile center. On również przy podłączeniu telefonu kasuje je wszystkie z fona. Czy ktoś wie jak można za pomocą outlooka jednorazowo zsynchronizować kontakty a później już odznaczyć aby więcej tego nie robił?

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2010, 19:19:52 »
A... le po co? :)

Po co ci dwie osobne książki adresowe? :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline grisiek

• *
  • 81
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2010, 19:40:07 »
jak to po co? właśnie chodzi o to aby mieć jedna. Chcę mieć tylko tą którą używam w outlooku do maili i żadnej innej. Natomiast na chwilę stworzyłem sobie telefoniczną aby przenieść numery na drugi telefon no i tutaj powstał zonk. Przeniosłem i wszystko oki ale teraz jak chcę spowrotem ją wykasować i wrócić do mailowej to okazuje się że nie mogę bo HTC chce cały czas synchronizować kontakty i nie można tego dziadostwa w żaden sposób wyłączyć bo inaczej usuwa kontakty z telefonu.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2010, 20:21:26 »
A czemu nie dodać numerów telefonów do kontaktów z maili? Czy to jakieś zupełnie dwie różne grupy osób, do jednych tylko dzwonisz a do drugich tylko piszesz maile?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline grisiek

• *
  • 81
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2010, 22:26:17 »
dokładnie tak. Osoby z książki telefonicznej w ogóle nie pokrywają się z osobami do których pisze maile dlatego wolę mieć książkę adresową z mailami zamiast telefonicznej.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 04, 2010, 22:52:13 »
A spróbuj usunąć "urządzenie" z WMDC, pokasuj ręcznie katalogi z Program Files a potem podłącz jako nowe i nie odhaczaj synchro kontaktów.

*

Offline grisiek

• *
  • 81
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2010, 23:35:59 »
Ok, to juz jakiś plan. A powiedz mi, które katalogi w program files dokładnie masz na myśli?

Jakby co to mam system windows 7 64bit

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2010, 01:07:24 »
1/ Osobne profile w Outlooku? Synchronizujesz z profilem "telefoniczny", piszesz maile z "mailowy"

2/ Nie kasuj katalogów, po prostu usuń urządzenie z WMDC i komputer z ActiveSync na telefonie, przy kolejnym podłączeniu ustaw, żeby nie synchronizował.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2010, 02:46:43 »
Ja nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie bo odp jest przecież banalnie prosta. Po synchronizacji tego co chcesz (w Twoim wypadku kontaktów) w AS wchodzisz w Narzędzie>opcje i odznaczasz to czego nie chcesz synchronizować.
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline grisiek

• *
  • 81
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2010, 12:06:53 »
puszatek, dobrze zrozumiałeś ale widzę że nie próbowałeś jeszcze tego anulować. Oczywiście zrobiłem już tak jak Ty mowisz jednak gdy odznaczasz to czego nie chcesz już synchronizować to telefon po prostu to kasuje.

Kocurek, dobry pomysł podrzuciłeś z tymi profilami. Rzeczywiście to jest warte przetestowania ;)
co do drugiego punktu to właśnie dziś chcę to przetestować i zobaczymy czy jak usunę urządzenie to przy ponownym podłączeniu nie usunie mi danych na telefonie.

Ok, przetestowałem już usunięcie urządzenia z WMDC - rezultat - Gdy zsynchronizowałem sobie kontakty i wszystko przegrało się na telefon, następnie usunąłem urządzenie w WMDC i ponownie podłączyłem telefon ale tym razem nie zaznaczyłem już konktaktów a jedynie kalendarz to po chwili telefon usunął wszystkie kontakty bo widocznie zaprogramował sobie że tego już nie chcemy synchronizować....
pozostaje chyba pomysł kocurka czyli dwa osobne profile w outlooku.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 12:17:47 wysłana przez grisiek »

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 05, 2010, 13:48:27 »
W takim razie przepraszam. To HTC HD jakieś dziwne jest. U mnie ta opcja działa bez problemu, w sensie jak odznaczę to przestaje synchronizować ale kontakty pozostawia. Może to kwestia tego WMDC.

A próbowałeś zrobić tak że- gdy zsynchronizuje Ci kontakty robisz ich kopie jakimś programem do beckupów na pda, następnie w WMDC ustawiasz to co ma byś synchronizowane (czyli tylko kalendarz i co tam chcesz). Telefon przeprowadza synchronizację, kasuje kontakty a Ty je przywracasz z z kopii ?
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline grisiek

• *
  • 81
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 05, 2010, 15:15:31 »
Puszatek ;) powiem Ci więcej. Jako że mam jeszcze mój stary HTC TyTn II to na nim popróbowałem zrobić to samo no i też wykasowało kontakty.... zaczynam podejrzewać że to jest przez te chrzanione nowe WDMC.

Co do backupu to do tej pory nie bawiłem się ale widzę że będzie potrzebne przy następnej okazji. Narazie ręcznie sobie przegrałem kontakty i jest spokój ale problem powróci pewnie przy zmianie telefonu... No cóż, może do tej pory uda mi się znaleźć już odpowiedź ;) i rozwiązanie tego problemu ;)