Spb Mobile Shell 3 i kolejne wersje

• 776 Odpowiedzi
  • 148660 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Spb Mobile Shell 3 i kolejne wersje
« Odpowiedź #420 dnia: Czerwiec 19, 2009, 01:23:31 »
Przeszukałem watek, ale odpowiedzi nie znalazłem więc pytam bardziej światłych ode mnie: jak skasować kontakt przez pomyłkę dodany do karuzeli lub szybkich kontaktów. Za cholerę nie mogę znaleźć takiej opcji - jest dodawania, kadrowanie, "dzwonkowanie", Facebook, ale usuń niet. Może gdzieś jest schowana? Teksty o skasowania z głównej listy można sobie darować...

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #421 dnia: Czerwiec 19, 2009, 07:21:14 »
jak skasować kontakt przez pomyłkę dodany do karuzeli lub szybkich kontaktów? Za cholerę nie mogę znaleźć takiej opcji - jest dodawania, kadrowanie, "dzwonkowanie", Facebook, ale usuń niet.

Ekspertem nie jestem, ale sprawa wydaje się dość prosta. Zauważ, że na karuzeli masz kontakty z zakładki kontakty/wybrane kontakty. A więc wejdź w tę zakładkę, a potem po prawej na dole "edytuj układ". Klikasz w dany kontakt i wybierasz usuń. Sam nie próbuję, bo nie mam już czasu, ale ciężko bym się zdziwił, gdyby nie zadziałało.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2009, 07:33:54 wysłana przez WalZych »

*

Offline kiedos

• 9
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #422 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:57:47 »
Ja sprawdziłem. Oczywiście masz racje.

*

Offline McJack

• 8
  • Sprzęt: HTC TyTN II + HTC Diamond
« Odpowiedź #423 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:00:34 »
Witam.
Mam pewien problem z Mobile Shell 3, mianowicie korzystając z widgetu "Wireless Manager" gdy włączam WiFi a następnie wyłączam (również za pośrednictwem tego widgetu), to po jakimś czasie WiFi ponownie samo się włącza. Gdy korzystam z systemowgo wireless menagera problem ten nie występuje.
Jest to dosyć irytujące, zwłaszcza, że ostatnio zaspałem 2h do pracy, ponieważ włączyło się WiFi, padła bateria i budzik nie zadzwonił ;p

Czy ktoś jeszcze zauważył u siebie ten problem i może wie jak go rozwiązać?

Dodam, że mam HTC Diamonda z FireROM'em v.8.4.1. a Mobile Shell w najnowszej wersji...

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #424 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:39:56 »
Ten widget w ogóle działa jakoś dziwnie. Problemu z WiFi nie zaobserwowałem. A raczej zaobserwowałem ale nieco inny. To samo dotyczy telefonu. Być może jest to związane z Phone Suite, którego też używam.

Zupełnie tak jakby widget nie odczytywał faktycznego stanu wifi i telefonu tylko miał je gdzieś zapisane na podstawie akcji użytkownika. Brzmi to może trochę niejasno więc może lepiej na przykładzie.

Wydaję komunikat włącz WiFi lub włącz telefon - MS włącza WiFi/telefon i ustawia stan widgetu na włączony zarówno przy WiFi jak i telefonie. Teraz na przykład robię soft reset, po którym domyślnie WiFi nie jest włączone (i telefon siłą rzeczy też). A widget o dziwo oferuje mi możliwość wyłączenia telefonu i wyłączenia WiFi. Czyli żeby je włączyć muszę najpierw wyłączyć a potem włączyć.

Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline McJack

• 8
  • Sprzęt: HTC TyTN II + HTC Diamond
« Odpowiedź #425 dnia: Czerwiec 19, 2009, 13:14:06 »
Jeśli WiFi jest włączone, to po soft resecie również się automatycznie włącza. Przynajmniej u mnie tak jest i zawsze było - również bez zainstalowanego SPB MS3. To samo dotyczy modułu telefonu.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #426 dnia: Czerwiec 20, 2009, 10:58:46 »
Witam.
Mam pewien problem z Mobile Shell 3, mianowicie korzystając z widgetu "Wireless Manager" gdy włączam WiFi a następnie wyłączam (również za pośrednictwem tego widgetu), to po jakimś czasie WiFi ponownie samo się włącza. Gdy korzystam z systemowgo wireless menagera problem ten nie występuje.
Jest to dosyć irytujące, zwłaszcza, że ostatnio zaspałem 2h do pracy, ponieważ włączyło się WiFi, padła bateria i budzik nie zadzwonił ;p

Czy ktoś jeszcze zauważył u siebie ten problem i może wie jak go rozwiązać?

Dodam, że mam HTC Diamonda z FireROM'em v.8.4.1. a Mobile Shell w najnowszej wersji...

Używałem MS z Diamondem i tym samym ROMem i nie miałem takich objawów. Sprawdź, czy coś nie przestawiłeś w ustawieniach WiFi w Advanced Configuration Tool albo w Diamond Tweaku. Albo czy jakiś soft nie ma ustawionej jakieś automatycznej synchronizacji okresowej za pomocą WiFi.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #427 dnia: Lipiec 12, 2009, 00:23:25 »
jest jakas mozliwosc wstawienia skrotu do programy ale samemu wybierając ikonkę z innego źródła? (nie przez edycje exe)?
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #428 dnia: Lipiec 14, 2009, 11:02:46 »
a ja mam takie pytanie.. Jak ustawić, aby po włączeniu Launchera (ten na dole w lifestyle) pojawiał się widok 8-9 ikon (programy, wiadomości itd.) ? i czy można w jakiś przyjemny sposób zmienić tło w całym spb? bo ten Change Skin 4.1 strasznie mi zwalnia, a zależy mi na szybkości bardziej niż na wyglądzie.  :P
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #429 dnia: Lipiec 19, 2009, 18:31:52 »
Witam wszystkich.
Do tej pory używałem mojego Blackstone na oryginalnym ROMie (WM6.1). Podkusiło mnie jednak i po raz kolejny spróbowałem ROMu opartego na WM6.5 (z kuchni Bysia). I po raz kolejny cholera mnie wzięła na tzw. finger friendly menu. W zasadzie na czystym ROMie są jeszcze fajne, ale ciekawostka wyskakuje po uruchomieniu Spb Mobile Shell 3. Otóż przy włączonym MS3 wygląd tych menu całkowicie się zmienia. Jest to niezależne od tematu wybranego w WM6.5. Dla przykładu:

Temat HTC Black:
Przy wyłączonym MS3                                                            i przy włączonym MS3

Temat Classic Blue:
Przy wyłączonym MS3                                                            i przy włączonym MS3

Zmiana następuje tylko przy włączonym Mobile Shell 3. Wystarczy go wyłączyć (Exit MS3), ale nie trzeba odinstalowywać, żeby powróciły te ładniejsze i bardziej praktyczne (moim zdaniem) popup menus z tematu WM6.5

Czy ktoś może podpowiedzieć, jak zrobić, żeby MS3 nie podmieniał tych menu?

Screeny pochodzą z bysiowego ROMu eXperience v3.1 bez manili, ale przy innych WM6.5 było podobnie. Spb Mobile Shell v3.0.1.

Pozdrawiam
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #430 dnia: Lipiec 19, 2009, 19:42:16 »
a nie masz w ustawieniach samego SPB włączonego jakiegoś tematu? ustawienia-> SPB -> temat -> brak :ok:

btw. ten temat w resco explolerze, to jest systemowy, czy z resco? bo nawet mi się spodobał  :proud:

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #431 dnia: Lipiec 19, 2009, 20:13:21 »
Przy wyłączonym temacie MS3 (brak) jest niestety to samo.

Wygląd Resco Explorera to połączenie m6 Color Taskbar v9 (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=520132) oraz skórki Resco Explorera YellowOrange (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=470787).
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #432 dnia: Lipiec 19, 2009, 21:32:39 »
no to nie wiem co Ci poradzić, bo sam używam 6.1.. i dzięki za skórki do resco  :D

*

Offline woytaski

• *
  • 65
  • Sprzęt: Navroad NR560
« Odpowiedź #433 dnia: Lipiec 19, 2009, 22:44:19 »
ello.

Być może banalny problem, ale nie mogę sobie z nim poradzić.
W wersji 2 MS można było wchodząc w drzewo menu, dodawać pliki, skróty... lub odznaczać nie interesujące nas pozycje menu.
Mam potrzebę, dodać do menu "Gry" pozycje, które pojawiają mi się w menu "Programy"...
Albo mam zaćmę... i nie widzę, albo nie ma takiej możliwości w MS 3.0.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #434 dnia: Lipiec 19, 2009, 23:10:32 »
mam ten sam problem.. swego czasu używałem tego czegoś do modyfikowania wszystkiego w SPB.. ChangeSkin czy jakoś tak.. i tam można było dodawać własne programy/ pliki gdzie się chciało, a w 'czystym' SPB można to robić tylko w skrótach. :-| chyba, że jest jakaś magiczna sztuczka  :mrgreen:

*

Offline gruniu

• 250
  • Sprzęt: artemis, mysle o rhodium
« Odpowiedź #435 dnia: Lipiec 20, 2009, 07:09:40 »
ja mam problem z pogoda, od kilku dni jak wgralem ta aplikacje ani razu pogoda mi sie nie zgerala z faktycznym jej stanem
wiem ze to tylko prognoza pogody ale TouchFlo sobie z tym radzil lepiej, albo mi sie tak wydawalo

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #436 dnia: Lipiec 20, 2009, 07:16:25 »
ja mam problem z pogoda, od kilku dni jak wgralem ta aplikacje ani razu pogoda mi sie nie zgerala z faktycznym jej stanem
wiem ze to tylko prognoza pogody ale TouchFlo sobie z tym radzil lepiej, albo mi sie tak wydawalo

Z ta pogodą to znany numer, że nie chodzi jak trzeba. Dopiero jak się zainstaluje SPB Weather, to się zachowuje poprawnie.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #437 dnia: Lipiec 20, 2009, 18:42:29 »
A ja ostatnio instalowałem SPB MS na i780 bez SPB Weather i działa dobrze i bez błędów. Choć przyznaję, że na innych sprzętach tez miałem kłopoty.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #438 dnia: Lipiec 20, 2009, 23:13:38 »
Cytat: Marek.S
Witam wszystkich.
Do tej pory używałem mojego Blackstone na oryginalnym ROMie (WM6.1). Podkusiło mnie jednak i po raz kolejny spróbowałem ROMu opartego na WM6.5 (z kuchni Bysia). I po raz kolejny cholera mnie wzięła na tzw. finger friendly menu. W zasadzie na czystym ROMie są jeszcze fajne, ale ciekawostka wyskakuje po uruchomieniu Spb Mobile Shell 3. Otóż przy włączonym MS3 wygląd tych menu całkowicie się zmienia. Jest to niezależne od tematu wybranego w WM6.5. Dla przykładu:
(...)
Zmiana następuje tylko przy włączonym Mobile Shell 3. Wystarczy go wyłączyć (Exit MS3), ale nie trzeba odinstalowywać, żeby powróciły te ładniejsze i bardziej praktyczne (moim zdaniem) popup menus z tematu WM6.5

Czy ktoś może podpowiedzieć, jak zrobić, żeby MS3 nie podmieniał tych menu?

Screeny pochodzą z bysiowego ROMu eXperience v3.1 bez manili, ale przy innych WM6.5 było podobnie. Spb Mobile Shell v3.0.1.

Otrzymałem odpowiedź od Co0kieMonster w wątku (Smaller HTC Menus) na xda. Rozwiązanie jest raczej proste:

With a registry editor go to reg key:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\GWE\Menu

Find the value "CUIHandler" and change it to 0. Now soft reset.

That should give you original WM6.5 menus everywhere.

I działa! :)

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #439 dnia: Lipiec 22, 2009, 23:13:34 »
mam ten sam problem.. swego czasu używałem tego czegoś do modyfikowania wszystkiego w SPB.. ChangeSkin czy jakoś tak.. i tam można było dodawać własne programy/ pliki gdzie się chciało, a w 'czystym' SPB można to robić tylko w skrótach. :-| chyba, że jest jakaś magiczna sztuczka  :mrgreen:
Jest magiczna sztuczka. Na początku tematu było to gdzieś opisane. Zmiana kluczy w rejestrze oczywiście.
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #440 dnia: Lipiec 22, 2009, 23:37:50 »
otrzymałem odpowiedź od Co0kieMonster w wątku (Smaller HTC Menus) na xda

w tym wątku są te wszystkie pomniejszenia, ale czy istnieje jakiś .cab z tymi HTC Menus? chyba dużo wygodniejsze byłyby takie menu, a wolę używać jeszcze 6.1 :proud:

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #441 dnia: Lipiec 25, 2009, 11:24:29 »
A może ktoś wie jak zrobić tak żeby MS uruchamiał się przy starcie, ale nie wgrywał na ekran today tylko zostawał na pasku tak żebym mógł po resecie sam zdecydować czy zostać przy todaj czy włączyć ms (chodzi o problemy z menadżerem bezprzewodowym i sms).
Nie chce mi się za każdym razem naciskać pokaż dzisiaj a później znów włączać MS.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #442 dnia: Lipiec 25, 2009, 12:17:54 »
po prostu usuń skrót z autostartu i już. a co do managera bezprzewodowego, to ten systemowy można sobie jako widget dodać (ja tak zrobiłem, bo ten od MS nie działa poprawnie)
dodaj widget -> programy-> ustawienia -> połączenia -> Men. bezprzewodowyz sms'ami problemu nie mam, bo normalnie z widgetu włącza się systemowy program. :ok:

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #443 dnia: Lipiec 25, 2009, 13:55:33 »
ale przez menadżer bezprzewodowym w MS nie pokazują się dostępne sieci. Z sms mam tak że niekiedy nie pokazują mi się w MS, ale oczywiście mogę wejść do wiadomości.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #444 dnia: Lipiec 25, 2009, 19:47:51 »
co do sms'ów też tak miałem, ale przeinstalowałem jeszcze raz MS i działa wszystko;] men. bezprzewodowy- mam na myśli żeby dodać skrót do systemowego, a nie tego od MS. :proud:

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #445 dnia: Lipiec 25, 2009, 23:23:24 »
otrzymałem odpowiedź od Co0kieMonster w wątku (Smaller HTC Menus) na xda

w tym wątku są te wszystkie pomniejszenia, ale czy istnieje jakiś .cab z tymi HTC Menus? chyba dużo wygodniejsze byłyby takie menu, a wolę używać jeszcze 6.1 :proud:

Może to Cię zainteresuje: FingerSuite, albo to HTC Menu Enhancement Loader? Nie testowałem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2009, 09:26:06 wysłana przez Marek.S »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #446 dnia: Sierpień 10, 2009, 11:50:52 »
Czy ktoś mający SPB MS 3.01 może mi sprawdzić jaką ma wartość w tym kluczu:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Today\Keys\113]

Domyślnie jest tam link do powrotu z Todaya do Mobile Shella, ale SKTools  mi namieszał, i nie potrafię tego naprawić.
Może mi ktoś podać defaultową wartość ?

*

mst

« Odpowiedź #447 dnia: Sierpień 10, 2009, 12:31:10 »
Czy ktoś mający SPB MS 3.01 może mi sprawdzić jaką ma wartość w tym kluczu:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Today\Keys\113]

Domyślnie jest tam link do powrotu z Todaya do Mobile Shella, ale SKTools  mi namieszał, i nie potrafię tego naprawić.
Może mi ktoś podać defaultową wartość ?

Pierwszy klucz wpisujesz nazwę np spb home
drugi ścieżkę dostępu: /windows/spbhome.exe   (czy jakoś tak, najłatwiej znaleźć skrót w katalogu menustart i we właśiwościach będzie ta ścieżka dostępu)

a button zadziała po SR.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #448 dnia: Sierpień 10, 2009, 13:10:44 »
W katalogu /Windows nie m apliku spbhome.exe. A cokolwiek z Menu Start podlinkuje, to nie działa.
Może mi ktoś podać defaultowe ustawienia?

Edit:
Dobra, sam wygrzebałem łaski bez ;P
A jakby kto szukał to /Program Files/SPB Mobile Shell/MenuLauncher.exe
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2009, 19:28:49 wysłana przez vonski »

*

Offline hoody1983

• 10
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #449 dnia: Sierpień 14, 2009, 23:40:17 »
No dobrze... nakładka szokuje możliwościami przynajmniej przez pierwsze kilka godzin, kiedy mój THC wypruwa z siebie flaki żeby to wszystko udźwignąć i nacieszyć moje oczy. Ile ludzi, tyle gustów, a autorzy najnowszej wersji Mobile Shell Bogami nie są i wszystkich zadowolić i tak nie mogą.

Mam w związku z tym pytanie... czy można cokolwiek zrobić z tym, aby w książce adresowej obok kontaktu wyświetlany był avatar? W Ulubionych fajnie to wygląda, ale może by tak dorzucić takie coś w samej książce. No i żeby także kiedy ktoś do nas dzwoni, jego zdjęcie było trochę większe. ie zaszkodzi, gdyby było na cały ekran... Od biedy zawsze można wrzucić PhoneEX, ale po cóż dodatkowo zabierać RAM?

BTW... jak wrócić do standardowego TF3D nie wywalając Shella? Gdzieś przypadkiem natknąłem się na opcję "Opuść Shell", ale włącza mi się wtedy tylko Today...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 17:27:11 wysłana przez hoody1983 »