Porządny klient Jabbera

• 2 Odpowiedzi
  • 634 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eRIZ

• 8
    • eRIZ's homepage
  • Sprzęt: Siemens M55, Siemens S65, HTC Hermes (HERM 300)
Porządny klient Jabbera
« dnia: Grudzień 26, 2008, 18:40:23 »
Witam. ;)

Od dwóch dni rozpracowywuję Windows Mobile, forum czytam już jakiś czas. Mój problem dotyczy klientów Jabberowych. O ile jest ich parę do dyspozycji, to w większości są one zrobione tak, aby działały, tzn. mają znikomą funkcjonalność.

Po przetestowaniu Bombus NG, iMov, IM+, Slicka, Palringo, EQQ, Octrotalka, Fringa, WebMessengera przyznam, że każdy ma jakieś niedoróbki.
  • Bombus NG - sam fakt, że został napisany w .net i zrywanie połączeń.
  • imov - spartański aż do bólu, jedyna funkcjonalność, to chyba sama możliwość prowadzenia rozmów; nierozsądne rozplanowanie interfejsu
  • IM+ - troszkę niedorobiony, u mnie nie działają częściowo paski przewijania, powiadomienia też nie bardzo...
  • Slick - zasobożerny, olewa sobie priorytety zasobów, z których się pisze...
  • Palringo - brak obsługi grup, ale to się da w miarę przeżyć. Niepokoi mnie tylko możliwość przesyłu dużej ilości danych, nie mogę tego jednak potwierdzić.
  • EQQ - podobnie jak imov, tylko ładniej opakowany
  • Octrotalk - ograniczanie ustawień powiadomień - widać, że to bardziej klient SIP
  • Fring - obsługa wyłącznie Google Talka
  • WebMessenger - ogólnie ok, ale trochę mało czytelny i powiadomienia nie do końca działają, jak należy

Rekordy SRV (podłączanie do innego hosta) obsługują tylko Bombus, Slick, Eqq, Octrotalk. Niestety, powiadamiania o pisaniu już tylko Bombus i Slick.

Czy ktoś zna nazwę klienta Jabbera obsługującego powiadamianie o pisaniu i ewentualnie połączenia z hostami poprzez rekordy SRV prócz tych, o których wspomniałem? Przyznam, że zależy mi na tej funkcjonalności, a niestety, dotychczas testowane przeze mnie komunikatory są w nią ubogie.

Oczywiście, są klienty pod Javę, ale zależy mi na natywnych aplikacjach. Przyznam, że bardzo przypadło mi do gustu Palringo ze względu na wykonanie, ale jednak mu trochę brakuje...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 16:00:47 wysłana przez eRIZ »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Porządny klient Jabbera
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2008, 15:55:46 »
imho, parlingo z tad jest najlepsze, nie znam innego multi komunikatora z tak wieloma funkcjami i tak rozbudowanego.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline eRIZ

• 8
    • eRIZ's homepage
  • Sprzęt: Siemens M55, Siemens S65, HTC Hermes (HERM 300)
Odp: Porządny klient Jabbera
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2008, 16:06:02 »
Mi nie chodzi o multikomunikator, Jabber najważniejszy. ;)

edit: ostatnio trochę pokopałem i znalazłem QIP - pozwolę sobie zalinkować: http://eriz.pcinside.pl/weblog/windows-mobile-i-jabber-qip-192.html
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2009, 22:34:28 wysłana przez eRIZ »