Witam.

Od dwóch dni rozpracowywuję Windows Mobile, forum czytam już jakiś czas. Mój problem dotyczy klientów Jabberowych. O ile jest ich parę do dyspozycji, to w większości są one zrobione tak, aby działały, tzn. mają znikomą funkcjonalność.
Po przetestowaniu Bombus NG, iMov, IM+, Slicka, Palringo, EQQ, Octrotalka, Fringa, WebMessengera przyznam, że każdy ma jakieś niedoróbki.
- Bombus NG - sam fakt, że został napisany w .net i zrywanie połączeń.
- imov - spartański aż do bólu, jedyna funkcjonalność, to chyba sama możliwość prowadzenia rozmów; nierozsądne rozplanowanie interfejsu
- IM+ - troszkę niedorobiony, u mnie nie działają częściowo paski przewijania, powiadomienia też nie bardzo...
- Slick - zasobożerny, olewa sobie priorytety zasobów, z których się pisze...
- Palringo - brak obsługi grup, ale to się da w miarę przeżyć. Niepokoi mnie tylko możliwość przesyłu dużej ilości danych, nie mogę tego jednak potwierdzić.
- EQQ - podobnie jak imov, tylko ładniej opakowany
- Octrotalk - ograniczanie ustawień powiadomień - widać, że to bardziej klient SIP
- Fring - obsługa wyłącznie Google Talka
- WebMessenger - ogólnie ok, ale trochę mało czytelny i powiadomienia nie do końca działają, jak należy
Rekordy SRV (podłączanie do innego hosta) obsługują tylko Bombus, Slick, Eqq, Octrotalk. Niestety, powiadamiania o pisaniu już tylko Bombus i Slick.
Czy ktoś zna nazwę klienta Jabbera obsługującego powiadamianie o pisaniu i ewentualnie połączenia z hostami poprzez rekordy SRV prócz tych, o których wspomniałem? Przyznam, że zależy mi na tej funkcjonalności, a niestety, dotychczas testowane przeze mnie komunikatory są w nią ubogie.
Oczywiście, są klienty pod Javę, ale zależy mi na natywnych aplikacjach. Przyznam, że bardzo przypadło mi do gustu Palringo ze względu na wykonanie, ale jednak mu trochę brakuje...