TextMaker i klawiatura z "sym". Sprawdzicie?

• 4 Odpowiedzi
  • 646 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
TextMaker i klawiatura z "sym". Sprawdzicie?
« dnia: Listopad 06, 2009, 21:34:24 »
Mam wielką prośbę do wszystkich klubowiczów posiadających PDA ze sprzętową klawiaturą, w której polskie znaki wprowadza się za pomocą klawisza "sym" - bez względu na to czy osobnego (Universal) czy w formie kombinacji, np. FN + BlueDot (Wizard, Blueangel). Mianowicie kto jest w stanie niech zassie z Internetu triala fenomenalnego pakietu biurowego SoftOffice - najnowsza wersje to bodajże 2008 Rev 503. Tylko instalować na kartę pamięci, bo pakiet dużo waży i odznaczyć przy okazji instalację wersji na PC (nie pamiętam czy mamy osobnego triala dla PC i PPC czy wszystko jest dostępne w formie jednej, uniwersalnej instalki).
Co jest do sprawdzenia? Już mówię. Otwieramy jakiś dokument tekstowy (bardzo ważne - problem nie występuje w nowootwartym, pustym dokumencie) i w jego dowolnym miejscu próbujemy umieścić dowolną polską literę korzystając z klawiatury sprzętowej i klawisza sym. Jeśli wszystko będzie ok nic złego się nie stanie. W przeciwnym razie napotkacie na buga, który zepsuł mi już sporo nerwów. :) Mianowicie przy każdorazowym użyciu sym co prawda uzyskujemy zamierzony efekt w postaci polskiej litery, jednakże jednocześnie kursor przeskakuje w inne miejsce w dokumencie. Co to znaczy chyba nie muszę mówić - pisać się nie da.
Do tej pory próbowałem na trzech PPC z klawiaturą sprzętową: Wizardzie, Universalu i iPAQ h4350. Problem wystąpił na dwóch pierwszyh, to trzecie jak się zdaje jest od niego wolne. Nie wiem jednak od czego to zależy - być może od wersji systemu (Wizard i Uni mają wgrane romy WM6.1, h4350 pracuje pod wm2003). Określenie źródła problemu wymagałoby jednak sprawdzenia innych urządzeń. Może się na przykład przecież okazać, że trafiłem na jakieś pechowe pod tym względem ROMy albo też istnieją inne PDA z takimi klawiaturami, wolne od problemu.

Uwaga: problem prawie na pewno ma swoje źródło w klawiszu sym, nie samych polskich literkach jako takich. Te ostatnie można bez problemu wprowadzać np. przy użyciu VGA KEY. Problem nie pojawia się też w przypadku zewnętrznych klawiatur na których pisze się "normalnie", przynajmniej nie zauważyłem go przy korzystaniu z Palm Wireless Keyboard/Stowaway Keyboard na kilku urządzeniach.

Będę bardzo wdzięczny jeśli zdecydujecie się wykonać test i dacie tutaj znać jaki był jego rezultat. Może potem warto byłoby poinformować o wynikach producenta programu? Nie jestem pewien czy jest tego świadomy... Googlując za rozwiązaniem natknąłem się na jakiegoś PDFa z informacjami o programie - było tam m.in. "Supports SYM key for composing umlauts and accented characters".

*

Offline statyczny_egon

• **
  • 142
  • Sprzęt: ipaq 214, IPAD2, iP4s
Odp: TextMaker i klawiatura z "sym". Sprawdzicie?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2009, 21:50:45 »
Witam.
Mam Toshibę G900 po wielu flash'ach amatorskimi rom'ami. Użytkuje pełną wersje pakietu Softmaker i nie napotkałem wspomnianego przez Ciebie problemu. Zarówno w nowo tworzonych jak i otwieranych dokumentach jestem w stanie używać polskich czcionek bez żadnego problemu.
Być może Twój problem rozwiązałoby zainstalowanie czcionek Janko Muzykanta.
Pozdrawiam

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2009, 21:58:34 »
Hmm... Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś mój problem. On nie dotyczy czcionek! One wyświetlają się prawidłowo!
Problem dotyczy klawiatury, konkretnie wprowadzania narodowych liter za pomocą klawisza SYM (lub jego funkcjonalnego odpowiednika, kombinacji Fn/BlueDot + Spacja). Wprowadzam literę łacińską, dajmy na to "a". Kursor znajduje się tuż za nią. Wciskam klawisz SYM celem jej przekształcenia na znak narodowy, w tym przypadku "ą". Faktycznie "ą" się pojawia w tym miejscu ale jednocześnie kursor przeskakuje w inne miejsce dokumentu.

Czcionki Janka Muzykanta służą przecież jedynie do wyświetlania tekstów, np. czytania ebooków. Nie widzę związku z moim problemem...

*

Offline statyczny_egon

• **
  • 142
  • Sprzęt: ipaq 214, IPAD2, iP4s
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 05, 2009, 22:13:14 »
Faktycznie.
Niedokładnie przeczytałem Twój post. Problem rzeczywiście występuje. Wyślę do supportu mejla choć, jeśli pakiet nie wspiera języka polskiego, to pewnie nie uznają to za problem.
Swoją drogą zapytam się, czy pojawi się wersja w j.polskim wraz ze słownikami.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2009, 23:00:05 »
Maila do supportu wysłałem jakiś czas temu. Odpisali, iż przyjęli zgłoszenie.
Jednak możesz też to zrobić - zawsze lepiej gdy uwagę zwróci użytkownik softu, a nie ktoś zastanawiający się nad zakupem. Nie wydaje mi się, żeby to zależało od wersji językowej. Wygląda na to, że reaguje na klawisz SYM, a on odpowiada za wprowadzanie znaków narodowych także w innych językach, np. niemieckim i litewskim.