PDA i LaTeX

• 7 Odpowiedzi
  • 1033 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cormac

• *
  • 69
  • Sprzęt: ASUS A696
PDA i LaTeX
« dnia: Czerwiec 18, 2008, 09:55:53 »
Jak wyżej; czy istnieje na mobilne okienka jakiś port LaTeXowy? Na mojej stareńkiej Jornadzie 680 pamiętam że miałem coś takiego, nawet to nieźle (jak na skomplikowany system typograficzny) śmigało (133MHz, 16RAM :) ). Czy podobna rzecz istnieje pod WM?

Jeśli istnieje (czego bardzo bym sobie życzył), to czy jest jakiś do tego dobrze funkcjonujący edytor?

Przyzwyczaiłem się do funkcjonalności i możliwości LaTeXa, fajnie byłoby mieć możliwość edycji dokumentów TeXowych także mobilnie :)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: PDA i LaTeX
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:14:47 »
możesz spróbować tego dla CE
jest wersja ARM więc może ruszy
http://www.rainer-keuchel.de/wince/texce.html

*

Offline cormac

• *
  • 69
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2008, 10:19:12 »
Używałem tego softu i nawet nie wiedziałem, że jest wersja na procesory ARM :) Na pewno spróbuję go zainstalować, ale jednak będę szukał dalej (ostatnie zmiany na stronie projektu pochodzą z 2002 roku - a świat idzie do przodu :) ). Może uda znaleźć się coś nowszego i bardziej funcjonalnego.

Dzięki za szybką reakcję  :ok:

Teraz się doczytałem, że nawet wersja ARM jest pod WinCE... :( To raczej nie ruszy pod WM (no, chyba że się mylę, nie jestem ekspertem)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 10:25:18 wysłana przez cormac »

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2008, 19:41:10 »
Używałem tego softu i nawet nie wiedziałem, że jest wersja na procesory ARM :) Na pewno spróbuję go zainstalować, ale jednak będę szukał dalej (ostatnie zmiany na stronie projektu pochodzą z 2002 roku - a świat idzie do przodu :) ). Może uda znaleźć się coś nowszego i bardziej funcjonalnego.

Dzięki za szybką reakcję  :ok:

Teraz się doczytałem, że nawet wersja ARM jest pod WinCE... :( To raczej nie ruszy pod WM (no, chyba że się mylę, nie jestem ekspertem)

sprobuj, sporo softu z CE dziala.

*

Offline cormac

• *
  • 69
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2008, 08:40:48 »
Haaa, działa! :D Wymaga to drobnych modyfikacji, ale gra i buczy.

Podaję link, w którym wszystko pięknie i czytelnie jest opisane:

http://www.mobilitysite.com/boards/applications/62027-latex-ppc.html

Zmiana polega na dopisaniu do rejestru paru linijek i dorzucenia paru bibliotek z CE. Działa zarówno kompilacja dokumentu LaTeXowego, jak i jego podgląd we wbudowanej w edytor przeglądarce DVI. Z tego co się doczytałem, możliwa jest pełna modyfikacja LaTeXa, dorzucanie własnych styli, fontów i innych rzeczy (struktura drzewa katalogowego jest zbieżna z wersją linuxową).

Aha, chciałbym się pobawić w dorzucenie paczek odpowiedzialnych za język polski (polski.sty). Czy ktoś wie jaka strona kodowa jest w PDA z WM6?  :O

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2008, 10:42:43 »
Aha, chciałbym się pobawić w dorzucenie paczek odpowiedzialnych za język polski (polski.sty). Czy ktoś wie jaka strona kodowa jest w PDA z WM6?  :O

Z moich obserwacji wynika, że zależna od ustawień regionalnych (mam angielskie i nie wyświetlają mi się przeważnie polskie fonty, jak ustwię polskie, to jest git).
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline cormac

• *
  • 69
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2008, 14:22:05 »
Witam mojego imiennika :)

Z moich obserwacji wynika, że zależna od ustawień regionalnych (mam angielskie i nie wyświetlają mi się przeważnie polskie fonty, jak ustwię polskie, to jest git).

Bardziej chodzi mi o nazwę strony kodowej standardowo używanej w polskiej wersji WM6.1.  Czy jest to standardowa windowsowska cp-1250, czy może WM korzysta już z UTF? A może wreszcie jest to Latin2 (mało prawdopodobne :) ), lub całkiem inna bajka.

Najważniejsze jednakowoż, że LaTeX śmiga, polskie fonty mogę dorobić na kompie stacjonarnym (dobrze, że wzory matematyczne nie korzystają z polskich znaków diakrytycznych :) )

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2008, 14:30:05 »
standardowa windowsowa 1250