Opera mobile 10 - jak ustawić jako pełną przeglądarkę a nie jako wersje mobilną

• 23 Odpowiedzi
  • 6101 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fresz33

• **
  • 150
  • live is live HTC HD2 skink Clean Desire v1.2 NAND
Mam pytanie,jak ustawić w OM 10, żeby serwisy widziały ją jako pełną przeglądarkę,a nie jako wersje mobilną?

Tu jest dużo ustawień ale nie wiem co za co odpowiada :ohreally: http://www.opera.com/support/usingopera/operaini/#ua
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2010, 21:36:43 wysłana przez ..k..l..m..n.. »

*

dorsz85

Odp: Opera mobile 10
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2010, 17:58:32 »
Dołączam się do pytania! Pamiętam, że w Operze Mobile 8.65 można było tak zrobić, ale była płatna :( W wersji 10 nie mogę tego znaleźć.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2010, 18:02:18 wysłana przez dorsz85 »

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2010, 18:46:35 »
na pewno musisz wejść w edytor preferencji w operze wpisując w pasek adresu opera:config i przechodząc pod ten adres. Co dalej to już google.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2010, 20:54:47 »
Należy wyłączyć Opera Turbo i "mały ekran".

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2010, 21:32:31 »
Zależy jakich stron, niektóre strony mają linki do swoich pełnych wersji (np. PDAclub) na pewno pomoże wyłączenie małego ekranu, nie koniecznie Opera TURBO

*

dorsz85

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2010, 14:10:47 »
Wszedłem w opera:config i nie mam pojęcia co dalej robić, a Google wyszukuje instrukcje dla PCtowej Opery i po angielsku. Może ktoś napisać w którą zakładkę mam wejść i co odznaczyć/zaznaczyć?

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2010, 15:17:20 »
Ponieważ opera mobilna czerpie garściami z wersji na PC należy zmienić parametr User Agent
 w tym linku więcej informacji
http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=320011

*

dorsz85

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2010, 16:31:24 »
Działa. Dzięki za pomoc!

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Poprawiłem temat wątku.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
a może jak przestawić operę żeby przedstawiała się jako pełna przeglądarka

*

Offline fredek7

• 19
Odświerze temat bo potrzebuje jakoś oszukać stronę która jest w obydwóch wersjach ale wersja mobilna nie pozwala mi na dostęp do wielu funkcji na stronie. Morze jest jakaś inna przeglądarka która poradzi sobie z tym.

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
jeżeli to nie tajemnica napisz jaka to strona (jakie strony) i opisz jakie funkcje. Banki zazwyczaj nie pozwalają na używanie opery z funkcją turbo (to tak jakby chodziło o bank)

*

Offline fredek7

• 19
chodzi mi o stronę  www.bet365.com

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
Jeżeli potrzebujesz pełnej wersji tej strony proponuję przeglądarkę UCWEB wer 6,3 udało mi się odpalić pełną wersję tej strony niestety o funkcjonalności się nie wypowiem bo nie mam konta, oczywiście flash nie działa ale może coś to pomoże

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
Odświeże temat, bo też potrzebuje sposobu by zmusić opery mobile 9.7 i 10 by "udawały" pełne desktopowe przeglądarki. Wkurzają mnie te nieporęczne strony w wersji "mobile" dostosowane do ekranów 10 letnich nokii.
Ustawienie opera:config#UserAgent|SpoofUserAgentID na 1 niczego nie zmienia, dalej strony, np pdaclub.pl, czy google.com wykrywają że to telefon i ładują wersje okrojoną.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
bo nie zawsze jest to kwestia ustawienia w przeglądarce, niektóre strony np. sprawdzają rozdzielczość i jeśli jest odpowiednio niska ładują wersję mobilną
w takim przypadku można spróbować zmienić orientację na poziomą przed wczytaniem strony, oczywiście o ile mamy coś więcej niż qvga  :wink:

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
Akurat do pdaclub.pl to używałem opcji pokaż pełną wersję strony, podobnie do google, co do innych rozwiązań nie mam pomysłu.

*

Offline wieo

• **
  • 109
Odp: Opera mobile 10 - jak ustawić jako pełną przeglądarkę a nie jako wersje mob
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 03, 2011, 18:17:41 »
Witam
a ja mam pytanie odnosnie ustawien nowej opery na WM mialem 9 i wszystko smigalo prawie dobrze zainstalowalem 10 ii moj problem to to ze po zaladowaniu np. onet lajt przejsciu do jakiegos art opera tak skaluje mi strone ze wszystko miejsci sie na ekranie ale zeby cokolwiek przeczytac musze powiekszyc sobie strone co za tym idzie przewijac ekran od lewej do prawej zeby przeczytac cala linie :/
w 9 mialem to tak ze czcionka byla wieksza wyrazna a opera nie wiem zawijala wiersze? nie musialem przesuwac lewo/prawo tylko w pionie ;)
probowalem z opcje wielkosc czcionki ale to nie rozwiazyje problemu czcionka jest wieksza na starcie ale i tak zeby przegladnac caly tekst musze przesuwac :/
pewnie jakas pierdola w opera:config
ale ja nie mam pojecia jaka :/

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
Ja mam na omni operę mobile 10.00 i faktycznie dopasowanie na onet lajt jest do %*%*&^&^&*, ale tekst zawęża się do szerokości ekranu. Natomiast miałem ten problem w paru wersjach opery zawsze po zmianie powiększenia  (niestety powrót do poprzedniego "zoom"u" nie naprawiał sytuacji) w moim przypadku pomagała reinstalacja, ale nie dam gwarancji że zadziała

*

Offline wieo

• **
  • 109
Odp: Opera mobile 10 - jak ustawić jako pełną przeglądarkę a nie jako wersje mob
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 04, 2011, 22:54:20 »
no coz warto sprobowac myslelem ze mozna to gdzies ustawic w zawansowanych opcjach :D
sprobuje reinstalacji moze pomoze :)

Pozdrawiam
Wiechu

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
Daj znać czy pomogło, z tego co pamiętam to w operze jest jakiś plik  ustawień (tam są zapisane wszystkie ustawienia z opera:config) może warto trzymać jego świeżą wersję po instalce żeby nie reinstalować przy każdej zmianie szerokości, albo zachować w razie wystąpienia błędu

*

Offline wieo

• **
  • 109
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 05, 2011, 16:12:39 »
niestety reinstalacja nie pomogla juz nie mam pomyslu na skalowanie stronki dalej jest mala czcionka a jak powieksze to czytajac musze przewijac od lewej do prawej ;) masssssakra :D
moze ktos wie co i jak poustawiac albo moze ktos podesle mi swoj dzialajacy dobrze plik config z opery jesli takowy posiada :)

Pozdrawiam
Weichu

*

dorsz85

Musisz wejść w Ustawienia i tam włączyć opcje "mały ekran". Powinno działać :ok:

mały ekran - nie rozwiązuje problemu. Mnie irytuje gdy wchodzę na wp.pl i ładuje mi się mini.wp.pl a przejście na pełną wersję jest całkiem na dole strony. Do tego jeszcze nie wszystkie strony mają taką możliwość.