Opera Mini 5 Beta dla WM

• 27 Odpowiedzi
  • 2794 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Modrzew

• **
  • 150
  • Sprzęt: dell x30 >uniwersal> hermes > kaiser >diamond>SGS
Opera Mini 5 Beta dla WM
« dnia: Marzec 04, 2010, 12:52:14 »
Opery Mini 5 beta na telefony komórkowe wyposażone z systemy operacyjne Windows Mobile 5 oraz Windows Mobile 6.
Najnowsza wersja na Windows Mobile w przeciwieństwie do tradycyjnych wersji nie wymaga Javy. Oznacza to, że Opera Mini będzie działać na każdym telefonie z Windows Mobile.Operę pobrać można bezpośrednio ze swoich telefonów ze strony: m.opera.com/next/ lub dowiedzieć się więcej na stronie: www.opera.com/mini/next/. Java w telefonie nie jest potrzebna, by pobrać tę wersję.
Jak dla mnie super otwiera się znacznie szybciej niż stara nie wymaga potwierdzenia otwarcia nowej sesji, chodzi płynnie Przewijanie  :ok:
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 16:32:38 wysłana przez revanmj »

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Odp: NOWA OPERA MINI 5 BETA
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2010, 14:24:34 »
A jak ze zjadaną pamięcią?
Poprzednie wersje/ruskie mody na javie spisywały się fajnie, można było spokojnie kilka zakładek otwierać i pamięci nie brakowało  :ok:
Wieczorem biorę się za testy...  :O~

*

Offline ohajo

• 27
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2010, 14:37:49 »
Z pamięcią bardzo przyzwojcie otworzyłem 4zakładki na polarisie i miałem 57% ramu zajęte.
naoperze mobile pewnie bym mial z 80% :). Bardzo płynnie przegląda się duże strony. W poprzedniej wersji było trochę haczenia i przeskakiwania(na polarisie)
bardzo palecam ;)

*

Offline Wit^

• 326
  • Ten co pakuje linux'a wszedzie
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2010, 14:43:48 »
Jak dla mnie jest genialna, chodzi szybko, stabilnie, nawet parę zakładek miałem otwarte, ładowała sie bardzo ale to bardzo szybko.
No i najważniejsze nie wymaga tego obrzydliwego emulatora javy, który niestety nie zawsze jest stabilny :)
Dodam jeszcze ze opera mini 5 odpalana w emulatorze strasznie muliła na moim charmerze, teraz jak odpaliłem ja natywnie śmiga jak szalona.

Polecam, tym którzy chcą mieć lekka przeglądarkę, bez bajerów typu flash itp :)
We're off to see the Wizzard
The Wonderful Wizard of Htc
We hear he is a Whizz of a Wiz...

*

Offline jirajamgo

• 542
  • Sprzęt: Xiaomi Mi Max 6/128gb
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 04, 2010, 14:54:41 »
u mnie pisze ze nie można nawiązać połączenia i chce abym sprawdził konfiguracje połączenia  :-|

*

Offline -arturo-

• *
  • 95
  • Sprzęt: TYTN II
Odp: Opera Mini 5 Beta dla WM
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 04, 2010, 21:00:34 »
U mnie działa znakomicie :) W końcu nie musze się męczyc z ta cholerna java.

Panowie jaka wersja wam siezainstalowała? Automatycznie mam wersje polska a szczerze powiedziawszy juz sie przyzwyczialem do angielskiej.....czyzby Cab sam  ustawial wersje jezykowa w zaleznośći od ustawien lokalizacyjnych urzadzenia.
Potrzebna zgoda administracji, polecam poczytać Regulamin.

*

Offline Wit^

• 326
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 04, 2010, 21:13:57 »

Panowie jaka wersja wam siezainstalowała? Automatycznie mam wersje polska a szczerze powiedziawszy juz sie przyzwyczialem do angielskiej.....czyzby Cab sam  ustawial wersje jezykowa w zaleznośći od ustawien lokalizacyjnych urzadzenia.

Polska....chyba jezyk po ustawiniach lokalnych :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 21:15:48 wysłana przez Wit^ »

*

Offline -arturo-

• *
  • 95
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2010, 21:32:05 »

Polska....chyba jezyk po ustawiniach lokalnych :)

Wygląda na to że w tle działa jakiś "podprogram" który sprawdza ustawienia lokalne iw czasie uruchamiania wybiera wersje jezykowa. Wlasnie ustawilem lokalizacje na UK i OM jest po angielsku. Szkoda łudziłem się że tylko podczas instalacji cab'a automatycznie wybiera język no nic bede musial sie przyzwyczaic.

*

Offline zajac

• 742
  • Sprzęt: SGS III Black
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2010, 21:40:15 »
Mogę udostepnić wersję ENG bo u mnie znowu nie wykrywa urządzenia (i600)... I niestety nie obsługuję klawiatury qwerty...  :-|

*

Offline -arturo-

• *
  • 95
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2010, 21:43:18 »
Mogę udostepnić wersję ENG bo u mnie znowu nie wykrywa urządzenia (i600)... I niestety nie obsługuję klawiatury qwerty...  :-|

Zajac....nie bardzo rozumiem. Wyglada na to ze w cabie sa umieszczone wszystkie jezyki i program automatycznie uruchamia ten który pasuje to ustawien lokalnych urzadzenia. Masz jakas inna wersje? Tylko angielska?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2010, 22:31:56 »
Bardzo fajna przeglądarka, szkoda że nie obsługuje pinch to zoom. No i domyślnie akcelerometru też nie używa, ale to akurat łatwo zmienić.

*

Offline zajac

• 742
  • Sprzęt: SGS III Black
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2010, 12:41:16 »
Faktycznie przepraszam za zamieszanie, uzywam WM EN i lokale tez EN stad zainstalowała mi się wersja angielska...

Aczkolwiek qwerty i tak nie działa... a szkoda...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 05, 2010, 15:27:48 »
Jest jakiś sposób aby zmniejszyć jeszcze bardziej czcionkę? Na ekranie wvga 800x480 w HD2 czcionka spokojnie mogła by być 2x mniejsza. Tak po za tym chodzi jak rakieta, po prostu super ;)
Are you shpongled?

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2010, 14:54:51 »
Co do samego działania to jak błyskawica choć jest problem z przeglądaniem np naszej klasy teksty nakładają się na siebie a w profilach przy linkch znajomi, galeria itp brakuje napisów z resztą kto ma to sobie sprawdzi wrzuty w ogóle nie da się gdy wchodzę w google wpisuję treść wyszukania daję szukaj to odświeża tylko stronę nie dając wyników wyszukiwania myślę że te problemy zostaną rozwiązane w finalnej wersji
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline Wit^

• 326
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2010, 18:00:20 »
wylacz opcje maly ekran i wszystko powinno byc ok z NK

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 06, 2010, 18:05:41 »
wylacz opcje maly ekran i wszystko powinno byc ok z NK

Nie miałem jej włączonej ;)
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline blady.bb

• 720
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC Leo
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 07, 2010, 12:34:47 »
Co do samego działania to jak błyskawica choć jest problem z przeglądaniem np naszej klasy teksty nakładają się na siebie a w profilach przy linkch znajomi, galeria itp brakuje napisów z resztą kto ma to sobie sprawdzi wrzuty w ogóle nie da się gdy wchodzę w google wpisuję treść wyszukania daję szukaj to odświeża tylko stronę nie dając wyników wyszukiwania myślę że te problemy zostaną rozwiązane w finalnej wersji

Mam to samo. poza niektórymi niedociągnięciami przeglądarka jest niemal genialna.
HTC Universal [G3]
Radio: 1.17.00
ROM: Tomal v8.81 Regular (64MB device) WM6.1 - Hybrid Build: 21042.1.6.0
MiniSMS

*

Offline BikerBoyz

• 44
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 07, 2010, 15:02:05 »
Jak dla mnie i tak przegrywa z Skyfire.  :evil:
HTC Kaiser --> HTC Touch Pro

*

Offline Jankes1214

• *
  • 74
  • Sprzęt: LG Optimus 3D. Sony Ericsson Neo
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 07, 2010, 16:50:26 »
Na Tosi g900 działa prawie wyśmienicie,prawie dla tego że jak nie mam włączonego zoom-a to zamiast liter mam linie poziome tak jakby w zeszycie w wąskie linie. Ale porównując do nowej opery mobile która ciągle mi się wiesza bądź wyłącza jest super i napewno opera mini staje się moją domyślną przeglądarka brak mitylko w niej obslugi YT.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2010, 17:04:57 wysłana przez Jankes1214 »

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2010, 17:07:41 »
jest bardzo szybka ,nie zastanawia sie tylko blyskawicznie otwiera strony. pobralem na wszystkie moje zabawki :D

*

Offline caudatus

• *
  • 50
  • Sprzęt: Dell Axim X30
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 09, 2010, 09:19:23 »
witam, czy ktoś wie jak ustawić tą operę jako domyślną przeglądarkę ? Pozdrawiam.

*

Offline -arturo-

• *
  • 95
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 09, 2010, 09:41:00 »
witam, czy ktoś wie jak ustawić tą operę jako domyślną przeglądarkę ? Pozdrawiam.

tu masz caba musisz byc zalogowany na xda developers, wersja 1.6.5 działa z opera mini
http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=291120&d=1268118865

a tu link do tematu
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=382043

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 09, 2010, 21:56:05 »
Witam, mam małe pytanie
czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego opera mini 5 jest tak piekielnie szybka w porównaniu do innych przeglądarek  na Windows mobile? Rozumiem ze jest kompresja plików do 90% i nie wyświetla flashow itp. co powoduje jej przyspieszenie  . W porownaniu np do opery mobile szybkość otwierania stron jest miażdżąca. Rozumiem że mini okrojona wersja przegladarki ale czy nie dało by sie zrobić pełnej przegladarki z podobną szybkością jaką oferuje OM5. Zastanawia mnie jeszcze jedno,to znaczy przewijanie stron w OM5 jest niesamowite, nie trzeba czekać po załadowaniu strony na załadowanie sie tekstu i czy też zdjeć,można szybko przewijac nawet bardzo szybko a strona jest cały czas wyświetlana, Gdyby w skyfire przewijanie stron było takie jak w OM5 to myśle że Skyfire byłoby nie do przebicia a tak mimo jej szybkości dyskwalifikuje ją jako dobrą przeglądarkę.

*

Offline Ham3r

• 378
  • HTC Wizard
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 09, 2010, 22:12:07 »
Najnowsza beta Opera Mobile ma podobną szybkość.
imo, między operą mini 4.2 a 5 nie ma różnicy w szybkości.

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 09, 2010, 23:04:44 »
Najnowsza beta Opera Mobile ma podobną szybkość.
imo, między operą mini 4.2 a 5 nie ma różnicy w szybkości.

Albo ja mam coś z operą mobile albo nie wiem o co chodzi. Strony w OM5 otwieraja mi sie w granicach  góra dół 10sekund, zaś w przypadku Opery mobile czas otwierania stron wynosi zawsze ponad 40sekund... Dodam ze korzystam z OM beta3 ,wczesniej była beta 2 ale i tak jeżeli miałbym porównywać te 2 przeglądarki opere mobile vs opere mini co do szybkosci to mini zostawia mobile strasznie w tyle. Moze tylko u mnie tak  jest? Niech napisze ktos z forum czy rzeczywiście ma taką róznice jaką ja opisuje.

*

Offline meron11

• 255
  • Sprzęt: nokia 6020
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 09, 2010, 23:24:57 »
Na Tosi g900 działa prawie wyśmienicie,prawie dla tego że jak nie mam włączonego zoom-a to zamiast liter mam linie poziome tak jakby w zeszycie w wąskie linie. Ale porównując do nowej opery mobile która ciągle mi się wiesza bądź wyłącza jest super i napewno opera mini staje się moją domyślną przeglądarka brak mitylko w niej obslugi YT.
U mnie tylko na g900 naprzykłąd "x" niedizała ;/

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 10, 2010, 09:49:08 »
Witam, mam małe pytanie
czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego opera mini 5 jest tak piekielnie szybka w porównaniu do innych przeglądarek  na Windows mobile?

Ponieważ nie renderuje stron na urządzeniu, a na serwerze producenta. Do urządzenia przesyłana jest juz "przetworzona" strona, więc jedyne co musi zrobić to ją wyświetlić. Opera Mobile renderuje strony na urządzeniu, więc jej szybkość jest w dużym stopniu zależna od procesora jaki posiadamy.
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline blady.bb

• 720
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC Leo
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 11, 2010, 12:06:41 »
Witam, mam małe pytanie
czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego opera mini 5 jest tak piekielnie szybka w porównaniu do innych przeglądarek  na Windows mobile?

Ponieważ nie renderuje stron na urządzeniu, a na serwerze producenta. Do urządzenia przesyłana jest juz "przetworzona" strona, więc jedyne co musi zrobić to ją wyświetlić. Opera Mobile renderuje strony na urządzeniu, więc jej szybkość jest w dużym stopniu zależna od procesora jaki posiadamy.

Dokładnie. Dodatkowo Opera Mobile pobiera więcej - więc do prędkości przetwarzania dochodzi jeszcze czas na pobranie. Imo Opera Mini pobiera z serwera stronę w formie jakby mapki HTML. Pobieramy stronę w formie obrazu, na którym mamy łącza.
HTC Universal [G3]
Radio: 1.17.00
ROM: Tomal v8.81 Regular (64MB device) WM6.1 - Hybrid Build: 21042.1.6.0
MiniSMS