MobileGadu

• 1789 Odpowiedzi
  • 345043 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PiKNew

• 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
MobileGadu
« Odpowiedź #390 dnia: Czerwiec 23, 2005, 00:07:34 »
Nowa wersja (1.16) MobileGadu do pobrania tutaj

1.16.1
+ dodano możliwość wyświetlania kontaktów w grupach

*

Offline s0828

• *
  • 67
  • Sprzęt: HTC TOUCH
MobileGadu
« Odpowiedź #391 dnia: Czerwiec 23, 2005, 10:01:14 »
Cytat: piknew
1.16.1

Cudownie :)
Dzieki
Maciej

*

Offline Tytan

• 565
  • HTC Touch Diamond2 + 8GB + Krusell Orbit
    • Topaz ROM
MobileGadu
« Odpowiedź #392 dnia: Czerwiec 23, 2005, 10:15:59 »
Fajnie dzięki.
Autologowanie......... :(
to pa z to je s to

*

Offline PiKNew

• 437
MobileGadu
« Odpowiedź #393 dnia: Czerwiec 23, 2005, 18:02:31 »
Cytat: Tytan
Autologowanie......... :(

Napisz jak, kiedy, gdzie...

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
MobileGadu
« Odpowiedź #394 dnia: Czerwiec 24, 2005, 07:51:15 »
Dla mnie bardzo kłopotliwe jest po uruchomieniu MG klikanie w menu
aby połączyć się z serwerem. Niech MG samo się łaczy i loguje bo przecież po to MG uruchamiam.
Druga związana z tym niedogodność to jest efekt kiedy jestem zalogowany i utracę połączenie internetowe np. WIFI- wtedy MG rozłącza się i jest to naturalne, ale jeśli połaczenie internetowe powróci
chciałbym aby MG ponownie połączyło się z serwerem i zalogowało.
to pa z to je s to

MobileGadu
« Odpowiedź #395 dnia: Czerwiec 24, 2005, 08:02:37 »
Dla mnie bardzo kłopotliwe jest po uruchomieniu MG klikanie w menu
aby połączyć się z serwerem. Niech MG samo się łaczy i loguje bo przecież po to MG uruchamiam.

Sprawa raczej względna. Często włączam MG aby przejrzeć archiwum rozmów i nie chciałbym aby MG próbowao sie wtedy łączyć i logować. Jeżeli już, to "łącz automatycznie po uruchomieniu" mogłoby być jedną z opcji konfiguracyjnych....

[Dodano: 2005-06-24 08:09:11]
Druga związana z tym niedogodność to jest efekt kiedy jestem zalogowany i utracę połączenie internetowe np. WIFI- wtedy MG rozłącza się i jest to naturalne, ale jeśli połaczenie internetowe powróci
chciałbym aby MG ponownie połączyło się z serwerem i zalogowało.

Tu też nie zawsze ta opcja byłaby pożądana. Np. w przypadku połączenia via GPRS. Kiedy utracisz połączenie via GPRS, kolejne połączenie wiąże się z "zaliczeniem" kolejnej paczki danych. Jeśli stanie się tak kilka, kilkanaście razy - nie wpisując nawet słowa w MG -  samo ponowne ustanawianie połączenia będzie Cie słono kosztować.

*

Offline PiKNew

• 437
MobileGadu
« Odpowiedź #396 dnia: Czerwiec 24, 2005, 08:18:23 »
Właśnie o to mi chodziło. Sprawa nie jest banalna ze względu na różnorodność przypadków. Poza tym zakładacie, że zanik / pojawienie się połączenia internetowego jest wyłącznie kwestią połączenia/rozłączenia przez użytkownika. A co z losowymi przypadkami zaniku netu? Fizycznie połączenie jest, ale MG rozłącza z serwerem ze względu na timeout. Co wtedy? MG na "siłę" ma próbowac połaczeń (net przecież jest)...? Jest za dużo tych wątpliwości i przypadków. Jeśli już, to może pojawi się opcja, która zasugerował maximus - połącz po uruchomieniu programu.

Tytan, jak kllknięcie w opcję menu może być kłopotliwe? Przecież z mało którym programem da się cokolwiek zrobić bez używania menu!

pozdrawiam,
Marcin

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
MobileGadu
« Odpowiedź #397 dnia: Czerwiec 24, 2005, 09:18:29 »
Z twojej wypowiedzi widzę, że MG tworzone jest przede wszystkim
pod kontem użytkowania GPRS.
W przypadku innych metod połączenia do internetu zawsze wskazane jest jak najprostrze i automatyczne logowanie jeśli internet się pojawia.
(MG wrzucam do autostartu i po robocie, zawsze jestem na gadu gdy tylko pojawi się internet i czynny serwer GG).
Przy innym połączeniu do internetu niż przez GPRS nie ma potrzeby limitowania paczek - niech MG ponawia próby do skutku.
Nie mniej wydaje mi się, iż jesteśmy zgodni że obydwie wskazane funkcje MG są potrzebne jako opcje tak aby dać możliwość wyboru.
to pa z to je s to

*

Offline PiKNew

• 437
MobileGadu
« Odpowiedź #398 dnia: Czerwiec 24, 2005, 10:26:44 »
Czy zrozumiałeś moją wypowiedź? Co oznacza "internet się pojawia"? Nie jest to jednoznaczne.

1. Masz net przez WiFi - okazuje się, że serwer GG "pada"
2. MG rozłącza się
3. CO TERAZ?? Net ciągle jest, ale serwera GG nie ma. Jak MG ma wykryć, czy coś jest nie tak? Myślisz, że pomysł ciągłych prób połączenia jest ok?

Jest to jeden przykład, iż taka opcja spowoduje więcej problemów niż pożytku. Dlatego ja optowałbym za takim rozwiązaniem:
1. opcja - "autologowanie przy starcie aplikacji"
2. Jeśli "start aplikacji" && "istnieje net" && "opcja" => połącz (jeśli udane to ok, jeśli nie, trudno).

Nic poza tym.

Zauwazyłem, że nawet banalne problemy powodują prawdziwe zamieszanie - vide login/hasło ;) - a co dopiero, gdyby pojawiło sie "autologowanie" w bardziej zaawansowanej wersji...

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
MobileGadu
« Odpowiedź #399 dnia: Czerwiec 24, 2005, 17:07:27 »
Napewno nie znam problematyki związanej z programowaniem i być może dlatego nie widzę problemu dlaczego MG nie ma ponawiać logowania do serwera do skutku. Rozumiem, że jeśli net jest to jeszcze nie znaczy że połaczenie powiedzie się.
Puki co widzę tylko problem oszczędności na pakietach przy połączeniu GPRS.
Nie powinienem porównywać ale jeśli wersja na PC GG realizauje autologowanie w obydwu przedstawianych przypadkach
i jest to bardzo przydatne to również chciałbym takie opcje w wersji na PDA. Ja nie używam do połączenia z netem GPRS tylko WIFI i taki efekt że trzeba za każdym razem "poganiać" MG do połączenia się jest dla mnie uciążliwy a napewno niewskazany (włączenie PDA, restart, nieoczekiwane saśnięcie PDA, wyjście i wejście w zasięg AP, "zniknięcie" serwera GG).
Moja modyfikacja z uwzględnieniem użytkowników GPRS:
opcja1 - "autologowanie przy starcie aplikacji"
opcja2 - "ponawiaj logowanie"
"start aplikacji" &&  "opcja1" => połącz jeśli udane to ok jeśli nie to "opcja2"
Pozostaje jeszcze ponowne autologowanie gdy MG straci połączenie
wydaje mi się że jeśli jest to do wykonania praktycznie "opcja2" może również uruchamiać tą funkcję MG (oszczędni użytkownicy GPRS tej opcji nie będą wybierali)
Chyba nie przekombinowałem :)
to pa z to je s to

MobileGadu
« Odpowiedź #400 dnia: Czerwiec 24, 2005, 18:01:51 »
(oszczędni użytkownicy GPRS tej opcji nie będą wybierali)
Chyba nie przekombinowałem :)

Przekombinowałeś tylko z ostatnim stwierdzeniem :) Sam stałbyś się od razu "oszczędnym użytkownikiem GPRS", gdybys dostał rachunek za zaużyte paczki danych, w których jedynymi danymi przesyłanymi i odbieranymi byłyby próby "reconectingu" MG. Życzę Ci, abyś nigdy nie znalazł się w jakiejś dziurze, gdzie czesto zanika sygnał z BTS'u i nie musiał nigdy korzystać z MG via GPRS jeśliby proponowane przez Ciebie wcześniej rozwiązanie zostało zaimplementowane.
No chyba, że wszędzie będziesz zabierał swojego ukochanego AP (ale to już ewidentna i jak najbardziej zamierzona złośliwość z mojej strony) ;)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
MobileGadu
« Odpowiedź #401 dnia: Czerwiec 24, 2005, 18:49:19 »
Czy bylo by mozliwe dodanie obslugi platnej bramki Omnix? Ulatwilo by mi to strasznie zycie... ;)

Pozdrawiam

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
MobileGadu
« Odpowiedź #402 dnia: Czerwiec 24, 2005, 20:44:39 »
No to wszystko jasne.
Faktycznie jestem zachwycony z działania pocketa na
wifi -polecam. Dla sprostowania wcale nie miałem zamiaru podśmiewać się z użytkowników GPRS  tylko podkreślałem że ta opcja napewno nie jest dla nich. Liczę się z tym że sam będę korzystał z GPRS w "trybie oszczędnym."
to pa z to je s to

*

Offline PiKNew

• 437
MobileGadu
« Odpowiedź #403 dnia: Czerwiec 24, 2005, 22:18:21 »
Cytat: sajlent
Czy bylo by mozliwe dodanie obslugi platnej bramki Omnix?

Prawie mnie szlag trafił... Już prawie skończyłem dodawać bramkę, wchodzę na stronę EraOmnix i:

Od dnia 24.05.2005 została zablokowana możliwość doładowywania kont użytkowników Bramki Płatnej.
Prosimy o wykorzystanie pozostałych na koncie żetonów do dnia 24.06.2005. Po tym terminie serwis "Internetowa Bramka SMS - bramka płatna" nie będzie dostępny. Zachęcamy do korzystania z Bramki Omnix.

Mam prośbę o sensowne pomysły...

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
MobileGadu
« Odpowiedź #404 dnia: Czerwiec 25, 2005, 00:15:19 »
Rzeczywiscie, niezle bym sie wkurzyl na Twoim miejscu.. Mi akurat chodzilo o bramke Omnix tyle, ze zle sie wyrazilem.. Ale zes mnie nastraszyl... :worried:
Czyli teraz popracujesz nad bramka Omnix? :)

*

Soovek

MobileGadu
« Odpowiedź #405 dnia: Czerwiec 25, 2005, 00:49:00 »
Czy jest jakaś stronka domowa tego programiku???  Czy nie ma możliwości dodania wysyłki sms np. do ideii????
Pozdrawiam  :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
MobileGadu
« Odpowiedź #406 dnia: Czerwiec 25, 2005, 00:59:59 »
Nowa wersja (1.16) MobileGadu do pobrania tutaj

1.16.1
Soovek, pare postow wyzej jest wiadomosc autora Mobile Gadu. Warto wiec czytac wczesniejsze posty. Poza tym najnowsza werja MG jest zawsze w dziale Download.

[Dodano: 2005-06-25 01:01:22]
Widze, ze juz przeedytowales posta :) wiec moja odpowiedz nieaktualna ;)

*

Soovek

MobileGadu
« Odpowiedź #407 dnia: Czerwiec 25, 2005, 01:05:30 »
Pozdrownienia dla autora Tak trzymać:)

*

Offline PiKNew

• 437
MobileGadu
« Odpowiedź #408 dnia: Czerwiec 25, 2005, 01:41:26 »
Cytat: sajlent
Czyli teraz popracujesz nad bramka Omnix? :)

Nie, bo ona już jest od wersji 1.06 czyli już bardzo długo. Nie będę więc robił czegoś, co już jest...

Cytat: Soovek
Czy nie ma możliwości dodania wysyłki sms np. do ideii????

To samo - tyle, że od wersji 1.14

Kolejny PS - sprawdzajcie, czy MG ma daną funkcję - bo często jednak ma... I zaczynam się zastanawiać, czy ktoś sobie nie żartuje...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MobileGadu
« Odpowiedź #409 dnia: Czerwiec 25, 2005, 10:15:59 »
Pewnie nikomu nie chce sie szukac informacji w newsach, na temat nowych funkcji MobileGadu - bo po co? :( - dlatego tez dodalem maly changelog na stronie Downloadu poswieconej MG. Bede to aktualizowal na biezaco:
http://www.pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_id=263

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
MobileGadu
« Odpowiedź #410 dnia: Czerwiec 25, 2005, 10:43:49 »
Nie, bo ona już jest od wersji 1.06 czyli już bardzo długo. Nie będę więc robił czegoś, co już jest...
Przepraszam, zwracam honor. Wszystko bylo spowodowane tym, ze uciekly mi numery telefonow z kontaktow (wszystkich) i przez to wchodziac w "Wyslij SMS", wszystkie pola mialem nieaktywne (poza C i Zamknij), wiec nie moglem rozwinac listy, ktora wybiera sie bramke. Dlatego widzialem tylko bramke podstawowa :(

*

Soovek

MobileGadu
« Odpowiedź #411 dnia: Czerwiec 25, 2005, 11:25:40 »

[/quote]
Przepraszam, zwracam honor. Wszystko bylo spowodowane tym, ze uciekly mi numery telefonow z kontaktow (wszystkich) i przez to wchodziac w "Wyslij SMS", wszystkie pola mialem nieaktywne (poza C i Zamknij), wiec nie moglem rozwinac listy, ktora wybiera sie bramke. Dlatego widzialem tylko bramke podstawowa :([/quote]

Miałem to samo: Czyli brak numerów komórki przy kontaktach. Zwracam honor
Przeprzaszam za zamieszanie :)
Pozdrawiam

MobileGadu
« Odpowiedź #412 dnia: Czerwiec 30, 2005, 15:47:37 »
Właśnie by zmotywować do pracy autora tego programu przelałem symboliczne 5 zeta... :) Marcin naprawde gratuluję tego programiku jest świetny ale mam parę pomysłów na jego ulepszenie, z których jak zechcesz skorzystasz. Pierwsza rzecz to przewijanie statusów w głównym oknie. Fajnie jakby było coś takiego. Druga to przesyłanie plików i obrazków (pewnie nie jest prosto taką funkcję dodać ale spróbuj :) ). Fajnie by było jakby dało się zabezpieczyć profil hasłem tak by nikt nie miał łatwego dostępu do archiwum itp. To chyba wszystko. Pozdrawiam i życzę powodzenia w rozwijaniu mobile gadu.

*

Offline PiKNew

• 437
MobileGadu
« Odpowiedź #413 dnia: Czerwiec 30, 2005, 16:27:25 »
Cytat: marcheva
przewijanie statusów w głównym oknie

To chyba jest, stawiasz kursor na polu z wyświetlonym statusem i strzałkami/joystickiem/padem w prawo/lewo.

przesyłanie plików i obrazków

Nie tyle trudne co pracochłonne...

zabezpieczyć profil hasłem

Hmm, po co? Udostępniasz innym swojego PDA? Ale implementacja jest prosta. Trudna rzecz to natomiast zachowanie komatybilności z poprzednimi wersjami, tzn. są dwa przypadki:
- po uruchomieniu nowej wersji MG baza danych powinna zostac zaktualizowana do najnowszej wersji (zachowując zawarte w niej dane).
- pierwsze uruchomienie MG na PDA - baza jest tworzona od nowa (tutaj nie ma problemów)

Muszę pewnie wprowadzić do bazy jakąś tabelę, gdzie zapisywane byłyby wersje innych tabel. I wtedy wiadomo byłoby czy wykonywać update i w jaki sposób...

MobileGadu
« Odpowiedź #414 dnia: Czerwiec 30, 2005, 16:41:24 »
Rzeczywiście można przewijać status... sorry nie pomyślałem, żeby użyć joya. PDA udostępniam czasem tacie, który zabiera go w podróże korzystając z automapy. Nie chciałbym, aby przeczytał przypadkowo moje rozmowy tudzież rozmawiał z moimi kumplami :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
MobileGadu
« Odpowiedź #415 dnia: Czerwiec 30, 2005, 16:42:49 »
PiKNew: Czy byl bys zainteresowany ikonkami statusow w hi-res? Jesli tak moge je przygotowac na bazie zwyklych i Ci podeslac. Mysle, ze z uwagi na wciaz rosnace grono uzytkownikow palmtopow z VGA warto by bylo je wprowadzic.
Daj znac.
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MobileGadu
« Odpowiedź #416 dnia: Czerwiec 30, 2005, 19:39:55 »
A ja mam propozycje. Marcin co Ty na to by zrobic cos w stylu donat-a-function - bardzo mi sie spodobal ten pomysl autora WiFi Graph oraz Hitchhikera. Jest sobie lista niedostepnych jeszcze funkcji i ceny im przypisane. Jesli ktos chce by taka funkcja znalazla sie w programie wplaca kwote na konto z dopiskiem w postaci nazwy funkcji. Ta kwota pojawia sie na stronie z informacja kto wplacil i ile. Mozna robic zrzutki... nikt nie powiedzial ze trzeba od razu calosc zaplacic.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
MobileGadu
« Odpowiedź #417 dnia: Czerwiec 30, 2005, 20:22:08 »
Cytat: Jakub Kaczugowski
A ja mam propozycje. Marcin co Ty na to by zrobic cos w stylu donat-a-function - bardzo mi sie spodobal ten pomysl autora WiFi Graph oraz Hitchhikera.
Bardzo dobry pomysl. Jestem za :)

*

Offline embe1

• 29
MobileGadu
« Odpowiedź #418 dnia: Lipiec 01, 2005, 01:36:54 »
a ja mam pytanko z innej beczki - da się ustawić żeby po zgaszeniu nadal był widoczny mój opis? czyli znane z gg "niedostępny z opisem"?? bo szukam i przeglądam i tej opcji nie widzę-jedynie widzę możliwość ustawiania opisów przy włączonym gadu(od dostępny do niewidoczny) a chciałbym np.po wyłączeniu zostawić coś w opisie :)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
MobileGadu
« Odpowiedź #419 dnia: Lipiec 01, 2005, 09:57:38 »
Gdy masz status "niewidoczny z opisem" i klikniesz na "rozlacz" to status zostanie. Sprawdzone parokrotnie.