Leo a blokada przesyłania danych w roamingu.

• 15 Odpowiedzi
  • 3290 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
Leo a blokada przesyłania danych w roamingu.
« dnia: Czerwiec 25, 2010, 10:19:37 »
Pytanie czy Leo ma możliwość wyłączenia przesyłania danych w roamingu tak jak urządzenia z androidem ? Przestudiowałem pobieżnie instrukcję od Leo i niczego takiego nie znalazłem ale może coś przeoczyłem.
Chodzi mi głównie Play roaming wewnętrzny na nadajnikach Plusa - jeżeli nie ma takiej możliwości to co raz bardziej skłaniam się do HTC Desire :).

ps. Wiem o możliwości zablokowania kodem sieciowym ale wtedy chyba i mms blokuje, a poza tym gdybym musiał szybko skorzystać jednak będąc zalogowany do nadajnika Plusa to nie dam rady.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 10:48:49 wysłana przez ar2rc »

*

Offline Borg

• 582
Odp: Leo a blokada przesyłania danych w roamingu.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2010, 10:45:41 »
Chodziło mi w samym systemie - aplikacji tego typu pewnie jest kilka ale jak wiadomo różnie to bywa z działaniem. 
Czyli jak rozumiem nie ma takiej opcji standardowo tylko trzeba się posiłkować zew. programami ?

ps.

Sorry.
This project has been abandoned.
Is NO longer supported nor will be updated.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=503131
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 10:49:15 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
  • Sprzęt: Htc ONE , Leo
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2010, 10:50:24 »
kiedy jeszcze nie mialem Dial-up Enabler/Dis.... mialem wylaczony internet od operatora ( w ustawieniach polaczen sieci ustawilem zrodlo netu na firmowe i tyle )
Antek 4.2.2

Leo Rom Leo Storm 1.2.9 Lobuz_1 Edition

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2010, 10:54:35 »
kiedy jeszcze nie mialem Dial-up Enabler/Dis.... mialem wylaczony internet od operatora ( w ustawieniach polaczen sieci ustawilem zrodlo netu na firmowe i tyle )

Rozumiem ale jeżeli w Play "dostanę" 2 GB miesięcznie transferu w obrębie macierzystych nadajników to "odcięcie" całkiem internetu od operatora nie jest zbyt dobrym posunięciem, tym bardziej że najczęściej przez cały dzień poruszam się w zasięgu dwóch BTS'ów Play i laptop z modemem PlayOnline łączy się bez żadnych problemów.

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:00:00 »
ok kiedy potrzebujesz to wlaczysz sobie ponownie trwa to 15sek chciales bez aplikacji mozesz jeszcze w menu ustawina sterowanie bezprzwodowe polaczenia danych wylaczyc ale nie wiem czy to jest skuteczne !!!

to HTC Desire ma taka aplikacje ktora odroznia siec macierzysta od obcej ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 11:05:25 wysłana przez Hipersonik »
Antek 4.2.2

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:16:45 »
Ja też szukam podobnego rozwiązania i głównie chodzi mi tutaj o automapę. Mam zablokowany transfer danych poza play ale podczas nawigowania LEO próbuje się łączyć z internetem co w połączeniu z blokadą z PLAY powoduje wyskakiwanie komunikatu na pół ekranu o tym że nie można nawiązać połączenia co skutecznie zasłania co chwilę mapę i jest dosyć irytujące.

Pisałem do automapy w tej sprawie to oni mi odpisali, że mieli na uwadze taką opcję, żeby wyłączyć transfer w roamingu ale niestety podobno się to wiąże pisanie takiej opcji pod każde urządzenie oddzielnie dlatego zarzucili temat. Jeśli chodzi o windows mobile to nie rozumiem kwesti, że muszą pisać pod każde urządzenie oddzielnie, bo przecież system powinien tym zarządzać... ale może ja do końca czegoś nie wiem
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:20:59 »
to HTC Desire ma taka aplikacje ktora odroznia siec macierzysta od obcej ?
Wygląda na to że każde urządzenie z Androidem potrafi zablokować transfer przy połączeniach poza macierzystą siecią (str. 6) :
http://www.playmobile.pl/resources/pdf/Kontrola_transmisji_danych_w_telefonach_opartych_na_Android_OS.pdf
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 11:24:50 wysłana przez Borg »

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:33:22 »
Wyglada na to ze mozna , ale Leo tak jak pisalem wczesniej mozna uzyskac podobny efekt .
Co prawda nie ma tak rozbudowanego menu wyboru ale efekt podoby.
Tez mi zjadalo kase z konta ale po zabiegu odciecia netu od operatora mam spokuj i auto mapa tez siedzi cicho  :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 11:35:07 wysłana przez Hipersonik »
Antek 4.2.2

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2010, 11:56:03 »
Wyglada na to ze mozna , ale Leo tak jak pisalem wczesniej mozna uzyskac podobny efekt .
Co prawda nie ma tak rozbudowanego menu wyboru ale efekt podoby.
Tez mi zjadalo kase z konta ale po zabiegu odciecia netu od operatora mam spokuj i auto mapa tez siedzi cicho  :D

W sumie dopiero w poniedziałek idę po Leo albo Desire więc jeszcze mam czas - nie podoba mi się Twój ręczny sposób. Tak samo robię w obecnym HD1 ale jestem w Erze i tu po prostu chodzi mi o całkowite zablokowanie internetu bo mam tylko 5 MB pakiet.
W Play sytuacja powinna się zmienić, chciałbym żeby blokada była automatyczna i w momencie "wejścia" w zasięg nadajników macierzystych telefon zaczynał łączyć się z internetem i pobierać dane które mi są potrzebne np. nagłówki wiadomości, rrs, pogodę itp bez ręcznej ingerencji.

Myślałem że Leo ma coś takiego na standardzie - mam w domu i w pracy dostęp do szybszego internetu i ręcznie przestawiam HD1 czy to na wifi czy usb. Chciałem coś co będzie działać z automatu pomiędzy tymi lokacjami a ponieważ Leo jest nowszy miałem nadzieje że producent wprowadził taką opcję.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 12:00:36 wysłana przez Borg »

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2010, 12:07:51 »
W play jak wpiszesz odpowiedni kod to będziesz miał tak jak chcesz niezależnie od modelu telefonu. Problem jest inny, na który się już naciąłem i kosztowało mnie to pare stówek więcej na abonamencie : liczniki w PLAY uaktualniają się jak telefon rozłączy sesję. Więc łatwo jest pod koniec miesiąca przekroczyć limit pakietu. I tu pozostaje ci tylko SPB wireles, w którym dokładnie ustawisz sobie limity i ostrzeże cię odpwiednio wcześniej jak ci się pakiet będzie kończył

*

Offline Hipersonik

• **
  • 231
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2010, 12:10:37 »
W standardzie Leo tego nie mam  :( ale mysle ze jest jakas aplikacjia tego typu ktora dzila w automacie moze na XDA?
Jak masz HD1 to Leo bedzie lepszym wyborem niz Desire a wgranie jednej aplikacji do Leo to nic.
Tym bardziej ze jak sporo sie poruszasz to Auto Mapy na Desire nie uswiadczysz
A ilosc wgranych aplikacji na Leo ogranicza tylko wielkosc SD a w Desire pamiec wew .
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 12:12:58 wysłana przez Hipersonik »
Antek 4.2.2

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2010, 12:28:32 »
Panowie jak pisałem w pierwszym poście wiem o kodach systemowych na wyłączenie transmisji poza nadajnikami Play ale z tego co czytałem to operator daje sobie do 24 h na wprowadzenie/wyłączenie tej blokady. Po drugie nie wiem czy mms wtedy nie są definitywne wyłączone.

Hipersonik trochę nie ten dział ale odpiszę - po 1,5 roku używania HD1 mam trochę dosyć zabawy z romami, kombinowaniem bo coś znowu nie działa, trochę się boje "tłuczonego" ekranu bo jak widzę kilka przypadków tu na forum już jest na xda jeszcze więcej. W sumie do AutoMapy mogę kupić jakiegoś PNA a co do zapisu na kartę to podobno Android 2.2 który ma być też na Desire będzie miał taką możliwość bez root'a. Im bardziej analizuję te dwa modele tym więcej plusów dostaje Desire ale jeszcze nie jest powiedziane że nie wezmę HD2. Ostateczne decyzja zapadnie jak jeszcze raz "przymierzę" się do obu w salonie bo HD2 trochę już większy klocek niż HD1 (a przynajmniej szerszy).

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 25, 2010, 12:48:23 »
Panowie jak pisałem w pierwszym poście wiem o kodach systemowych na wyłączenie transmisji poza nadajnikami Play ale z tego co czytałem to operator daje sobie do 24 h na wprowadzenie/wyłączenie tej blokady. Po drugie nie wiem czy mms wtedy nie są definitywne wyłączone.

Pomińmy telefony bo widzę, że już masz faworyta, więc nie ma sensu na siłę cię przkonywać na hd2 zwłaszcza że desire to też bardzo dobry wybór. Co do szybki desire też jak ci niefortunnie upadnie to szyba zbite niestety. Różnice polegają na tym, że hd2 jest większy co zmniejsza manulaność i pewność trzymania telefonu w jednej ręce co bardziej go naraża na upadek. To tyle co do telefonu.

Teraz PLAY. Nie do końca kojarzę o co ci chodzi z tym wyłączaniem i włączaniem. W play są też pakiety troche droższe na całą Polskę również po sieci PLUS ale tylko chyba 500 MB i w cenie 35 zł.
Natomiast z MMS'ami również nie za bardzo rozumiem, jak będzie mała muzyczka czy obrazek to pewnie po mms'ie przejdzie (ale co do opłat po sieci plus musisz zadzwonić lub przejść się do PLAY i zapytać), natomiast jak będzie coś większego to chyba tak czy tak przechodzi załącznik, który dopiero pobierany jest jak mu na to zezwolisz czyli po necie, a w roamingu PLUS bez pakietu raczej ci nie radzę : 130 MB = 500 zł. Więc jeśli MMS ma być wyznacznikiem i tak dużo z tego korzystasz to jesteś dla mnie wyjątkiem. Bo mms'ów może w życiu wysłałem 2 a dostałem może 4. Chyba lepiej mailem coś wysłać ? Oczywiście nie będe dyskutował z tym, zrobisz jak będzisz chciał wszystko zależy od tego czy większość czasu jesteś w zasięgu PLAY czy W Plusie.

Kod pod względem ochrony jest bardzo dobry i zawsze działa, gorzej z odświeżaniem liczników pakietów.

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 25, 2010, 13:34:38 »
Jeżeli użyjesz kodu wyłączającego transmisję danych poza macierzystymi nadajnikami wyłączasz też MMS'y i WAP.

Co do samych MMS ja w swoim życiu wysłałem tylko kilka (jak mi się syn urodził) - częściej dostaję od innych bo nie każdy ma :
a) smartphone'a / pda czy innego terminalna który pozwoliłbym wygodnie wysyłać email'e z załącznikami
b) dla niektórych osób (szczególnie starszych) już wysłanie mms to niezłe wyzwanie więc jak już się nauczyli to nie będę im teraz mieszał emailami bo nie mam do tego cierpliwości :evil: .

Co do faworyta to paradoksalnie jest cały czas Leo ponieważ większość aplikacji które zakupiłem na HD1 będę musiał porzucić przy przejściu na urządzenie z androidem. Jednak zdaje sobie sprawę że Leo już mniej czy bardziej jest "martwy" dla HTC a co za tym idzie nie ma szans na nowszy soft poprawiający błędy. Oczywiście zaraz ktoś powie są "kucharze" pewnie tylko nie wiem czy znowu chcę się bawić w testowanie romów - sprawdzanie co dany "kucharz" naprawił a co zepsuł, już pomijam sprawę gwarancji.
Od dłuższego czasu znowu używam oryginalnego romu i spb mobile shell  bo manilia czy to 2.1 czy 2.5 jakoś mnie nie zachwyciła. Obejrzałem kilka recenzji Desire i dochodzę do wniosku, że najnowszy Sense na tym urządzeniu daje tyle samo albo i więcej możliwości niż kupiony przeze mnie rok temu spb ms.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 25, 2010, 13:56:48 »
Moze sie  myle, ale w linku ktory podales raczej dotyczy to uslug lokalizacyjnych typu pogoda, synchronizacja itp.
W Leo tez masz opcje, czy ma pobierac poczte automatycznie w roamingu, czy nie, to samo dotyczy pogody, gieldy itp.