Witajcie.
Mam upatrzone urządzenie z WM5. Z większością rzeczy sobie poradzę, ale zakup zależy od tego, czy na WM istnieje oprogramowanie "pilnujące instalacji", coś w stylu Install Watch czy Registry Tracker. Na Palm OS istnieją 2 dobre - Uninstall Manager i InWatch. Chodzi mi o program, który potrafi przypilnować nowo wrzucany program i usuwać go co do bajta, w szczególności takie śmieci umieszzcane bez wiedzy użytkownika jak np.:
-ukryty ciąg 7 bajtów dopisany gdzieś do PIM
-zmiana kluczy w rejestrze
-dopisywanie wynalazków do bibliotek systemowych
-wrzucane gdzieś w katalogi systemowe DLL-ki i inne wynalazki
Lubię testować nowe oprogramowanie zanim się na nie zdecyduję. Jednak po wrzuceniu i odinstalowaniu kilku sofcików zawsze coś zostaje. Coś, co przeszkadza innym programom w działaniu, a czasem nawet temu samemu programowi po ponownej instalacji. Przykładowo zanim kupiłem sobie Agendusda 12, próbowałem którejś z wcześniejszyh wersji. Świeży, pachnący nowością Agendus 12 Standard full version wykrzyczał mi, że okres demo się skończył. Tylko dlatego, że wcześniej bawiłem sie trialem 9-ki.
Od istnienia i skuteczności takich programów zależy, czy kupię sobie urządzonko z Windą. Uninstall Manager jest pierwszym programem w mojej kolekcji, jaki ląduje w czystym Palmie, jeśli mam takiego w łapach. Po wypróbowaniu softu, który z jakichś względów nie przypadł mi do gustu jestem pewien, że nawet pyłek po nim nie został.
Nie chodzi mi o programy do backupu. Jest ich kilka i są dobre, ale w moim przypadku to rozwiązanie połowiczne. Jeśli zainstaluję jakiegoś softa A, który zacznie krzaczyć po paru dniach, a ja w tym czasie wprowadzę sobie 2 nowe kontakty oraz nowy program B, którego nie zamierzam usunąć, to backup przywróci mi stan sprzed paru dni, bez softu B i tych 2 kontaktów. Szukajka i długa lektura o backupach nie pomogła.
Połączone: Maj 14, 2010, 15:02:49
Może zapytam z innej strony. Jak sobie radzicie z pozostałościami po źle napisanych softach i różnych maniacko "pozabezpieczanych" (czyt. śmiecących) demkach w swoim PDA z Windowsem?