T3 / LD-3W / TTN 5 - jak skutecznie zmusić do pracy

• 14 Odpowiedzi
  • 3614 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lemar

• 12
« dnia: Lipiec 28, 2006, 10:03:51 »
Cześć

Mam od niedawna GPS'a LD-3W. Ilość zabiegów jakie są potrzebne aby połączyć T3 z LD-3W (i jeszcze TomTom'em) jest ... dość duża. Prawdopodobnie nie znam jeszcze właściwych sztuczek. Podzielmy się swoimi doświadczeniami - będzie łatwiej ;-)

A. Tungsten T3 - Nokia LD-3W
1. Uruchomiony GPS wchodzi w tryb StandBy i czeka na połączenie
- tak ten model ma - niestety w tym czasie nie próbuje ustalić pozycji
2. Uruchamiamy T3 i bluetooth (jeśli trzeba) i parujemy urządzenia
- po restarcie GPS'a (albo T3) muszę wprowadzić passkey czasem nawet 2 razy (lepiej wtedy nie jechać ...)
- czasem aby się zobaczyły konieczny jest też restart T3
- GPS Nokii ma passkey 0000, podbnie jak oryginalny TomTom'a

B. TomTom Navigator - Nokia LD-3W
1. Uruchamiamy TomTom'a
- jeśli bluetooth nie był włączony TTN pyta czy włączyć - można by pominąć zapewne cały punkt A, ale nie zawsze dochodzi do skutecznego parowania, więc wolę to zrobić w osobnym kroku
2. Można poczekać i czase TTN "zobaczy" GPS'a po kilku...nastu minutach albo próbować przyśpieszyć (czasem w ogóle nie zobaczy)
- z menu TTN wybieramy 'Zmień ustawienia', następnie 'Pokaż stan GPS' oraz 'Konfiguruj'
- z listy konfiguracji odbiorników 'Inny Odbiornik GPS oparty na Bluetooth' oraz klikamy przycisk 'Wybierz'
- jeśli małe, czarno-żółte kółeczko w prawym górnym rogu się nie obraca wchodzimy znów w 'Konfiguruj' i zmieniamy odbiornik na 'Inne NMEA GPS', następnie 'Wybierz' i ustawiamy szybkość transmisji (z moich doświadczeń wynika, że działa nawet na 38400, ale i 4800 jest OK)
- a następnie znowu 'Konfiguruj' i zmieniamy odbiornik na 'Inny Odbiornik GPS oparty na Bluetooth'
- no i tu trzeba poczekać aż pojawi się okno dialogowe 'Discovery Results' gdzie na liście 'Trusted Devices' (albo 'Current Discovery') pojawi się Nokia LD-3W (z kluczykiem, jeśli były sparowane)
- wybieramy i czekamy aż w.w. kółeczko się zakręci i/lub wybudzony GPS ustali pozycję na podstawie satelitów (których dopiero teraz zaczął szukać)
- gdy ustalona zostanie pozycja (przy conajmniej 4 satelitach o niebieskich wskaźnikach) można wcisnąć 'Gotowe'
3. Można używać TTN

Jak dla mnie szczególnie punkt B2 jest straszliwie uciążliwy.
W dodatku parowanie T3 i GPS'a zwiazane z każdorazowym wpisaniem passkey jest ... irytujące (przecież trzeba przestawić klawiaturę w tryb numeryczny!!!). Czasem trzeba zresetować oba urządzenia aby się zobaczyły - to zadziała zawsze.

Jestem przekonany, że można krócej i sprawniej, inaczej polecam raczej GPS'a na kablu - to musi być prostsze.

Problemy leżą chyba w TomTom'ie, ponieważ aplikacja 'Cetus Gps'  (freeware) łączy się w 3 sekundy z GPS'em nawet jeśli musi odpalić bluetooth i podaje od razu dane z satelitów.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam,
Marcin

*

Offline kwieto

• 2785
Re: T3 / LD-3W / TTN 5 - jak skutecznie zmusić do pracy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2006, 12:15:40 »
Cytat: "lemar"
A. Tungsten T3 - Nokia LD-3W

2. Uruchamiamy T3 i bluetooth (jeśli trzeba) i parujemy urządzenia
- po restarcie GPS'a (albo T3) muszę wprowadzić passkey czasem nawet
2 razy (lepiej wtedy nie jechać ...)

Nie wystarczyloby dodac GPS do tzw. "trusted devices"?

- czasem aby się zobaczyły konieczny jest też restart T3

A probowales wylaczyc/wlaczyc BT w palmtopie?

B. TomTom Navigator - Nokia LD-3W

2. Można poczekać i czase TTN "zobaczy" GPS'a po kilku...nastu minutach albo próbować przyśpieszyć (czasem w ogóle nie zobaczy)

Co najmniej dziwne

Jak dla mnie szczególnie punkt B2 jest straszliwie uciążliwy.
W dodatku parowanie T3 i GPS'a zwiazane z każdorazowym wpisaniem passkey jest ... irytujące (przecież trzeba przestawić klawiaturę w tryb numeryczny!!!). Czasem trzeba zresetować oba urządzenia aby się zobaczyły - to zadziała zawsze. (...) Problemy leżą chyba w TomTom'ie, ponieważ aplikacja 'Cetus Gps'

Ze sie tak wrednie zapytam... masz legalnego TT czy niekoniecznie?
Ja szczerze mowiac nie zauwazylem takich problemow jakie Ty opisujesz (aczkolwiek mam T|X a nie T|3) Jeszcze nie zdarzylo mi sie zebym musial od nowa parowac GPS, a uzywam odbiornika na BT od prawie roku (wczesniej byl na kablu, z T|T). Rowniez TomTom nie sprawia mi takich problemow jak Tobie, choc od kiedy zmienilem GPS z APOS'a na Nokie, zauwazam ze Nokia ma dziwna tendencje do lapania sygnalu, a nastepnie bardzo szybkiego gubienia go - i wtedy nie znajduje go ponownie dopoki nie rozlacze polaczenia (np. wylaczajac bluetooth) i nie nawiaze ponownie.
APOS nigdy mi takich rzeczy nie robil (powoli zaczynam zalowac decyzji o zakupie Nokii)

Poza tym, "gubienie" informacji o parowaniu (o ile odbiornik jest zapisywany jako "zaufany" - "trusted device"), to nie jest rzecz normalna IMO.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline lemar

• 12
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2006, 21:29:19 »
Dzięki za odzew.

Nokia jest oczywiście w trusted dev., ale pojawia się okienko z listą 'Trusted Devices', które wymaga wskazania urządzenia (GPS ma 'kluczyk' - inaczej T3 się na nim zatrzymuje. W każdym razie po wyborze GPS'a TTN (a raczej GPS) gładko wchodzi w tryb oczekiwania na wystarczjącą listę satelitów i jest już OK. Ale tak, czy siak T3 zatrzymuje się na tym ekranie zamiast wybrać jedyny obecny GPS - i z tym mam jeszcze problem.

Wyłączać/włączać bluetooth próbowałem, gdy wyłączę z 'toolbaru w dole ekranu T3' TTN zwykle pyta czy włączyć, ale nie zawsze doprowadza to do sukcesu. Ponieważ jestem już mniej nerwowy niż na początku nie robię już tak często resetu GPS'a, który wymaga ponownego parowania.

Zauważyłem, że oczekiwanie na prawidłową konfigurację satelitów wymaga pozostania na ekranie ze statystyką (satelitów) bez powracania do widoku mapy 'sterowanej GPSem'. Z tego ekranu (mapy) nie można się doczekać prawidłowego sygnału GPS, zatem czekam aż prawidłowy sygnał się pojawi, a potem wciskam 'Gotowe' (czy coś podobnego).

Jak pisałem - Cetus GPS nawiązuje połączenie i ustala pozycję w kilka sekund i za każdym razem. Ale to trochę prostsza aplikacja ...

Marcin

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 29, 2006, 06:57:48 »
Nokia jest oczywiście w trusted dev., ale pojawia się okienko z listą 'Trusted Devices', które wymaga wskazania urządzenia (GPS ma 'kluczyk' - inaczej T3 się na nim zatrzymuje. W każdym razie po wyborze GPS'a TTN (a raczej GPS) gładko wchodzi w tryb oczekiwania na wystarczjącą listę satelitów i jest już OK. Ale tak, czy siak T3 zatrzymuje się na tym ekranie zamiast wybrać jedyny obecny GPS - i z tym mam jeszcze problem.

Palm otwiera okno wyboru urzadzen jesli nie uda mu sie automatycznie polaczyc z ostatnim skonfigurowanym i uzywanym urzadzeniem. Czyli jesli nie uda mu sie polaczyc z ostatnio uzywanym GPS'em, to wtedy otwiera okno wyboru i czeka na wskazanie reczne.
Pytanie jest wiec - czemu nie widzi Twojej Nokii od razu?

Wyłączać/włączać bluetooth próbowałem, gdy wyłączę z 'toolbaru w dole ekranu T3' TTN zwykle pyta czy włączyć, ale nie zawsze doprowadza to do sukcesu. Ponieważ jestem już mniej nerwowy niż na początku nie robię już tak często resetu GPS'a, który wymaga ponownego parowania. (...)

Dziwne...

Jak pisałem - Cetus GPS nawiązuje połączenie i ustala pozycję w kilka sekund i za każdym razem. Ale to trochę prostsza aplikacja ...

No dobra, ale jak wytlumaczysz to, ze ja tez mam TomToma, i jeszcze NIGDY nie zdarzyly mi sie sytuacje ktore bys opisywal? A uzywam go niemal codziennie (z przyzwyczajenia jadac do pracy wsadzam palmtopa w uchwyt i wlaczam navi), od paru miesiecy.

IMO to nie jest "problem TomToma". Sprawdz z innym odbiornikiem GPS, tudziez ten sam odbiornik GPS z innym palmtopem.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2006, 07:48:14 »
Kwieto ja mam Leadteka z SS3 i ten kompletnie nie ma ochoty współpracować z TT5. Palm nawiązuje połączenie BT (zapala się dioda BT GPSu ) i tyle (co prawda nigdy nie czekałem dłużej niż 2-3 minuty). Inne programy widzą GPS natychmiast.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2006, 12:45:58 »
Cytat: "student2"
Kwieto ja mam Leadteka z SS3 i ten kompletnie nie ma ochoty współpracować z TT5. Palm nawiązuje połączenie BT (zapala się dioda BT GPSu ) i tyle (co prawda nigdy nie czekałem dłużej niż 2-3 minuty). Inne programy widzą GPS natychmiast.

No ale Ty masz pocketa, a z tymi urzadzeniami jest tak ze co firma/model to dziala lepiej lub gorzej (vide - lista urzadzen wspolpracujacych z TomTom)
Natomiast Palmy poczawszy od T|3 powinny wspolpracowac z TomTomem bez problemow...  Poza tym nawet jesli przyczyna bylby TomTom, to dlaczego urzadzenie znika z listy powiazanych i "zaufanych"?

*

Offline lemar

• 12
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2006, 22:03:28 »
Teoria z ostatnim urządzeniem jest do sprawdzenia (że też akurat zostawiłem gps'a w samochodzie :-( ), ponieważ równolegle testuję nawigację naviexpert z komórki, która też łączy się z gps'em po bluetooth i może to 'trzecie' urządzenie jest wyłapywane przez T3 albo GPS'a i to uniemożliwia automatyczne połączenia. Najciekawsze, że nokia 6230i łączy się z gps'em w kilka sekund i za każdym razem, ale to nie to forum ... ;-)

GPS znika z zaufanych tylko po resecie GPS'a (tu nie ma softreset'u ;-) albo po miekkim resecie w T3, ale to jest raczej zrozumiałe zjawisko.

Skoro masz T|X to przecież OS jest nowszy, i akurat taka zmiana jak automatyczne powiązanie z GPS'em jest jak najbardziej OK. Zresztą być może jest jakieś narzędzie-nakładka do zmiany standardowych zachowań menedżera bluetooth, zatem nic straconego (jakieś BtToggle pamiętam z dawnych czasów).

Gdyby tylko pakiet do nawigacji nie był dwoma osobnymi urządzeniami, to byłoby idealnie. Ale na to trzeba wyłożyć około 1000 zł i przesiąść się na PocketPC. A TTN jest bardzo OK, choć w wersji Mobile pewnie jest jeszcze wygodniej...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2006, 21:07:41 »
GPS znika z zaufanych tylko po resecie GPS'a (tu nie ma softreset'u ;-) albo po miekkim resecie w T3, ale to jest raczej zrozumiałe zjawisko.

Wrecz przeciwnie. Jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby Palm (zarowno T|T jak i T|X) gubil zaufane urzadzenia po miekkim resecie

Skoro masz T|X to przecież OS jest nowszy, i akurat taka zmiana jak automatyczne powiązanie z GPS'em jest jak najbardziej OK.

Hmmm, w poprzednim, T|T, uzywalem co prawda GPSa na kablu, ale za to laczylem sie przez bluetooth z telefonem - i tu rowniez nie bylo nigdy problemow z nawiazaniem polaczenia - BEZ koniecznosci wyboru urzadzenia z menu.

Zresztą być może jest jakieś narzędzie-nakładka do zmiany standardowych zachowań menedżera bluetooth, zatem nic straconego (jakieś BtToggle pamiętam z dawnych czasów).

BtToggle tylko i wylacznie automatycznie wlacza/wylacza BT w zaleznosci od potrzeb danych aplikacji. Na sposob komunikacji tudziez koniecznosc przypominania palmtopowi ktore urzadzenie wybrac, nie ma najmniejszego wplywu.

Gdyby tylko pakiet do nawigacji nie był dwoma osobnymi urządzeniami, to byłoby idealnie. Ale na to trzeba wyłożyć około 1000 zł i przesiąść się na PocketPC. A TTN jest bardzo OK, choć w wersji Mobile pewnie jest jeszcze wygodniej...

Zawsze mozesz kupic iQue 3000 (lub starszy model), oparty na Palm OS, z wbudowanym odbiornikiem GPS.

Ale moim zdaniem masz cos pokopane w systemie lub GPS.
Probowales twardego resetu i testow z zainstalowanym tylko TomTomem?

*

Offline lemar

• 12
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 31, 2006, 09:25:39 »
A u mnie gubi, ale od kilku dni nie parowałem ponownie, więc może tylko reset GPS'a powoduje, że parowanie jest konieczne. Z telefonami też nie miałem problemu, ale właśnie dlatego uważam, że to kwestia aplikacji, albo systemu. W ustawieniach nokii 6230i jest opcja do łączenia ze wskazanym urządzeniem bez akceptacji (można wybrać GPS'a) i wtedy połączenie następuje bez akcji użytkownika. Może to kwestia odpowiedniej nazwy urządzenia GPS, w postach było coś o zmianie nazwy na 'TOMTOM GPS', 'GPS BT' (czy coś podobnego) przy problemach z łączenie, ale nie widzę takiego miejsca gdzie można zmienić nazwę (zapewne potrzebny jest jakiś specjalny soft do ingerencji w zachowanie nikia gps).

Okno z listą dostępnych urządzeń na BT niestety jest i tyle. Nawet gdy jest wykryte tylko jedno urządzenie, albo gdy tylko jedno jest zaufane. Aplikacja, a raczej system, czeka wtedy na Twój wybór. Jedyne co tu można zrobić to wyłączyć cache urządzeń w preferencjach BT - wtedy zamiast wszyskich poznanych do tej pory urządzeń BT palm wyświetla tylko te, które właśnie widzi - np. GPS'a, ale i tak muszę wcisnąć przycisk. Trudno.

Palm jest po twardym resecie właśnie na potrzeby TTN.
...
No tak - właśnie znalazłem w Twoim poście http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29286, że też musisz wybierać GPS z listy, jeśli gps'a nie odpalisz wcześniej ;-]. Czyli nic nie mam pokopane w systemie. LD-3W ma tryb stand-by i włącza się przy aktywacji połączenia BT - jeśli robi to TTN odpala okienko wyboru. Czyli muszę sprawdzić co będzie jeśli inna aplikacja wybudzi GPS'a (Cetus GPS nie odpalał okna z wyborem), a potem przełączę się na TTN. OK, krok po kroku może się udać :-), dzięki za pomoc.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 31, 2006, 11:33:49 »
No tak - właśnie znalazłem w Twoim poście http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=29286, że też musisz wybierać GPS z listy, jeśli gps'a nie odpalisz wcześniej ;-]. Czyli nic nie mam pokopane w systemie. LD-3W ma tryb stand-by i włącza się przy aktywacji połączenia BT - jeśli robi to TTN odpala okienko wyboru. Czyli muszę sprawdzić co będzie jeśli inna aplikacja wybudzi GPS'a (Cetus GPS nie odpalał okna z wyborem), a potem przełączę się na TTN. OK, krok po kroku może się udać :-), dzięki za pomoc.

Blad.
TT nawiazuje polaczenie BT (wybudzajac GPS ze stand-by) i robi to automatycznie. Tez uzywam ostatnio LD-3W, i - powtarzam - nie pojawia mi sie okienko wyboru urzadzen - po prostu zostaje nawiazane polaczenie z GPS'em i tyle.
To o czym pisalem w tamtym watku dotyczy WLACZANIA odbiornika, a nie wybudzania go z trybu stand-by. Moj poprzedni odbiornik nie mial trybu stand-by, wiec kolejnosc wlaczania byla istotna (na szczescie byl w nim tryb Auto ON/OFF, rozwiazujacy sprawe)

*

Offline lemar

• 12
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2006, 11:02:27 »
Zatem nie mam pomysłu. Różnica musi wynikać o OS'a. Okienko z wyborem pojawia mi się i nic na to nie poradzę. Jak coś wymyślę dam znać. Dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2006, 12:17:46 »
Kwieto ten test dotyczył Tungstena T3 i Zire 72. Na jakiejkolwiek windozie nie ma problemu!

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2006, 15:32:33 »
Cytat: "student2"
Kwieto ten test dotyczył Tungstena T3 i Zire 72. Na jakiejkolwiek windozie nie ma problemu!

Na T|X tez nie mam problemu... ani z APOSem, ani z NOKIA. Probowales innych odbiornikow niz Leadtek?

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 04, 2006, 07:57:12 »
Oczywiście testowałem wiele modeli Gspace 238 Holux 236 231 Rikaline 6030, 6031, 6033 wszystkie działają bez problemu jedynie ten model nie ma zamiaru współpracować pod palmOS

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2006, 22:10:10 »
Witam - widze że problem podobny do mojego http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=55214
faktycznie - po właczeniu LD3W nic się nie dzieje i TTN5 nie łączy się z nokią przy wyborze Inny odbiornik na BT -spróbowałem tak jak napisaliście - przełączyć się na inny "Inne NMEA GPS', i po powrocie do inny na BT od razu zaskoczył z Nokią.
Może to nie jest jedyne dobre rozwiązanie ale ważny jest efekt końcowy - DZIAŁA :D:D:D
THX za pomoc