zamykanie aplikacji

• 11 Odpowiedzi
  • 9491 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
zamykanie aplikacji
« dnia: Listopad 23, 2009, 20:33:33 »
może znawcom Androida wyda się banalne ale po latach obcowania z WM nie wyobrażam sobie działania aplikacji w tle
czy jest jakiś sposób, który umożliwi automatyczne zamykanie aplikacji zamiast ich działania w tle?
wiem, że są managery, ale trzeba je uruchomić i dopiero zamykać appsy
chodzi o taki zamiennik jak X/OK/Close w WM
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 20:35:09 wysłana przez marcinl »

*

Offline rogas

• **
  • 100
  • Sprzęt: Era g1 ; Mio p550m
Odp: zamykanie aplikacji
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2009, 20:47:04 »
Wydaję mi się, że Advanced Task Manager ma funkcję ubijania procesów, co wyznaczony czas, jednak głowy nie dam.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2009, 20:54:17 »
ale nie ubija tego z którego się aktualnie korzysta? bo minął czas  :E

*

Offline rogas

• **
  • 100
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2009, 21:01:57 »
Tego Ci dokładnie nie powiem, ale wydaję mi się, że ubija nieużywane przez określony czas procesy.

*

Offline baggus

• Ekspert Android
  • **
  • 245
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2009, 21:09:53 »
Kolejny, który chce z zalety zrobić wade. Będziesz miał 288MB ramu(192 dla systemu) to sobie możesz zapomnieć o tym, dobrze radze.
HTC Wizard-->Dell Axim X51v-->Toshiba G900-->Hp Ipaq 214-->Toshiba G900-->HTC Dream-->HTC Magic

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2009, 21:12:18 »
no wiem dlatego napisałem:
może znawcom Androida wyda się banalne ale po latach obcowania z WM nie wyobrażam sobie działania aplikacji w tle
chyba odczuwałbym lekki dyskomfort po kilku dniach z kilkunastoma appsami w tle  :P
poza tym jaka realna korzyść w tym, ze w tle działają te już nieużywane?

*

Offline sztywniak

• 19
    • Navireo
  • Sprzęt: TYNT II,HERO, IP 3GS
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2009, 21:28:43 »
Kolejny, który chce z zalety zrobić wade. Będziesz miał 288MB ramu(192 dla systemu) to sobie możesz zapomnieć o tym, dobrze radze.
Pod warunkiem że masz w swoim Magicu 2 procki.
Ktoś w końcu napisze jakiegoś managera jak pod winde i niedogodność zniknie.
Lepiej jest pisać jak jest a nie wybielać.

Sztywniak
Sztywniak

*

Offline rogas

• **
  • 100
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2009, 15:00:00 »
Moze chodzi takze o zmniejszenie zuzycia baterii. U mnie, jak zaczalem ubijac nieaktywne procesy zmniejszylo sie zuzycie baterii.

*

Offline baggus

• Ekspert Android
  • **
  • 245
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2009, 18:24:24 »
Pod warunkiem że masz w swoim Magicu 2 procki.
Ktoś w końcu napisze jakiegoś managera jak pod winde i niedogodność zniknie.
Lepiej jest pisać jak jest a nie wybielać.

Sztywniak

Jak chcesz. Ja nie zamykam nigdy aplikacji. Tydzień działania bez resetu i nie poczułem żadnego spadku wydajności.

marcinl - jak nie zamkniesz to potem szybciej go od nowa otworzysz. Nie będą działały cały czas te procesy. Jak będzie brakowało ramu to sobie je android sam pozamyka.
HTC Wizard-->Dell Axim X51v-->Toshiba G900-->Hp Ipaq 214-->Toshiba G900-->HTC Dream-->HTC Magic

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2009, 19:13:30 »
Niektóre managery mają widgety, daj sobie je na główny ekran albo zmapuj czy co i ubijaj 1 kliknięciem :)
W niktórych, jest możliwość pomijania niektórych procesów np. HTC Sense czy klawiatura, budzik etc. (sam możesz dodać)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2009, 19:19:25 »
Niektóre managery mają widgety, daj sobie je na główny ekran albo zmapuj czy co i ubijaj 1 kliknięciem :)
W niktórych, jest możliwość pomijania niektórych procesów np. HTC Sense czy klawiatura, budzik etc. (sam możesz dodać)

Dokładnie! Ja używam darmowego Advanced Task Killer, w którym można stworzy listę ignorowanych aplikacji (czyli takich które nie są zamykane), ale nawet nie musiałem jej tworzyć - program sam proponuje zamknięcie tych mniej standardowych programów i co ciekawe - siebie samego też na tej liście uwzględnia  :ok:
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2009, 10:11:54 »
Przede wszystkim jedną rzecz trzeba wyjaśnić koniecznie: nieużywane aplikacje wcale nie działają w tle. A przynajmniej nie cały czas, ani nie na wieki. Android jest systemem, który organizuje sobie wolne zasoby przez zwalnianie ich od programów, które nie są używane. Wiele zależy tu oczywiście od tego, jak są napisane programy - czy programista myślał o "dobrze przeciętnego użytkownika" czy też miał go pod ogonem. Dobrym przykładem tego drugiego działania jest to cholerne mobilne gg, które nie dość, że się nie daje ubić systemowi, to jeszcze siedzi wrednie w pasku powiadomień. Unikam takich aplikacji.

Osobna sprawa czy system spełnia swoją funkcję to lepiej, czy gorzej - na XDA widziałem gigantyczną dyskusję o tym, czy task managery wszelkiego rodzaju są pożyteczne czy szkodliwe. Zwolennicy obydwu opcji mają całą dziką masę argumentów na swoje tezy i raczej nie dojdą do porozumienia. :) Ale faktem jest, że zarządzanie zasobami to jedna z podstawowych różnic między Androidem a WM - w WM możliwość manualnego ubijania procesów była konieczna, bo same się nie ubijały.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...