TV Mobilna

• 6 Odpowiedzi
  • 5016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline koven

• 325
TV Mobilna
« dnia: Czerwiec 22, 2012, 00:06:30 »
Informacyjnie, może komuś się przyda przed wydaniem pieniędzy:
Wszedłem w posiadanie mobilnego tunera TV cyfrowego polsatu M-T 5000.
Tuner ma wbudowaną funkcję Hot-spot. Aby oglądać TV, należy podłączyć się do jego sieci.
Po zainstalowaniu aplikacji na telefonie i tablecie okazało się, że aplikacja nie działa na zrootowanym oprogramowaniu.
Trochę szukania w sieci i okazało się, że tuner jest klonem innego urządzenia jednak firmowa aplikacja z marketu Play go nie wykrywa (ale przynajmniej nie krzyczy, że nie obsługuje urządzeń z rootem).
Na infolinii nikt nic nie wie jeśli w ogóle uda się połączyć :(

Jako tuner do PC też lipa. Wprawdzie działa po USB (nie trzeba zmieniać sieci), jednak:
1. oprogramowanie jest proste do bólu i nie pozwala na nic więcej niż wyszukiwanie kanałów i oglądanie (brak nagrywania, trzymania okna za wierzchu itp.)
2. aplikacja często się zawiesza lub nie widzi tunera
3. Program wykrywa kanały HD ale nie potrafi ich odtworzyć
Testowałem na kilku komputerach.

Gdyby ktoś miał pytania - piszcie ;)
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

Odp: TV Mobilna
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2012, 14:49:43 »
Wygląda na to że to Belkin Tizi, chciałem wziąć w Plusie na próbę licząc na to że aplikacja Belkina to obsłuży, okazuje się jednak, że nie:-( A może jest opcja zmiany firmware i jakby wgrać od Belkina to by poszło?
Jest jeszcze inny odbiornik - Elegato Tivizen, ale przy aplikacji w markecie jest napisane "TV channels with High Definition(HD) video or H.264 video are not supported" więc w Polsce nie zadziała, bo mamy H.264 chyba że się mylę?
Trzecia opcja to ELECOM 12123, ten jest na USB, ale nigdzie go nie znalazłem do kupienia.
Jeśli zaś chodzi o Belkina Tizi to na stronie producenta brak informacji o Androidzie, sprzedawcy na Ebayu też nie wspominają o Androidzie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2012, 14:51:45 wysłana przez rombad »

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2012, 22:37:36 »
Ponoć to odpowiednik Tivizena, ale aplikacja go nie widzi, co do firmwaru, nie widziałem nigdzie paczki z takowym. Elecom będzie od 7 lipca na Amazon.de. Jakis polak testuje na XDA ten tuner.
and that's what can be
remembered...

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2012, 00:28:49 »
Oba odbiorniki są prawie identyczne, sprawdzałeś też z aplikacją Belkina?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.belkin.paidandroidplayer&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5iZWxraW4ucGFpZGFuZHJvaWRwbGF5ZXIiXQ..
Co do tego Elecoma to zastanawiam się jak ładować smartfona podczas oglądania TV bo skoro ten odbiornik jest zasilany z usb to bez ładowania długo się nie poogląda...

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2012, 22:24:49 »
Belkini zaraz sprawdzę - dzięki za link. mój transformer ma dedykowane łącze do ładowani i oddzielne porty USB

edit.
Belkini nie działa. Udało się mi natomiast uruchomić natywną aplikację. Za pomocą programu Hide my root, ukryłem binarki su i poszło (uwaga na odinstalowywanie supersu, potem można nie doinstalować na niektórych urządzeniach - np. moim sgs2 ;) ).
Kanały, któe są dostępne u mnie standardowo z DVB-T wyglądają ładnie choć nawet na sgs2 potrafią czasem chrupnąć. Kanały płatne są tragicznej jakości, ale nie wiem skąd się biorą (nadajniki plusa? DVB-h? nie mam pojęcia)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2012, 18:31:12 wysłana przez koven »
and that's what can be
remembered...

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 04, 2012, 08:56:10 »
a nie lepiej pójść w stronę zwykłego DVB-T? Tuner na USB to koszt rzędu 50zł. Jedyne co tracisz to kilka kodowanych kanałów CP.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2012, 16:12:04 »
Tuner USB do Androida nie kosztuje wcale 50zł tylko 100euro i istnieje tylko jeden model ELECOM 12123.
Kanały płatne są tragicznej jakości, ale nie wiem skąd się biorą (nadajniki plusa? DVB-h? nie mam pojęcia)
Na innym forum wyczytałem ze Plus ma własne nadajniki z których to nadaje.