Transportoid

• 30 Odpowiedzi
  • 5486 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
Transportoid
« dnia: Marzec 12, 2010, 18:19:19 »
Polska darmowa aplikacja z rozkładem tramwajów i autobusów miejskich w wersji mobilnej :)
Przypadła mi do gustu bo posiada m.in. rozkład Krakowa (oprócz tego Warszawa, Wrocław, KZK GOP, Rybnik, Opole). Wszystko w niezłej oprawie , choć za prostej.

Inne plusy aplikacji:
  • aktualizacje z internetu
  • wyszukiwarka
  • ulubione
  • szybkość
  • praca offline, pełne rozkłady w telefonie
  • pokazuje najbliższy tramwaj/autobus
  • różne filtry
  • brak reklam

Nie znajduje narazie po GPS, ale taka funkcja ma się pojawić . Po kilku dniach użytkowania - 0 FC, szybkość ciągle ta sama, aktualizacje - są :]

http://transportoid.com/
http://www.cyrket.com/p/android/com.transportoid/

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Odp: Transportoid
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2010, 18:31:36 »
YEAH! Tego było trzeba. Ściągamy, uruchamiamy, używamy a jak trzeba kopiemy autorów żeby coś zmienili/dodali  :grin:
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2010, 19:24:22 »
Juz pobieram. Ciekaw jestem czy w kategorii warszawskiej dorowna Autobuserowi...

Połączone: Marzec 12, 2010, 19:33:17
Strasznie przestarzale rozklady pobiera (skad je pobiera?)
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 19:33:17 wysłana przez beju »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2010, 20:54:30 »
jest jeszcze OmniBus :)

*

Offline Bincz

• 44
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2010, 20:10:15 »
Nareszcie!! Wreszcie! Tak nawiasem  Można by było nanieść przystanki na mapę i przy zbliżaniu się do nich aplikacja otwierałby odpowiednie rozkłady, to by było coś zwłaszcza dla turystów.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 20:12:01 wysłana przez Bincz »

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 14, 2010, 21:19:34 »
Będzie w następnych wersjach wyszukiwanie po GPS

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2010, 06:58:49 »
ja czekam na Szczecin w następnych wersjach

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 15, 2010, 07:14:30 »
Ale czym tu sie jarac :| rozklady nieaktualne, brak bardziej zaawansowanych funkcji... warszawiacy dalej z autobusera powinni korzystac...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2010, 08:03:44 »
Nie tylko warszawiacy w tym kraju mieszkają. Ja wiem, że Warszawa Default City itd.  :wink: ale inni po prostu nie mają za bardzo alternatywy. Poza np. rozkłady jazdy Wrocławia i Krakowa wyglądają na aktualne. Wszystko zależy zatem od tego, jak szybko w danym mieście zmieniają się rozkłady i jak regularnie są przez autora konwertowane na wersję strawną dla programu.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 16, 2010, 13:11:49 »
Dzień dobry Państwu, tu mówi autor. Transportoid, podobnie jak dawno temu Przewodas, opiera się na rozkładach dostarczanych przez wolontariuszy. Nie mieszkam w Warszawie, rozkłady dla tego miasta zrobiłem "promocyjnie", ale nie jestem w stanie śledzić aktualizacji ZTM i reagować na każdą zmianę.

Poszukuję osoby chętnej do utrzymywania rozkładów warszawskich. Przykładowy konwerter i całą specyfikację formatu bazy można znaleźć tutaj: http://transportoid.com/format-danych/  Wymagana jest podstawowa znajomość C# i wyrażeń regularnych.

Oczywiście zapraszam do współpracy także osoby chętne do tworzenia baz dla innych miast.

Odnośnie komentarzy:

"jak trzeba kopiemy autorów żeby coś zmienili/dodali" - zła kolejność, najpierw wchodzimy na http://transportoid.com/datki/ i tam wrzucamy piątaka lub dwa, potem kopiemy

"Można by było nanieść przystanki na mapę i przy zbliżaniu się do nich aplikacja otwierałby odpowiednie rozkłady" - najpierw będzie wyszukiwanie połączeń, obsługa GPS później. Pamiętajcie, że współrzędne przystanków nie zrobią się same, możecie się już teraz zwrócić do waszych samorządów o ich udostępnienie.

"ja czekam na Szczecin w następnych wersjach" - potrzebna jest osoba do zrobienia bazy, ja skupiam się na rozwoju programu (chyba, że mnie ktoś przekupi)

"Ale czym tu sie jarac" - tu się nie ma czym jarać, to jest program do sprawdzania czy opuszczamy knajpę, czy też można imprezować dalej

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 16, 2010, 17:13:35 »
A ty, drogi autorze, skąd jesteś? Kraków?

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 16, 2010, 17:57:53 »
Sądząc po screenach przykładowych oraz historii programu stawiam na Wrocław.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 16, 2010, 19:21:21 »
A ty, drogi autorze, skąd jesteś? Kraków?
Wrocław

*

Offline Bincz

• 44
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 16, 2010, 19:56:00 »
Drogi autorze, skoro czytasz to forum  :mrgreen: Dorzucę jeszcze pomysł szukania tras z przesiadkami. Np. jesteś na Biskupinie i chcesz dotrzeć na Bielany, z opcją wyboru środka lokomocji. Myśle, że powinieneś autorze poszukać dofinansowania ze strony miasta, swojego czasu był taki konkurs "promocja miasta".

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 16, 2010, 19:57:58 »
Jak coś - mogę pomóc w jakiejś części rozwoju krakowa :P
Pomoc graficzna, testowa, etc też jak coś

hue hue hue :D

*

Offline matiuszek

• *
  • 58
  • Sprzęt: LG Quantum (C900)
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 17, 2010, 15:29:46 »

"ja czekam na Szczecin w następnych wersjach" - potrzebna jest osoba do zrobienia bazy, ja skupiam się na rozwoju programu (chyba, że mnie ktoś przekupi)

www.zditm.szczecin.pl/rozklady
Windows Phone <3

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 30, 2010, 11:41:54 »
No to kto sie zna na dokonaniu przetworzenia szczecinskiego rozkladu jazdy na format strawny dla autora aplikacji? Pomyslalem, ze bede dobrym duszkiem i sam to zrobie, ale to jednak wyzszy stopien czarnej magii...

Ta aplikacja jest mi absolutnie niezbedna ;)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 30, 2010, 14:06:16 »
No to kto sie zna na dokonaniu przetworzenia szczecinskiego rozkladu jazdy na format strawny dla autora aplikacji? Pomyslalem, ze bede dobrym duszkiem i sam to zrobie, ale to jednak wyzszy stopien czarnej magii...

zgodnie z tym co autor napisał - rzuć dotację a on się postara by był rozkład aktualny :P
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline piopawlu

• **
  • 109
    • piopawlu.net
  • Sprzęt: iPhone 3G, Nexus One
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 30, 2010, 15:44:36 »
Świetny program, w końcu pokazuje odjazdy w takim formacie jak mnie to interesuje.. czyli najbliższe odjazdy dla każdej linii. Jedyne czego brakuje, to odjazdów z 3 najbliższych przystanków i tak jak obiecałem autorowi jak tylko ta funkcjonalność się pojawi z przyjemnością prześlę więcej 'datków' :)

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 29, 2010, 13:53:46 »
ja czekam na Szczecin w następnych wersjach

Szczecin już jest.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 29, 2010, 13:55:19 »
dzięki  :ok:

*

Offline matiuszek

• *
  • 58
  • Sprzęt: LG Quantum (C900)
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 29, 2010, 21:45:32 »
Jak miło :):):)  :O~ :ok:
Windows Phone <3

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 11, 2010, 14:35:41 »
Odświeżam stary wątek, bo szanowny autor nie raczy się pochwalić, a może to kogoś zainteresuje. ;) Zdziwiłem się, jak wielu znanych mi użytkowników tej użytecznej aplikacyjki nawet o tym nie wie. Przypuszczam, że tu na forum może być podobnie.

Transportoid dorobił się wersji 2.0 (już 2.1 właściwie) w której współpracuje z GPS'em i mapami gugla. Ogólnie działa to bardzo sprawnie i bardzo pomaga np. znaleźć przystanek, gdy jest się w obcym mieście. Te nowe funkcje są płatne (abonament roczny to całe 10 zł, więc śmiech na sali i kaktus w wiadome miejsce każdemu, kto chciałby ten soft piracić - trzy piwa na rok to chyba każdy jest w stanie odżałować), dotychczasowa funkcjonalność programu pozostaje bezpłatna.

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 11, 2010, 15:46:22 »
No tak. To ja dodam, że następna wersja będzie obsługiwała grupowanie przystanków pod wspólną nazwą (np. "Dom", "Praca") i wyszukiwanie połączeń między grupami. Listę obecnie obsługiwanych miast (25 szt) można znaleźć na stronie http://transportoid.com/ a pomysły na nowe funkcje można wpisywać (i głosować na nie) tutaj: http://transportoid.uservoice.com/forums/55166-general

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 03, 2010, 09:02:17 »
Grupy przystanków już są. Oprócz tego wersja 2.2 przynosi obsługę ekranów QVGA, automatyczne sprawdzanie aktualizacji i poprawki do zarządzania energią.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 03, 2010, 09:21:43 »
automatyczne sprawdzanie aktualizacji
:ok:
super dzięki

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 11, 2010, 20:48:15 »
Grupy przystanków już są. Oprócz tego wersja 2.2 przynosi obsługę ekranów QVGA, automatyczne sprawdzanie aktualizacji i poprawki do zarządzania energią.

Może koledze będzie można osobiście piwo/pepsi postawić? Program cud malina :)
It's beyond your imagination

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 11, 2010, 21:59:53 »
A nie lepiej po prostu wykupić abonament?  :]

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 11, 2010, 22:50:34 »
A nie lepiej po prostu wykupić abonament?  :]
Dla ułatwienia dodam, że lepiej :-)