Witam! Mój ostatni telefon to Omnia z WM6, który (po przejściach, ale z pomocą forum dostosowałam do swoich potrzeb

) ostatnio zaczął na wszystko b.wolno reagować, a przy tym mąz miał przypływ gotówki i dobroci, więc kupił mi Samsunga Galaxy II - i teraz szlag mnie trafia przy jego obsłudze.
Niestety, jestem ciemna, zupełnie ciemna w tych sprawach - poczytałam jednak forum i jakimś cudem UDAŁO mi się przenieść dane z kalendarza i kontakty (z Omni do Androida), przy czym pośrednikiem był Outlook oraz gmail (omnia->Outlook->gmail->android).
Jednak nadal mnie to nie satysfakcjonuje - chciałabym synchronizować kalendarz już Outlooka i ewentualnie kontakty do SGII bez posrednictwa gmaila, bo jak już tu zauważono, za bardzo ingeruje w prywatność

W tym wątku doczytałam, że można skorzystać z Android Sync Manager WiFi i ... nie wychodzi mi...|
Przypomnę, że ja ciemna kobieta jestem i podstawowych pojęć nie rozumiem, więc pewno dlatego to mi tak idzie.
Zainstalowałam ASMWiFi na SGII (mam w abonamencie możliwość ściągania danych z internetu, wiec nie korzystałam z WiFi - o ile rozumiem o co chodzi).
Podobnie zainstalowałam ASMWiFI na swoim laptopie (Windows XP).
Do synchronizacji wymagają podać PIN (już udało mi się go wprowadzić i na laptopie i na SGII), ale jeszcze chcą IP telefonu (do wprowadzenia na laptopie).
I nie wiem co to za numer tj. nawet już znalazłam na
www.mojeip.net taki numer, który podobno i tak się zmienia, ale mimo nierozłączania się, to i tak "to" się nie łączy czyli brak połączenia laptopa z telefonem.
W domu mam komputer męża podłączony do kabla z internetem i do routera, przez którego bezprzewodowo łącze się z laptopem - stąd mam dostęp do internetu.
Ale tak nam skonfigurowano routera, że mimo znanego mi hasła do sieci, nie mogę podłączyć androida tj. chyba jest jakaś blokada na ilość urządzen, które mogą korzystać z tego routera (bo dostawca bierze kasę za punkty połączeń, wiec tak tego pilnuje).
I jestem w kropce. Help