Synchronizacja z Outlook

• 117 Odpowiedzi
  • 63373 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kozak

• 517
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Odp: Synchronizacja z Outlook
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 06, 2011, 11:17:18 »
Nie wiem, czy podpiąłem się pod właściwy temat, ale chyba dobrze :mrgreen:
Chcę jednorazowo wyeksportować kontakty z konta Google do Outlooka, a potem do Ovi Suite (mam Nokię 6300 jako drugi telefon). Próbowałem przez eksport pliku CSV z Gmaila i import w Outlooku, ale w miejsce polskich liter wyskakują krzaki. Czy jest sposób, żeby ich uniknąć, czy trzeba użyć zewnętrznego oprogramowania do synchronizacji?
Hermes -> BB 8310 + N810 -> i780 + N810 -> i5700 -> HD2 -> DHD @ Android Revolution HD 5.1.11 & no-Sense 0.15

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 31, 2011, 11:26:14 »
To kiszka. Jedynym producentem który wspiera 64 bit Office jest chyba BlackBerry.

I Apple...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 08, 2011, 21:54:44 »
Albo ja czegoś nie rozumiem, albo Wy :)

Dostałem dziś telefon z androidem. Ściągnąłem pierwszy lepszy program - Android Sync Manager WiFi i w 3 minuty dokonałem synchronizacji wszystkiego.
Teoretycznie, gdybym miał ciągle włączone WiFi w telefonie i odpaloną aplikację w autostarcie kompa, to synchronizacja odbywałaby się automatycznie.
Ale nawet bez tego 3 kliknięcia nikogo chyba nie zbawią.

Pozdrawiam

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 09, 2011, 00:05:48 »

OTB... znaczy wyjmujesz z pudełka i używasz zamiast pół dnia zastanawiać się jak to zrobić szukać i instalować programy o których istnieniu może nie wiedzieć albo nie mieć pojęcia jak je instalować większośc użytkowników, którzy po raz pierwszy wezmą Androida do ręki.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 09, 2011, 08:46:43 »
Wszystkiego? Kalendarz, kontakty, zadania i notatki?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 09, 2011, 09:47:23 »
Musze przyznać, że mimo iż korzystam z synchronizacji z Gmail używając na PC do poczty ThunderBird (za synchronizację kontaktów odpowiada wtyczka Zindus, a za synchronizacje kalendarza wtyczka "dostawca dla kalendarza Google") to aplikacja Android Sync Manager WiFi wygląda dość ciekawie i do tego jest darmowa.
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon

« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 09, 2011, 10:02:35 »

Z Twojej listy nie synchronizowałem notatek (gdyż nie mam żadnych). 3 pierwsze pozycje tak + zdjęcia

Połączone: Czerwiec 09, 2011, 10:06:47

OTB... znaczy wyjmujesz z pudełka i używasz zamiast pół dnia zastanawiać się jak to zrobić szukać i instalować programy o których istnieniu może nie wiedzieć albo nie mieć pojęcia jak je instalować większośc użytkowników, którzy po raz pierwszy wezmą Androida do ręki.

Osobiście nie widzę różnicy w zainstalowaniu aplikacji "x" czy aplikacji "Mobile Centre" - przepraszam, nie pamiętam jak się ta aplikacja nazywa dla telefonów z WM (do 6.5, bo z 7 też nie wiem jak to wygląda - może jest wbudowane, może nie). I jak widać po mnie w ogóle nad niczym się nie zastanawiałem. Ba, można powiedzieć, że robiłem to bezmyślnie ściągając pierwszą aplikację do synchronizacji. Wchodzę do domu, włączam Wi-Fi w telefonie i mam pełną synchronizację. Kurde, może być jakoś prościej?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 10:06:47 wysłana przez freeminder »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 09, 2011, 11:29:00 »
Wchodzę do domu, włączam Wi-Fi w telefonie i mam pełną synchronizację. Kurde, może być jakoś prościej?

Może być prościej  :P Ja nie musze do domu wchodzic, ba, moge byc na drugim koncu swiata, ba nawet telefonu nie musze miec pod reka, zeby dodac mu zadanie, kotakt czy wpis do kalendarza zrobic   B)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 09, 2011, 13:53:11 »

Z Twojej listy nie synchronizowałem notatek (gdyż nie mam żadnych). 3 pierwsze pozycje tak + zdjęcia

Fajnie :) Możesz też sprawdzić z notatkami czy działa dobrze?

I czy mógłbyś sprawdzić jak mu idzie synchronizacja wszystkich pól w kontaktach (adresy, telefony różne, urodziny, notatki etc.) ?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 09, 2011, 14:53:37 »

Z Twojej listy nie synchronizowałem notatek (gdyż nie mam żadnych). 3 pierwsze pozycje tak + zdjęcia[/quote]

Fajnie :) Możesz też sprawdzić z notatkami czy działa dobrze?

I czy mógłbyś sprawdzić jak mu idzie synchronizacja wszystkich pól w kontaktach (adresy, telefony różne, urodziny, notatki etc.) ?
[/quote]

Odpowiadam zaraz na drugie pytanie. Wszystko było - foty dołączone do kontaktu, wszystkie maile, drugie telefony, adresy, pola dodatkowe np. stanowisko, czy adres firmy, w której pracuje + urodziny, terminy, etc. Dokładna kopia kontaktu z outlooka. W sumie dlaczego nie miałby kopiować notatek, ale sprawdzę i dam znać...

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwiec 09, 2011, 15:45:18 »
Fajnie :) Czyli na Androida będę się mógł kiedyś przesiąść :) Ja bez synchronizacji z Outlookiem nie potrafię żyć :)

« Odpowiedź #71 dnia: Czerwiec 12, 2011, 16:10:13 »
Witam! Mój ostatni telefon to Omnia z WM6, który (po przejściach, ale z pomocą forum dostosowałam do swoich potrzeb :) ) ostatnio zaczął na wszystko b.wolno reagować, a przy tym  mąz miał przypływ gotówki i dobroci, więc kupił mi Samsunga Galaxy II - i teraz szlag mnie trafia przy jego obsłudze.
Niestety, jestem ciemna, zupełnie ciemna w tych sprawach - poczytałam jednak forum i jakimś cudem UDAŁO mi się przenieść dane z kalendarza i kontakty (z Omni do Androida), przy czym pośrednikiem był Outlook oraz gmail  (omnia->Outlook->gmail->android).
Jednak nadal mnie to nie satysfakcjonuje - chciałabym synchronizować kalendarz już Outlooka i ewentualnie kontakty do SGII bez posrednictwa gmaila, bo jak już tu zauważono, za bardzo ingeruje w prywatność :D
W tym wątku doczytałam, że można skorzystać z Android Sync Manager WiFi i ... nie wychodzi mi...|
Przypomnę, że ja ciemna kobieta jestem i podstawowych pojęć nie rozumiem, więc pewno dlatego to mi tak idzie.
Zainstalowałam ASMWiFi na SGII (mam w abonamencie możliwość ściągania danych z internetu, wiec nie korzystałam z WiFi - o ile rozumiem o co chodzi).
Podobnie zainstalowałam ASMWiFI na swoim laptopie (Windows XP).
Do synchronizacji wymagają podać PIN (już udało mi się go wprowadzić i na laptopie i na SGII), ale jeszcze chcą IP telefonu (do wprowadzenia na laptopie).
I  nie wiem co to za numer tj. nawet już znalazłam na www.mojeip.net taki numer, który podobno i tak się zmienia, ale mimo nierozłączania się, to i tak "to" się nie łączy czyli brak połączenia laptopa z telefonem.
W domu mam komputer męża podłączony do kabla z internetem i do routera, przez którego bezprzewodowo łącze się z laptopem - stąd mam dostęp do internetu.
Ale tak nam skonfigurowano routera, że mimo znanego mi hasła do sieci, nie mogę podłączyć androida tj. chyba jest jakaś blokada na ilość urządzen, które mogą korzystać z tego routera (bo dostawca bierze kasę za punkty połączeń, wiec tak tego pilnuje).
I jestem w kropce. Help  :worried:

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwiec 12, 2011, 16:29:03 »
Nie używałem, ale z twojego opisu wnioskuję, że ten program działa tylko po WiFi.

Więc chyba MUSISZ zestawić połączenie WiFi telefonu z routerem i podać IP które telefon dostał w sieci WiFi w tym programie. Tylko wtedy zadziała.

Rozumiesz?

« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 12, 2011, 22:24:13 »
co nieco  rozumiem :)  (nadal nie bardzo pojmuję róznicę między wifi a połączeniem z internetem w telefonie u operatora, ale wiem o co Ci chodzi)
w poniedziałek zadzwonię do dostawcy internetu domowego i poproszę, żeby umożliwił mi łączenie WiFi równiez tego telefonu - mam nadzieję, że to popchnie sprawę, bo motam się z tym od tygodnia.
Podpytam go też jak zdobyć te IP telefonu

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 12, 2011, 22:27:39 »
Różnica polega na tym że po wifi, znajdujesz się w tej samej podsieci, a przy połączeniu 3g nie.

« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 13, 2011, 14:37:47 »
jak patrzę na telefon, to ikonka, która pokazuje mi, że jestem w zasięgu sieci, raz ma symbol E, raz H, raz 3G. Rozumiem, że to są różne sieci.
Czy WiFi to też jest taki odpowiednik sieci tj. jest to jedna z sieci?
Ale nadal nie bardzo rozumiem, dlaczego będąc w jednej sieci nie mogę łączyć się z inną siecią - ja to tak łopatologicznie sobie wyobrażam, że o ile jestem w danym miejscu w zasięgu jednej z sieci, to czy nie może mnie ona gdzieś dalej "na łączach" przerzucić do innej sieci? Hm.. najwyraźniej nie :/
Czyli wracajac do tematu: przy tym programie Android Sync M WiFi trzeba być tylko i wyłącznie w sieci WiFi, że się nie da być sobie w zasięgu sieci np. 3G, bo ten program nie umie "odbierać" info po 3G?
Ale to znaczy, że jak człowiek nie ma dostępu do WiFi, to nie skorzysta z tego programu :(
Wynika z tego, że najlepiej to mieć jakiś program niezależny od sieci, który działa po kablu.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 13, 2011, 14:51:09 »
GPRS / EDGE / 3G / HSPA (te ikonki o których mówisz) to sieci operatora telefonii komórkowej.

WiFi to Twoja prywatna sieć w domu.

To nie jest tak, że E przechodzi w 3G, a potem w WiFi. To są osobne kategorie sieci - możesz się połączyć do jednej i do drugiej jednocześnie.

Po pierwsze - dostęp z sieci publicznej (operatora) do Twojej domowej zwykle jest zamknięty - kontroluje to twój router WiFi. Możnaby to odblokować, ale...

Po drugie - ten program działa tylko w obrębie Twojej sieci WiFi. Bo tak ma, i tyle.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 13, 2011, 15:05:04 »
Po prostu ten program szuka ip które wpisujesz tylko w obrębie twojej sieci domowej, wiec nie znajdzie urządzenia które jest połączone z internetem przez nadajniki operatora.

*

Offline dluba

• **
  • 157
  • Sprzęt: Redmi 4 Pro, TT 5100
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 13, 2011, 15:16:50 »
Czyli wracajac do tematu: przy tym programie Android Sync M WiFi trzeba być tylko i wyłącznie w sieci WiFi, że się nie da być sobie w zasięgu sieci np. 3G, bo ten program nie umie "odbierać" info po 3G?
Ale to znaczy, że jak człowiek nie ma dostępu do WiFi, to nie skorzysta z tego programu :(
Wynika z tego, że najlepiej to mieć jakiś program niezależny od sieci, który działa po kablu.

Jeśli chcesz mieć rozwiązanie uniwersalne - do synchronizacji kontaktów i kalendarza najwygodniej IMHO użyć MyPhoneExplorer - łączy się przez WiFi, kabel, Bluetooth.
Pozdrawiam
Daniel

« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 13, 2011, 22:10:02 »
Dziękuję za wyjaśnienia! :)
teraz nieco lepiej to kojarzę. Zastanawia mnie tylko skąd te ip telefonu w obrębie mojego WiFi? To będzie stały numer? Bo na pewno nie mam go w danych telefonu (widziałam już jego rózne numery np. MAC itd., ale IP nie). Wiem tylko, że IP telefonu jest zmienne i zmienia się za każdym razem po podłączeniu do sieci (i można to sprawdzić na ww. stronie mojeip) Może w ramach domowego WiFi to będzie stały numer i poda mi go mój operator?
 Na razie mój dostawca domowego internetu obiecał, że coś tam odblokuje i będę mogła telefon obsługiwać w ramach domowego WiFi, ale póki co, jeszcze tego nie mam.

Przyznam się też, że MyPhoneExplorer też próbowałam uruchomic  :O
I oczywiście - to też mi nie wyszło. Sierota jakaś jestem..
tzn. zainstalowałam MyPE na telefonie i na laptopie. Włączyłam USB. Dogrzebałam się w telefonie do jakiegoś debugowania, które wymagał program. Zrobiłam.
I nawet ściągnęło mi dane (znaczy się, że się połączyłam  :proud: ) tylko, że ... dane poszły z telefonu na jakiś kalendarz w MyPhoneE.
A ja chciałam, żeby "coś" synchronizowało outlooka na laptopie z "mój kalendarz" na SGII.
Miałam taka wizję: łączę laptopa, w którym jest outlook, z SGII i oba kalendarze ostatecznie mają te same dane... Piękna wizja, na razie mi nie dostępna  :(

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 14, 2011, 08:16:10 »
Jeżeli masz swój Router Wifi - który możesz konfigurować, to włącz sobie DHCP - wtedy router będzie dynamicznie przydzielał adresy IP nowo podłączonym urządzeniom - tak będzie najprościej. (tylko upewnij się, że masz włączone szyfrowanie - bo będziesz miał dużo użytkowników :) )
Można też w telefonie ustawić stałe IP w ustawieniach zaawansowanych Wifi

Żeby MyPhoneExplorer synchronizował się z outlookiem, wybierz plik->opcje->Synchronizacja i wskaż tam W polu kontakty i w polu Kalendarz na Outlooka

A jeśli chodzi o rodzaj połączenia do synchronizacji - polecam bluetooth

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 14, 2011, 08:36:12 »
Dziękuję za wyjaśnienia! :)
teraz nieco lepiej to kojarzę. Zastanawia mnie tylko skąd te ip telefonu w obrębie mojego WiFi?
IP to taki adres jakiegoś urządzenia(telefonu) w twojej lokalnej sieci, nadaje je twój router.

« Odpowiedź #82 dnia: Czerwiec 14, 2011, 09:54:02 »
Paweł83 - dziękuję za wskazówkę, bo oczywiście nie umiałam wcześniej znaleźć tego ustawienia, a teraz....
UDAŁO się!
Outlook nadpisał mi dane z kalendarza na fona, tak jak chciałam.
Marzenia się spełniają  :E
Skorzystałam jednak z USB, bo z blue to znów musiałabym zadawać pytania :)

A co do WiFi to wkrótce też to przetestuję - czekam, czekam, aż dostawca coś tam odblokuje - obiecał dziś rano... czekam ...

Wszystkim bardzo dziękuję za cierpliwość i chęć pomocy :)
Myślę, że jeszcze komuś te wyjaśnienia się kiedyś przydadzą :)

Teraz mam zamiar skasować kalendarz gmaila w telefonie i zostawic tylko "mój kalendarz".
Moim celem jest skasować dane w kontaktach i kalendarzu na gmailu, aby tylko została skrzynka mailowa na gmailu i z tą ewentualnie chcę się łączyć przez telefon.
Telefon "powiedział", że  jak chcę skasować konto gmail w telefonie, to wymaga to przywrócenia ustawień technicznych. Nie bardzo mi sie to uśmiecha, ale wiem teraz jak znów załadować kontakty i kalendarz z outlooka.
Rodzi to oczywiście kolejne pytania, ale chyba już nie wypada mi zaśmiecać tego wątku..

Jeszcze raz dziękuję za pomoc - dla was to proste, dla mnie wyższa szkoła jazdy :)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwiec 14, 2011, 10:18:44 »
Adres IP dostajesz w każdej sieci inny.

Jeden dostajesz w sieci operatora jak się łączysz do Internetu (GPRS / EDGE / 3G / HSPA).

Jak się połączysz z siecią WiFi, to w niej dostajesz inny adres IP. Czy on będzie stały, czy zmienny, to zależy od routera i tego jak jest ustawiony telefon (może brać adres nadawany przez router, może mieć wpisany na stałe swój i jego się trzymać).

« Odpowiedź #84 dnia: Czerwiec 14, 2011, 21:57:24 »
Czyli dla użytkowania tego programu z WiFi lepiej będzie jeśli poproszę dostawcę domowego internetu, aby w moim routerze był stały IP dla telefonu, żebym się z tym nie motała przy próbach użytkowania programów wymagających IP telefonu.
Oczywiście, jak dostawca w końcu łaskawie się tym zajmie, bo miał dziś rano, ale rano było dawno, a on nadal nie wie, nie rozumie, zarobiony jest..  :wink:

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwiec 14, 2011, 22:14:46 »
Czyli dla użytkowania tego programu z WiFi lepiej będzie jeśli poproszę dostawcę domowego internetu, aby w moim routerze był stały IP dla telefonu, żebym się z tym nie motała przy próbach użytkowania programów wymagających IP telefonu.
Dokładnie :wink:

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #86 dnia: Lipiec 16, 2011, 00:40:34 »
Tak na marginesie to próbowałem i nadal próbuję synchronizacji kalendarza i kontaktów z Outlook do Androida (SamsungAce) przez Kies (USB) i przez ASMWiFi i zauważyłem, że o ile kontakty synchronizują się bez większego problemu o tyle kalendarz ma "trudności". Objawia się to ekstremalnym zużyciem CPU i "zatrzymaniem" procesu, trwa to około (w moim przypadku) 2 min. ale w końcu jakoś "puszcza".
Skoro występuje to i przy USB i WiFi to przyczyna musi leżeć gdzieś w sofcie.
Może ma ktoś jakieś recepty...
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play

*

Offline bleyd1

• *
  • 91
  • Sprzęt: sgs3  WiechoROM JB V11 [XXEMC2] [4.1.2] [AROMA PL]
Synchronizacja kontaktów z Outlooka
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpień 07, 2011, 12:33:19 »
Mam taki problem, telefon mam podłączony do USB, uruchomiony na kompie htcsync, który widzi fona i chce z synchronizować kontakty z Outlooka. Klikam "synchronizuj teraz" i wyskakuje mi komunikat "nie można kopiować kontaktów z urządzenia". Nie wiem o co chodzi mam telefon Wildfire S

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 02, 2011, 00:10:53 »
Krótkie pytanie..

Sposób na synchronizacje notatek / zadań na androida już jest ?:D Bo wszędzie masa wątków a nic konkretnego. Ktoś znalazł (bezpłatne) rozwiązanie ??? :)

Bo jestem w szoku że to nie działa od strzału :/  I dochodzę do wniosku że jakoś na WM nie było z takimi podstawami problemów ;) ( pewnie to po prostu przyzwyczajenie )

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
« Odpowiedź #89 dnia: Październik 02, 2011, 09:01:54 »
Ja ostatnio postawiłem sobie Exchange i to jest moje źródło synchronizacji, Outlook stał się klientem. Androidy i iPhony synchronizują się poprawnie, z kolei WM - nie chce :)