Streaming muzyki z dysku NAS do Androida (czyli Muzyka w chmurze dla mas)

• 2 Odpowiedzi
  • 1768 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cześć ludziska.

Ostatnio dużo czytałem o dyskach NAS i ogólnie o streamingu danych do urządzeń multimedialnych. Noszę się z zamiarem stworzenia sobei centrum multimediów w domu jednak jest jedno ale...  Większość dysków NAS o których czytam mają serwery iTunes. Wszystko fajnie, jednak aplikacje na Andka obsługują stream z iTunes tylko poprzez WiFi, a ja szukam rozwiązania które pozwoli mi łączyć się z moim zbiorem muzyki gdziekolwiek będę za pośrednictwem zwykłej transmisji 3G wiem że takie instalacje są możliwe do zrealizowania, jednak chciałbym mieć pewność że moja "Chmura" będzie działała tak jak chcę bo rozumiem że to ogranicza się do zakupienia odpowiedniego dysku NAS obsługującego odpowiednie formy transmisji danych.

Może ktoś z was zbudował podobną instalację u siebie w domu i chce się podzielić doświadczeniami ?

Liczę na pomoc

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Odp: Streaming muzyki z dysku NAS do Androida (czyli Muzyka w chmurze dla mas)
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2012, 00:33:31 »
jednak aplikacje na Andka obsługują stream z iTunes tylko poprzez WiFi
Tylko po WiFi, czy tylko po sieci lokalnej? Jeśli to drugie, to rozwiązaniem może być VPN.

A tak w ogóle to najprościej i najsensowniej, zamiast bawić się w jakieś idiotyczne serwery i streamingi, byłoby po prostu udostęnić po Sambie folder z muzyką.

A nie, zaraz, czy na wasz super kosmicznie zaawansowany system istnieje w ogóle oprogramowanie umożliwiające odtwarzanie muzyki po SMB lub chociaż FTP bez wcześniejszego pobierania go na urządzenie?

Odp: Streaming muzyki z dysku NAS do Androida (czyli Muzyka w chmurze dla mas)
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2012, 10:38:06 »
Masz rację tylko po sieci lokalnej. Nie mam pojęcia o stawianiu serverów na linuxie, jednak jeżeli rezultat będzie taki że dostanę to czego potrzebuję ( czyli streaming z możliwością pobrania interesującej mnie pozycji) to jak najbardziej jestem skłonny zagłębić się w temat.