Porządek na karcie pamięci

• 15 Odpowiedzi
  • 4679 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Porządek na karcie pamięci
« dnia: Luty 15, 2011, 12:49:55 »
Witam,

Mam taki problem, jak i pewnie większość z was, że po zainstalowaniu różnych aplikacji, na karcie pamięci robi się wielki pier....lnik. Czy da się coś z tym zrobić? Jakoś to uporządkować? W Windows mobile wszystkie aplikacje lądowały w katalogu program files i nie było takiego problemu. Terazs w głównym katalogu na karcie pamięci mam ze 40 katalogów z czego 30 nie mam pojęcia skąd się wzięło i czego dotyczą (stąd też nie wiem, czy mogę skasować, co by się jakaś aplikacja nie wywaliła).

Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
Odp: Porządek na karcie pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2011, 12:53:40 »
:) właśnie miałem zadać to samo pytanie :) Android zrobił mi taki bu**el na karcie pamięci że znalezienie czegokolwiek trwa wiele sekund za dużo

*

Offline Camis

• 18
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2011, 14:03:17 »
No niestety, porządek trzeba robić ręcznie, ja dziś wywaliłem z 40 katalogów.

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2011, 14:34:55 »
Ale to chyba nie rozwiąże sprawy, bo programy przestaną działać... Mam rację?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2011, 14:35:42 »
nie, jeśli usuniesz te foldery których programy już odinstalowałeś

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2011, 14:49:27 »
właśnie -  a jak zrobić żeby Android wrzucał programy tak jak robi to WM - czyli do "Program Files"?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 15, 2011, 14:51:39 »
wątpię aby była taka możliwość na chwilę obecną
co do usuwania
wiem, że jest jakiś soft do odinstalowywania (nawet duzo softu) ale czy usuwa pozostałe katalogi to nie wiem
astro tego nie robi

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2011, 14:54:58 »
Tu niestety pojawia się problem braku standardów, i każdy program zapisuje dane gdzie chce i jak chce ;/

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2011, 23:02:38 »
Dopiero co zaczynam przygodę z Androidem i już po postach widzę, że nie będzie mi się podobał :) tzn już mi się nie podoba bo problem mam ze sformatowaniem partycji na SD ext(2 czy tam 3)... Ale jak tylko mi się to uda to już wiem, że będzie mnie denerwowało bo nie cierpię bałaganu. A zwłaszcza na karcie SD!  :police:
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 16, 2011, 08:49:40 »
Rzecz w tym, że twórcy Androida przyjęli nieco inną filozofię od tego, do czego przywykliśmy używając komputerów domowych i dawnych wersji WinMo. Użytkownik telefonu korzystając z niego casualowo (tzn. nie grzebiąc etc.) ma mieć do czynienia nie tyle z plikami na karcie, ile raczej ze zbiorami automatycznie wykrywanymi przez programy - w związku z tym bałagan na karcie może sobie być. Sęk w tym, że to się nie zawsze sprawdza (przy takich mp3 masz np. id-tagi wg których organizowana jest biblioteka i wszystko działa super, ale już np. przeglądarka graficzna jak wyszuka wszystkie obrazki na całej karcie, łącznie z katalogami gorzej napisanych programów gdzie graficzki leżą sobie luzem, to już jest ból). Nie mówiąc już o tym, że czasem trzeba na kartę po prostu zerknąć i wtedy już boli.

Najgorsze jest to, że takie rozwiązanie przyjmowane jest bezrefleksyjnie przez twórców kolejnych OS'ów po kolei. I albo się przyzwyczaimy i przestaniemy korzystać ze smartfonów jak z komputera z Norton Commanderem, gdzie ganialiśmy swobodnie po plikach (paradoksalnie nie jest to takie trudne - ja już np. robię to na codzień, a Astro dawno wyleciało mi z telefonu), albo pozostanie nam fotel bujany, wygodny kocyk i sprzęt  z WinMo 6.5, bo się zestarzeliśmy i świat nas przegonił. ;)
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2011, 11:17:08 »
w biegiem czasu karta pamięci stała się integralną częścią telefonu (w WP7 aż za bardzo)
zgadzam się, że nie ... powinniśmy wnikać w to co na niej jest, tak jak nie wnikamy w strukturę root
ale, że to robimy, to boli - przeszkadza mi ten bałagan, i gdyby choć wszyscy trzymali się konwencji z "." w nazwie byłoby trochę lepiej

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 16, 2011, 11:19:34 »
Według mnie programiści powinni robić tak żeby użytkownik mógł sobie zmienić miejsce gdzie są zapisywane dane.

*

Offline Pawel83

• 414
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2011, 11:22:09 »
W takim razie jedyne rozwiązanie to założyć folder typu ".AAA" i tam trzymać swoje pliki z własną dalszą strukturą katalogów....

albo pozostanie nam fotel bujany, wygodny kocyk i sprzęt  z WinMo 6.5, bo się zestarzeliśmy i świat nas przegonił. ;)
:)

*

don.kamillo

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2011, 12:41:43 »
Paweł83, miałem to samo napisać :ok:
Niestety, mam małą obsesję na punkcie porządku w plikach, a to było jedyne sensowne rozwiązanie ;)

*

Offline Adrian8891

• 455
    • www.GPWpolska.pl
  • Sprzęt: ZTE Blade ROM: Froyo
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 16, 2011, 12:52:36 »
W takim razie jedyne rozwiązanie to założyć folder typu ".AAA" i tam trzymać swoje pliki z własną dalszą strukturą katalogów....

albo pozostanie nam fotel bujany, wygodny kocyk i sprzęt  z WinMo 6.5, bo się zestarzeliśmy i świat nas przegonił. ;)
:)

Może napiszę troszkę bez poparcia bo nie testowałem jeszcze na Androidzie odtwarzaczy muzyki, jednak z doświadczenia w WM wiem, że tamtejszy Windows Media Player sam sobie szukał plików audio na całej karcie. Nie wyobrażam więc sobie aby Android przeszukał całą kartę SD i znalazł na niej 90 plików z dźwiękami do programów, a tylko 3 moje piosenki :D

Chyba, że tak nie jest i należy ręcznie wskazać katalog - wtedy to inna kwestia :)
Pozdrawiam,
inż. Adrian M.
Niezależny Analityk Giełdowy

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 16, 2011, 12:54:41 »
Adrian8891 skoro WMP przeszukuje CAŁĄ kartę to przeszukiwał też /sdcard/Program Files/ czyli katalog z plikami programów. Innymi słowy wychodzi na to samo.