Jaki czytnik QRCode, barcode itd. i dlaczego?

• 3 Odpowiedzi
  • 5313 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Jaki czytnik QRCode, barcode itd. i dlaczego?
« dnia: Listopad 07, 2009, 22:16:56 »
Jak w temacie - czego używacie do odczytywanie kodów QR, kodów paskowych i dlaczego? Zadaję to pytanie, ponieważ na markecie jest tego cała masa i w zasadzie mało kto ma czas i siły sprawdzać to wszystko.

Ja osobiście trafiłem na dość sympatyczny ixMAT Scanner przy którym na razie zostałem. Umożliwia skanowanie trzech rodzajów kodów. Wyniki można zapisać w clipboardzie i w zależności od treści wykonać kilka predefiniowanych zadań, np.
- gdy jest to link, przejść pod niego albo wysłać komuś w mailu lub sms'ie
- gdy jest to produkt, wrzucić w gugla
- gdy jest to książka, przeszukać w google books recenzji lub sklepu, ew. po prostu wrzucić do wyszukiwarki.
Jest pewnie jeszcze trochę możliwości, nie zgłębiłem wszystkich. Brakuje mi natomiast możliwości stworzenia w tym sofcie jakiejś bazy danych kodów, czegoś w rodzaju "multischowka. Mógłby mieć też wbudowany generator kodów, nie obraziłbym się. :) Ogólnie - dobry, szybki, choć brakuje mi paru drobiazgów.

Ktoś może polecić coś innego, ciekawszego?
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Jaki czytnik QRCode, barcode itd. i dlaczego?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2009, 10:13:22 »
Osobiscie uzywam Barcode Scanner v3.0, dobry freeware'owy program, skanuje QRcode jak i kody 2D (zwykle paskowe). Mozna udostepnic zawartosc swojego telefonu (zakladki, kontakty etc) w postaci generowanego przez program QRcode, wyswietlajacego sie na ekranie. Prosty, bez zbednych fajerwerkow, dziala tak jak powinien. Brak mu troche czytania kodow z faktur ktore sa umieszczone np na pomaranczowych ale jakos nie wnikalem dlaczego.

Dlaczego QRcode? Bo to wygoda wielka. Zamiast wklepywac link do przegladarki, cyk i gotowe. Zamiast przepisywac kontakt, kombinowac z BT to cyk i gotowe.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2009, 10:23:00 »
Hehe, nie "dlaczego QRCode" bo zalety tego rozwiązania znam :D Dlaczego taki a nie inny czytnik. Dzięki za podpowiedź.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2009, 16:39:05 »
Tak jak beju, Barcode Scanner  :ok: