[Q] Co mnie jeszcze trzyma przy WM ?

• 10 Odpowiedzi
  • 1488 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Q] Co mnie jeszcze trzyma przy WM ?
« dnia: Grudzień 03, 2010, 10:34:13 »
od dłuzszego czasu myslę o migracji na androida, jednak kilka aplikacji cały czas trzyma mnie przy windowsie, a przełączanie systemu po to, by uruchomić jeden program na 5 min, jest dość kłopotliwe. Poniżej programy i usługi, które przez pół roku używania HD2, stały się dla mnie niemal niezbędne. Szczerze mówiąc, ucieszyłbym się, gdyby ich androidowe odpowiedniki gdzies istniały, jednak, w gąszczu aplikacji na androida, nie znalazłem ich.

Mdict - program z bazą kilkunastu słowników i zgraną wikipedią. używam go właściwie codziennie
space time - bardzo rozbudowany kalkulator, rysujący wykresy itp
CHT 2.0 - bardzo brakowało mi w androidzie personalizacji ekranu głównego, na poziomie porównywalnym z CHT, gdzie każdy link, skrót itp moge umieścić w dowolnym miejscu i w dowolnym rozmiarze

testując androida jakiś czas temu, miałem też problem z połączeniem się z zestawem głośnomówiącym, przez bluetooth. nie wiem czy naprawili to w kolejnych buildach
Nie wiem też czy na androidzie działają poprawinie usługi push mail i w-fi router i office, których także często używam.

Bardzo ucieszyłbym się, gdyby wszystko to miało odpowiednik na androidzie, jednak podejrzewam, że nie będzie tak pięknie. dodam jeszcze, że liczy się dla mnie to, by wszystko było darmowe...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 13:22:33 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: co mnie jeszcze trzyma przy WM
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2010, 11:59:36 »
Mdict - odpowiednikiem jest colordict, tylko musisz skonwertowane słowniki ściągnąć, można je znaleźć bez problemu.
space time to nie mam pojęcia, ale myslę że jakbyś się wysilił to byś znalazł.
CHT 2.0 - przecież w androidzie możesz wszystko zmieniać jak tylko chcesz, wystarczy przytrzymać ikonkę lub widget żeby ją usunąć, lub przytrzymać pustą przestrzeń na ekranie żeby coś dodać w tym miejscu...

w MCCM SE 3.4 wifi router i bluetooth działa bez problemu, quick office jest wgrany w romie, push mail nie korzystam więc nie wiem.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2010, 12:23:42 »
Na wszsystkie podane przez Ciebie programy sa odpowiedniki.Kwestia tylko ich dobrze poszukac. Widac ze nie spedziles na Adroidzie zbyt duzo czasu wiec czemu wychodzisz z zalozenia ze ich nie ma? poszukaj troszeczke,zapoznaj sie,przetestuj i pozniej ocen. Brakuje Ci CHT 2.0? przeciez na Androidzie jest duzo bardziej rozbudowana opcja personalizacji telefonu ale widze ze nawet do tego nie doszedlesz....

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: [Q] Co mnie jeszcze trzyma przy WM ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2010, 13:24:37 »
j.w. - odpowiedniki są poza AM

ale trzyma nas bateria, czyli brak NAND
w momencie pojawienia się NAND sporo zmigruje do android'a na stałe

*

Offline yenox

• *
  • 55
  • Sprzęt: Blackberry 8300, HTC HD2, IPAD
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2010, 13:35:38 »
Różnica pomiędzy Sense w Androidzie, a Cookie Home Tab jest ogromna. Najbardziej boli mnie ta niewykorzystana przestrzeń, dziury pomiędzy skrótami do aplikacji albo pomiędzy widgetami. W CHT miałem wszystko ładnie upchnięte, a nie tracił ekran na funkcjonalności. Pewnie jest launcher ktory i w androidzie pozwoli na coś podobnego, jednak korzystając z innych launcherów nie możemy korzystać z widgetów sense...

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2010, 13:38:09 »
Na wszsystkie podane przez Ciebie programy sa odpowiedniki.Kwestia tylko ich dobrze poszukac. Widac ze nie spedziles na Adroidzie zbyt duzo czasu wiec czemu wychodzisz z zalozenia ze ich nie ma? poszukaj troszeczke,zapoznaj sie,przetestuj i pozniej ocen. Brakuje Ci CHT 2.0? przeciez na Androidzie jest duzo bardziej rozbudowana opcja personalizacji telefonu ale widze ze nawet do tego nie doszedlesz....
to prawda, nie spedzilem na androidzie zbyt wiele czasu, bo zbyt wielu rzeczy mi w nim brakowało, a nie znalazłem godnych odpowiedników. bardzo się ciesze, że jest odpowiednik mdict, pewnie w najbliższym czasie poszukam i potestuje wraz z jakąś nowszą wersją andka.
a co do personalizacji pulpitu - znalazłem tylko opcje dodawania widgetow w ustalonych miejscach, czyli np zegar na pół ekranu, tylko cztery skróty w jednej linii - jest możliwość większej modyfikacji?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 03, 2010, 13:48:17 »
jak dla mnie 4 skróty to też było za mało, ale znalazłem aplikacje Multicon, pozwala ona na umieszczenie od 1 do 36 skrótów w miejscu jednego zwykłego skrótu  :shock: oczywiście taka duża ilość nie jest wgl funkcjonalna bo nie da się trafić w ikonki ale np. 4 skróty w miejscu 1 to już całkiem dużo się zmieści na pulpicie ;)

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 03, 2010, 13:50:52 »
pytanie do autora wątku - czego dotyczy
1. tego czego brak w android'zie na leo, a jest w WM na leo -> zostawię go tu
2. jest dyskusją co jest lepsze: winmo czy android -> przeniosę go do ogólnego działu z winmo lub android
3. jest narzekaniem na android'a w leo -> scalę go z przyklejonymi narzekaniami

przy braku odpowiedzi wieczorem sam ją podejmę (zapewne bramka nr 3)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 15:08:24 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 03, 2010, 14:06:21 »
a może odp. nr 4: Nie chce mi się szukać, założę wątek  :] :P

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 03, 2010, 14:17:25 »
pytanie do autora wątku - czego dotyczy ten wątek
1. tego czego brak w android'zie na leo, a jest w WM na leo -> zostawię go tu
2. jest dyskusją co jest lepsze: winmo czy android -> przeniosę go do ogólnego działu z winmo lub android
3. jest narzekaniem na android'a w leo -> scalę go z przyklejonymi narzekaniami

przy braku odpowiedzi wieczorem sam ją podejmę (zapewne bramka nr 3)
zdecydowanie 1 - wymieniłem rzeczy, których brakowało mi przy poprzednich testach androida, a nie widziałem sensu instalowania kolejnych wersji, nie wiedząc czy znajdę w.w. aplikacje. Nigdy nie twierdziłem, że android jest gorszy od wm, nie chciałem ich tez porównywac.
jak potestuje najnowsze wersje, byćmoże znajdę kolejne rzeczy, do których przyzwyczaiłem się pod windowsem. wtedy, jeśli nic nie znajdę, pewnie znow poproszę o pomoc :)

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 03, 2010, 15:09:30 »
skoro wątek o poszukiwaniu zamienników, to w nim szybciej uzyskasz odpowiedź