Ja bardzo często korzystam z roamingu i potwierdzam, że najlepsze rozwiązanie to zakup lokalnego prepaida, szczególnie jak wyjeżdżasz do jakiegoś "egzotycznego" kraju (szczególnie poza EU). Tylko jak kupisz taką kartę, to poproś aby sprzedawca od razu ją aktywował w Twoim telefonie, bo czasem trzeba robić różne sztuczki (np. w niektórych azjatyckich krajach trzeba podczas pierwszego uruchomienia zalogować się podając numer paszportu, a że ich numery mają inną długość, to trzeba gdzieś dopisać dodatkową cyfrę).
Ale jeśli będziesz już musiał używać swojej własnej komórki, to koniecznie powyłączaj wszelkie aplikacje samodzielnie łączące się netem, używaj programu pocztowego, który pobiera same nagłówki, a całe wiadomości dopiero po ich wskazaniu, nie otwieraj stron internetowych, generalnie staraj się maksymalnie ograniczyć pobieranie danych. Nie wiem jak to teraz jest w WM, ale kiedyś trudno było precyzyjnie skonfigurować do takich celów klienta poczty. Sam od dłuższego czasu używam symbianowej Nokii i tu mam pełną kontrolę...
A już igraniem z ogromnymi kosztami jest używanie laptopa z modemem 3G, bo każde otwarcie np. przeglądarki to od razu setki kilobajtów i nawet krótka sesja może kosztować kilkadziesiąt lub więcej złotych

Tak jak napisane zostało wcześniej takie 3,60 za 100 kB dotyczy transmisji w jedną stronę, a zawsze coś idzie też w drugą, czyli jedno połączenie to od razu 7,20 zł!!!
Bardzo głośno było ostatnimi czasy na temat cen połączeń głosowych w roamingu i jakie to korzystne dla wszystkich działania podjęła UE, ale mało kto zwrócił uwagę właśnie na problem kosztów przy przesyłaniu danych - a to jest obecnie dużo większy problem, szczególnie że od dłuższego czasu gigantyczne wzrosty notuje ten sposób wykorzystywania sieci. Przecież żaden człowiek nie jest praktycznie w stanie rozmawiać dużo więcej, bo doba ma nadal 24 godziny (no chyba że z dwóch telefonów na raz). Natomiast granicy pobieranych danych NIE MA - a wręcz ilość aplikacji i zastosowań tworzonych w tym celu rośnie bez przerwy.
Tylko trzeba też pamiętać, że wszelkie instytucje UE mogą regulować zasady obowiązujące na jej terenie, a poza już nie...