Roaming- połączenia

• 2 Odpowiedzi
  • 2231 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawwel

• **
  • 159
  • Sprzęt: i780
Roaming- połączenia
« dnia: Listopad 15, 2009, 10:50:20 »
Mam do was takie pytanie- jak to jest z połączeniami w roamingu w różnych operatorów zarówno w pre-paid jak i post-paid? Słyszałem ostatnio, że nadal u wielu operatorów wybierany numer trzeba poprzedzić jakimś kodem, później odebrać połączenie oddzwaniające itd., a gdzie jest normalnie? Tzn. wybieram numer i dzwonię, beż żadnego problemu?

*

Offline kuba1992i

• **
  • 102
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Ace 2
Odp: Roaming- połączenia
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2009, 11:26:11 »
Ja mam w erze i normalnie dzwoniąc za granice lub zza granicy wybieram numer i odrazu jest połączenie ;)
Mam post-paid.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Odp: Roaming- połączenia
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2009, 11:29:08 »
W typowym roamingu, to wszędzie jest "normalnie"...  :mysli: Musisz tylko na początku wpisać numer kierunkowy kraju, na którego telefon dzwonisz... Czyli jeśli do Polski lub na polski numer to zawsze +48 i dalej numer abonenta. I nie ważne gdzie ten telefon w tym momencie się znajduje, może być nawet na Alasce, a i tak uzyskasz połączenie. Tylko uważaj na koszty! Na połączenia w roamingu (a szczególnie transmisję danych) można wydać majątek.

Te "numery" z oddzwanianiem występują najczęściej jak masz kartę/numer jakiegoś wirtualnego operatora np. http://www.mobilitypass.com/
Jest to troszkę mniej wygodne w użyciu, ale czasem dużo tańsze... Tu możesz sprawdzić przykładowe stawki połączeń http://www.mobilitypass.com/global_voice_sim_card_rates.html

Dzięki temu masz w wielu krajach również bezpłatne połączenia przychodzące, bo w typowym roamingu płacisz zarówno za połączenia wychodzące, jak też przychodzące...

W przypadku wyjazdu poza Unię Europejską jest to bardzo opłacalne rozwiązanie.
Pozdrawiam,
biblo