Historia jest nastepujaca:
1. Mam HTC HD.
2. Rok temu podpisalem umowe z play dla firm na abonament. Wzialem do tego pakiet internetu (500 MB) a mily pan w salonie byl laskaw poinformowac mnie, ze po wyczerpaniu limitu spada predkosc bez ponoszenia dodatkowych oplat (dwa dni temu bolesnie przekonalem sie, ze informacje te nalezalo zweryfikowac w umowie). Dotychczas nie przekraczalem limitu, nie naliczano mi wiec dodatkowych oplat za transfer danych.
3. Kilka dni temu jechalem do berlina; nie chcialem placic za internet w roamingu, zadzwonilem wiec do BOK z prosba o wylaczenie mi dostepu do internetu; pani raczyla poinformowac mnie, ze to niemozliwe (kolejny blad pracownikow playa) i powiedziala, zebym usunal konfiguracje internetu z telefonu, co da mi pewnosc odlaczenia internetu. Usunalem profil internet z telefonu.
4. Korzystalem potem (jeszcze w Polsce) z internetu na laptopie z podlaczonym telefonem (ladowal sie). Okazalo sie, ze komputer laczyl sie poprzez telefon, a nie - tak jak myslalem - poprzez WiFi (moje niedpoatrzenie, ale bylem przekonany, ze mam wylaczony internet w telefonie).
5. Przekroczylem limit danych i z piekielnego numeru 100 dostalem smsa z informacja, ze faktura do zaplacenia wynosi juz 1200 zl.
Podumowujac:
Chce zlozyc reklamacje i starac sie o anulowanie faktury; mam dwie mozliwosci:
- powolac sie na wprowadzenie w blad przez pracownika play (o zmniejszeniu przepustowosci lacza po przekroczeniu limitu, a nie - jak jest w rzeczywistosci - rozpoczeciu naliczania zgodnie z cennikiem); mam swiadka, ktory byl przy tej rozmowie. Problem w tym, ze bylo to rok temu, informacje dostalem na gebe, regulamin jest po stronie playa
- druga sprawa jest nieco tajemnicza - w opcjach telefonu usunalem punkt dostepowy internet (settings->connections->connectins->manage existing connections, usunalem pozycje 'internet', lista zostala pusta). Tak sie sklada, ze - przypadkowo - przekroczenie limitu zbiegl sie w czasie z usunieciem punktu dostepowego. Mimo rzeczonego usuniecia telefon laczyl sie z intenetem. Czy to mozliwe? Czy ja popelnielem blad i nie usunalem konfiguracji z telefonu (choc jestem pewny, ze ja skasowalem) czy tez mimo wywalenia konfigu telefon mogl sie w jakis sposob polaczyc z internetem playa?
Bede wdzieczny za jakiekolwiek sugestie, pomysly czy informacje. Mam kilka pomyslow na wydanie 1300 zl, ktore - jak mniemam - sa atrakcyjniejsze niz oplacanie faktury za telefon.
Z gory dzieki za pomoc,
pozdrawiam
mruce