PLAY Internet w roamingu

• 8 Odpowiedzi
  • 14099 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PLAY Internet w roamingu
« dnia: Kwiecień 22, 2011, 09:24:33 »
Witam
Kupiłem HTC Desire w PLAY z myślą o pełnym korzystaniu z netu non stop. A tu się okazuje, że cały czas pojawia mi się literka "R" w zasięgu i problem polega na tym, że internet w ogóle wtedy nie chodzi. Jest to trochę denerwujące mając taki telefon. Wiem, że Play korzysta z nadajników PLUSa, ale czy w ustawieniach internetu muszę wówczas poustawiać też VPN jak dla PLUSa...?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2011, 11:57:38 wysłana przez linshi »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: PLAY Internet w roamingu
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2011, 09:31:15 »
Oczywiście to zależy od:

- pakietu w Play (tani Internet czy "noirmalny")
- ustawienia telefonu

Musisz napisać jaki masz pakiet.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2011, 11:55:50 wysłana przez linshi »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2011, 10:43:41 »
Mam pakiet All Inclusive 85zł.
Jeśli chodzi o ustawienia to w sieci Play internet  i mmsy chodzą.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2011, 11:56:10 wysłana przez linshi »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2011, 11:08:46 »
Chodzi mi o pakiet Internetowy. Tani Internet - jest tylko w sieci PLAY i jeśli jest roaming to płacisz dodatkowo więc lepiej wyłączyć. Jeśli masz "normalny" pakiet MB (droższy abo) to nie ma znaczenia z jakiego korzystasz nadajnika i wtedy roaming danych mozna włączyć w Play lub w telefonie:

Ustawienia->Kominikacja-?Sieci telefonii komórkowej->zaznaczyć Roaming danych

Połączone: [time]Kwiecień 22, 2011, 10:11:40[/time]
Poczytaj sobie:

http://smartfony.playmobile.pl/android/porady/2011/jak-oszczednie-korzystac-z-pakietu-danych/
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2011, 12:06:16 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2011, 11:50:42 »
dodatkowo dokup sobie usluge intrnet w telefonie to po utracie zasiegu play bedziesz miec polaczenie pakietowe. polaczenia w roamingu sa drogie,a nawt bardzo drogie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2011, 11:56:45 wysłana przez linshi »

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2011, 12:06:57 »
Oto cytat z linka:
"W Play pojawi się także oferta dedykowana osobom zainteresowanym internetem mobilnym w telefonie – All Inclusive. W jej ramach nie ma podziału na nadajniki Play i roaming. Abonenci mogą korzystać w niej ze Stanu Darmowego, darmowego dostępu do Facebooka, a nowoczesne smartfony oferowane są po niższych cenach".

W pakiecie mam 1gb danych promocyjnych nielimitowanych czyli powinienem mieć dostęp za darmo do internetu, a nie mam go właśnie w roamingu.
Pytanie teraz czy ustawienia muszę mieć dla Plusa, żeby móc korzystać z netu...?

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2011, 12:07:54 »
Panowie, nie siejcie zamieszania. Przecież elementem charakterystycznym taryf All Inclusive jest to, że pakiety internetowe działają zarówno w zasięgu sieci macierzystej, jak i w roamingu Plusa. W pakiecie All Inclusive 85 masz dokładnie 1 GB miesięcznie na transfer z pełną prędkością linii (zdaje się że 2 MB/s obecnie), a po wyczerpaniu tego limitu lejek do 16 KB/s bez naliczania dodatkowych opłat. Poza tym dostęp do facebooka i NK nie jest w ogóle liczony - ale to akurat już szczegół.

Tak więc ja nie widzę problemu. APN'ów zmieniać nie musisz. Z tego co wiem może nastąpić zerwanie połączenia gdy jesteś w trasie i przechodzisz z jednej sieci na drugą, ale wówczas wystarczy je wznowić i po problemie.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2011, 12:26:38 »
No właśnie w trasie nie jest już tak różowo. W żaden sposób nie chce mi się z internetem połączyć. No chyba że coś źle robię.
Zasięg w roamingu na full a neta jak nie było tak dalej nie ma. Przełączanie między trybem samolotowym nic nie daje.
Zmiana trybów GSM/WCDMA też nie działa. Pytanie co dalej...?

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2011, 15:29:47 »
Wlasciwie mialem ten sam problem kombinowalem i kombinowalem jak sie okazalo mialem wlaczona blokade (przez Play) na transfer danych w plusie. Zaloguje sie na play24 i tam mozesz to wylaczyc.