Orange MIX - przedłużenie umowy - kilka pytań

• 20 Odpowiedzi
  • 10229 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
  • Nigdy nie rezygnuj z marzeń
  • Sprzęt: RAZR, HD2, 3G 8GB, 6650f
Orange MIX - przedłużenie umowy - kilka pytań
« dnia: Lipiec 09, 2009, 10:27:08 »
Witam :)

W związku że w najbliższym czasie będę mógł przedłużyć umowę w Orange zwracam się do użytkowników tej oto sieci którzy wiele razy przedłużali umowę w mixie.

W zeszłym roku wybiły 4 lata odkąd jestem w Orange mix (stawka 25zł) - wiadomo, że przy takim stażu są mniejsze stawki (pożal się Boże - z 60gr/min obniżyli na 59gr/min ;/) za połączenia. Ku mojemu zdziwieniu przemiła Pani (rok temu oczywiście, nie chciałem telefonu więc wybrałem opcję bez) zaoferowała mi gratisowo 1000smsów (opcjonalnie jest to w mixie tylko że kosztuje 10zł za miesiąc) + 400smsów wymiennych na dłuższy kapitał, 180minut w weekendy itp. Dzisiaj przeglądając stronę Orange -> zakładkę mix zauważyłem, że przy przedłużeniu umowy za 25zł/mc dają 1 prezent gratis. Chcę tym razem wziąć jakiś telefon. Stąd mam pytanie: czy mogą oni mi zabrać te 1000smsów w ramach czego dorzucą mi drugi pakiet wymiennych 400smsów? Chodzi mi o to, że tym razem biorę telefon i dlatego nie będą mi chętnie przyznawać ulg/gratisów bo nie mają tak naprawdę czego dawać. Zapewne jakbym nie wziął telefonu dorzucili by mi te 400smsów i łącznie miałbym 1800 z czego 2 pakiety po 400smsów są wymienne. Przy założeniu że w przyszłości również chciałbym przedłużyć umowę nie sądzę żeby wszystkie gratisy ciągnęły się ze mną przez tyle lat, nie było by to dla nich opłacalne. Oczywiście wiem jak rozmawiać z konsultantkami/konsultantami (z zeszłego roku wiem że jak się ich trochę zaszantażuje przejściem do innej sieci, brakiem odpowiedniego wynagrodzenia za długi staż to od razu inna gadka ;D ) aby jak najwięcej dostać. Nie chcę przechodzić do innej sieci, bo 80% moich znajomych ma właśnie w Orange, a osoby z którymi bardzo często piszę smsy właśnie mają w tej sieci, dlatego też ważne jest dla mnie czy przepadnie mi ten pakiet 1000smsów.

PS: Wiem, że tekst może się wydawać niespójny ale starałem się pisać jasno i poprawnie :)

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
Odp: Orange MIX - przedłużenie umowy - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2009, 10:33:47 »
IMHO złam karte sim z mixem i kup sobie orange go  :sleepy:
naprawdę poświeć chwilę i przelicz to sobie a telefon weż sobie na raty - brak softu orange simlocka i lepsze warunki gwarancyjne
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2009, 10:39:41 »
Powiem tak - zapomnij o wymianie aparatu.

Wymieniajac aparat tracisz duzo fajnych uslug ktore mozesz wykorzystac inaczej. Moge podac swoj przyklad - bez telefonu wzialem przedluzenie na 12 miesiecy, place 25 zl w mixie, dostaje dzieki bonusom + 50 zl na okres trwania umowy, oraz na 9 miesiecy kolejne + 10 zl. Co daje lacznie 85 zl do wykorzystania (mam duzo osob w orange i nie przeszkadza mi to ze dodatkowe srodki sa tylko do orange). Mniemam ze jestes jeszcze w tej starej taryfie co, gdzie i tak mozna wykupic pakiet za 5 zl 500 sms ("pakiet" na "140") i wyjsc na swoje. Za 30 zl (wraz z pakietem juz liczac) masz 25 zl do wszystkich na dzwonienie + 60 zl do orange dodatkowo i 500 sms. Mam dokladnie taka oferte (swojego czasu sam sobie przedluzylem umowe) i nie narzekam ;) ale i tak zegnam sie z orange bo to sknerusy ;)

Jesli bralbys telefon to odpadaja wszelkie bonusy.  Takie zycie. A ceny telefonow w mixie sa zabojcze, za 99 mozesz kupic i600 ktory na wolnym rynku kosztuje 250 za stan idealny. Wiec nie oplaca sie wiazac na 24 miesiace za iluzoryczna cene telefonu.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2009, 10:48:19 »
jarqka Akurat trochę mi szkoda, bo numer mam okropnie prosty pomimo że to nie złoty, a jak będą dawać darmowe smsy to zdecyduję się dalej ciągnąć. Mam zamiar wziąć Motkę e8: jak dla mnie prezentuje się ładnie, wejście 3,5 i dobra jakość muzyki sprawia że mogę sobie pozwolić na dodatkową mp3 połączoną z telefonem :) Jest ona w ofercie na 30mcy za 1zł  :E Więc moim zdaniem się opłaca.
beju69 W tym problem że rok temu przenieśli mnie do tej nowej taryfy i choć wcześniej miałem ten pakiet to teraz mam tylko opcję 1000smsów za 10zł które jest doliczone do abo ;/ A propo mój brat rok temu przedłużył umowę na 30mcy bo wziął 6300 i dali mu jeszcze 20zł dodatkowe co miesiąc na czas trwania umowy... Więc też źle nie jest. Ogólnie mało dzwonię, smsy idą u mnie jak burza (czasami mi nie starcza tych 1400smsów ale cóż poradzić), a dużo kasy mi przechodzi na kapitał.

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2009, 10:54:59 »
skoro tak to czekaj. sami zadzwonią i bedą proponować coraz lepsze warunki

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:00:20 »
Pozwolisz sobie wytlumaczyc?

Wariant nr 1: bierzesz motke na 30 misiecy za 1 zl.
30 (miesiace) x 25 (koszt abonamentu) + 1 zl = 751 zl + zwiazane rece na 30 miesiecy z operatorem i placenie daniny.

Wariant nr 2: bierzesz przedluzenie umowy na 12 i motke z allegro
(http://www.allegro.pl/item681533147_motorola_e8_nowa_caly_zestaw_z_salonu_orange.html - przykladowa)
Motka z allegro 399 zl + 12 (ilosc miesiecy placenia daniny) x 25 (wysokosc abonamentu) = 699 zl

Biorac abonament na 12 miesiesecy, masz wolne rece po tych dwunastu miesiacach, mozesz wybrac nowa oferte ktora bedzie miala lepsze ceny. Przy 20 miesiacu tego samego mixa bedziesz widzial inne oferty i bedziesz sobie plul w twarz ze wziales na tyle czasu dobrowolne kajdany jakim jest mix i placenie regularne ;)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline jarqka

• 818
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:02:09 »
beju założyłeś sekte że narzucasz swój tok myślenia??
facet nie chce koniec kropka. może nie ma 400 złotych na telefon w tej chwili a tak ma złotówkę....

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:04:14 »
skoro tak to czekaj. sami zadzwonią i bedą proponować coraz lepsze warunki

Wszyscy "dzwoniacy" maja taka sama oferte mozliwa do skonstruowania. Ale staraja sie "dawkowac" bonusy, bo jak "jelen" przedluzy z mala iloscia bonusow to "dzwoniacy" maja na wyzszy % wyrobione cele jakosciowe.

wiem bo pracowalem troche z przedluzeniami i lepsza oferta to tylko kwestia zaznaczenia okienka "z ktorego poziomu zaoferowac"... jest ich kilka (4), najlepszy wynik jakosciowy maja osoby ktore potrafia namowic klienta na poziom przedluzenia z bonusami na 1 poziomie...

Ps: @jarqka: nikomu nie narzucam swojego toku myslenia, kolega zapytal sie o przedluzenie to mowie po prostu jakbym ja to rozwiazal...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 11:06:36 wysłana przez beju69 »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline blu84

• **
  • 187
  • Sprzęt: SE Z520i  :mrgreen:,N900, MDA-PRO, Asus P565
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:20:45 »
beju dobrze gada, ja jestem w orange firmie mix.... poza tym mam  kilka  innych telefonów w orange ale co z tego? Gów.o. Wziąłem wcześniej ofertę na 30 mcy i to jest zdecydowanie za długo by pchać się w jakikolwiek abonament u op-a.  Jaką masz pewność, że znajomi nie zostaną skuszeni przez innych operatorów, 2,5 roku to szmat czasu ? Była idea było dobrze, jest orange z tpsa i jest %^&#. To jest moje zdanie, osobiście za 50kb płace prawie 70 gr. Jak zawierałem umowę 2 lata temu to nie przypuszczałem ,że będę korzystał z netu w ppc ( nie przypuszczałem ,że w ogóle będę miał ppc). Dowiedz się czy niewykorzystane środki przechodzą na KOLEJNE MIESIĄCE!!!. W firma mix przechodzą ALE TYLKO NA MIESIĄC, później są zerowane, śmieszne .
W moim przypadku są małe szanse ,że zostanę w orange.

Masz łatwy numer, tak? Nie jest teraz tak ,że przechodząc z obecnym  numerem do innej sieci cała operacja ma trwać max 1 dzień, i nie jesteś obarczony żadnymi kosztami?
Aha mój abo to 60 zł.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 11:23:06 wysłana przez blu84 »

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2009, 12:26:25 »
W ciągu półtora roku nic się w Orange nie zmieniło. Dalej te same stawki, te same promocje, te same ceny starszych telefonów (do 500zł) więc wątpię żeby dużo się zmieniło w ciągu najbliższego czasu. A nawet jak się zmieni to nie będzie znaczna różnica. Nie sądzę żeby ktoś wyemigrował, bo z kim nie rozmawiam na temat operatora to sam przyznaje że play jest najlepszy (stawki za rozmowy, smsy, transfer danych) ale co z tego jak przeniesie numer, będzie chciał napisać do znajomych, jego to kosztuje bardzo niewiele a ludzie mu nie będą odpisywać bo nie mają ochoty tracić 20gr na rzecz odpisania jednej wiadomości lub nie mają pieniędzy. Do popa nie chce mi się przechodzić, bo i tak nawet tam bym musiał co miesiąc doładowywać, wykupywać pakiety itp, a ceny rozmów mnie za bardzo nie interesują bo rzadko kiedy dzwonię zaś w mixie będę miał dodatkowe pakiety, co 2 lata nowy telefon który mogę spokojnie sprzedać jak mi się nie spodoba przez co zyskam gotówkę w ręce. Nazbierałem trochę pieniędzy, chcę sprzedać i600 (choć się super nie spieszę) a jak tego dokonam to kupię omnię a motka będzie używana jako drugi telefon (na imprezy, do szkoły (z doświadczenia wiem jak się niektórzy ślinią na nowsze telefony aby je zgarnąć - znam to z n95 i e90 ;/) jako mp3, zastanawiam się czy nie wziąć play online na kartę i będąc poza domem korzystać z tej opcji). Chyba trochę mnie nie zrozumieliście, bo chodziło mi o to, czy Orange może zabrać mi bonusy bo biorę nowy telefon, czy one dalej zostają...?

blu84 Jest tak, tyle że nie jestem zbyt chętny na przejście do innego operatora.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 15:30:25 wysłana przez Piotrekk992 »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2009, 12:46:14 »
zastanawiam się czy nie wziąć play online na kartę i będąc poza domem korzystać z tej opcji.

http://www.gsmarena.com/motorola_rokr_e8-2104.php - chybiony pomysł, ona nie ma 3G więc play online odpada od razu z niej...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2009, 15:29:54 »
No to pozostaje mi na drugim telefonie simplus albo 36,6. Ponawiam pytanie czy ktoś zna z doświadczenia czy Orange zgarnia bonusy jakie wcześniej dał?

*

Offline kendi

• 257
  • Sprzęt: G1 s5330
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 10, 2009, 22:43:38 »
Moze ja tez sie wypowiem bo mam Mixa juz chyba ponad 4 lata.
Na poczatku byla to zwykla 10 bo POP to dla mnie byl za duzy wydatek w przeliczeniu na miesiac. Po ponad roku uzytkowania MIX10 zaczeli dzwonic z propozycjami przejscia na MIX25 i umowy na czas okreslony (wczeniej mialem na nieokreslony) Juz nie pamiatam jaki mi dali bonus ale byly to chyba minuty lub 10zl gratis umowa na rok. Potem przedluzenie na kolejny rok 30min przez pol roku do wszystkich(jak sie skonczylo to nie wylaczyli i zaplacilem za to chyba 15zl) 180 min w weekendy i 1000min na jednej nr niby co miesiac nowa pula.
W sierpniu tego roku konczy mi sie umowa, a oni zaczeli juz w czerwcu wydzwaniac. Ojciec (jako ze on placi) wysluchal co maja skonsultowal ze mna i przyjal propozycje. Po przyjezdzie kuriera okazalo sie ze 40 min ktore mi zaoferowali dodatkowo do tego co mialem wczesniej to ta kwota 25zl przeliczona na minuty :(.
Po jakims czasie znowu zadzwonili i zaoferowali 1000min na 1 nr, 180 w weekendy, 25zl dodatkowo przez 6 miesiecy, obnizenie kosztow polaczenia do Oragnge do 20gr i umowa na 18 miesiecy.
Jestem niezadowolony z oferty orange, za kazda dodatkowa usluge, pakiet trzeba dodatkowo placic. Wiekszosc znajomych poza orange. W weekendy mama dzwoni z mojego telefonu. Mi kiedys najczesciej zostawal kapital zlotowek prawie caly przez kolejny miesiac. Chcialem przejsc wzesniej do play aby kupic HD i przeniesc nr ale tego nieuczynilem i jak sie okazalo kupilem HD o wiele taniej, zamienilem sie na xperie dostajac dodatkowo mtboxa i jestem zadowolony telefon z aboamentu nie jest mi do niczego potrzebny, no chyba zeby sprzedac z zyskiem.

*

Offline blu84

• **
  • 187
  • Sprzęt: SE Z520i  :mrgreen:,N900, MDA-PRO, Asus P565
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 11, 2009, 07:38:53 »
Mi się kończy umowa w lutym a dzwonili z propozycją już 2 tygodnie temu  :grin:, ofc spław z mojej strony.

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 11, 2009, 09:24:31 »
Kendi, jednak też nie miałeś sielankowo z Orange...

Wczoraj miałem jakże cudowną przyjemność rozmawiać z konsultantem Orange  :E
Jednym słowem powiem tak: chamy, chamy i jeszcze raz chamy.
Dlaczego?
Wpierw składa propozycję bez telefonu oczywiście o tym nie mówiąc. Zwłaszcza że oferował mi TYLKO I WYŁĄCZNIE pakiet rozmów przez 9mcy że pierwszego miesiąca dostanę 90 min, drugiego miesiąca 95min i z każdym kolejnym 5dodatkowych minut i niewykorzystane minuty przechodzą na kolejne miesiące ALE tylko do Orange (40min do innych sieci = 25zł abo - serdecznie dziękuję  :-?).
Mówię do niego że helou mi się to nie podoba, życzę sobie telefon + moje 1000smów + 400smsów + jakiś bonus !!!
Dopiero co sobie przypomniał że miałem pakiet 1000smsów i te 400 wymiennych ;/
Jaki to bonus? Obniżyli mi połączenia do Orange i na stacjonarne do 20gr (lepsze to niż rok temu, że obniżyli mi o 1gr (!) na połączenia do orange).
Kolejną niespodzianką jest to, że wmawiają ludziom że obniżają cenę telefonu o punkty profit. Przykład?
Rok temu typiara mi oferowała telefon wg cennika salonu orange (nie mylić ze stroną orange.pl) za co serdecznie podziękowałem (bo ceny były kosmiczne, nawet tych najbadziewniejszych telefonów). Tym razem spytał się czy już wybrałem sobie jakiś model. Ja mówię że tak - motka e8... on chwila zawiechy (1,5min szukał jej w cenniku  :shock:) i zaproponował mi ją PO ODLICZENIU PUNKTÓW PROFIT w cenie 1zł na 30mcy. Nie rozumiem, jak można obniżyć cenę telefonu za 1zł z punktów profit na jakże symboliczną złotówkę - może ktoś mi wytłumaczy? Bo ogromnie wątpię żeby odliczył mi z punktów profit z których miałem ok 50zł (w przeliczeniu z punktów na kasę) telefon który w cenniku salonowskiego orange za 499zł na 1zł. Wychodzi na to że tym razem oferują telefony wg cennika strony orange.pl

Szczerze? Jestem w miarę zadowolony. Obawiałem się że mi zabiorą 1400smsów bo biorę telefon. Minuty jak minuty, mnie smsy interesują. Lepiej na tym wyszedłem niż biorąc na orange.pl motkę na 30mcy za 1zł + only pakiet 400 wymiennych smsów.

Podsumowując będę miał:
-1000sms wymiennych na mms
-400sms wymiennych na 180min w wekkendy, transfer danych, dłuższy kapitał ect.
-20gr za min do orange i na stacjonarne
-moto e8 na 30mcy za 1zł

Rady dla osób które będą przedłużały w orange'owskim mixie:
-upominajcie się o ulgi które wcześniej mieliście
-upominajcie się o dodatkowe usługi pomimo że bierzecie telefon
-straszcie że dają zbyt małe bonusy, że macie ochotę przenieść się do innej sieci bo to parodia co oni oferują klientom z długim stażem (nawet porównujcie cenniki za połączenia, smsy ect.) = całkiem inna gadka jest

*

Offline kendi

• 257
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 11, 2009, 12:23:20 »
Moj kumpel bral 2 razy telefon w mixie 25 tylko troche wczesniej odemnie. Za drugim razem dostal bonusowe 20zl i nieograniczony kapital minut. Teraz tez bedzie mu wychodzila umowa i bedzie bral tylko przedluzenie bez telefonu i jakies ich propozycje.
Piotrekk992 na twoim miejscu jednak nie podpisywal bym umowy na 30 miesiecy. Jak przyhedzie kurier to ja jeszcze dokladniej przeczytaj bo moga o czyms nie napisac.

Szkoda ze w mixie za pakiety internetowe i inne trzeba dodatkowo doplaacac, a te co sa to raczej nieoplacalne w porownaniu do innych operatorow.

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 11, 2009, 14:51:15 »
Wiem wiem, zawsze dokładnie czytam co dostaję. Nie mam zamiaru żeby mnie wykiwali  :mysli: Najgorsze jest w tym wszystkim to, że jak ktoś dostaje jakiś bonus w ramach przedłużenia umowy a jest on krótszy niż jej czas, to nie raczą powiadomić iż po tym czasie trzeba za ten bonus płacić  :mysli: dużo ludzi się na tym przejeżdża  :-|
A jak jest Kendi z tymi pakietami internetowymi w mixie? Bo w Orange żadnej informacji o tym nie widziałem...
Nie rozumiem również Orange, dlaczego nie można w tym teraźniejszym mixie wykupić jakiegoś pakietu smsów z kwoty abonamentu. Przykładem jest te 1000smsów - jak chcesz wykupić to płać dodatkowe 10zł, czyli abonament wtedy nie będzie wynosił 25zł tylko 35zł  :-| Orange schodzi na psy i to coraz bardziej  :-|

*

Offline kendi

• 257
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 11, 2009, 15:30:17 »
Wlasnie pakietow chyba nie ma, oprocz tego dennego na Orange World. Nie pamietam czy kiedys byly. Ale jakos wtedy wzorowalem sie pakietem 5mb z popa.
Teraz mam Orange MIX i zadnych pakietow, ale chyba w Twoim MIXie jeszcze byly (nie jestem pewien)

*

Offline Piotrekk992

• **
  • 170
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 11, 2009, 17:50:09 »
W Twoim Mixie są. http://www.orange.pl/portal/map/map/archive_offers_category?parent=3643451&article=3643483 Najlepiej powróćmy do czasów komuny  :( W Twoim Mixie były o wiele lepsze warunki: pakiet transferu, smsy, minuty itpa teraz? G masz  :-| Szkoda że nie ma opcji przeniesienia się do wcześniejszego planu taryfowego... Podczas przedłużenia umowy sami ustawiają nowy plan jako "gratis"  :-|

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 12, 2009, 21:24:08 »
ja polecam przejsc na kartę rozmowy 20gr w orange 29gr poza
internet pakiety 5MB za 5zł albo 20MB za 10zł
smsy po 1gr w orange bez pakietow i łaski
 mozna przejsc na karte z abonamentu czy z mixa zachowując numer
przechodzilem i z tego i z tego
do tego mozna wziasc telefon za 1zł zetafon

malo dzwonie duzo odbieram nie są wstanienie dać nic lepszego na abonament czy mix tylko karata sie oplaci
do tego potrafia w ciagu roku zrobic promocje drugie tyle plus profit co pol roku punkty i za doladowanie
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 14, 2009, 22:17:05 »
panowie.. zamiast gadac ze studentami na infoliniach idzcie do salonu firmowego i powiedzcie ze chcecie przejsc na zetafona... kolega dostanie motke e8 za 1 zl + 29 gr za minute (a jak kupisz 200zl na allegro za 192 zl to wyjdzie 24 gr przeliczalnie) i taniej z telefonem nigdzie nie dostaniecie i mozecie sie klocic na infolini do usranej smierci ;)
SPV M3100 ->> HTC DIAMOND (i juz zaczynam zalowac tej cudownej klawiatury i baterii :P)