Nielimitowany internet w Erze

• 57 Odpowiedzi
  • 13759 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
Nielimitowany internet w Erze
« dnia: Maj 19, 2010, 10:55:39 »
No i doczekaliśmy się w końcu! Od dzisiaj mamy w Erze zryczałtowany dostęp do internetu, dostępny zarówno dla posiadaczy abonamentów, prepaidów jak i wszelkiej maści miksów. Słowem dla każdego z w miarę nową taryfą.
Więcej na: http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryfy/internet/blueconnect_w_telefonie. Polecam regulamin (PDF).

Osobiście zmieniłem (z blueconnect 50) na dobry początek na BC14 (300 MB/miesiąc przez 6 miesięcy) i jeśli wszystko będzie grało, to będę migrował do BC39, również na 6 miesięcy, z tym, że 2 GB/miesiąc. A już myślałem, że to nigdy nie nastąpi...
Jestem jaki jestem :)

*

Offline jarqka

• 818
  • Sprzęt: Honor 7, Honor 8, Iphone 4,5 , iPAQ 214, Ipad 3
Odp: Nielimitowany internet w Erze
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2010, 11:08:37 »
Normalnie fatality... Cieszę się że zaczekałem
They Use Force To Make You Do What The Deciders Have Decide You Must Do

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2010, 02:08:31 »
Nie bardzo widzę ten nielimitowany internet. Nielimitowany to płacę np 50zł i ściągam ile chce, a tu widzę że jest limit danych bo zapewne po przekroczeniu limitu używalność będzie zerowa... no może do gg i poczty starczy. Plus taki, że na 6 miesięcy jest pakiet, a nie na miesiąc... chyba,  że źle zrozumiałem.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2010, 02:22:00 wysłana przez ziele »
Are you shpongled?

*

notosiup

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2010, 07:25:06 »
hmm to jest chyba zobowiązanie się do korzystania z pakietu przez te 6 miesięcy. Opłata jest miesięczna, więc musisz korzystać z pakietu przez pół roku. Po przekroczeniu limitu w tym nielimitowanym internecie spada transfer i to znacznie, więc tak jak wcześniej napisał ziele, starczy do gg i poczty.

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
  • Sprzęt: Mio P350 , SGS, ARCHOS HT 7", SGH i600.
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2010, 09:47:13 »
Do tej pory korzystałem zawsze z WiFi. Z tego powodu nigdy nie zwracałem uwagi na ilość danych przesyłanych do i z smartphonu. Jeżeli bym wykupił dostęp za 9 zł to można pobierać do 300MB - czy to jest dość zważywszy że raczej przeglądam strony w normalnej wersji (nie kompresowanej) ? Ile np. jest zużywane mega na wczytanie TVN 24 (główna strona)?
Mio P350, Toshiba G900-->Topaz-->Toshiba TG01-->SGH i780-->SGS

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2010, 10:11:21 »
Zobowiazanie, czyli umowa lojalnosciowa jest tylko w przypadku skorzystania z tanszej wersji pakietu. Wystarczy przeczytac regulamin, do ktorego podalem link, aby zapoznac sie z warunkami i nie pisac glupot. Polecam, bo tam znajdziecie wiecej informacji dotyczacych warunkow, rowniez migracji na wyzsze pakiety.

Odnosnie limitow, wszedzie takie sa mimo obecnosci w nazwie okreslenia "nielimitowany", ktore odnosi sie do ilosci, a nie jakosci transferu. Czas pokaze, czy faktycznie, w kazdym przypadku i kazdemu beda wlaczane wspomniane ograniczenia.

Dla mnie ta oferta to "blogoslawienstwo", bo Era jako jedyna siec ma u mnie zasieg nawet w klopie ;)  Inne, mimo, ze w wiekszosci z ciekawszymi ofertami, niestety nie spelniaja swojej roli, wlasnie ze wzgledu na slaby, czasami wrecz idiotycznie slaby zasieg, tym bardziej, ze kilka lat temu w tym samym miejscu bylo 100% sily sygnalu.

@Adams.72 - Za 9 zl nie ma do 300 MB, tylko 100 MB, cytuje:
4. Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia maksymalnej dostępnej prędkości transmisji danych po przekroczeniu odpowiednio:
  • 100 MB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 9 i blueconnect 12
  • 300 MB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 14 i blueconnect 18
  • 2 GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 39 i blueconnect 49
  • 5 GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym dla usługi blueconnect 55 i blueconnect 69
Ciezar glownej strony, czy to TVN24, czy jakiejkolwiek innej najlepiej sam sprawdz za pomoca pierwszego z brzegu licznika.

*

Offline Ktoś

• 611
  • Sprzęt: NEXUS 4
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2010, 13:21:57 »
mnie to nie powala. niby nielimitowany dostęp, ale tylko 300MB za 18zł a później 16kbit/s (:S)
Abre tu mente

*

notosiup

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2010, 13:25:36 »
W erze jest chyba jakiś kompresor, więc efektywnie będzie to więcej niż 300mb. Nie jestem w tej sieci, nie wiem więc jak to na prawdę wygląda.

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2010, 18:22:10 »
Dokladnie, tylko nie zawsze Compressor dziala. Jednak jesli tak, to zgodnie z informacjami na stronie i biorac jako podstawe 50 MB, gdzie efektywnie daje nam to 166,7 MB, przy 300 MB daje nam to okolo 1 GB danych z pelna gwarantowana w danych warunkach predkoscia. Nie jest zle :)

Od wczoraj uzywam i jestem zadowolony, chocby dlatego, ze juz nie musze sie liczyc z iloscia danych i czestotliwoscia ich pobierania. A migrujac do np. BC 39 juz w ogole jest milo, bo dane zliczane sa co 1 KB, a paczka z gwarantowana szybkoscia wynosi 2 GB.

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2010, 18:40:17 »
no jeśli ten kompresor ma rzeczywiście taką wydajność, to nawet ciekawa oferta z tego się robi
Abre tu mente

*

Offline przemeg

• **
  • 108
  • HTC jest jak Media Markt - nie dla idiotów
    • Mój chomik
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 21, 2010, 19:10:37 »
a ja wam powiem tak. mam paczke 500 mb, non stop maile, aktualizacje pogody, facebook, strony www - wcale a wcale sie nie ograniczam i wykorzystuje 300 MB MAAAX :)

*

Offline HOHLIKS

• **
  • 138
  • Sprzęt: i780+n810
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 23, 2010, 16:16:59 »
Czytając dzisiaj wykop pisze jak byk, że promocja trwa tylko maksymalnie do koñca wakacji, t.j do 31.08.2010.Więc nie jest tak różowo jak miało być.

*

Offline przemeg

• **
  • 108
    • Mój chomik
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 23, 2010, 17:18:20 »
jak bedzie sie sprzedawac to przedlużą.

*

Offline HOHLIKS

• **
  • 138
  • Sprzęt: i780+n810
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 23, 2010, 17:25:28 »
Wierzysz w to?

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 23, 2010, 18:11:14 »
Oczywiscie, ze przedluza, a wrecz pozostawia, przeciez to standard. Ta oferta ratuje im tylki, bo gdyby nie zasieg, to juz dawno mieliby o 1/3 uzytkownikow mniej.

*

Offline przemeg

• **
  • 108
    • Mój chomik
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 23, 2010, 19:25:45 »
wierze bo pracuje w Erze i wiem jakie maja "taktyki" :P

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 24, 2010, 08:06:57 »
Również w TakTak-u jest promocja na "nielimitowany internet" - 9 zł miesięcznie za 100 MB.
Po przekroczeniu 100MB zastrzegają sobie spowolnienie transferu do 16 kbitów/s - czyli 2kB/s - masakra, albo błąd marketingowców.

"Nielimitowany internet" z limitami - takie rzeczy tylko w Erze!  :]
Mimo wszystko chyba skorzystam, to jednak lepiej niż 5 zł za 5 MB  :ok:

edit: A, no i kolejny minus to taktowanie - każde połączenie to strata min. 200 kB (2*100kB)
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 08:11:48 wysłana przez open »

*

Offline lucjusz

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung i5700 Galaxy Spica
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 22, 2010, 09:10:53 »
Odświeżę trochę.
Czy może ktoś powiedzieć jak w praktyce sprawują się "nielimitowane" pakiety ery. Robię właśnie przesiadkę na Androida a jak wiadomo tam bez netu ani rusz i zastanawiam się czy 100MB wystarczy (przy naliczaniu min. 200kB na sesję) i jak to wygląda po przekroczeniu limitu.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 22, 2010, 16:41:01 »
Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia maksymalnej dostępnej prędkości transmisji danych po przekroczeniu: 100 MB transferu danych w danym cyklu korzystania przez Klienta z Usługi trwającym 30 dni, rozpoczynającym się w dniu pobrania opłaty cyklicznej. Po wskazanym powyżej przekroczeniu transmisji danych Operatorowi będzie przysługiwać prawo do ograniczenia pasma transmisji w taki sposób, że nie będzie ono wyższe niż 16 kbit/sek. O zmianie parametrów Operator poinformuje Klienta SMS-em. W dniu pobrania kolejnej opłaty cyklicznej, następujacym po dniu ww. zmiany parametrów technicznych ograniczenie pasma transmisji danych, o którym mowa powyżej zostanie zniesione.

Czyli w zasadzie masz tylko 100MB, a potem może poczta i GG, strony bez obrazków.
Jedyny plus to taki, że po przekroczeniu limitu nie zjada Ci asy z konta.

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 22, 2010, 19:15:36 »
nawet przy emailach z tą prędkością można ku...się zdenerwować, mocno.
2KB/s. Śmiech na sali :)
Abre tu mente

*

Offline przemeg

• **
  • 108
    • Mój chomik
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 25, 2010, 07:25:15 »
nawet przy emailach z tą prędkością można ku...się zdenerwować, mocno.
2KB/s. Śmiech na sali :)

dlatego są większe paczki :P ważne że jest postęp jakiś na rynku w PL :)

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 03, 2010, 13:37:55 »
Drobne pytanie, czy wykupując pakiet 100MB, mogę go dzielić z kompem? W sensie takim, że łączę się w telefonie z netem i przez USB udostępniam transfer? nie mam w pokoju gadu i maila, a przydaloby się czasem.. a wiadomo, że zawsze wygodniej w kompie niż na telefonie (touch pro)

*

Offline przemeg

• **
  • 108
    • Mój chomik
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 03, 2010, 13:51:07 »
Drobne pytanie, czy wykupując pakiet 100MB, mogę go dzielić z kompem? W sensie takim, że łączę się w telefonie z netem i przez USB udostępniam transfer? nie mam w pokoju gadu i maila, a przydaloby się czasem.. a wiadomo, że zawsze wygodniej w kompie niż na telefonie (touch pro)

możesz bez problemu, każdy rodzaj transmisji danych przez tel czy w tel pójdzie przez paczke danych. ale 100 mb troche malo. lepiej dolozyc te 6 zł i mieć 300 mb jak chcesz na kompie.

pozdro

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 03, 2010, 14:42:35 »
300 mb na kompa to będzie bardzo mało
to jest  nie zbyt wiele nawet jeśli korzystasz z andka
end of fear
yo is here

*

Offline przemeg

• **
  • 108
    • Mój chomik
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 03, 2010, 14:50:18 »
300 mb na kompa to będzie bardzo mało
to jest  nie zbyt wiele nawet jeśli korzystasz z andka

na gadu mu starczy ;)

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 03, 2010, 23:39:34 »
Dla tego typu pracy zdecydowanie korzystniejsza jest wersja 39 i wyzsze.

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 04, 2010, 11:27:33 »
Do gadu i maila wystarczy na pewno, ewentualnie jakis czytnik rss. To takie tymczasowe rozwiązanie, bo na dwa miesiące, potem pakiecik zostanie do aktualizacji pogody i mobilnego uzytku. Wiadomo, że można migrować w wiekszy pakiet, ale w mniejszy... no cóż :p

*

Offline przemeg

• **
  • 108
    • Mój chomik
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 04, 2010, 11:28:59 »
Do gadu i maila wystarczy na pewno, ewentualnie jakis czytnik rss. To takie tymczasowe rozwiązanie, bo na dwa miesiące, potem pakiecik zostanie do aktualizacji pogody i mobilnego uzytku. Wiadomo, że można migrować w wiekszy pakiet, ale w mniejszy... no cóż :p

nie może być za pięknie :)

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 05, 2010, 09:19:31 »
Do gadu i maila wystarczy na pewno, ewentualnie jakiś czytnik rss. To takie tymczasowe rozwiązanie, bo na dwa miesiące, potem pakiecik zostanie do aktualizacji pogody i mobilnego uzytku. Wiadomo, że można migrować w wiekszy pakiet, ale w mniejszy... no cóż :p

Przecież jeśli wykupić za 9 zł/mies. ten pakiet 100 MB to spokojnie wystarcza na korzystanie z neta podczas np nudzenia się na przystanku w oczekiwaniu na autobus. Chyba nie jest to wasze główne źródło neta (?)

Po przekroczeniu tych 100 MB macie transfer 16 kbit/s co W ZUPEŁNOŚCI wystarcza na:
- aktualizację pogody,
- odbiór maili,
- pogaduchy na parlingo :)
- kanały rss
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline przemeg

• **
  • 108
    • Mój chomik
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 05, 2010, 18:17:03 »

Po przekroczeniu tych 100 MB macie transfer 16 kbit/s co W ZUPEŁNOŚCI wystarcza na:

jaaasne tylko trzeba dodać że jest to w warunkach laboratoryjnych, korzystając z sieci w centrum dużego miasta, i jeżeli jesteś jedynym zalgowanym użytkownikiem do danego BTSa.

W praktyce to oznacza że prędkości te oscylują w granicy 2 kbit/s
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2010, 18:42:04 wysłana przez przemeg »