Wygoda korzystania z O2

• 20 Odpowiedzi
  • 3110 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kozak

• 517
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Wygoda korzystania z O2
« dnia: Wrzesień 05, 2010, 22:17:21 »
Mam 2 pytania:
1. Czy na klawiaturze wirtualnej (Finger Keyboard oczywiście) wygodnie pisze się dłuższe teksty niż smsy, np. posty na forum?
2. Czy brak rysika przeszkadza w użytkowaniu np. mdicta?

Zastanawiam się nad zakupem Omnii II, ale te dwie kwestie mnie zniechęcają.
Hermes -> BB 8310 + N810 -> i780 + N810 -> i5700 -> HD2 -> DHD @ Android Revolution HD 5.1.11 & no-Sense 0.15

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
Odp: Wygoda korzystania z O2
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2010, 00:17:39 »
Według mnie
1. Na wirtualnej pisze się dobrze (uważam, że lepiej niż na sprzętowej w tośce G900) a osobiście preferuje samsungową a nie Finger Keyboard.
2. Brak rysika nie jest dokuczliwy (choć pojawiają się inne opinie)
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2010, 08:48:24 »
Będąc posiadaczem OI przez 2 tygodnie od jej zakupu bawłem sie z rysikiem ale zaczał mnie on poprostu denerwować jak mi sie dyndał a miałem ją 1.5 roku. Mam teraz OII od 2 miesięcy i jedynie do czego używam rysika to kalibracja ekranu po wgraniu romu.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2010, 10:30:05 »
Jeśli chodzi o pisanie na klawiaturze wirtualnej to po prawie roku mogę stwierdzić,  że tylko przez kilka pierwszych dni przyzwyczajałem się do pisania kciukami. Teraz piszę szybciej niż rysikiem czy na klawiaturze fizycznej i to bez wzgledu na to czy piszę w poziomie czy w pionie. O rysiku praktycznie zapomniałem a używam go, jak przedmówca, tylko do kalibracji po zmianie ROMu (chyba, że mam pod ręką akurat coś innego, podobnego np. długopis). Kupuj O2 bo w tej chwili w tej cenie nie ma chyba nic równie wyważonego jeśli chodzi o cenę/jakość/funkcjonalność. Jednak tak jak i w przypadku innych tego rodzaju gadżetów nikt nie sprzeda Ci ubezpieczenia na wypadek "znudzenia/opatrzenia się sprzętem"  :wink:. W związku z tym uważam, że - jeśli to możliwe - lepiej wydać mniej niż więcej   :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2010, 15:02:35 wysłana przez zygzag »

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2010, 14:11:58 »
Klawiatura w pionie jest niewygodna bo za mała, no chyba, że ktoś ma palce o przekroju 0,5 cm :D

Rysik przydaje się w niektórych grach, np Palm Heroes.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2010, 14:45:12 »
Osobiście nie lubie w poziomie pisac jedynie co to w Uzard Web korzystam z poziomu, a za to pionowa klawiatura samsunga mi odpowiada.

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2010, 14:58:09 »
Klawiatura w pionie jest niewygodna bo za mała, no chyba, że ktoś ma palce o przekroju 0,5 cm :D

Bez przesady - 0,5 cm to ma rysik z O2  :E moje palce z pewnościa mają większy przekrój a nawet pion nie sprawia mi kłopotu - to wyłacznie kwestia wypracowania sobie sposobu przykładania palca w odpowiednie miejsce klawiatury. Zresztą popróbujesz to zobaczysz.

*

Offline Kozak

• 517
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2010, 15:27:05 »
Nawet nie myślę o pisaniu w pionie, tylko landscape :wink:
A jak z zasięgiem i jakością rozmów w O2?
Hermes -> BB 8310 + N810 -> i780 + N810 -> i5700 -> HD2 -> DHD @ Android Revolution HD 5.1.11 & no-Sense 0.15

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 06, 2010, 15:59:23 »
Ja w poziomie nie lubie bo jest nie wygodnie ale co kto lubi. Przy obecnym Radio Romie JF1 jest naprawde dobrze z jakością i zasięgiem.

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:01:43 »
Nawet nie myślę o pisaniu w pionie, tylko landscape :wink:

Eee, to nawet nie ma o czym gadać, w poziomie to nawet Gołota w rękawicach eSa napisze  :grin: Jeśli chodzi o zasięg to faktycznie - jest spoko, zaników nie stwierdziłem (Era), jakość jest więcej niż zadowalająca.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:04:42 »
Nie widzę problemów w korzystaniu z klawiatury w trybie pionowym. Klawisze są wystarczająco duże by nie popełniać błędów, nawet pisząc bardzo szybko. Rysika od O2 nie użyłem nawet raz. Ale użyłem 2 razy rysika od Kaisera  :E
What we do in life echoes in eternity...

*

tomwil

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:14:49 »
hmm rysika używam i prawdę mówiąc to mnie skłoniło do O2... że jest rysik. Dużo korzystam z excela i wklepywanie danych w większych ilościach bez rysika jest męczące, a samsungowa klawiatura sporo zasłania ekranu... ale dobrze mieć wybór (w HD2 miałem dramat). Co do zasięgu jak dla mnie rewelacja. Na i900 szukałem w domu sieci a na O2 spoko rozmawiam nawet w piwnicy.

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 06, 2010, 19:18:58 »
Rysika od O2 nie użyłem nawet raz....

Ja musze sie przyznać że od OII też ani razu nie użyłem bo mam pod ręka rysik który jest mniejszy i bardziej podręczny rysik z OI który bardziej mi pasuje do kalibracji.

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 06, 2010, 23:17:44 »

Nie widzę problemów w korzystaniu z klawiatury w trybie pionowym. Klawisze są wystarczająco duże by nie popełniać błędów, nawet pisząc bardzo szybko. Rysika od O2 nie użyłem nawet raz. Ale użyłem 2 razy rysika od Kaisera  :E

I to najlepszy dowód, pisze się dobrze  :ok:
 bo jeszcze w lipcu PopaY pisałeś, że rysik jednak będziesz miał pod ręką :)
I mały OT (przepraszam) - PopaY wiem, że używasz Skypa czy działa Ci na romie 6.5.3 ? Pytam bo mi odmówił współpracy

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2010, 14:11:15 »
Tomasz, niestety mam teraz ROM Ryrzego z WM 6.5 (nie 6.5.3) i akurat w tym Skype działa świetnie.

[mod]a co to ma wspolnego z tematem watku, zalozcie sobie oddzielny i podzielcie wrazeniami odnosnie skype, moze i inni sie dolacza i skorzystaja /koart[/mod]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2010, 23:04:56 wysłana przez koart »
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 08, 2010, 22:45:51 »
Dzięki PopaY - zwalczyłem drania (pierwsze odpalenie Skype przez GPRS i dalej już nie robi kłopotów)  :)

*

Offline ed3master

• 11
  • Sprzęt: O2 WM 6.5
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 09, 2010, 10:03:00 »
Ja zamiast rysika używam "listka" od noki,
jest mniejszy, lżejszy i niezauważalny,
jeżeli potrzebuje kliknąć coś małego na www
to się przydaje.
..::FRYZJER::..
Nokia 7650>SE P800>Nokia 9300>Samsung i780>Omnia II

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 27, 2010, 12:41:16 »
mdict działa świetnie, to program którey używam pilkanaście razy dziennie. Do wpisu wyświetla Ci się klaw. samsungowa taka jak do pisania esów, dla mnie ta wielkość jest w zupełności wystarczająca.

*

Offline tmb.zynda

• 8
  • Sprzęt: Omnia2/I8000NXXIL5
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 27, 2010, 14:25:56 »
hmm rysika używam i prawdę mówiąc to mnie skłoniło do O2... że jest rysik. Dużo korzystam z excela i wklepywanie danych w większych ilościach bez rysika jest męczące, a samsungowa klawiatura sporo zasłania ekranu... ale dobrze mieć wybór (w HD2 miałem dramat). Co do zasięgu jak dla mnie rewelacja. Na i900 szukałem w domu sieci a na O2 spoko rozmawiam nawet w piwnicy.
No własnie - klawiatura samsung jest dobra, ale ... brakuje w niej np. strzałek kierunkowych (wogóle szkoda, że O2 nie ma jostika zamiast środkowego klawisza). Dlatego w excelu musze przełączać na zwykła klawiaturę + rysik.
Czy może ktoś wie jak edytowac klawiaturę samsung i np. dołożyć sobie odpowiednie przyciski?
Bylbym wdzęczyny.
Nadmienie jeszcze że jestem uzytkownikiem O2 a nie programistą  :wink:
tmb.zynda

*

mgcompany

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 27, 2010, 14:32:37 »
Marzyciel. :D
Polecam klawiaturę Swype z polskim słownikiem, która nie dawno się pojawiła na forum: http://pdaclub.pl/forum/oprogramowanie-ppc/swype-juz-do-pobrania-d/msg1379390/#msg1379390
Jest podobna do tej Samsunga, posiada kursory i inne opcje po przejechaniu z przycisku "info" do "sym". Działa bardzo dobrze. A jak ta nie podpasuje, to pozostaje standardowa klawiatura od Microsoftu lub Finger Keyboard 2.1 w wersji dla ekranów WVGA z strzałkami. Dostępne są skiny, więc można również sobie ją dopasować. :)

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 28, 2010, 21:07:59 »
Witam.

Co do wygody z korzystania z Omni czy wiecie koledzy jak uruchomić Push Mail (pobieranie mejli w czasie rzeczywistym)?