wybor Rom-a

• 21 Odpowiedzi
  • 4694 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wybor Rom-a
« dnia: Styczeń 05, 2010, 17:57:15 »
Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem Omnii 2. Od dzis zalogowany na tym forum.
Problem jest w tym, ze to moj pierwszy telefon na WM. Czytam troche waszych postow ale w wiekszosci nie rozumiem co jest napisane ;]

Wiem, ze rom z orange - taki posiadam , jest stosunkowo okrojony i mniej wydajny od oryginalnego.
Proponowalibyscie takiemu laikowi jak ja (w temacie WM :P) zmiane na cos konkretnego?

Sam nie wiem czego oczekiwac. Potrzebuje dobry organizer + staly dostep do internetu. Oczywiscie do rozrywki typu filmy , youtube , muzyka online tez by sie przydalo.

Bardzo przeszkadza mi brak automatycznego przekrecania sie obrazu z pionu w poziomy w ekranie today. (niestety w orange romie tego nie ma). Jak bede mial jeszcze jakies uwagi badz zastrzezenia to tu dopisze.

Rozwazam zakup jakiejs mapy, niestety Orange na swieta nic nie dalo.

Odp: wybor Rom-a
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2010, 18:18:36 »
Automatyczny obrot, ja go nie lubie, wole miec to pod przyciskiem z boku. Ale to moje preferencje.

Na pocztek zacznij moze od jaiegos samsungowego romu, a jak sie troche "dotrzesz z telefonem" konkretnie bedziesz wiedzial czego oczekujesz to zainstalujesz sobie jakiegos customa.  I tam juz sobie zainstalujesz aplikacje ktore lubisz, potrzebujesz, i pewnie nakladka na wm SPB by ci podpalowala. Ale ja lepiej instalowac na customie (przerabiany) bo na orane'owym to ci pamieci zabralnie ,  z samsungowym tez nie jest duzo lepiej  :).

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2010, 18:44:25 »
hmm,
a jak to jest z gwarancja ? czy ingerencja w system powoduje jej utrate ?

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2010, 22:33:41 »
Chyba nie bo romy samsunga mozesz bez obaw wgrywac.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2010, 16:42:24 »
Hmm, a jak to jest z automatyczna aktualizacja poprzez samsung pc studio ??
Z tego co wyczytalem tu na forum sa podzielone opinie. Jednym sie udalo innym nie za bardzo.

Jakby tak sie dalo pozbyc softu Orange to chetnie bym sprobowal i zobaczyl jak dziala czysty wm 6.5
Narazie sama mysl o flashowaniu na IL5 albo cos innego mnie przeraza ;] (wiadomo jakie sa poczatki)

Probowalem podlaczyc tel przez to magiczne PC STUDIO lecz wyszukiwane przeze mnie urzadzenie nie jest znajdowane przez program.
Nie wiem w czym problem. Ale jak nie wiadomo w czym to pewno Win Vista ;] niestety tylko taki system posiadam oryginalny i nie zamierzam z niego rezygnowac do czasu zakupu Win 7.

Windows telefon normalnie wykrywa, zas nie laczy sie z nim pc studio. Jakies pomysly
sprobuje jeszcze na laptopie ale tu tez win vista ;]

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2010, 18:30:19 »
musisz jeszcze zainstalowac sterowniki samsunaga , zrestartowac komputer i wtedy prubuj. Jak chcesz wgrywac tylko modul PDA ( to co widzisz ) to mozesz smialo prubowac. Nawet jak telefon nie wstanie to mozesz  znowu i znowu wgrywac. Ja np przy PDA  na 20 prob 5 nie wstal za mocno modyfilowalem system :)

*

Offline ArturN

• **
  • 146
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2010, 21:54:54 »
Zainstaluj sobie Romik IL5. Romik stabilny, posiada poprawiony sterownik GPS. W porównaniu do poprzedniej wersji jaką miałem (k5)  nie zamyka mi aplikacji z powodu wycieku pamięci (jak narazie ;). Ładny wygląd, bezawaryjne działanie Wi-Fi, Niezły organizer!!, Interface bez porównania do Win 6.1. Pobaw się tym romem, potem jak ci się znudzi możesz zawsze zmienić na inny. Ja osobiście po k5 zainstalowałem sobie rom mirka190 - super ROM.  ponieważ po instalacji ponad 300MB wolnej pamięci, system instaluje się błyskawicznie, ale... Miałem ponad rok Omnię z win 6.1 z SPB i mi osobiście przejadła się nakładka i windows 6.1 z różnych powodów... Wróciłem do może wolniejszego ale dla mnie bardziej atrakcyjnego Romika L5, gdzie wszystko mam, co mi potrzeba na codzień.  Wybór należy do Ciebie. Nie bój się wgrywać. Jak uwalisz zawsze możesz powiedzieć w serwisie "wieczorem działał a rano już nie..." - nikt nie będzie wnikać w szczegóły. POWODZENIA

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
  • Sprzęt: I8000, Orange
Nowy ROM i8000NXXIJ9
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2010, 18:16:39 »
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2010, 18:31:12 wysłana przez DiMeteo »

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
Odp: Omnia2 - lite ROM - instalacja
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2010, 18:26:17 »
Witam.
Proszę o info jak należy wgrać ten ROM? W paczce jest tylko jeden plik o rozszerzeniu nb0 (nie ma CSC itp.)
Khuanchai's 6.5.3 i8000KC28008 Lite ROM (Thai/Eng version)
Jak mam wybrać język do instalacji?
Może gdzieś ktoś znalazł stronkę z podpowiedziami?

pozdrawiam

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2010, 19:51:43 »
Język wybiera się sam. Angielski. Wgrywasz tylko ten jeden plik nb0. I to wszystko.

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 11, 2010, 21:15:17 »
Jeszcze jedno pytanie - czy w Octan trzeba coś ustawiać np. erase CSC lub temu podobny ?

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 11, 2010, 21:26:38 »
Jeszcze jedno pytanie - czy w Octan trzeba coś ustawiać np. erase CSC lub temu podobny ?

nie czysc csc podczas wgrywania ROMu od KC
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 12, 2010, 16:32:17 »
Ok, zaczniemy probowac od IL5 , zobaczymy co sie zmieni i jak mi przypadnie do gustu.
Dzieki za wszystkie porady.
Mam jeszcze jedno male pytanko ?
Bo gdzies czytalem ze nie wszyscy flashuja CSC. Przy IL5 leciec wszysto ? czy tez bez CSC ?

pozdrawiam

*

Offline Rafcio.s

• **
  • 197
  • Omnia II i8000
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 12, 2010, 16:47:53 »
Mozna zrobic taka konfiguracje ze wgrywamy caly IL5 + ROM mirka190 ?
Czy ma to sens i czy bedzie dobrze chodzic calosc ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 16:49:53 wysłana przez Rafcio.s »

*

Offline mazbog

• **
  • 111
  • Sprzęt: N8
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2010, 17:24:10 »
Mozna zrobic taka konfiguracje ze wgrywamy caly IL5 + ROM mirka190 ?
Czy ma to sens i czy bedzie dobrze chodzic calosc ?
Ale żeś nakombinował :D IL5 to WM 6.5 a rom Mirka190 jest na systemie WM 6,1 nie da się dwóch Rom-ów na jeden sprzęt wgrać , a wgraj JA1  będziesz zadowolony
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 17:25:49 wysłana przez mazbog »

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 12, 2010, 17:30:01 »
Czemu nie? Najpierw wrzucasz sobie IL5, a potem wgrywasz ROM od Mirka (tam jest tylko część PDA, a nie całość). Zostaje Ci EBoot, CSC i Phone w wersji IL5. Sam tak mam ;)
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline DiMeteo

• **
  • 126
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 14, 2010, 23:29:55 »
Witam.
Jak sprawdzić jaką wersję eboot mam w telefonie?

pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 15, 2010, 15:36:34 »
Witam ponownie.

Po wielu bojach z rapidshare udalo mi sie sciagnac IL5. Pozostaje sie teraz zebrac w sobie i znalesc dluzsza wolna chwile do przeflashowania sprzetu.
Szukam jeszcze informacji o probach z Win Vista, lecz jedyne co mi sie udalo znalezc to jak ugryzc 7. Jak ktos ma bystrzejsze oko ode mnie to poprosze o jakiegos pomocnego linka.

Jak to jest z csc przy il5 ? telefon normalnie bedzie mial polski jezyk czy cos trzeba kombinowa?
wole dostac od kogos odpowiedz na to pytanie niz szukac :P bo wiadomo pierwszy raz jak to pierwszy raz ... bywa niezbyt zgrabny i udany :P

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 15, 2010, 15:59:14 »
Witam ponownie.

Po wielu bojach z rapidshare udalo mi sie sciagnac IL5. Pozostaje sie teraz zebrac w sobie i znalesc dluzsza wolna chwile do przeflashowania sprzetu.
Szukam jeszcze informacji o probach z Win Vista, lecz jedyne co mi sie udalo znalezc to jak ugryzc 7. Jak ktos ma bystrzejsze oko ode mnie to poprosze o jakiegos pomocnego linka.

Jak to jest z csc przy il5 ? telefon normalnie bedzie mial polski jezyk czy cos trzeba kombinowa?
wole dostac od kogos odpowiedz na to pytanie niz szukac :P bo wiadomo pierwszy raz jak to pierwszy raz ... bywa niezbyt zgrabny i udany :P

a nie lepiej JA1? ponoc lepszy i szybszy :)
co do csc to musisz wybrac ...PLS, zawiera jezyk PL
i8000 - WM 6.1

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 16, 2010, 16:28:48 »
Ja mam aktualnie JA1 i wszystko jest w najlepszym porządku - działa bez zająknięć.
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 16, 2010, 20:25:06 »
Moim zdaniem JA1 jest mniej stabilny od L1 aczkolwiek w A1 albo mi sie wydaje albo dlużej trzyma bateria.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:08:50 »
Moim zdaniem JA1 jest mniej stabilny od L1 aczkolwiek w A1 albo mi sie wydaje albo dlużej trzyma bateria.

a mozesz przyblizyc pojecie mniej stabilny.. jakis konkretny przyklad..
i8000 - WM 6.1