WM6.5.3 & WM6.5.5

• 65 Odpowiedzi
  • 11820 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dareks69

• 44
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA II (8GB)
WM6.5.3 & WM6.5.5
« dnia: Sierpień 23, 2010, 07:58:25 »
Witam wyszło już sporo romów z belką na górze i kilka z belką na dole, z tego co czytam używacie i takich i takich.

Według was jaki najlepiej się spisuje, najstabilniejszy i w którym bateria trzyma dłużej.

Ogólnie co sadzicie o WM 6.5.3 i WM6.5.5
Wszystkie treści w moich postach prezentują mój prywatny punkt widzenia dot. Sprawy.

*

mgcompany

Odp: WM6.5.3 & WM6.5.5
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2010, 08:39:52 »
6.5.3 i 6.5.5 pasują bardzo dobrze do Omnii. Jeśli ktoś chce obsługiwać jedną ręką to nie musi sięgać do Startu na górną belkę, tylko na dół. Menu i okienka są trochę większe, łatwiej trafić w opcje, ale co może irytować to to, że trzeba często dużo przewijać listę opcji. Jeśli coś jest za małe by to zaznaczyć czy kliknąć, to w górnej belce jest lupa, które powiększa ekran 2x (przydatna gdy nie używa się rysika). Przechodzenie pomiędzy menu jest podobne, wystarczy przeciągnąć z prawej do lewej lub odwrotnie. Reszta nie różni się specjalnie od zwykłego 6.5, praktycznie wszystkie aplikacje, które działają na 6.5, zadziałają na 6.5.x. Ja jestem zadowolony z tego systemu.

Co do ROMów, to polskich kucharzy jest dwóch, którzy gotują systemu 6.5.3 - Ryrzy i Kefu. Ich ROMy możesz znaleźć na innym forum. Osobiście korzystam z wypieków Ryrzego, wie co robi, system jest stabilny, bardzo odchudzony, a system wydajny. Musisz wgrać i porównać co Ci będzie bardziej pasowało. Angielskojęzycznych jest dużo, ale wiele osób korzysta z gotowego skryptu na odchudzenie ROMu, co nie przekłada się na stabilność.  Przy nich najlepiej poczytać komentarze, choć i tak pewnie 90% z nich to będzie "great, thx!".

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2010, 08:56:16 »
Najlepiej spisują się romy z WM6.1 . Są szybsze, stabilniejsze, nie mają wycieków pamięci.

*

Offline dareks69

• 44
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2010, 09:33:03 »
Jaka jest żywotność baterii w poszczególnych romach ?
Wszystkie treści w moich postach prezentują mój prywatny punkt widzenia dot. Sprawy.

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2010, 12:22:02 »
Jaka jest żywotność baterii w poszczególnych romach ?

Rozumiem, że pytasz o czyste, niemodowane ROMy?
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline dareks69

• 44
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2010, 13:01:17 »
Tak zwane OFICJALNE

*

Offline bofff

• 14
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2010, 13:23:09 »
Witam, dołączę się do dyskusji
Obecnie używam ROMu Barrfind2 6.5 z sense na JG5. RAM po SR to 65-70mb, po kliku dniach użytkowania spada do 40-45mb, całkiem nieźle. Sense działa przyzwoicie ale nie idealnie i to największa wada tego Romu, reszta bardzo fajnie. ROM to ok 100mb ,trochę WMa, trochę Samsunga.
Mógłbym prosić o podobny opis ROMów Ryrzego i Kefu? Z tego co pamiętam 6.5.3 i 6.5.5 były bardziej palcucholubne.

*

mgcompany

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:01:44 »
Oficjalnych jest kilka i pobór energii jest na przyzwoitym poziomie, nie tak dobrym jak na JD10, ale jest ok.

Ryrzy ma bardziej okrojone ROMy z aplikacji Samsunga, Kefu ma podobne do Barrfind'a, zostawia więcej. No i zapomniałem dopisać, że czysty 6.5.3 zabiera troszkę więcej RAMu, ale gotowane trzymają mniej więcej ten sam poziom co 6.5 i spada tak samo jak w 6.5. Dokładne opisy ROMów to znajdziesz w wątkach o nich. Z Sense póki co były problemy na 6.5.3, ale Ryrzy podobno już się z nimi uporał, wydał testową wersję ROMu JE1 wymieszanego z JF5 z Sense i normalny. Korzystam póki co z normalnego i nie mam z nim problemów (ROM Barrfind'a posypał się po tygodniu, po kilku modyfikacjach Titanium).

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:27:00 »
Tak zwane OFICJALNE
A jakie zastosowanie :]? GPS czy tylko rozmowy telefoniczne, a może internet i to łaj faj ? Naprawdę pomóż ludziom pomóc Tobie ;>
Oficjalne potrafią ciągnąć więcej prądu niż customy. Ale ogólnie przyjęło się że żywotność w omni to średnio 2 do 3 dni (przy bardzo uśrednionym zastosowaniu...)

Osobiście polecam romy Ryrzego. Zwłaszcza te "normal" czyli bez dodatków typu Sense. Dają chyba najwięcej wolnej pamięci po instalacji z testowanych prze zemnie, a i ich stabilność jest bardzo zadowalająca.

Regulamin
Arcomage PL

*

Offline bofff

• 14
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2010, 15:05:02 »
rozumiem,
Czyli gdyby poszeregować wydajnością byłoby:
1. 6.1
2. 6.5/6.5.3/6.5.5
a z nakładek to
1. SBP MS
.
.
4. Sense
ewentualnie Throttle Launcher lub modyfikacje Titanium?
Najlepszym wyborem byłoby więc 6.1 z SBP MS z przyklejonego wątku...
Testował więc ktoś może więcej romów 6.5 i 6.5.x z MS i Sense? I jeszcze mógłby pokusić się o jakieś porównania MS/Sense Ryrzy vs Barrfind2? Subiektywne oczywiście z natury.
Generalnie O2 to nie HD2, ale wizualnie Sense podoba mi się najbardziej.
A może próbował ktoś tego nOObody and Rapid Sense 2.5 ROM (http://www.modaco.com/content/i8000-omnia-ii-gsm-rom-discussion/307676/noobody-and-rapid-sense-2-5-rom/)?
Ja się świeżo przesiadłem z Artemisa także zielone O2 mam jeszcze.

*

mgcompany

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2010, 15:16:03 »
Jakby posegregować pod względem wydajności to by było mniej więcej tak:
1. WM 6.1 (gotowanych jest mało, więc pomijam)
2. Gotowane 6.5/6.5.x
3. WM 6.5
4. WM 6.5.3 (oficjalny wyciek, więc nie jest do końca oficjalny)
Nakładki też tak można posegregować:
1. Wtyczki Today (zależy jakie i ile, ale proste zjadają mało RAMu i są dosyć szybkie zwłaszcza, że ich czas już powoli mija)
2. SPB Mobile Shell
3. ThrottleLauncher/Infiinty/inne nakładki
4. Samsung Today
5. Widgety Samsung
.
.
.
.
6. HTC Sense.
Gdyby była działająca Manila2D, to by była pewnie w okolicach 3 miejsca (prace nad nią znowu ruszyły, więc może się pokaże kiedyś coś sprawnego).
ROMów z Sense nie ma co porównywać, bo ilość dostępnego RAMu i prędkość działania Sense są mierne. W moim przypadku Sense w ogóle się nie sprawdza, bo jak mam czekać na przejście z jednej zakładki na drugą, to wolę wejść w Start i ręcznie znaleźć to, co potrzebuję.
SPB Mobile Shell działa na każdym ROMie podobnie, może na 6.1 trochę szybciej z racji systemu. MS wykorzystuje OpenGL 2.0 i akcelerator Omnii. Po ustawieniu wydajności na wysoką, działa bardzo płynnie (oprócz "karuzeli", ale ona jest niepraktyczna i żadko się z niej korzysta). Bateria trzyma nieznacznie krócej niż na ustawieniu automatycznym, a na ROMach z włączonym HTC Sense bateria znika w oczach, więc to jest kolejny minus ROMów z Sense.

*

Offline bofff

• 14
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2010, 15:35:26 »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
M2D mówisz... A jak się ma do tego TF3d? O ile dobrze zrozumiałem, jest to niejako następca M2D - efekty 3D, pogoda itp. Jak z wydajnością tej nakładki?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 16:07:54 wysłana przez bofff »

*

mgcompany

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2010, 17:03:34 »
To nie jest następca, tylko w jednym czasie były rozwijane dwie nakładki - TouchFlo 3D i zwykłe TouchFlo dla ekranów QVGA, czyli Manila2D. TouchFlo 3D wykorzystuje OpenGL 1.x i akcelerator graficzny, później ewoluował do TouchFlo 1.3, 2.0, 2.1 i 2.5 zwany Sense. Z każdą wersją wymagał więcej pamięci i mocy obliczeniowej, a przystosowany jest do procesorów Qualcomma (Omnia ma Samsunga i akcelerator graficzny obsługujący OpenGL 2.0, które nie jest kompatybilne z 1.x, przez co jest tak wolne). Manila2D, czyli zwykłe TouchFlo dla ekranów QVGA nie korzysta z OpenGL, jest znacznie prostsza pod tym względem, a do działania wykorzystuje sam procesor, co przekłada się na wydajność i wygodę działania. Problem z nimi jest tylko jeden - o ile da się łatwo przeportować nakładki na HTC, bo praktycznie każdy nowy model ma procesor Qualcomma i system jest podobny, to na inne urządzenia jest już trudniej, zwłaszcza na ekran WVGA, czy o znacznie większej rozdzielczości, co w przypadku Manili2D oznacza powiększenie każdej grafiki o dwa razy wszerz i wzwyż, by pasowała do ekranu. No i systemy się znacznie różnią, Samsung tak nawalił swojego softu, że nie można się pozbyć np. ustawień samsunga.

*

Offline mistasz

• *
  • 96
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note- AryaMod V5
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2010, 17:38:58 »
Testował więc ktoś może więcej romów 6.5 i 6.5.x z MS i Sense? I jeszcze mógłby pokusić się o jakieś porównania MS/Sense Ryrzy vs Barrfind2? Subiektywne oczywiście z natury.
Miałem ROM Ryrzego 21904 Normal. Zainstalowałem na to Spb+Sense i cienko było z RAM-em. Pobujałem się po innych ROM-ach, łącznie z SPB i Sense Barrfind-a. Wróciłem do ROM-u Ryrzego 21911 Normal. Zainstalowałem na niego Spb+Sense i póki co, dla mnie najlepsze rozwiązanie. ROM b.dobry, daje radę. Nakładki chodzą płynnie i szybko, nic nie muli. Czytam głosy że karuzela zacina się ale na tym ROM-ie śmiga, ale i tak jej nie używam bo wolę kafle:). To są moje odczucia "Subiektywne oczywiście z natury"

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2010, 11:02:46 »
Problem z nimi jest tylko jeden - o ile da się łatwo przeportować nakładki na HTC, bo praktycznie każdy nowy model ma procesor Qualcomma i system jest podobny, to na inne urządzenia jest już trudniej, zwłaszcza na ekran WVGA, czy o znacznie większej rozdzielczości, co w przypadku Manili2D oznacza powiększenie każdej grafiki o dwa razy wszerz i wzwyż, by pasowała do ekranu. No i systemy się znacznie różnią, Samsung tak nawalił swojego softu, że nie można się pozbyć np. ustawień samsunga.
Toshibowcy z G900(WVGA)przeportowali M2D v2(wyglada niemal identycznie jak Sense 2.1, brak tylko animacji pogody).
Niestety żaden z kucharzy nie jest zainteresowany użyciem tego portu.
A idealny rom dla i8000 to byłby właśnie WM6.1 z M2D v2. Mam na i900 roma z M2D v2(by Ryży)i działa to b.szybko.
Nie rozumiem tej fascynacji WM65x. Działa to to wolno, a pamięci starcza ledwo na dobe. Kiepscizna.
Ostatnio testowałem 23103_Kefu_JG5_Sense_2.5.2016_v1.6 . Sense działało już w miare przyzwoicie, niemal tak szybko jak w romie KC WM61 z Sense2.1 . Niestety po dobie ilość ramu spadało poniżej 30MB, a to oznaczało ubijanie aplikacji pracujących w tle np otwarzaczy muzy.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2010, 11:38:02 »
A ja nie rozumiem takiej krytyki 6.5 ;] Zwłaszcza w omni 2 gdzie brak klawiatury sprzętowej, przycisk główny jest maksymalnie "popsuty" (spokojnie mógł by być klawiszem kierunkowym jak nie d-padem..) a do tego rysik muszę nosić w kieszeni. Przy moich paluchach zabawa w 6.1 to mordęga. A w romach 6.5.3 Ryżego zazwyczaj mam około 55-65 mb wolnego. Wystarczająco.
Dodatkowo bawiąc się wersjami z 6.1 nie zauważyłem żadnej różnicy w prędkości działania poza dodatkowymi 20 mb ramu. Ale przyznam szczerze że między 50 a 70 różnica jest nieodczuwalna.
Regulamin
Arcomage PL

*

mgcompany

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2010, 12:00:03 »
Dla G900 widziałem dosyć dużo ROMów z Manilą, ludzie udostępniają nawet kuchnie z nią. CABa nikt nie przygotowuje, tak by sobie zainstalować, bo wtedy podobno nie działa poprawnie, ale nie wiem czemu nikt nie chce zastosować M2D w Omnii. A fascynacja 6.5.x jest raczej spowodowana lepszą obsługą palcem, nie koniecznie walorami technicznymi, bo te są gorsze nie w 6.1. Do Omnii nawet pasuje 6.5.x z racji dużego ekranu i braku dużej ilości przycisków fizycznych. Na starszych PDA najlepszy jest 6.1, zwłaszcza do pracy, a nie do zabawy. :)
ROMy z Sense nie nadają się do użytkowania na codzień, jeśli ktoś korzysta z wielu programów i wielozadaniowości, bo Sense zabiera zbyt dużo pamięci i mocno spowalnia system.

@puszatek
Różnica 20MB jest odczuwalna, gdy korzystasz z kilku aplikacji naraz, powiedzmy np. z poczty email, z przeglądarki internetowej, kalendarza i odtwarzacza muzyki/radio w tle, a jak korzystasz jeszcze z dodatkowych nakładek na telefon (co jest przydatne, bo dialer WM jest kiepski w działaniu), czy dodatków do Today'a to też pamięć się przydaje. No i nie trzeba tak często robić resetu, by zwolnić pamięć jak np. Opera Mobile, czy inny program ją zabierze, co też jest przydatne, bo system może sam ubić kilka programów w tle, czy nawet ten, z którego aktualnie się korzysta. 6.5 i 6.5.x mają problemy w wyciekami, a to przekłada się na komfort pracy. Pod tym względem 6.1 jest najlepszy, a na codzień wystarczy 6.5 i 6.5.x. :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 12:06:22 wysłana przez mgcompany »

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2010, 12:39:13 »
@puszatek
Różnica 20MB jest odczuwalna, gdy korzystasz z kilku aplikacji naraz, powiedzmy np. z poczty email, z przeglądarki internetowej, kalendarza i odtwarzacza muzyki/radio w tle, a jak korzystasz jeszcze z dodatkowych nakładek na telefon (co jest przydatne, bo dialer WM jest kiepski w działaniu), czy dodatków do Today'a to też pamięć się przydaje. No i nie trzeba tak często robić resetu, by zwolnić pamięć jak np. Opera Mobile, czy inny program ją zabierze, co też jest przydatne, bo system może sam ubić kilka programów w tle, czy nawet ten, z którego aktualnie się korzysta. 6.5 i 6.5.x mają problemy w wyciekami, a to przekłada się na komfort pracy. Pod tym względem 6.1 jest najlepszy, a na codzień wystarczy 6.5 i 6.5.x. :)
W większość się z Tobą zgadzam mgcompany. Ja jednak odnosiłem się do konkretnego sprzętu (omnia 2) w której mi osobiście wyjątkowo trudno używa się 6.1. Dodatkowo chyba trochę źle zaakcentowałem jedną rzecz. Nie chodziło o to czy 20 to dużo czy mało, tylko że gdy już jest te 55-60 wolnego to 20 dodatkowe mało zmienia. Gdyby w domyśle wolnego było 20-30 to wtedy każdy mb jest na wagę złota. Ale przy 60 (a tyle jest po zainstalowaniu paru aplikacji działających w tle na romie Ryrzego dolnobelkowym) wystarcza spokojnie na wszystko.

W g900 nie wyobrażam sobie pracy na romach innych niż 6.1 (i to od Globalbusa) ale nie będę też nikomu kto chce używać 6.5 tego odradzał i mówił że 6.5 jest złe. Na forum często można taką postawę spotkać- instaluj 6.1 bo 6.5 to zło i ma mniej ramu potem.  Sam trafnie zaznaczyłeś kwestię zastosowań. Do jednych lepszy będzie 6.1 do innych 6.5.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 12:46:26 wysłana przez puszatek »
Regulamin
Arcomage PL

*

mgcompany

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 24, 2010, 12:51:15 »
Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, bo dla jednych to jest mało, dla innych to jest dużo. Owszem, kiedyś liczył się każdy KB więcej RAMu, ale większość PDA miała 64 lub 128MB (starsze jeszcze mniej). Dziś mamy 256/512MB, tylko że dostępne i tak jest mniej, a programy nagle zaczęły używać bardzo dużo pamięci, więc takie 20MB nie jest trudno zagospodarować. Samej szybkości działania systemu można nie dostrzec gołym okiem, dopiero jak zacznie wykonywać się testy, takie jak widziałem, które polegają na wejściu w Start, wybrania programu, otworzenie pliku, zamknięcie, itd. na czas, to wtedy widać różnicę. Może jeszcze w benchmarkach zobaczy się różnicę w wynikach.

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 24, 2010, 12:58:48 »
A ja nie rozumiem takiej krytyki 6.5 ;] Zwłaszcza w omni 2 gdzie brak klawiatury sprzętowej, przycisk główny jest maksymalnie "popsuty" (spokojnie mógł by być klawiszem kierunkowym jak nie d-padem..) a do tego rysik muszę nosić w kieszeni. Przy moich paluchach zabawa w 6.1 to mordęga. A w romach 6.5.3 Ryżego zazwyczaj mam około 55-65 mb wolnego. Wystarczająco.
Jasne... Wystarczająco... Ale na drugi dzień nie masz już 50MB wolnego, a 30MB. A przy tej ilości to system ubija każdą aplikaje w tle. Bez resetu sie nie obejdzie. W WM61 nawet po tygodniu używania wolny ram nie znika.
Nie wiem jak wielkie (lub trzęsące się?) musisz mieć grabie by na WM61 potrzebować rysika... Na i900 z 3.2" ekranem i WM6.1 rysika używałem tylko do kalibracji. A i8000 ma przecież o 0.5" większy ekran.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 24, 2010, 13:18:32 »
Jasne... Wystarczająco... Ale na drugi dzień nie masz już 50MB wolnego, a 30MB. A przy tej ilości to system ubija każdą aplikaje w tle. Bez resetu sie nie obejdzie. W WM61 nawet po tygodniu używania wolny ram nie znika.
Nie wiem jak wielkie (lub trzęsące się?) musisz mieć grabie by na WM61 potrzebować rysika... Na i900 z 3.2" ekranem i WM6.1 rysika używałem tylko do kalibracji. A i8000 ma przecież o 0.5" większy ekran.
Eh dziwne, moja ma restart co 3-4 dni i zazwyczaj ilość ramu poniżej 50 nie spada (oczywiście nie trzymam cały czas aplikacji otwartych). Może wystawię na allegro jako sprzet wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju :D A restart to i tak zazwyczaj kwestia zmiany pewnych ustawień czy aplikacji które tego wymagają.
Jakie mam grabie ciężko określić, do piwnicy nie chce mi się schodzić. Natomiast rozmiar palców bardzo utrudnia korzystanie z Omni 2 bez wspomagaczy (pewnie że jest możliwe, ale "możliwe" a "komfortowa praca" może dzielić przepaść). Mogę się mylić ale czy i900 nie miała "troszkę" mniejszej rozdzielczości:]?

Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, bo dla jednych to jest mało, dla innych to jest dużo. Owszem, kiedyś liczył się każdy KB więcej RAMu, ale większość PDA miała 64 lub 128MB (starsze jeszcze mniej). Dziś mamy 256/512MB, tylko że dostępne i tak jest mniej, a programy nagle zaczęły używać bardzo dużo pamięci, więc takie 20MB nie jest trudno zagospodarować. Samej szybkości działania systemu można nie dostrzec gołym okiem, dopiero jak zacznie wykonywać się testy, takie jak widziałem, które polegają na wejściu w Start, wybrania programu, otworzenie pliku, zamknięcie, itd. na czas, to wtedy widać różnicę. Może jeszcze w benchmarkach zobaczy się różnicę w wynikach.
Nie kwestionuję tego od strony benchmarków, mówię jako szary użytkownik który tej różnicy nie zauważa.
Podstawowe pytanie brzmi czy ram jest po to by być wolny czy po to by wykorzystywały go aplikacje. Moim zdaniem 50-60 to bezpieczna granica do bezproblemowej pracy. Powyżej to już zbieranie ramu dla ramu ("bo ja mam 100 wolnego", fajnie tylko po co?)
Logiczne jest że WM6.5 zabierze więcej ramu niż 6.1 ale czy czyni go to gorszym systemem? Zwłaszcza przy dzisiejszych urządzeniach które mają naprawdę sporo ramu?
To troszkę tak jakby kupić sobie komputer 4gb ddr3 i zainstalowac windows 95 (nawet nie wiem czy obsłużył by ten ram, wiec się tego nie czepiać, to tylko przykład ^^) bo wtedy jest całe 3,6 wolnego ramu a nie tylko 3.0 gb jak przy windows xp.
W reszcie chyba się zgadzamy- kwestia zastosowań i świadomego wyboru.

Ps: Trafne zdanie w sygnaturce ;).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 13:22:23 wysłana przez puszatek »
Regulamin
Arcomage PL

*

mgcompany

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 24, 2010, 13:56:59 »
i900 miała ekran 3,2" i rozdziałkę 240x400, ale to jest bez znaczenia bo wielkość menu i innych elementów systemu reguluje się poprzez DPI, które inne jest dla QVGA (131DPI) i dla VGA (192DPI). :)

Windows 95 nie obsłuży 4GB RAM, tak jak XP i inne, które nie są 64-bitowe. Co najwyżej wykryje znacznie mniejszą pojemność. :)

RAM jest po to, by korzystały z niego aplikacje i zgadzam się z tym, ale tu chodzi o co innego. Powiedzmy, że na start masz 90MB RAMu, włączone parę wtyczek i innych rzeczy, blokadę ekranu, nakładkę Samsunga na aplikację telefonu i zostaje 70MB. Użyjesz Opery Mobile (specjalnie daję ten przykład, bo ona zużywa najwięcej RAMu, po HTC Sense), która zużywa około 20 do 25MB RAMu (przy normalnych stronach, przy mobilnych zajmuje ok. 5 do 10MB), RAM spada poniżej 50MB i w międzyczasie proces, który zapamiętuje część danych na później (w 6.5 i 6.5.x) rozrasta się o kolejne megabajty, przez co wychodząc z Opery zostaje Ci realnie 45-50MB RAM, po oczyszczeniu CleanRAM-em wzrasta o maks. 3MB. Więc dalej masz wolne 50MB, czyli o 20MB mniej niż na początku! Ale na tym używanie Omnii się nie kończy - zostaje jeszcze korzystanie z wiadomości SMS, książki telefonicznej, telefonowanie, muzyka czy filmy, gry i przy każdej uruchomionej aplikacji wspomniany już proces się rozszerza, przez co zajmuje kolejne megabajty, a Samsung tak ustawił system w Omnii, by w okolicach 30MB zamykał procesy w tle, a gdy dojdzie do jeszcze mniejszej ilości pamięci, wyłącza nawet te procesy, z których aktualnie się korzysta i tu powstaje problem! Mam 40MB wolnego RAMu i chcę otworzyć szybko Operę, czy odtwarzacz multimedialny. Otworzy się chwilę podziała, RAM spadnie do ok. 25MB (niestety dzisiaj programy zużywają znacznie więcej pamięci) i nasz program niespodziewanie się wyłącza!  :O O to właśnie chodzi, że nie potrzeba dużo używać programów, by mieć problemy z pamięcią. O to chodzi, że 6.5 i 6.5.x utrzymują stałej wartości pamięci RAM, a programy nie uwalniają jej całkowicie i nagle po dwóch dniach jest potrzeby reset, by znowu używać aplikacji. To jest największy problem tych systemów. Osobiście często resetuję telefon, gdyż ciągle coś grzebię w systemie i pamięć mam w miarę wolną. Na PC programy oddają większość RAMu, ale zawsze można użyć programów, które odzyskują część pamięci więc nie jest potrzebny reset. Na WM 6.1 jest tak samo, może działać ile chce, korzystać co najwyżej z prostego programu do czyszczenia RAMu i miesiąc nie robisz resetu, a przy 6.5 co 2-3 dni przynajmniej jeśli używać Omnii do czegoś więcej niż SMSowania i dzwonienia.
Mam nadzieję, że teraz jest jasna sprawa z RAMem w Omnii. :)

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 24, 2010, 14:28:50 »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Widać mój problem w tym, że ja nigdy odkąd używam Omni 2 nie natknąłem się na samoczynne zamykanie aplikacji. Oczywiście w żaden sposób nie zmienia to faktu że tak się dzieje (choć przecież da się to wyłączyć).
Dobrze że podałeś przykład opery bo z niej korzystam + aplikacje pimowe, ekran standardowy dzisiaj (z paroma wtyczkami) + czasem aplikacje do nawigacji + czasem odtwarzacz multimedialny + Palm Heroes. Do tego standardowe sms + tel + często mail. Ilość pamięci zawsze była wystarczająca.
Swego czasu zainstalowałem 6.1 bo byłem do niego przyzwyczajony dzięki Toshibie g900 i g910. Łał ciągle80-90 mb wolnego ale co z tego? Przy konstrukcji omni 2 (o której było w poprzednim poście) użytkownie w moim wypadku była większym problemem niż przyjemnością.
Dlatego uważam że system WM 6.5 DLA omni 2 nie jest wcale złym wyborem. Grunt żeby był to wybór świadomy ;).

"i900 miała ekran 3,2" i rozdziałkę 240x400, ale to jest bez znaczenia bo wielkość menu i innych elementów systemu reguluje się poprzez DPI, które inne jest dla QVGA (131DPI) i dla VGA (192DPI)"

Czyli omnia I miała większe klawisz tak? Czy coś źle rozumiem?
Regulamin
Arcomage PL

*

mgcompany

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 24, 2010, 15:30:36 »
Akurat to by trzeba było porównać kładąc i900 przy i8000, żeby stwierdzić, która ma większe, ale stawiam że i8000 ma większe, bo przy większej rozdzielczości i większym DPI, na większym ekranie powinny być większe przyciski. Róźnica 0,5" jest dosyć spora. Na tym polega stosowanie różnego DPI, by wielkość elementów systemu była podobna na każdej rozdzielczości.
Znalazłem też ładne zdjęcie, które porównuje Samsunga Jet, i900, i8000 i iPhone'a, no i widać że i8000 ma większe elementy menu --> klik <--

*

Offline bofff

• 14
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 24, 2010, 15:33:02 »
Ze swej strony dodam, że JG5 to spory postęp pod względem zarządzania RAMem. Około 40h całkiem intensywnego używania (granie, instalowanie itp.) na wspomnianym ROMie barrfinda z wyłączonym Samsung dialerem i w granicach 60mb RAM. Może to ten krok w stronę lepszego zwalniania RAMu.

*

Offline Mr Groch

• 347
  • Sprzęt: Galaxy S (I9000)
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 24, 2010, 15:34:11 »
Podejde nieco z innej strony do dyskusji o WM 6.5/6.5.x, itd.

Otoz czy ktokolwiek ma jakies doswiadczenie zwiazane z dzialaniem gier na poszczegolnych wersjach systemow? Ostatnio zmienilem sobie ROM na "oficjalny" JE3/5 (PDA,CSC) z WM 6.5.3 i niestety zauwazylem, ze wiele gier, ktore dzialaly na wczesniejszym WM 6.5 nie dzialaja albo wyswietlaja sie z dziwnymi bledami (zainstalowalem wsyztskie biblioteki i sterowniki OpenGLES 1.x). Np w Tower Defense zamiast niektorych okienek jest biala plama, w Flight Commander wogole nie widac planszy tylko biale tlo, kilka gier, ktorych teraz tytulow juz nie pamietam wogole sie nie uruchamialo nawet...

Ktos mial podobne problemy?

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 24, 2010, 16:44:41 »
Mr Groch -> normalne, na oficjalnych wm6.5.3 jest zmieniona trochę obsługa grafiki i wrapper nie daje sobie z tym rady.

a tak kilka słów odemnie dla tych którzy bronią WM6.5.x.... nie wysilajcie sie... bo maniaki od 6.1 i tak będa pisać swoje... ja już dawno przestałem sie wykłucać co lepsze... osobiscie w zyciu nie wroce do 6.1 bo to by bylo tak jak zmiana xp/vista/7 na win 98/95 ... tam też nie trzeba było dużo RAMu, i dużo zostawało w zapasie....

Także takie dyskusje nie mają sensu
Pozdro Ryrzy

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 24, 2010, 16:47:09 »
Podejde nieco z innej strony do dyskusji o WM 6.5/6.5.x, itd.

Otoz czy ktokolwiek ma jakies doswiadczenie zwiazane z dzialaniem gier na poszczegolnych wersjach systemow? Ostatnio zmienilem sobie ROM na "oficjalny" JE3/5 (PDA,CSC) z WM 6.5.3 i niestety zauwazylem, ze wiele gier, ktore dzialaly na wczesniejszym WM 6.5 nie dzialaja albo wyswietlaja sie z dziwnymi bledami (zainstalowalem wsyztskie biblioteki i sterowniki OpenGLES 1.x). Np w Tower Defense zamiast niektorych okienek jest biala plama, w Flight Commander wogole nie widac planszy tylko biale tlo, kilka gier, ktorych teraz tytulow juz nie pamietam wogole sie nie uruchamialo nawet...

Ktos mial podobne problemy?

Oficjalne romy mają to do siebie że brak im trochę sterowników odpowiedzialnych za multimedia. Zawsze mogło być tak, że jakiś sterownik pominąłeś bo o nim nie wiedziałeś. Ja dla przykładu na oficjalu 6.5 JF5 miałem gigant problemy z dźwiękiem w Palm Heroes 1.05. Dopiero po wgraniu custom roma od ryrzego w wersji normal, problemy znikły. Oczywiście odpowiednie stery można samemu wgrywać na piechotę.

PS. Z twojego tekstu wnioskuję, że piszesz z Omni :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2010, 16:49:32 wysłana przez Makubo »
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 24, 2010, 18:55:55 »
A ja tak grzecznie zapytam kolegów czy ktoś z was przekąsił juz nowe danie kolegi Ryrzego?

WM6.5.3 23130 - HTC Sense 2.5.2016 http://www.modaco.pl/showthread.php?tid=839

Jeśli tak to czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat czy warto, wiem że warto bo to wypiek Ryrzego ale jak to funkcjonuje ;)

Pozdrawiam :)

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 24, 2010, 19:23:56 »
a tak kilka słów odemnie dla tych którzy bronią WM6.5.x.... nie wysilajcie sie... bo maniaki od 6.1 i tak będa pisać swoje... ja już dawno przestałem sie wykłucać co lepsze... osobiscie w zyciu nie wroce do 6.1 bo to by bylo tak jak zmiana xp/vista/7 na win 98/95 ... tam też nie trzeba było dużo RAMu, i dużo zostawało w zapasie....

Także takie dyskusje nie mają sensu
Oczywiście że nie mają sensu. Jak mam WM65x(min w twoim romie z Sense) w telefonie, to następnego dnia po resecie gdy włączam TCPMP by posłuchać muzyki, to w kilka sekund po wygaszeniu ekranu przez S2U2 system uwala mi TCPMP i tyle ze słuchania. Natomiast na WM61(także z Sense) takie sytuacje nie zdarzają się nawet po tygodniu pracy bez resetu. Wiec nie na w ogóle o czym dyskutować. Wm65x to ładna błyskotka ale zupełnie nie praktyczna.
Żeby było zabawniej mam w i900 twój rom z M2D v2 i WM653 i tam już od 4 dni nie zniknęło mi nic z ramu. S2U2 nie powoduje braku pamięci dla systemu, nic nie wyłącza TCPMP...