i900 miała ekran 3,2" i rozdziałkę 240x400, ale to jest bez znaczenia bo wielkość menu i innych elementów systemu reguluje się poprzez DPI, które inne jest dla QVGA (131DPI) i dla VGA (192DPI).

Windows 95 nie obsłuży 4GB RAM, tak jak XP i inne, które nie są 64-bitowe. Co najwyżej wykryje znacznie mniejszą pojemność.

RAM jest po to, by korzystały z niego aplikacje i zgadzam się z tym, ale tu chodzi o co innego. Powiedzmy, że na start masz 90MB RAMu, włączone parę wtyczek i innych rzeczy, blokadę ekranu, nakładkę Samsunga na aplikację telefonu i zostaje 70MB. Użyjesz Opery Mobile (specjalnie daję ten przykład, bo ona zużywa najwięcej RAMu, po HTC Sense), która zużywa około 20 do 25MB RAMu (przy normalnych stronach, przy mobilnych zajmuje ok. 5 do 10MB), RAM spada poniżej 50MB i w międzyczasie proces, który zapamiętuje część danych na później (w 6.5 i 6.5.x) rozrasta się o kolejne megabajty, przez co wychodząc z Opery zostaje Ci realnie 45-50MB RAM, po oczyszczeniu CleanRAM-em wzrasta o maks. 3MB. Więc dalej masz wolne 50MB, czyli o 20MB mniej niż na początku! Ale na tym używanie Omnii się nie kończy - zostaje jeszcze korzystanie z wiadomości SMS, książki telefonicznej, telefonowanie, muzyka czy filmy, gry i przy każdej uruchomionej aplikacji wspomniany już proces się rozszerza, przez co zajmuje kolejne megabajty, a Samsung tak ustawił system w Omnii, by w okolicach 30MB zamykał procesy w tle, a gdy dojdzie do jeszcze mniejszej ilości pamięci, wyłącza nawet te procesy, z których aktualnie się korzysta i tu powstaje problem! Mam 40MB wolnego RAMu i chcę otworzyć szybko Operę, czy odtwarzacz multimedialny. Otworzy się chwilę podziała, RAM spadnie do ok. 25MB (niestety dzisiaj programy zużywają znacznie więcej pamięci) i nasz program niespodziewanie się wyłącza!

O to właśnie chodzi, że nie potrzeba dużo używać programów, by mieć problemy z pamięcią. O to chodzi, że 6.5 i 6.5.x utrzymują stałej wartości pamięci RAM, a programy nie uwalniają jej całkowicie i nagle po dwóch dniach jest potrzeby reset, by znowu używać aplikacji. To jest największy problem tych systemów. Osobiście często resetuję telefon, gdyż ciągle coś grzebię w systemie i pamięć mam w miarę wolną. Na PC programy oddają większość RAMu, ale zawsze można użyć programów, które odzyskują część pamięci więc nie jest potrzebny reset. Na WM 6.1 jest tak samo, może działać ile chce, korzystać co najwyżej z prostego programu do czyszczenia RAMu i miesiąc nie robisz resetu, a przy 6.5 co 2-3 dni przynajmniej jeśli używać Omnii do czegoś więcej niż SMSowania i dzwonienia.
Mam nadzieję, że teraz jest jasna sprawa z RAMem w Omnii.