Włączony "telefon", a wyłączone połączenia głosowe i sms - da się?

• 19 Odpowiedzi
  • 4935 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
Elo.

Zastanawiam się czy jest to możliwe biorąc pod uwagę same tylko ustawienia w PDA. Miałem cichą nadzieję, że po przełączeniu na pasmo WCDMA PDA wyłączy połączenia głosowe oraz przesyłanie SMS - jednak te nawet na tym paśmie działają. Pytam więc drodzy parafianie: czy można jakoś wyłączyć połączenia głosowe i sms (nie blokować, bo to różnica), ale przy tym zachować transmisję danych i włączony moduł telefonu (oraz GPS)?
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
Odp: Włączony "telefon", a wyłączone połączenia głosowe i sms - da się?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2010, 21:28:30 »
Wyłączając moduł telefonu wyłączasz gps oraz transmisje danych.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2010, 21:30:20 »
Tyle to chyba każdy wie :P Wydaje mi się, że niedokładnie przeczytałeś treść mojego topika :]

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2010, 21:48:31 »
wyłączenie telefonu (odcinasz się od sieci operatora) spowoduje utratę możliwości przesyłania danych przez cokolwiek (prócz darmowego wi-fi itp) - powód pewnie prozaiczny - nie ma tego co przyjmie kasę za przesył danych...
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2010, 21:52:16 »
A gdzie ja napisałem, że telefon ma być wyłączony? Przeczytajcie ze zrozumieniem!

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:19:33 »
PopaY a napiszże tak, żeby ludzie rozumieli.
Jeśli kilku rozumie opacznie to znaczy, że tekst nie jest jednoznaczny.
Napiszesz po ludzku to i ludzie odczytają  :wink:

A swoja drogą to właśnie tak napisałeś "ino uczenie"

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:27:50 »
[gmod]Napisał poprawnie i zrozumiale, ale wydaję się to być niemożliwe do zrealizowania. I nie rób OT tomasz007 bo będę kasował posty i polecą warny. Jak nie wiesz jakpomóc to nie pisz nic.[/gmod]
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

mgcompany

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:37:01 »
A próbowałeś w ustawieniach Samsunga -> Ustawienia telefonu -> Połączenia głosowe? Tam są jakieś opcje blokowania, tylko że one są ściągane z sieci i nie wiem, czy to coś da. SMSów chyba nie da rady zablokować. Owszem połączenia przychodzące i SMSy można zablokować, jest kilka programów do tego, ale wychodzących... Ciężko. Co do WCDMA, to pozwala na połączenia głosowe i transfer danych jednocześnie.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:41:39 »
Nie chcę blokować połączeń, nie o to chodzi. W mojej sieci gdy zablokujesz połączenia to Twój rozmówca otrzyma komunikat o tym, że to ja sam je zablokowałem, a nie o to chodzi...
PS. chodzi tylko o PRZYCHODZĄCE
Hmm... Znalazłem połowiczne rozwiązanie choć nie mogę go teraz wypróbować, jutro to zrobię. Przestawiając częstotliwość na WCDMA wszystko działa, ale jeśli by tak przestawić częstotliwość na 850/1900 to wówczas wszystkie "funkcje" sieci GSM/WCDMA nie będą działały. Szkoda tylko, że i przesyłanie danych nie będzie działać, ale jest szansa, że choć GPS będzie działał bez problemu, bo w końcu karta SIM pozostanie w slocie i telefon pozostanie włączony... Jak myślicie?

*

mgcompany

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:52:23 »
To ja już nie rozumiem. Jak chcesz blokować połączenia przychodzące, to zainstaluj sobie coś takiego jak np. Call Firewall.

*

Offline tomasz007

• 520
Odp: Włączony \"telefon\", a wyłączone połączenia głosowe i sms - da się?
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:53:13 »
Napisał poprawnie i zrozumiale, ale wydaję się to być niemożliwe do zrealizowania. I nie rób OT tomasz007 bo będę kasował posty i polecą warny. Jak nie wiesz jakpomóc to nie pisz nic.

Czuję się skarcony
Biorąc pod uwagę, że lat mam 48 i pracuję z ludźmi (Coaching także w krajach byłego "związku" i na kaukazie) pozwoliłem sobie zwróciłć uwagę na pytanie ukryte zamknięte - oznaczające dokładnie to co było w odpowiedziach). Pomóc nie potrafię bo jak napisałem moim zdaniem rozwiązania nie ma - co sam przyznajesz (a to też moim zdaniem pomoc)

Przepraszam, że nie wyraziłem się na tyle jasno by być dobrze zrozumianym.
Reprymendę z pokorą przyjmuję i postaram się nie błądzić w przyszłości.
Bardzo cenię to forum za poziom i za czujność moderatorów.
Szacunek tomaszkap i przepraszam

Połączone: Lipiec 15, 2010, 23:02:44
a dowodem tego, że pytanie nie jest zrozumiałe dla większości są powyższe wpisy
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2010, 23:02:44 wysłana przez tomasz007 »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 16, 2010, 07:27:07 »
Panowie, mylicie pojęcia. A mianowicie: albo blokujemy połączenia, albo nie dopuszczamy do możliwości otrzymywania połączeń przychodzących. Różnica jest zasadnicza. Gdy zablokujemy sami połączenia przychodzące w sieci (w Erze kodem 0000) to wówczas abonent do nas dzwoniący usłyszy komunikat, że nie ma możliwości połączenia gdyż właściciel telefonu SAM zablokował rozmowy. Chodzi o to, że mi zależy na tym by po prostu takiego komunikatu mój rozmówca nie usłyszał czyli szukam rozwiązania na nie blokowanie rozmów, a zarazem wyłączenie możliwości otrzymywania rozmów przychodzących (by rozmówca usłyszał zwykły komunikat typu "abonent jest czasowo niedostępny, proszę zadzwonić później"). Chciałbym znaleźć najlepiej takie rozwiązanie by on-line były tylko włączone funkcje pakietowej transmisji danych oraz GPS przy jednocześnie wyłączonych rozmowach głosowych i SMS. Wiem, raczej jest to niemożliwe więc teraz staram się znaleźć rozwiązanie do samego używania GPSu przy wyłączonych rozmowach i SMSach (ale z włączonym modułem telefonu oczywiście z uwagi na GPS). OK, w przypadku SMSów nie ma tak dużego problemu, bo wystarczy zmienić numer centrum wiadomości na czas, kiedy nie chcemy ich otrzymywać i już jeden problem z głowy, ale w dalszym ciągu pozostają rozmowy głosowe...
@tomasz007 z punktu widzenia języka polskiego me pytanie jest jak najbardziej zrozumiałe i napisane czytelnie, ale ten temat już zostawmy ;)

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 16, 2010, 08:56:07 »
Aplikacja Inesoft Phone ma możliwość blokowania przychodzących połączeń z następującą akcją:
- Answer "Busy",
- Don't respond - with CID,
- Don't respond - without CID,
- SMS answer

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 16, 2010, 16:00:18 »
Ooo, zainteresowałeś mnie tym :] Poszukam tej aplikacji i przetestuję. Dzięki.

*

Offline M_A_P

• 10
  • Sprzęt: i8000 | i780 | i200 | rx3715
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 16, 2010, 19:21:12 »
teraz staram się znaleźć rozwiązanie do samego używania GPSu przy wyłączonych rozmowach i SMSach
Ne podawaj pinu.

*

mgcompany

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 16, 2010, 22:53:56 »
Włóż inną kartę tylko do transmisji danych, taką z numerem którego nikt nie ma i się cieszysz spokojem, informacja z sieci że jesteś niedostępny jest, a transfer danych masz i GPS działa. Tylko to mi przychodzi do głowy.   :E

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 17, 2010, 13:02:34 »
Ja tak robie korzystając z Traffica :)

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 17, 2010, 13:51:34 »
Panowie, mylicie pojęcia. A mianowicie: albo blokujemy połączenia, albo nie dopuszczamy do możliwości otrzymywania połączeń przychodzących. Różnica jest zasadnicza. Gdy zablokujemy sami połączenia przychodzące w sieci (w Erze kodem 0000) to wówczas abonent do nas dzwoniący usłyszy komunikat, że nie ma możliwości połączenia gdyż właściciel telefonu SAM zablokował rozmowy. Chodzi o to, że mi zależy na tym by po prostu takiego komunikatu mój rozmówca nie usłyszał czyli szukam rozwiązania na nie blokowanie rozmów, a zarazem wyłączenie możliwości otrzymywania rozmów przychodzących (by rozmówca usłyszał zwykły komunikat typu "abonent jest czasowo niedostępny, proszę zadzwonić później").

Zeby rozmowca uslyszal, ze jestes poza zasiegiem, karta SIM nie moze byc zarejestrowana w zadnym BTS-ie, ale tym samym samym skazujesz sie rowniez na utrate transmisji danych (logiczne, nie jestes polaczony i zalogowany numerem na zadnym nadajniku, wiec komu np. nabijac rachunek).
IMHO marne szanse na to co chcesz zrobic. A  wylaczajac modul GSM chyba rzeczywiscie wylaczasz rowniez GPS - miniaturyzacja i zamykanie wielu rzeczy do jednego chipa ma swoje konsekwencje (vide wspolny modul blutooth i wifi w notebookach)
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 01, 2010, 11:42:51 »
Włóż inną kartę tylko do transmisji danych, taką z numerem którego nikt nie ma i się cieszysz spokojem, informacja z sieci że jesteś niedostępny jest, a transfer danych masz i GPS działa. Tylko to mi przychodzi do głowy.   :E
Hehehe, to nie wchodzi w grę, bo na karcie, z której chcę korzystać mam nielimitowany net :P

*

Offline crichot

• 17
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 06, 2010, 17:42:32 »
@popay, chyba małe są szanse na znalezienie rozwiązania. Sam szukałem już dłuższy czas jak to zrobić i jak dotąd nie udało się. Pamiętam, że w se t68i standardowo w ustawieniach była opcja "tylko gprs" po wybraniu której numer był dla dzwoniących "poza zasięgiem" a bez problemu korzystałem z wapu. Ale może jest jakiś program z podobną opcją i ktoś się na niego natknął?