Wady Omnii II

• 58 Odpowiedzi
  • 8952 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Wady Omnii II
« dnia: Listopad 20, 2010, 22:08:32 »
W wyszukiwarce nie znalazłem takiego wątku, a sądzę, że może być przydatny.
Ze swej strony do wad zaliczam:

1) Umieszczenie gniazda USB na górze telefonu.

2) Brak dostępu do karty mSDHC i przycisku SR na zewnątrz telefonu

3) Słaba widoczność ekranu w słońcu

*

mgcompany

Odp: Wady Omnii II
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2010, 22:32:28 »
Było kilka wątków o Omnii, czego można się spodziewać po przesiadce z pierwszej Omnii i innych PDA, oraz wątek o faktach i mitach Omnii 2. Zresztą znalazło by się jeszcze kilka podobnych wątków. :P No i minusy, które podałeś nie są niczym nowym. USB to kwestia przyzwyczajenia, tak samo karta pamięci SD i przycisk SR (którego nie trzeba często używać), a ekran był omawiany setki razy w kilku tematach.

*

Offline folekkutno

• 516
  • Sprzęt: Samsungi: i8000&i600
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 21, 2010, 20:07:10 »
słaba widoczność w słońcu?
nie żartuj ekran O2 jest jednym z bardziej czytelnych ekranów w pocketach
i8000+i600=i8600 :D

*

Offline stelma6

• **
  • 131
  • Sprzęt: Omnia II (i8000) + S55
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2010, 00:49:52 »
Jak wychodzisz na słońce, wystarczy włączyć automatyczną regulację podświetlenia (wewnątrz - nie warto).

Co do USB na górze, to nie wiem jaka to jest wada? Co do karty pamięci i SR, to faktycznie się nie postarali.

Tak samo jak ten rysik... Szczególnie, że dla Verizon'a zrobili Omnię II z chowanym rysikiem do obudowy

*

Offline uKL

• 22
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2010, 07:41:26 »
Szczerze mówiąc to takie szukanie wad na siłę :)

Automatyczną regulację mam włączoną cały czas - po to jest - w słońcu widać dobrze. Ekran jest na tyle duży a UI dopasowany, że rysika nie miałem nigdy potrzeby używać (Co nie było tak oczywiste w poprzednim telefonie /Hermes/)
Slot SIM i SD? Karty SD nigdy nie używałem, a sim miałem przez ROK okazję zmieniać tylko raz :D Soft reset? Bez przesady :-) Nigdy nie doprowadziłem Omnii do zawiechy tak twardej, że nie można by było wyłączyć jej normalnie. Jeśli mamy mówić o prawdziwych wadach:
 * Faktyczna mała ilość ramu
 * Brak diody informacyjnej
 * Brak możliwości podłączenia standardowych słuchawek do "połówki" oryginalnego zestawu słuchawkowego. Chodzi mi o to, żeby mieć mikrofon z przyciskiem + ulubione słuchawki :-)
 * Brak ładowarki samochodowej w zestawie
 * Brak SWYPE na rynek polski

*

Offline Drad

• 21
  • Sprzęt: Omnia II
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2010, 10:54:35 »
Co do słuchawek, to sie nie zgodzę. Sam mam podpięte niesamsungowe słuchawki do tej "połówki" oryginalnego zestawu i wszystko działa (regulacja głośności, przycisk odbierania rozmów, mikrofon).

*

Offline uKL

• 22
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2010, 11:00:13 »
U mnie wygląda to tak, że dopóki przycisk na pilocie nie jest wciśnięty to dźwięk jest okropnie zniekształcony.. tak jakby robiło się zwarcie.. Pomysły?

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2010, 13:49:59 »
Dostęp do kart pamięci to dla mnie nie wada. Żona miała w starym samsungu wsuwaną kartę i powiem PORAŻKA, było to na wciskane kliknięcie albo wysunięcie - tyle teoria, w praktyce to jak pensetą nie wyszarpałeś to nie wychodziło.
Co do portu USB na górze to nie narzekam.
Wadą mojej Omni jest natomiast to, że notorycznie odłazi i skrzypi ekran w lewym dolnym rogu. Dociśnięcie go na siłę pomaga na 5 minut zabawy.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2010, 16:18:56 »
mi wszystko pasuje, bo prawie
-brak qwerty
-brak hosta usb (proc potrafił by uciągnąć)
-multitouch by sie przydał
-brak dpada

a to ze swype nie jest na polski rynek......większość ma ;) czesto chodzi i błedy konstrukcyjne, ktore nie da sie załatać w domowy sposób
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline uKL

• 22
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 22, 2010, 16:21:19 »
a to ze swype nie jest na polski rynek......większość ma ;) czesto chodzi i błedy konstrukcyjne, ktore nie da sie załatać w domowy sposób
Wiem, że ma ;-) Bardziej chodzi mi o to, że producent o to nie zadbał..

*

mgcompany

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2010, 16:40:35 »
mi wszystko pasuje, bo prawie
-brak qwerty
-brak hosta usb (proc potrafił by uciągnąć)
-multitouch by sie przydał
-brak dpada

Dobry żart. :E

Swype polski jest, ale Samsung w momencie sprzedaży Omnii nie dodawał jeszcze tej klawiatury do swoich telefonów, dlatego pewnie jej nie ma oficjalnie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 16:44:41 wysłana przez mgcompany »

*

Offline Szymon645

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 22, 2010, 20:00:31 »
Mi też brakuje qwerty i hosta. U mnie skrzypi cała lewa strona. I lepiej by było gdyby rysik był chowany

*

Offline folekkutno

• 516
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 22, 2010, 20:07:30 »
jak chcecie qwerty to kupcie omnie pro. No teraz to już przesadzacie z tymi narzekaniami, a swype był chyba w jakimś brandowanym romie na początku, nie wiem czy nie w orange, brak hosta, czytałem na podstawie O1 że zamiast hosta podłączona jest pamięć wewnętrzna (2,8 lub 16gb), typ ekranu zastosowany w omnie nie umożliwia MT,
z czym mogę się zgodzić to brak dpada, lub jeszcze lepiej touchpada znanego z o1

*

mgcompany

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 22, 2010, 21:04:03 »
Nie było Swype w żadnym ROMie, a zwłaszcza w Orange. Jedynie w amerykańskiej wersji i920 się pojawił na życzenie operatora. Host USB jest w specyfikacji SoC'a, ale nie jest użyty w Omnii. Pamięć wcale nie musi być podpięta pod host, bo obsługuje ją osobno, a tryb pamięci masowej to nic nowego. Za to takie wady jak QWERTY, czy chowany rysik, itp. nie są wadami, gdyż podczas kupna widać jaka jest budowa i specyfikacja urządzenia. A to, że ktoś by chciał coś takiego, to już inna bajka.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2010, 21:07:14 wysłana przez mgcompany »

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 22, 2010, 22:21:16 »
a niechciał bys mieć hosta w o2? hmm? no jasne ze tak ;) ale samsung nie dorzucił....ale i tak omnia wypada całkiem niezle na tle innych pda Jednak ja bym zaprojektował urządzenie idealne ;P

*

Offline folekkutno

• 516
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 22, 2010, 22:35:58 »
widzisz postęp? w o1 tych wad można byłoby wymienić wiele więcej więc następca został ulepszony, ale wiadomo nie mogą zrobić wszystkiego na raz bo kto by kupił jakiegoś kolejnego następce (O3?) może tam dorzucą hosta i ekran pojemnościowy, muszą jakoś zachęcić klienta do pompowania ich kas

*

mgcompany

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 23, 2010, 10:35:09 »
a niechciał bys mieć hosta w o2? hmm? no jasne ze tak ;) ale samsung nie dorzucił....ale i tak omnia wypada całkiem niezle na tle innych pda Jednak ja bym zaprojektował urządzenie idealne ;P
Wiesz... Jakoś nigdy nie żałowałem, że Omnia go nie posiada. ;) Owszem, fajnie jak by był, wartość sprzętu na pewno była by wyższa, bo chyba żaden z nowych PDA nie posiada takiego czegoś.

@folekkutno
Omnia 7 jest następcą, oczywiście z Windows Phone 7. Następcy z Windows Mobile już nie będzie, gdyż Samsung stawia teraz na WP7, Androida i Bada OS.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 23, 2010, 17:38:19 »
bada os to jakas pomyłka moim zdaniem....i tylko wave sie marnuje nie majac andka czy wm...hosta ma tg01 stara az tak niejest....leo tez ale orginalnie funkcja nie dodanac cuttula (chyba tak był nik napewno co podobnego) napisał wersje prealpha ktora nawet cos działała ale wkoncu nie udostępnił

*

mgcompany

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 23, 2010, 17:57:49 »
No, tak. Zapomniałem o TG01, ale ma wiele innych wad, przez nikt jej nie kupuje. A w przypadku Leo, to i tak jakby go nie było.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 23, 2010, 18:16:50 »
no własnie szkoda....ja na g900 filmy z pena oglądałem ;) klawe podłączyłem ;) itd itd  owsdzem tg01 ma duzo wad.....dlatego bym jej nie kupił (ale kładzie leo wydajnością )

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 23, 2010, 21:52:37 »
Dostęp do kart pamięci to dla mnie nie wada. Żona miała w starym samsungu wsuwaną kartę i powiem PORAŻKA, było to na wciskane kliknięcie albo wysunięcie - tyle teoria, w praktyce to jak pensetą nie wyszarpałeś to nie wychodziło.
Co do portu USB na górze to nie narzekam.
Wadą mojej Omni jest natomiast to, że notorycznie odłazi i skrzypi ekran w lewym dolnym rogu. Dociśnięcie go na siłę pomaga na 5 minut zabawy.
A ja wolałbym "wyszarpywać pensetą" niż przy każdej aktualizacji AM rozbierać telefon w celu podłączenia karty do czytnika. Ciekawi mnie ile takich "rozbiórek" wytrzymają małe zatrzaski w obudowie.

*

Offline folekkutno

• 516
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 23, 2010, 23:05:17 »
a nie prościej zmienić tryb połączenia omni jako pamięć masowa i wybrać karte pamięci jako obsługiwaną pamięć? wtedy kulturalnie podpinamy kabelek i karta w omnii działa jak w czytniku

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 23, 2010, 23:18:29 »
a nie prościej zmienić tryb połączenia omni jako pamięć masowa i wybrać karte pamięci jako obsługiwaną pamięć? wtedy kulturalnie podpinamy kabelek i karta w omnii działa jak w czytniku

To zbyt proste...  :wink:

A do rzeczy, brak qwerty mi nie przeszkadzał a po zainstalowaniu Swype jej obecność uważam za zbędną. Natomiast brak diody sygnalizacyjnej jest drażniący
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline stelma6

• **
  • 131
  • Sprzęt: Omnia II (i8000) + S55
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 24, 2010, 01:16:20 »
Jeśli chodzi o braki, to tak na prawdę brakuje właśnie tej nieszczęsnej diody sygnalizacyjnej oraz D-Pada(przydałby się zamiast środkowego przycisku, który notabene też jest w miarę użyteczny)

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 24, 2010, 01:58:22 »
ja na poczatku mysliałem ze to dpad.....wielkie to takie....ja małe qwerty na BT za 90 zł to mozna jeszcze dodac do omni....teraz mysle jak zaprojektowqac slidera do omni ^^ oczywiście niczego nie psujac

http://allegro.pl/bluetooth-mini-klawiatura-nokia-android-win-mobile-i1331009794.html

na nowy rok zamowie tylko musze sie obłowić w swieta ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2010, 02:07:21 wysłana przez virusotron »

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 24, 2010, 10:40:44 »
A ja wolałbym "wyszarpywać pensetą" niż przy każdej aktualizacji AM rozbierać telefon w celu podłączenia karty do czytnika. Ciekawi mnie ile takich "rozbiórek" wytrzymają małe zatrzaski w obudowie.

Ile tych aktualizacji AM robisz, kilka dziennie? Bo mało ze śmiechu nie padłem z krzesła. Akuratnie klapkę do Omni 2 zaprojektowano perfekcyjnie, jej ściąganie i zakładanie to żaden problem. Za to ci powiem, że niedawno (przez 2-3 miechy) zmieniałem kilka razy dziennie kartę sim i klapka nadal trzyma jak marzenie, nic w niej nie trzeszczy.
Z kolei do slotów bocznych na wymienne karty pamięci to się notorycznie syf dostawał w komie żony i karty przycinały i nie wychodziły gładko jak powinny.

Co do braku slotu na rysiki to ... ktoś z rysików jeszcze wogóle korzysta? :O
Oki, żartuję :) Ale przy dolnobelkowcach rysiki są zbędne no chyba, że ktoś używa specjalistycznego oprogramowania.
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2010, 10:44:38 wysłana przez Makubo »

*

mgcompany

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 24, 2010, 10:53:27 »
Ja korzystam z rysika. :P
Klapka wytrzymała ponad rok męczenia i dalej jest na swoim miejscu. Parę miesięcy temu pokazało się małe pęknięcie na jednym z rogów, gdzie jest mniej plastiku, ale się nie rozszerza, więc jest dobrze. :) Do kopiowania plików można użyć jeszcze WiFi i programu WIFI Remote Access (opisany na forum), bardzo fajny jest.

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 24, 2010, 13:18:43 »
No i dodać należy, że te tylne klapki to taniocha więc nie ma co płakać jak zaszwankują ;)

*

Offline pal2303

• 30
  • Sprzęt: Samsungi: i780, Omnia, Omnia II; HTC Titan
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 25, 2010, 13:28:32 »

problem polega na tym że instalacja/aktualizacja AM trwa w czytniku z 10-15 minut w stosunku do 40 i więcej gdy O2 (O1 wcześniej też) działają udostępniając karty jako pamieci masowe

pozdrawiam
Paweł
i780 -> Omnia -> Omnia 2

*

tomwil

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 25, 2010, 13:31:25 »
coś masz nie tak z portem na PC... zawsze tak aktualizuje AM i nigdy to nie trwało dłuzej niz kilkanaście minut. Ostatnio wczoraj instalowałem 6.6.2   O2 obsługuje USB 2.0 wie jeśli masz taką prędkość na PC to szybciutko wszystko pójdzie :)