SPB Backup a nowy rom

• 14 Odpowiedzi
  • 4243 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
SPB Backup a nowy rom
« dnia: Grudzień 10, 2009, 11:22:39 »
Witam

Czy jak zrobie sobie pełen backuup programem SPB Backup, to po wgraniu nowego romu i odtworzeniu backupu, nie bede mieć nadpisanych plików systemowych starą wersją z poprzedniego romu? Generalnie, szukam prostego sposobu by jak najprościej mieć poinstalowane i pokonfigurowane wszystko po wgraniu nowego romu. Jak sobie z tym radzicie? Bo instalowanie wszystkiego z palca zajmuje mi ponad godzinę, dlatego b. nie lubie wgrywać nowe romy...

Odp: SPB Backup a nowy rom
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2009, 11:34:08 »
Spb blackup nie zawsze dziala dobrze jak wgrywasz nowsze bulidy windowsa bo pliki systemowe sie czsami troche przemieszczaja czy wpisy w rejestrze i po przywroceniu danych czasami robi sie staszny bajzel.

Instalacja wszystkiego zajmuje ci godzine ? Nie przesadzaj to nie tak duzo czasu.

Zreszcza siekierka albo kijek  :)

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2009, 11:38:09 »
Adramel, odradzam takie korzystanie z SPB Backupa, ROMy różnią się od siebie strasznie, i jak przywrócisz backup z innego ROMu niż masz to nieźle ci namiesza w rejestrze i w systemie plików.

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2009, 11:49:42 »
Adramel, odradzam takie korzystanie z SPB Backupa, ROMy różnią się od siebie strasznie, i jak przywrócisz backup z innego ROMu niż masz to nieźle ci namiesza w rejestrze i w systemie plików.
Tego się obawiałem. Wiec w zasadzie SPB Backupa by się nadawał tylko po hardresecie.
Wiec pozostaje mi opcja  zrobienia sobie caba z instalką "wszystkiego".
Samo odzyskanie 5000 sms zajmuje PinBakupowi prawie 15 minut;) Potem instalacja bibliotek SKD, htcemul, Orientacion, playerów, Moblie Shella itp... Godzina jak nic leci.

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2009, 11:57:17 »
Dzięki wbudowanej pamięci 8GB (genialne rozwiązanie) instalacja rzeczywiście jest dość szybka, bo tam trzymam wszystkie instalki.
Ale jak odtworzyć np. ekrany które sobie definiuję w SPB Mobile Shell? Jak mam na nowo dodawać wszystkie ikonki i je ustawiać to jednak mi się odechciewa.
Da się to jakoś zbackupować?
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2009, 12:24:47 »
Wchodzisz w Ustawienia/SPB Mobile Shell/ i prawym przyciskiem ekranowym Kopia Ustawień.

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 10, 2009, 12:40:03 »
dzięki - w życiu bym tego nie znalazł  :E
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2009, 12:50:06 »

Samo odzyskanie 5000 sms zajmuje PinBakupowi prawie 15 minut;)
Ja do tego i tylko do tego ożywam SPB Backup, jemu to zajmuje kilkanaście sekund :P

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 10, 2009, 14:29:33 »

A próbował ktoś wykorzystać te opcje oferowane przez SpbBackup? Wygląda na to, że twórca programu przewidział zmiane ROMu a nawet zmiane urzadzenia. Odtwarzanie trzeba tylko wykonac z poziomu programu i wskazać odpowiedni plik  Backup'a

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 10, 2009, 15:19:21 »
To są opcje przy odtwarzaniu backupa? Ciekawe czy to działa... Kto próbuje?

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 10, 2009, 15:31:58 »
To są opcje przy odtwarzaniu backupa? Ciekawe czy to działa... Kto próbuje?

ja tak robie praktycznie od poczatku :) wybieram opcje zmiany ROM i odznaczam opcje nadpisywania plikow co oczywiscie skutkuje tym ze pewne pliki musze sobie wgrac od nowa recznie, ale poza tym wydaje sie byc wszystko OK.. oczywiscie nie radze tego robic przy przesiadce z 6.1 na 6.5 czy przy zmianie jezyka (CSC).. jesli ktos uzywa program do orientacji ekranu to warto przed odtworzeniem kopii zainstalowac sdk... tego nie przywraca poprawnie
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline grzesr07

• 12
  • Sprzęt: I8000
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:36:22 »
To może ja się podepnę pod temat Backupu - jak zachować same SMS-y? (bo kalendarz i kontakty załatwia Outlook)

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:48:20 »
Pinbackup, albo program z tematu.

*

Offline grzesr07

• 12
  • Sprzęt: I8000
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2009, 16:33:40 »
OK, dzięki.
Pytanko odnośnie SPB Backup - rozumiem, że opcja "Emaile" obejmuje również SMS-y?

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 14, 2009, 08:54:27 »
Działa. Upgradowałem z IJ9 na IL2 po po chwili miałem przywrócony cały system łącznie z SPB MS i wszystkimi programami.
Szkoda tylko że Moja Pamięć uległa skasowaniu i cały soft który w niej siedział musiałem jeszcze raz instalować.
Ale przy restore na IL2 z beta HTC Sense już się nie dało, fon zawiasił się przy boocie.