Smażenie jajek

• 15 Odpowiedzi
  • 2350 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
Smażenie jajek
« dnia: Lipiec 15, 2010, 20:33:49 »
Przy włączonej AutoMapie + słuchawka BT + ładowarka + ustawienie procka na max, temperatura telefonu jest naprawdę wysoka.  Mam pytanko, czy u was też tak się Omnia poci, czy coś z moim jest nie tak? Miałem już różne sprzęty i oczywiście podgrzać się muszą nieco i nie ma na to siły, natomiast Omnia II wyjątkowo ociepla klimat (moja).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2010, 20:36:10 wysłana przez QMPEL »

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
Odp: Smażenie jajek
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2010, 20:51:20 »
Ja nie potwierdze Twoich słow kolego. Moja przy korzystaniu takim jak Twoje jest ledwo ciepla a korzystam z AM. Jej poprzedniczka czyli OI miala takie przypadlości jak Ty mówisz o swojej OII.

*

mgcompany

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2010, 20:56:58 »
Przy takich upałach, z włączonym WiFi i prockiem na max Omnia robi się dosyć ciepła. Przy mniejszych temperaturach tego nie było, ale i tak jest lepiej niż np. z Diamondem, który robił się gorący od tego, że działał. :D

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2010, 21:53:29 »
Nie zauważyłem takiego syndromu  :)
a weź na chwilkę toshibę to zobaczysz jak działa piekarnik - tg01 gotuje wyświetlacze  :E
Omnia jest lekko ciepła ale w takich temperaturach nawet przy dobrej klimie nabiał sam się grzeje...
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:29:24 »
O ile pamiętam, to Diamond z tego słynął, że się grzał.
W mojej Omnii 2 tego jak dotąd tego anie zauważyłem, ale ostatnio też nie jeździłem zbyt dużo... (na szczęście!)
Jeśli sprzęt jest na słońcu (np. przy przedniej szybie), dość intensywnie pracuje i jest doładowywany, to na pewno będzie się trochę grzał
(można wtedy skierować w jego kierunku np. część strumienia powietrza z klimatyzacji...)
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline sejan

• 22
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 16, 2010, 09:02:25 »
Z mojego doświadczenia wynika że zależne to jest od wersji romu.
Np na romie JD3 ( z windowsem 6.5.3 ) nie grzeje się prawie wogóle, na romie JD2 i najnowszym JF5 ( z win 6.5 ) grzeje się mocno.
Parametry oczywiście takie same ustawiam.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 09:04:03 wysłana przez sejan »

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2010, 15:41:18 »
Z mojego doświadczenia wynika że zależne to jest od wersji romu.
Np na romie JD3 ( z windowsem 6.5.3 ) nie grzeje się prawie wogóle, na romie JD2 i najnowszym JF5 ( z win 6.5 ) grzeje się mocno.
Parametry oczywiście takie same ustawiam.

Pozdrawiam
Czy może ktoś potwierdzić, że na JD3 się nie grzeje.
[Edit] Jeśli tak to poprosiłbym namiar skąd ściągnąć ten ROM
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 15:52:02 wysłana przez jetsf »

*

mgcompany

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 16, 2010, 17:16:42 »
1. Nie wiem czy się grzeje na tym ROMie, czy nie.
2. Masz bana na wyszukiwarkę forum? http://pdaclub.pl/forum/omnia-lite-omnia-2-i-omnia-pro/(i8000)-rom-jd3/

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 17, 2010, 01:49:12 »
przychylam się do tezy po waszych wypowiedziach, że zależne jest to od ROMu. Zła gospodarka energią i w konsekwencji jej znaczna część idzie w ciepło. W moim sprzęcie nie da się np dodatkowo włączyć zewnętrznego GPS na BT aby się pocieszyć 5Hz, a bateria musi być naładowana na maxa aby proces ładowania nie zwiększał grzania. Pewnie wszytko się zmieni niedługo jak wejdą bardziej wydajne i oszczędne procki.
Cóż, w końcu niekażdy sprzęcik posiada funkcję smażenia jajek. Mój ma, choć tak się nie umawiałem z Samsungiem. Dali gratis bez pytania :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2010, 01:52:32 wysłana przez QMPEL »

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 17, 2010, 13:41:34 »
Przy włączonej AutoMapie + słuchawka BT + ładowarka + ustawienie procka na max, temperatura telefonu jest naprawdę wysoka.  Mam pytanko, czy u was też tak się Omnia poci, czy coś z moim jest nie tak? Miałem już różne sprzęty i oczywiście podgrzać się muszą nieco i nie ma na to siły, natomiast Omnia II wyjątkowo ociepla klimat (moja).

Zalezy od wielu czynnikow, np. czy masz klime w aucie, czy slonce caly czas pada na fona pod szyba, jaka masz ladowarke samochodowa. Z O2 jeszcze nie jezdzilem w upal (za tydzien za to bedzie miala niezly test, okolo 6 tys. km do przejechania po Europie), ale np. F-S N560 w pewnym momencie potrafil mi wywali komunikat, ze z powodu zbyt wysokiej temperatury ladowanie zostaje odlaczone. Wiec takie rzeczy sie zdarzaja.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline bzul85

• **
  • 146
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 24, 2010, 22:09:33 »
ja ostatnio mialem sytuacje jaka opisal poprzednik. jechalem jakies 300km w tzw patelnie bez klimy, o2 przyklejona pod przednia szyba, podlaczona ladowarka i AM bez przerwy. skutkiem byl komunikat iz z powodu zbyt wysokiej temperatury baterii proces ladowania jest wstrzymany. pierwszy raz sie z czym takim spotkalem ale jak widac przynajmniej zabezpieczenie przed przegrzaniem dziala :)
czy wyswietlanie sie takiego komunikatu swiadczy ze o2 posiada termometr ? :D

motorola d520> nokia 5110> nokia 6210> nokia 6310i> nec e616v> motorola a925> ngage> mda vario II> samsung d600>  i780 > i8000

*

mgcompany

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 24, 2010, 23:19:45 »
Jeśli dobrze pamiętam to wtyczka na Today HS++ (wcześniej Battery Status) wyświetla temperaturę baterii. W sumie to nic nowego, bo już znacznie starsze urządzenia monitorowały temperaturę. Osobiście nigdy nie zdarzyło mi się, by pojawił się jakiś komunikat z nią związany.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2010, 23:32:38 »
Oczywiście nie chodziło mi o potwierdzenie powszechnego zjawiska fizycznego, polegającego na kumulowaniu energii cieplnej z różnych źródeł typu słońce czy mikrofalówka. Mówię tu o normalnych temperaturach eksploatacji w zacienionym miejscu. W tych właśnie warunkach, przy włączeniu wszystkiego co opisałem pojawia się przesadne (moim zdaniem) nagrzewanie obudowy. Problem ustaje po przełączeniu procka na automat. Z pewnością potęguje kumulowanie temperatury opatulenie Omni w skórzany futerał, ale np w FS N560 w podobnych okolicznościach nigdy nie miałem podobnych sensacji.
Mam nadzieję, że nadchodzące nowe procesory o dużo większej wydajności przyczynią się do zminimalizowania zjawiska, bo na cały gwizdek będą pracowały w krótszym czasie i jak sądzę przyczyni się to lepszego bilansu cieplnego, Niedotyczy to już Omni II dla której już chyba nie ma ratunku i trzeba z nią pracować ostrożniej, ale i tak ją lubię :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 23:35:01 wysłana przez QMPEL »

*

Offline kriss1190

• *
  • 67
  • Sprzęt: Dell axim x51(416MHz) x51v(624MHz) axim x50v (624)
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 31, 2010, 19:50:20 »
To normalne nie masz się czym przezimować , odłącz tel i połóż w chłodniejsze miejsce

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 07, 2010, 18:48:11 »
Kriss1190 - dzięki za powalającą wypowiedź, ale jeśli nie sprawi ci to bólu, to poczytaj sobie w dokumentacji sprzętu w jakich zakresach temperatur producent gwarantuje poprawną pracę i nie zajmuj serwera bzdetami. Co chciałeś kolego sympatyczny wyrazić? Nie mam pojęcia :worried:

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 08, 2010, 11:28:10 »
Przejechalem niedawno na O2 ponad 6tys.km po poludniu Europy. Zabralo mi to 2 tygodnie, wiec mialem okazje i czas przetestowac to i owo. Telefon praktycznie caly czas mial uruchomiona nawigacje (iGO) i wisial na szybie oraz byl podpiety do oryginalnej ladowarki samochodowej Samsunga. Co jakis czas rzeczywiscie O2 wywalala komunikat o zbyt duzej temperaturze i kazala odlaczac ladowarke. Ale to tylko wtedy, kiedy w samochodzie bylo  goraco a na telefon bezposrednio swiecilo caly czas slonce. Generalnie sluchawka rozgrzewa sie rzeczywiscie bardziej od innych ktore mam.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.