Witam.
Dotąd używałem NXXJG5 czyli WM6.5 i miałem pewne obawy z przejściem na WM6.5.x. Ale zaryzykowałem i jestem bardzo bardzo zadowolony! Ogólnie nie używam custom romów, preferuje "fabryczne".
Całkiem nowa jakość używania urządzenia na tym romie!!
Ten rom JG2 w porównaniu do JG5:
- Widgety: nie ładują sie na nowo przy przewijaniu screenów, po prostu tam są! Co bardzo przyspiesza obsługę i jest bardziej estetyczne.
- Nowy wygląd dialera, bardziej stonowana kolorystyka + większa czcionka przy wyświetlaniu kontaktów w dialerze (+),
- Odświeżony wygląd skrzynki sms/mms. Na plus. Do tego jakby szybsze działanie. Domyślnie u góry z ikonkami poszczególnych folderów.
- Całkiem nowy TouchPlayer, z nowymi funkcjami i opcjami, np jest możliwość usuwania elementów. Na pełnym ekranie przy oglądaniu klipów wideo, więcej opcji i ogólnie ładniejszy, świeższy wygląd. Do tego nowa jakby jakość działania.
- Klawiatura ekranowa w nowej kolorystyce. W landscape klawiatura działa o wiele stabilniej i lepiej. Dodaje urządzeniu płaskości (zrozumiecie jak zobaczycie

)
- Łagodniejsza i krótsza wibracja przy dotykaniu ekranu (jeśli ktoś tego używa). Na początku denerwuje, ale po chwili dodaje urządzeniu "stabilności" i telefon nie czuć sprężyną. Pewnie wiecie o co mi chodzi.
- Brak MainMenu (niestety) i Kostki (bardzo dobrze). Brak MainMenu po chwili już nie denerwuje, bo w Starcie można dowolnie przestawiać ikonki wedle uznania.
- Nowy "doroślejszy" wygląd menadżera Bluetooth i menadżera Wi-Fi w postaci listy, a nie jak w WM6.5 w postaci jakichś kółek na które trzeba "najeżdżać"
- Xtra działa jak należy, żadnych zgrzytów.
- Jest mały problem z profilami dźwięków, mianowicie po przejściu na wibrujący i z powrotem na profil z dźwiękiem, głośność systemu wraca do poprzedniego poziomu, ale poziom głośności dzwonka nadchodzącej rozmowy pozostaje na zero. Z tym trzeba uważać.
- GPS nie przetestowany jeszcze, brak opinii.
- Nowa kolorystyka w Moje Pliki, zwłaszcza po wybraniu opcji Pokaż szczegóły.
- Brak samsungowego menu kontekstowego np w aplikacjach Album zdjęć lub w Moje pliki, jest tylko domyślne z windowsa, ale jako ze to WM6.5.X to te są duże i łatwe do trafienia palcem.
- Brak Large Display od samsunga, czyli belki z wielkimi ikonami po kliknięciu taskbara, zamiast tego, pojawia się domyślny wielki taskbar z WM6.5.X. Działa dobrze jak i ma ładniejsze (moja opinia) ikonki, które po kliknięciu prowadzą, jak w przypadku Large Display z WM6.5, do menadżera Wi-Fi lub BT, zasilania, głośności od samsunga. Do tego Lupa (czego nie ma w WM6.5, fajna sprawa bo powiększa ekran po kliknięciu jakieś 4 razy, i dostępne jest WSZĘDZIE! (to dla tych ze słabszym wzrokiem)
- nie jestem teraz pewien, ale po odebraniu rozmowy wibra przestaje wibrować od razu.
- Jest i minus: jeśli działa jakaś aplikacja która zabiera sporo pamięci lub używa sporo procesora i akurat się telefon wygasi, spodziewajcie się "dziwnego" lagu przy odblokowaniu fona przez dłuższe przytrzymanie klawisza Blokady. Czasami fon zamuli przez dłuższe parę sekund, co przechodzi bardzo szybko.
- Nowy ekran nadchodzącej rozmowy przy odblokowanym wcześniej telefonie, zamiast małego domyślnego powiadomienia na spodzie ekranu jak było w WM6.5, tu mamy pełny biały ekran z miniaturką, klasycznie przyciski do odbierania i odrzucenia połączenia oraz opcja do natychmiastowego wysłania smsa typu "Nie mogę rozmawiać, zadzwoń później" Z wyglądu trochę przypomina ekran połączenia z urządzeń htc.
Chyba tyle co mi przychodzi do głowy w tym momencie.
Tyle z praktyczno-estetycznego punktu widzenia.
Rom radzi sobie lepiej z pamięcią ram niż w JG5, jednak ciągle są wycieki. Polecam i tak używać AutoClosePatch. Polecam też użyć najnowszego Eboota JH1, ale to już flashujecie na własne ryzyko.
I to: Przy użyciu Frodo TaskManagera (albo jakoś tak), przełączcie następujące Services na Manual: SmartSync i MyPhone (obydwie aplikacje działają dobrze bez tych usług a nieźle przyspiesza system bez nich.
A rom polecam zwłaszcza tym osobom które używają WM6.5. Dla mnie bardzo dobry rom.
PS. Niektóre osoby może zdziwić moja ilość dotychczasowych postów, po prostu za zwyczaj się nie udzielam a jestem zarejestrowany od dość dawna.
Pozdrawiam.