ROM I8000NXXJG2

• 34 Odpowiedzi
  • 6994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

mgcompany

ROM I8000NXXJG2
« dnia: Sierpień 31, 2010, 18:06:11 »
Kolejny ROM, który się pojawił dzisiaj, również 6.5.3 (Start na dolnej belce), ten sam build co w JF6, czyli 23103.5.3.3, Eboot JG2, CSC z JF5 wielojęzyczne, Phone JF1. Dostępna pamięć jest mniej więcej na takim samym poziomie jak inne ROMy. Screeny w języku francuskim, ale ROM jest wielojęzyczny.

Linki od Yohng z MoDaCo.com:
http://rapidshare.com/files/416194360/I8000NXXJG2.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/416193765/I8000NXXJG2.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/416193759/I8000NXXJG2.part3.rar.html
http://rapidshare.com/files/416208604/I8000NXXJG2.part4.rar.html

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
Odp: ROM I8000NXXJG2
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 31, 2010, 18:52:09 »
Hmm, widzi ktoś sens w wypuszczaniu tego samego pod dwoma różnymi oznaczeniami? JF6 i JG2 - skoro build ten sam to jakie tam są tak naprawdę różnice? Jakie zmiany niesie Eboot? Bo wydaje się, że tylko tu tkwią różnice.
What we do in life echoes in eternity...

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2010, 19:11:34 »
JF6 i JG2 - skoro build ten sam to jakie tam są tak naprawdę różnice? Jakie zmiany niesie Eboot? Bo wydaje się, że tylko tu tkwią różnice.

Build WM ten sam, ale mogą być różnice w plikach PDA, które niosą poprawki. Ktoś musi zrobić diff'a na plikach i będziemy wiedzieć.

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2010, 20:44:16 »
Macie już wieści czym sie różni ten JF6 od JG2 i od TITJH1?

*Tak tak wiem poprzednio napisalem JF5 niechcacy ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 21:00:17 wysłana przez format87 »

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2010, 20:58:38 »
No przede wszystkim JF5 to WM 6.5, a JG2 to WM 6.5.3  :E

Połączone: Sierpień 31, 2010, 21:33:54
JH1 to zdaje się 6.5. Natomiast cały czas nie wiadomo co niosą ze sobą JF6 i JG2.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 21:33:54 wysłana przez PopaY »

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2010, 22:37:39 »
Rano wrzuce JG2 i opowiem jak to lata,

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2010, 08:56:00 »
z tego co zauwazylem w porownaniu do JF6 to nie ma powiekszanego paska na gorze z ikonami bateria, zasieg itd. W JF6 był napewno...

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2010, 11:43:41 »
Mnie natomiast nie chciało się flasznąć - eboot poszedł normalnie a potem stanęło i ....kicha, ani kroku dalej. Trochę spanikowałem ale odłączyłem fona, wyjąłem baterię i...od nowa. Znowu wystartowało, przeleciało eboot'a i na pierwszym "nand'zie" znowu stanęło przy 54%. Teraz miałem większego stresa przy odłączeniu. Odłączyem i próbowalem włączyć fona ale niestety, pokazały się obrazki fona i PC-ta i kicha. Już zacząłem myśleć o SGSie ale zrobiłem jeszcze jedną flaszkę ze starym JE3 i wszystko skończyło się pomyślnie o 1.30. Nie mam pojęcia co było grane, może coś się źle ściągnęło? Pierwszy raz taki cyrkus. Podobno jednak na JG2 dalej jest problem z XTRA, prawda ci to? Pozostanę więc chyba przy starym JE3 bo w sumie nic ważnego się nie zmieniło.

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2010, 11:48:44 »
Czy da sie zmienic kolor paska na np. czarny lub szary i zeby tlo bylo w menu, oraz gdzie znikneła Opcja zamykaj przez X?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 20:30:14 wysłana przez format87 »

*

mgcompany

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2010, 12:43:23 »
Podobno błąd z GPS zniknął, ale błąd z dźwiękiem pozostał. W sumie nie jest on straszny, ale tylko jak się ręcznie zmienia wyciszenie, bo jak skrótem klawiszowym to parę razy dzwonek był wyciszony.

*

Offline Cesar

• 22
  • Sprzęt: HTC Prophet, HTC Polaris, Omnia I, Omnia II
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 01, 2010, 13:01:36 »
z tego co zauwazylem w porownaniu do JF6 to nie ma powiekszanego paska na gorze z ikonami bateria, zasieg itd. W JF6 był napewno...

Jest pasek, sprawdzone

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2010, 18:58:03 »
pasek jest ale nie da sie zrobic powiekszenia paska chyba ze cos zle mi sie slashowalo. Hmmmm

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2010, 19:52:50 »
Da da da. Własnie zakończyłem flaszkę sukcesem (nie mam pojęcia co było przedtem powodem niepowodzenia) i lupa działa. XTRA też już działa tzn. nie wyłącza się po wyjściu z aplikacji. Na razie zostaje przy JG2.

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 02, 2010, 12:07:07 »
Posiadacie może "Adapting Menu Bar for WM6.5.x" zeby można było aktywować wyłączanie programów przez X?

*

mgcompany

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 02, 2010, 13:19:10 »
http://lmgtfy.com/?q=ameba+cab Trudno? :E Pierwszy link i masz!

*

Offline Manlim

• 13
  • Sprzęt: Samsung GT-I8000
Odp: ROM I8000NXXJG2 Polecam.
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 02, 2010, 23:40:02 »
Witam.

Dotąd używałem NXXJG5 czyli WM6.5 i miałem pewne obawy z przejściem na WM6.5.x. Ale zaryzykowałem i jestem bardzo bardzo zadowolony! Ogólnie nie używam custom romów, preferuje "fabryczne".

Całkiem nowa jakość używania urządzenia na tym romie!!

Ten rom JG2 w porównaniu do JG5:
- Widgety: nie ładują sie na nowo przy przewijaniu screenów, po prostu tam są! Co bardzo przyspiesza obsługę i jest bardziej estetyczne.
- Nowy wygląd dialera, bardziej stonowana kolorystyka + większa czcionka przy wyświetlaniu kontaktów w dialerze (+),
- Odświeżony wygląd skrzynki sms/mms. Na plus. Do tego jakby szybsze działanie. Domyślnie u góry z ikonkami poszczególnych folderów.
- Całkiem nowy TouchPlayer, z nowymi funkcjami i opcjami, np  jest możliwość usuwania elementów. Na pełnym ekranie przy oglądaniu klipów wideo, więcej opcji i ogólnie ładniejszy, świeższy wygląd. Do tego nowa jakby jakość działania.
- Klawiatura ekranowa w nowej kolorystyce. W landscape klawiatura działa o wiele stabilniej i lepiej. Dodaje urządzeniu płaskości (zrozumiecie jak zobaczycie ;))
- Łagodniejsza i krótsza wibracja przy dotykaniu ekranu (jeśli ktoś tego używa). Na początku denerwuje, ale po chwili dodaje urządzeniu "stabilności" i telefon nie czuć sprężyną. Pewnie wiecie o co mi chodzi.
- Brak MainMenu (niestety) i Kostki (bardzo dobrze). Brak MainMenu po chwili już nie denerwuje, bo w Starcie można dowolnie przestawiać ikonki wedle uznania.
- Nowy "doroślejszy" wygląd menadżera Bluetooth i menadżera Wi-Fi w postaci listy, a nie jak w WM6.5 w postaci jakichś kółek na które trzeba "najeżdżać"
- Xtra działa jak należy, żadnych zgrzytów.
- Jest mały problem z profilami dźwięków, mianowicie po przejściu na wibrujący i z powrotem na profil z dźwiękiem, głośność systemu wraca do poprzedniego poziomu, ale poziom głośności dzwonka nadchodzącej rozmowy pozostaje na zero. Z tym trzeba uważać.
- GPS nie przetestowany jeszcze, brak opinii.
- Nowa kolorystyka w Moje Pliki, zwłaszcza po wybraniu opcji Pokaż szczegóły.
- Brak samsungowego menu kontekstowego np w aplikacjach Album zdjęć lub w Moje pliki, jest tylko domyślne z windowsa, ale jako ze to WM6.5.X to te są duże i łatwe do trafienia palcem.
- Brak Large Display od samsunga, czyli belki z wielkimi ikonami po kliknięciu taskbara, zamiast tego, pojawia się domyślny wielki taskbar z WM6.5.X. Działa dobrze jak i ma ładniejsze (moja opinia) ikonki, które po kliknięciu prowadzą, jak w przypadku Large Display z WM6.5, do menadżera Wi-Fi lub BT, zasilania, głośności od samsunga. Do tego Lupa (czego nie ma w WM6.5, fajna sprawa bo powiększa ekran po kliknięciu jakieś 4 razy, i dostępne jest WSZĘDZIE! (to dla tych ze słabszym wzrokiem)
- nie jestem teraz pewien, ale po odebraniu rozmowy wibra przestaje wibrować od razu.
- Jest i minus: jeśli działa jakaś aplikacja która zabiera sporo pamięci lub używa sporo procesora i akurat się telefon wygasi, spodziewajcie się "dziwnego" lagu przy odblokowaniu fona przez dłuższe przytrzymanie klawisza Blokady. Czasami fon zamuli przez dłuższe parę sekund, co przechodzi bardzo szybko.
- Nowy ekran nadchodzącej rozmowy przy odblokowanym wcześniej telefonie, zamiast małego domyślnego powiadomienia na spodzie ekranu jak było w WM6.5, tu mamy pełny biały ekran z miniaturką, klasycznie przyciski do odbierania i odrzucenia połączenia oraz opcja do natychmiastowego wysłania smsa typu "Nie mogę rozmawiać, zadzwoń później" Z wyglądu trochę przypomina ekran połączenia z urządzeń htc.

Chyba tyle co mi przychodzi do głowy w tym momencie.

Tyle z praktyczno-estetycznego punktu widzenia.

Rom radzi sobie lepiej z pamięcią ram niż w JG5, jednak ciągle są wycieki. Polecam i tak używać AutoClosePatch. Polecam też użyć najnowszego Eboota JH1, ale to już flashujecie na własne ryzyko.
I to: Przy użyciu Frodo TaskManagera (albo jakoś tak), przełączcie następujące Services na Manual: SmartSync i MyPhone (obydwie aplikacje działają dobrze bez tych usług a nieźle przyspiesza system bez nich.

A rom polecam zwłaszcza tym osobom które używają WM6.5. Dla mnie bardzo dobry rom.

PS. Niektóre osoby może zdziwić moja ilość dotychczasowych postów, po prostu za zwyczaj się nie udzielam a jestem zarejestrowany od dość dawna.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2010, 11:15:24 wysłana przez Manlim »
Sammy GT-I8000 >>NXXJG2<<

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 03, 2010, 09:42:09 »
Polecam też użyć najnowszego Eboota JH1, ale to już flashujecie na własne ryzyko.

Niby dlaczego? Co daje eboot, jakie są z niego korzyści?

*

Offline Manlim

• 13
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 03, 2010, 11:30:43 »
Polecam też użyć najnowszego Eboota JH1, ale to już flashujecie na własne ryzyko.

Niby dlaczego? Co daje eboot, jakie są z niego korzyści?

w przypadku przejścia z Eboota JF5 na Eboota JG5 znacząco poprawiło się zarządzanie pamięcią RAM. W tym przypadku spodziewam się tego samego, bo to jeszcze nowszy Eboot (JH1)
Ja używam właśnie Eboota JH1 w połączeniu z tym romem (JG2), wszystko działa jak należy do tego stopnia że przestałem stale zaglądać do apletu Pamięć w Ustawieniach. To moja sugestywna opinia, nie podparta żadnymi formalnymi testami czy liczbami.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 03, 2010, 14:03:18 »
Mam nadzieje, że nie gryzie sie to, że są z różnych wersji WM (6.5 vs 6.5.3). Zaintrygowałeś mnie, muszę to sprawdzić ;)

*

tomwil

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 03, 2010, 15:28:38 »
mógłby ktoś zapodać samego ebota JH1?

*

Offline Pichu

• *
  • 99
  • Maniak
    • Rowerowy Blog Pichulca
  • Sprzęt: Omnia II i8000
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 03, 2010, 15:56:29 »
Proszę ;) Również wgrałem ten rom, czas potestować :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 15:58:23 wysłana przez Pichu »

*

Offline mietko666

• **
  • 211
  • Sprzęt: Omnia II - Galaxy S3
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 03, 2010, 16:22:08 »
Również wgrałem ten rom, czas potestować :)
Pod wpływem pozytywnych opinii też decyduję się na przesiadkę z JF5 na JG2.
Ciekawe dlaczego CSC masz JF4 a nie JF5.
No i troszkę nad tym Ebotem się zastanawiam, ale chyba zdecyduję się na JH1 skoro Wam działa.
ROM JB 4.3 I9300XXUGMK6

*

Offline Pichu

• *
  • 99
  • Maniak
    • Rowerowy Blog Pichulca
  • Sprzęt: Omnia II i8000
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 03, 2010, 16:46:35 »
Również wgrałem ten rom, czas potestować :)
Pod wpływem pozytywnych opinii też decyduję się na przesiadkę z JF5 na JG2.
Ciekawe dlaczego CSC masz JF4 a nie JF5.
No i troszkę nad tym Ebotem się zastanawiam, ale chyba zdecyduję się na JH1 skoro Wam działa.

Mam JF4 bo w JF5 podobno część rzeczy jest po Węgiersku zamiast po Polsku

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 03, 2010, 17:18:35 »
Jakoś nie widzę w JF5 nic po węgiersku.
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 03, 2010, 17:46:10 »
w JG5 byly drobne bugi węgierskie ale w tym romie wszystko śmiga aż milo. Powiedzcie mi czy wgranie samego ebota równa się wgrywanie wszystkiego od nowa?

Wiecie jak wyłączyć w tym romie zegarek w górnym pasku, czy to wogóle jest możliwe?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2010, 17:58:07 wysłana przez format87 »

*

Offline Manlim

• 13
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 03, 2010, 18:32:17 »
Co do moich pozytywnych opinii, pamiętajcie że są to moje sugestywne opinie, wasze mogą być inne.

Dla przesiadających się z WM6.5 (np. z JG5): przez moment czeka was mały szok pod wpływem zmian, ale szybko przejdzie ;)

Używam: Eboot JH1, PDA JG2, CSC JF5, nic się nie gryzie między Ebootem a PDA, mimo że Eboot z WM6.5, CSC JF5 jest w porządku, nie ma nigdzie ani słowa po węgiersku.

Co do wgrywania samego Eboota: nie jestem pewien czy wgranie samego Eboota nie wywoła Hard Resetu telefonu, może się tak zdarzyć, ale że tego nie robiłem, nie jestem w stanie powiedzieć co się stanie. Ja wgrywałem od razu cały zestaw, Eboot+PDA+CSC+Phone.

Jak mówiłem, u mnie to połączenie Eboot JH1 + PDA JG2 działa bardzo dobrze, nic się nie wiesza, telefon bootuje ok, no działa po prostu. Polecam wgranie i przetestowanie w codziennym używaniu.

I nie zapominajcie o czym mówimy, flashowanie Eboota jest bardzo niebezpieczne! Choć trwa tylko 2 sekundy, to jest jedyna część flashowania, która może zbrickować telefon. A wtedy tylko serwis!! Choć polecam wgranie, nie biorę odpowiedzialności jeśli coś u was pójdzie nie tak podczas flashowania.

Z taskbaru zegarka oficjalnie usunąć się nie da, może przez jakieś wpisy w rejestrze?? Aplet Zegar i Alarmy w Ustawieniach nie posiada opcji wyłączenia zegarka, jak było w WM6.5.

*

tomwil

« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 03, 2010, 22:31:14 »
prośba wielka... mógłby ktoś wrzucić rom na jakiś normalny serwer... pobieram już 2 raz i coś nie tak z 1 plikiem....

« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 04, 2010, 09:18:13 »
No i zapodałem JG2 + Eboot JH1. Działa póki co jak należy. Pierwszą ważną rzeczą jest to, że w końcu telefon przy dzwonieniu/odbieraniu reaguje jak należy i to cieszy. Co do reszty, to nie widzę jakieś znacznej różnicy względem JD. Mooooże trochę lepiej chodzi wszystko, ale może tylko mi się wydaje po przeczytaniu postów z tego wątku :)

W każdym razie testowałem od wczoraj:
- telefon w końcu normalnie, szybko reaguje, super ;)
- szybciej pokazuje się ekran blokady po wybudzeniu przyciskiem, ogólnie blokada jest szybsza
- bug z XTRA naprawiony
- czułość dotyku bez zmian (jest OK)
- Opera w wersji 9.7 (i tak instaluje wersję 10)
- klawiatura Samsunga taka sama, czyli przy pisaniu SMS w trybie poziomym nadal ma na początku małe lagi przez pierwsze 2-3 sek
- zarządzanie pamięcią niby lepsze, już się cieszyłem, że pozostaje mi ~50MB ram (poprzednio 40-43MB), dopóki nie napisałem SMSa. To właśnie klawiatura Samsunga w trybie poziomym zjadła mi 7 czy 8MB i teraz mam tyle samo co poprzednio (czyli ~41MB)

Zobaczymy jak się spisze przez najbliższy tydzień-dwa. Póki co ciesze sie z szybszego telefonu i blokady.

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 04, 2010, 11:54:28 »
Opera w wersji 9.7? A jak wrzucisz 10 to czasami nie będziesz miał dwóch? Sprawdź to proszę.

*

Offline mistasz

• *
  • 96
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note- AryaMod V5
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 04, 2010, 11:59:12 »
Opera w wersji 9.7? A jak wrzucisz 10 to czasami nie będziesz miał dwóch? Sprawdź to proszę.
Tak, będą dwie