Regulacja głośności - soft z Orange

• 7 Odpowiedzi
  • 3352 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
Regulacja głośności - soft z Orange
« dnia: Luty 15, 2011, 13:23:45 »
Witam.
Czy mozliwa jest zmiana poziomow glosnosci lub doistalowanie jakiegos dodatkowego programu aby na pierwszym stopniu glosnosci omnia nie ryczaja jak glupia? Mam ustawiony glos na 1/5, a w wielu momentach (np. przy wylaczaniu urzadzenia) jest tak glosno jakby bylo ustawione na maxa. Zdazylem miec rowniez niemile doswiadczenie jak przy podpietych sluchawkach wylaczajac telefon omnia wydala na caly glos charakterystyczna melodyjke, gdzie przy zdrowym rozsadku powinna pozostac bezglosna bo przeciez podpiete byly sluchawki. Bylem wczesniej szczesliwym posiadaczem sedziwego juz MDA II i nie bylo tam takich problemow. Przy podpietych sluchawkach pocket zawsze pozostawal milczacy. Idealnym rozwiazaniem bylaby regulacja glosnosci w 10 stopniowej skali. Prosze nie proponowac mi zmiany romu bo z pewnego powodu na razie nie wchodzi to w gre.
Dziekuje z gory za wszelkie odpowiedzi.

*

mgcompany

Odp: Regulacja głośności - soft z Orange
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2011, 14:56:01 »
Jeśli nie chcesz zmieniać ROMu, to musisz się liczyć z takimi błędami. W późniejszych ROMach nie występuje takowy problem. Pamiętaj też, że jak masz ustawioną głośność np. dla muzyki na wyższą, to zmienia się też głośność dla całego systemu, więc np. podczas wyłączania, czy włączania Omnii będzie głośno. W Windowsach jest osobna regulacja dla całego systemu i dla samego dzwonka.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2011, 15:22:08 »
Rom romem, ale czesto istnieje jakis dodatkowy soft i wiele rzeczy mozna poprawic, jesli jednak jest inaczej to trudno :(
Glosnosc systemu niekoniecznie sie zmienia jesli slucha sie muzyki, zalezne jest to od programu i jego konfiguracji. Przykladowo PocketMusic ktorego uzywam ma mozliwosc wlaczenia lub wylaczenia ingenercji w systemowa glosnosc. Muzyczka towazyszaca wylaczaniu telefonu i tak jest bardzo glosna nawet na pierwszej "kresce" glosnosci. To tylko przyklad jeden z wielu. Rozumiem, ze w innych romach skala gloscnosci jest wieksza? Na pierwszym stopniu jest cicho? Poki co na tym oryginalnym sofcie mam jedynie mozliwosci: bezglosnie, glosno, glosniej, bardzo glosno i ryczy jak glupi :-|

*

mgcompany

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2011, 15:34:08 »
Nie, skala jest taka sama, bo to tylko nakładka na regulację głośności, która jest w systemie. Jedynie w odtwarzaczu multimedialnym w ROMach 6.5.3 jest trochę inaczej to zrobione, bo jest 15 stopni. Zewnętrzny soft nic nie da, z resztą nie ma za dużo programów do regulacji głośności, co najwyżej nakładki, które średnio działają z Omnią. Najlepiej działa chyba regulacja ze S2U2, lecz to też tylko nakładka.

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2011, 16:32:49 »
Nie, skala jest taka sama, bo to tylko nakładka na regulację głośności, która jest w systemie. Jedynie w odtwarzaczu multimedialnym w ROMach 6.5.3 jest trochę inaczej to zrobione, bo jest 15 stopni.
Yyy, czyli nowy rom nic nie zmienia? Jedyna zmiana to 15stopniowa skala w jakims odtwarzaczu? Podejrzewam, ze w media playerze? Jesli tak to co mi z tego :/ i tak go nikt nie uzywa. Poza tym sprawa playera to nie problem bo jak sie ma sluchawki to na pilocie mozna sobie dostroic dzwiek jak sie tylko chce. Problem powstaje gdy np. chce sie w cos zagrac, to przy glosnosci nawet na pierwszej kresce jest zdecydowanie za glosno.

Co to tej nakladki do regulacji glosnosci to tez niezle jazdy z nia sa. Nijak nie moge ustawic wibracji dzwonka przy jednoczesnym pozostawieniu glosnosci systemu. Przechodzac na zakladke glosnosci telefonu i zmieniajac na wibre lub calkowite wylaczenie dzwiekow wylacza sie tez dzwiek calego systemu. Skopane to jest na maxa :mysli: Czasem jak na szybko chce cos wlaczyc lub wylaczyc to potem sie okazuje ze albo telefon jest wyciszony, albo system, albo w ogole wszystko za glosno. Najchetniej bym to wszystko wywalil i zrobil tak zeby po przycisnieciu przycisku glosnosci wyswietlaly sie dwa niezalezne suwaki (tak jak mialem w MDA), jeden do systemu, drugi do telefonu. Tam nigdy jeden suwak nie mial zadnego wplywu na drugi, ale oczywiscie Samsung wymyslil nowe "udogodnienia". Czasem to sie zastanawiam co za becwal robi cos takiego i zanim wypusci to na rynek nie przetestuje tego :/. Mam wrazenie, ze poza programowaniem to ludzie w takich firmach do niczego innego mozgu nie uzywaja.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2011, 16:35:24 wysłana przez --Lukas-- »

*

mgcompany

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2011, 17:55:45 »
Regulacja w słuchawkach jest analogowa, nie cyfrowa i nie steruje ona głośnością w systemie (przynajmniej oryginalne), więc jeśli masz ustawioną wysoką głośność, to pilotem nic nie zmieniasz. :)
Owszem Samsung skopał trochę regulację głośności, ale wystarczy się trochę przyzwyczaić. HTC, z tego co pamiętam, w późniejszych modelach pod własną marką również grzebało w tym. Samsung zmienił wszystko by było jak najbardziej "przyjazne" użytkownikom, ale ciężko jest się tego pozbyć. Większość błędów jest usunięta w ostatnich wydaniach ROMów z lata 2010. Jedyne co Ci mogę polecić, to albo zmiana ROMu na nowszy, albo wgranie zupełnie czystego ROMu (trudno o taki), albo próba wyrzucenia samemu nakładki Samsunga (jeszcze trudniejsze). Zewnętrzny soft nic nie da.

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2011, 00:20:26 »
jezeli chcesz miec dzwiek i wybre to ustawienia -> dzwiek i powiadomienia-> szukasz sobie poł. glosowe i zaptaszkujesz wibre. Ustawienia nie sa tylko samsuga sa jeszcze cpl od windowsa. a Kontrole głosnosci wystarczy zmienic jednym wpisem w rejestrze na windowsowa
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2011, 23:07:05 »
DOBRZY LUDZIE POMÓŻCIE! Już od kilku miesięcy walczę z niskim poziomem głośności w słuchawkach bluetooth. Zmieniłem już TRZY SŁUCHAWKI i nadal kiepsko słychać rozmowę na ulicy bądź w pomieszczeniu nieco zaszumionym. Oczywiście dostępna regulacja w telefonie jest na maxa. Kupiłem ostatnio jedną z nowocześniejszych słuchawek JABRA STONE i kiepsko. Mam NXXJF5 CSC: XEOJF4 i tel: XXJF1 i nieszczęsną OMNIĘ2.
Proszę = POMÓŻCIE bo już nie wiem co robić!