Regulacja głośności

• 8 Odpowiedzi
  • 4351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Regulacja głośności
« dnia: Maj 22, 2010, 20:04:35 »
Moja słuchawka jest na max głośności - kto mi podpowie jak i gdzie ustawić wyższą głośność słuchawki w O2 - na czym polega regulacja i jakie są jej zakresy. Poproszę o jakieś szablony regulacji.

*

Offline mortiser

• **
  • 110
  • Sprzęt: i8000
Odp: Regulacja głośności
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2010, 22:44:54 »
Rozumiem że Twoja działa za cicho. Mógłbyś podać model swojej słuchawki?
Sprawdzałeś na innym telefonie czy nie jest to wina samej słuchawki?

Mam jakąś słuchawkę Jabry naładuje ją i sprawdzę co i jak.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 25, 2010, 00:49:34 »
Mógłbyś podać model swojej słuchawki?
Sprawdzałeś na innym telefonie czy nie jest to wina samej słuchawki?
Jest to Plantronics Discovery 925. Na  innym telefonie jest taka sama głośność. W normalnych warunkach jest OK ale przy wiekszym szumie zewnątrz bardzo słabo słychać. Wiem, że można podgłośnić z pozycji telefonu bo w OMNI I900 to robiłem - tam to było dość proste. Tu nie wiem jak się poruszać i jak regulować. Proszę o pomoc

*

Offline ccoopp

• **
  • 135
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2010, 20:25:43 »
Tu masz kody od OMNI. Niektóre działają na OMNI II.

Na klawiaturze numerycznej telefonu(czyli naciskamy telefon) wybieramy numer: *#0002*28346#

Naszym oczom ukaże się panel zwany audio control util.

Zmiana głośności mp3, dzwonków itp.

Klikamy menu, normal potem handset (te pierwsze, Phones headset/loudspeaker) Tutaj możesz zmienić:

Speaker volume: SPK(02) -db oznacza mniejszą głośność, ja ustawiłem na -1.5db (level) Standardowo jest -3,0 db
Digital-to-analog: DAC(0C) To ogólna głośność dla Mp3s, filmów itp -dla  zestawu głośnomówiącego oraz głośniczka. Ja ustawiłem na  0db. Standardowo jest -4,5 db

Głośność radia: RVOL ( było 21 )

Jak zmienić głośność zestawu głośnomówiącego oraz słuchawek

Klikamy menu, normal potem headset (drugi headset od góry, Headphones) Tutaj możesz zmienić:

Headphones volume: HP(04) -db oznacza mniejszą głośność +db oznacza zwiększoną głośność, ja ustawiłem na 0db (level) Standardowo jest -12,0 db

Digital-to-analog: DAC(0C) To ogólna głośność dla Mp3s, filmów itp. ja ustawiłem na 0db. Standardowo jest -1,5 db

Ja zastosowałem zmiany wyłącznie dla słuchawek

!!!UWAGA!!! Zmiany w dużym zakresie mogą spowodować uszkodzenie sprzętu lub nawet słuchu. Jeżeli zmieniasz ustawienia rób to z głową czyli małymi stopniami.!!!UWAGA!!!

Tłumaczenie tematu:
http://www.modaco.com/content/i900-omnia-http-i900-modaco-com/271737/how-to-adjust-your-volume-levels/
LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2010, 13:38:27 »
Dzięki ccoopp.
Niestety ale w OMNI2 jest ZUPEŁNIE INACZEJ. Ten kod otwiera możliwość regulacji ale ZUPEŁNIE innej. Nie ma żadnych zapisów w db, jest regulacja w zakresie zero jedynkowym.
Nadal czekam na pomoc!

*

Offline ccoopp

• **
  • 135
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2010, 18:52:13 »
Mam jeszcze coś takiego
A wracając do tematu to warto byłoby zrobić opis poszczególnych wartości w tym menu. Wartości poniżej są domyślne, ale mogą się różnić w różnych aparatach. Zebrałem wszystko do kupy i na dzień dzisiejszy wg mnie wygląda to tak(prosiłbym w miarę możliwoaści o weryfikacje):

Menu > Normal > Handset - Zmiana głośności mp3, dzwonków itp
DAC(0C) -4.5 - odpowiada za ogólną głośność dla Mp3s, filmów itp dla zestawu głośnomówiącego oraz głośniczka;
SPK(02) -3 - odpowiada za głośność głośniczka;
MPBST(22) +12
RBST(14) +0
RVOL(12) 21 - głośność radia;

Menu > Normal > Headset - Zmiana głośności zestawu głośnomówiącego oraz słuchawek
DAC(0C) -1.5 - odpowiada za ogólną głośność dla Mp3s, filmów itp.
HP(04) -12 - odpowiada za głośność w słuchawkach;
MPBST(22) +24
RBST(14) +20
RVOL(12) -1.5 - głośność radia;

Menu > Normal > Camcoder
DAC(0C) -4.5
SPK(02) -3
MPBST(22) +12
RBST(14) +20
RVOL(12) 15

Menu > Talking > Handset - Zmiana głośności rozmowy telefonicznej przez aparat
RCV(02) -3
RX(16) -3 - odpowiada za poziom głośności głośnika podczas rozmowy;
MPBST(22) +12
MVOL(0E) 0
M2BST(10) +0
TX(08) -6 - odpowiada za poziom głośności mikrofonu podczas rozmowy;

Menu > Talking > Earjack - Zmiana głośności rozmowy telefonicznej przez zestaw słuchawkowy
HP(04) -7.5
RX(16) -6 - odpowiada za poziom głośności głośnika podczas rozmowy;
MPBST(22) +12
MVOL(0E) 0
M2BST(10) 0

Menu > Talking > Speakerphone - Zmiana głośności rozmowy telefonicznej dla zestawu głośnomówiącego w telefonie
SPK(02) -1.5
RX(16) 0 - odpowiada za poziom głośności głośnika podczas rozmowy;
MPBST(22) +12
MVOL(0E) -3
M2BST(10) +0

Menu > Talking > BTMono- Zmiana głośności rozmowy telefonicznej przez słuchawkę BT
ADCV(12) +4.5
RX(16) -6 - odpowiada za poziom głośności głośnika podczas rozmowy;
V2M(18) -9
TX(06) -9 - odpowiada za poziom głośności mikrofonu podczas rozmowy;
LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2010, 18:56:18 »
Witam , przeszukiwałem za pomocą ,,szukaj,, ale się nie udało wątku poświęconemu zwiększenia głośności szczególnie przy odtwarzaniu muzyki, filmów ..... . A przy okazji też mam kłopot z odtwarzaniem filmów w formacie  Divix a objawy są takie że filmy nie odtwarzają się płynnie tylko się tzw ,, tną ,,. Spróbowałem z instalacją programu TCPMP lecz mimo że filmy odtwarzają się płynnie to dźwięk jest bardzo cichy . Bardzo proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam .

*

mgcompany

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2010, 19:17:37 »
Wystarczy zwiększyć głośność dźwięków systemowych (klawisz po lewej).

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2010, 20:11:59 »
Obydwa są na ,,5 ,,  :worried:  głośność systemu i głośność dzwonka a słyszałem że podobno jest możliwość podgłośnienia za pomocą jakiś kodów ?