Witam,
Na allegro Omnia II jest już w rozsądnej cenie, i chciałem się was zapytać czego się mogę spodziewać przesiadając się.
Lektura w necie wskazała dwa problemy na Omni II tj.: szybkość działania i mało czuły wyświetlacz. Jakie są wasze odczucia z tym związane?
Po przesiadce z i900 na i8000 subiektywnie mam wrażenie, że SMSy szybciej się otwierają przy skrzynce odbiorczej zawierającej ~1000 wiadomości.
Co do ekranu, u mnie jest o niebo lepiej niż na i900, chociaż na krawędziach mogłoby być jeszcze czulej ;)
Ponadto interesuje mnie:
- jak wygodne jest wprowadzanie tekstu na Omni
Z FingerKeyboard nie mam powodów do narzekania.
- czy użycie rysika jest możliwe i czy ma sens?
Możliwe jest (nawet dają w zestawie). Czy ma sens - trudno powiedzieć, ale ja nie mam większych problemów z obsługą Win 6.1 bez rysika.
- Omnia miała myszkę optyczną, a w omni II rozumiem że jest klawisz nawigacyjny? - jak się sprawuje? ... W Omni na początku przeklinałem myszkę, ale jak wykombinowałem jak w szybki sposób zmieniać tryb myszki na d-pad, okazało się to być bardzo wygodnym rozwiązaniem.
Chyba czegoś nie odkryłem, bo u mnie to nie wygląda jako manipulator, ale po prostu przycisk.
- jak Omnia II radzi sobie z Operą Mobile? Na Omni używanie tej przeglądarki było pozbawione sensu, bo Opera Mini biła ją szybkością działania....
Używam Opery Mobile 9.5 i również nie narzekam. Tak samo jak nie narzekałem na i900.
Co mnie najbardziej boli, to że nie udało mi się do końca tak skonfigurować obsługi SMS/MMS, aby wyglądało jak w i900 w Win 6.1 (czyli tak mocno windowsowo) i działało. Znalazłem co prawda jakiegoś CAB-a z i900 do MMSów, który pozwala na odebranie MMS-a, ale mam jakieś problemy z dodawaniem obrazków do MMS-ów.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany (Win 6.1 do Win 6.1), tylko te MMS-y.
Pozdrawiam,
Ł.O.