Przesiadka z Omni na Omnie II - czego mogę się spodziewać?

• 50 Odpowiedzi
  • 6435 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

zaratustra

Przesiadka z Omni na Omnie II - czego mogę się spodziewać?
« dnia: Kwiecień 24, 2010, 22:05:16 »
Witam,

Chciałem się przesiąść z Omni na coś innego ... kupiłem więc motorole Milestone, z której jestem niezadowolony. Bateria pada mi w ciągu dnia i jak się okazało Android nie odtwarza Divx (jest jeden program do tego, który się nie nadaje do normalnego użytkowania). Jednym słowem *kicha*. No więc prawdopodobnie sprzedam Milestone i będę szukał czegoś innego lub też nie, bo na szczęście Omni się jeszcze nie pozbyłem.

Na allegro Omnia II jest już w rozsądnej cenie, i chciałem się was zapytać czego się mogę spodziewać przesiadając się.

Lektura w necie wskazała dwa problemy na Omni II tj.: szybkość działania i mało czuły wyświetlacz. Jakie są wasze odczucia z tym związane?

Ponadto interesuje mnie:
- jak wygodne jest wprowadzanie tekstu na Omni
- czy użycie rysika jest możliwe i czy ma sens?
- Omnia miała myszkę optyczną, a w omni II rozumiem że jest klawisz nawigacyjny? - jak się sprawuje?  ... W Omni na początku przeklinałem myszkę, ale jak wykombinowałem jak w szybki sposób zmieniać tryb myszki na d-pad, okazało się to być bardzo wygodnym rozwiązaniem.
- jak Omnia II radzi sobie z Operą Mobile? Na Omni używanie tej przeglądarki było pozbawione sensu, bo Opera Mini biła ją szybkością działania....

To narazie na tyle.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2010, 22:07:18 wysłana przez zaratustra »

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
Odp: Przesiadka z Omni na Omnie II - czego mogę się spodziewać?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2010, 22:20:41 »
ech co tu duzo mowic.. szukajcie a znajdziecie..
porownanie
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2010, 22:27:22 »
Witam,

Na allegro Omnia II jest już w rozsądnej cenie, i chciałem się was zapytać czego się mogę spodziewać przesiadając się.

Lektura w necie wskazała dwa problemy na Omni II tj.: szybkość działania i mało czuły wyświetlacz. Jakie są wasze odczucia z tym związane?
Po przesiadce z i900 na i8000 subiektywnie mam wrażenie, że SMSy szybciej się otwierają przy skrzynce odbiorczej zawierającej ~1000 wiadomości.
Co do ekranu, u mnie jest o niebo lepiej niż na i900, chociaż na krawędziach mogłoby być jeszcze czulej ;)

Ponadto interesuje mnie:
- jak wygodne jest wprowadzanie tekstu na Omni
Z FingerKeyboard nie mam powodów do narzekania.

- czy użycie rysika jest możliwe i czy ma sens?
Możliwe jest (nawet dają w zestawie). Czy ma sens - trudno powiedzieć, ale ja nie mam większych problemów z obsługą Win 6.1 bez rysika.

- Omnia miała myszkę optyczną, a w omni II rozumiem że jest klawisz nawigacyjny? - jak się sprawuje?  ... W Omni na początku przeklinałem myszkę, ale jak wykombinowałem jak w szybki sposób zmieniać tryb myszki na d-pad, okazało się to być bardzo wygodnym rozwiązaniem.
Chyba czegoś nie odkryłem, bo u mnie to nie wygląda jako manipulator, ale po prostu przycisk.

- jak Omnia II radzi sobie z Operą Mobile? Na Omni używanie tej przeglądarki było pozbawione sensu, bo Opera Mini biła ją szybkością działania....
Używam Opery Mobile 9.5 i również nie narzekam. Tak samo jak nie narzekałem na i900.

Co mnie najbardziej boli, to że nie udało mi się do końca tak skonfigurować obsługi SMS/MMS, aby wyglądało jak w i900 w Win 6.1 (czyli tak mocno windowsowo) i działało. Znalazłem co prawda jakiegoś CAB-a z i900 do MMSów, który pozwala na odebranie MMS-a, ale mam jakieś problemy z dodawaniem obrazków do MMS-ów.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany (Win 6.1 do Win 6.1), tylko te MMS-y.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

zaratustra

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 24, 2010, 23:08:56 »
ech co tu duzo mowic.. szukajcie a znajdziecie..
porownanie

Sorry za nieuwagę :), ale od tygodnia tylko siedzę na forach i czytam o Androidzie ... trochę już mam dość szukania ;).

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2010, 11:10:35 »
Witaj,

Chciałem się przesiąść z Omni na coś innego ... kupiłem więc motorole Milestone, z której jestem niezadowolony. Bateria pada mi w ciągu dnia i jak się okazało Android nie odtwarza Divx (jest jeden program do tego, który się nie nadaje do normalnego użytkowania). Jednym słowem *kicha*. No więc prawdopodobnie sprzedam Milestone i będę szukał czegoś innego lub też nie, bo na szczęście Omni się jeszcze nie pozbyłem.
Jeszcze jedna sprawa - bateria. Dwa dni to na i900 była norma, na i8000 jest to max. Przy dość intensywnym używaniu (głównie do czytania internetu) bateria kończy się w zasadzie po jednym dniu. Dla mnie najważniejsze było, aby telefon potrafił wytrzymać od rana do wieczora - i8000 bez problemu spełnia to wymaganie.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline grzegorzb50

• 455
  • Sprzęt: iPhone 4,  LG E900
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2010, 11:26:02 »
Witaj,

Jeszcze jedna sprawa - bateria. Dwa dni to na i900 była norma, na i8000 jest to max. Przy dość intensywnym używaniu (głównie do czytania internetu) bateria kończy się w zasadzie po jednym dniu. Dla mnie najważniejsze było, aby telefon potrafił wytrzymać od rana do wieczora - i8000 bez problemu spełnia to wymaganie.

Pozdrawiam,
Ł.O.

przy przegladaniu internetu przez umts/hsdpa zaden pda nie wytrzma dluzej niz 3,5 godziny, zuzycie energi jest bardzo duze. przy umiarkowanym  uzytkowaniu moja omnia2 po 16 godzinach pokazuje ok. 60% bateri. (poczta,internet,rozmowy, muzyka) :ok:

*

Offline tomasz007

• 520
  • Sprzęt: G900    I8000-Omnia II, nokia 6310
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 25, 2010, 13:00:26 »
Potwierdzam. Bateria jest zdecydowanie mocną stroną O2.
Klawiatura nie daje powodów do utyskiwania (mimo, że przesiadłem się ze sprzętowej nie odczuwam dyskomfortu a różnica w grubości PDA znaczna).
G900 (a właściwie toshiba) skłoniło mnie do zmiany firmy - chwała im za to

*

zaratustra

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2010, 14:49:28 »
Potwierdzam. Bateria jest zdecydowanie mocną stroną O2.
Klawiatura nie daje powodów do utyskiwania (mimo, że przesiadłem się ze sprzętowej nie odczuwam dyskomfortu a różnica w grubości PDA znaczna).

Bateria i klawiatura to dwa spośród największych rozczarowań jakich doznałem przy Motoroli Milestone. Przy intensywnym użytkowaniu Milestone siada przed końcem dnia... a klawiatura (niby największy atut przez powalony) przez powalony klawisz nawigacyjny i wynikające z tego małe klawisze i asymetryczność wcale do wygodnych nie należy. Dodajmy do tego brak realnego wsparcia do Divx i mamy niezłą kupę a nie multimedialny kombajn.

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2010, 22:26:46 »
@zaratustra
jeśli potrzebujesz sprzętu do pracy to gorąco polecam.
Dostałem O2 na wymianę za toshibę G900 i jestem bardzo zadowolony. Miałem host USB, klawiaturę sprzętową, kupę zabawy z softami i nakładkami oraz marny tel do rozmów (cicho - bardzo cicho).
Pobawiłem się w "międzyczasie" TG01 i HTC HD2 - super - ale jako wodotrysk.
O2 jest dla mnie (subiektywne odczucie) optymalne:
-świetna bateria (zrób "dzień bez ładowarki" z kolegą HD2- wczesnym wieczorem będziesz sam)
-akceptowalne gabaryty (piję do HD2 i TG01)
-super wyświetlacz (nie ma powiększenia obrazu dwoma palcami -fakt -robi się to jednym      paluchem nie absorbując drugiej ręki :)  mniej podnieca multi-touch)
-klawiatura pozwalająca pisać porównywalnie ze sprzętową (dla mnie lepiej bo wyraźnie ją widzę

Jeśli szukasz szybkości i płynności w zmianie aplikacji (choć tu nie mogę marudzić) polecam wyżej wspomniane modele ale dokup do nich O2 (jako fon nr 1), żebyś mógł normalnie funkcjonować.

*

Offline grzegorzb50

• 455
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 26, 2010, 22:47:08 »
obsluga omni 2 jedna reka to jej nasrepna niepodwazalna zaleta.na dodatek ten cudowny wyswietlacz ktory wcale tak wiele nie ustepuje tg01 ani hd2.

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 26, 2010, 22:59:52 »
obsługa omni 2 jedna reka to jej nasrepna niepodwazalna zaleta.na dodatek ten cudowny wyswietlacz ktory wcale tak wiele nie ustepuje tg01 ani hd2.

Nie ustępuje to mało - jest na pewno dużo lepszy (mimo o, 4 - 0, 6 cala mniej) kolory i widzialność w słońcu są dużo lepsze.
A obsługuje się jednym paluchem i to jest piękne :))

*

zaratustra

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 27, 2010, 10:23:16 »
Zastanowię się jeszcze. Póki co wiem, że muszę się pozbyć szmelcowego Milestone. Wydałem kupe kasy na sprzęt z 3,7 calowym wyświetlaczem, któremu brakuje prostego odtwarzania Divx/xvid .... To niby na co mi ten wyświetlacz?

Na szczęście nie sprzedałem jeszcze Omni więc nie musze się spieszyć z wyborem. Cały czas będzie spełniała swoje zadanie, tak jak robiła to do tej pory. Jak dostanę kase za milestone to wtedy pomyślę.

*

Offline tomson93

• **
  • 111
  • HTC Desire HD
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 27, 2010, 19:04:32 »
Skąd jesteś i ile byś chciał za tego milestona bo ja bym go od ciebie kupił jak chcesz sprzedać .

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 27, 2010, 20:04:08 »
Zastanowię się jeszcze. Póki co wiem, że muszę się pozbyć szmelcowego Milestone
Mozesz wystawic w dziale sprzedam?

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 27, 2010, 21:09:03 »

Pozdrawiam,
Ł.O.

przy przegladaniu internetu przez umts/hsdpa zaden pda nie wytrzma dluzej niz 3,5 godziny, zuzycie energi jest bardzo duze. przy umiarkowanym  uzytkowaniu moja omnia2 po 16 godzinach pokazuje ok. 60% bateri. (poczta,internet,rozmowy, muzyka) :ok:

Hmmm, może to przyczynek do tego, aby wgrać nowszego Radio ROMa ... :)

*

Offline marcinb24

• 37
  • Mobilne technologie
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 28, 2010, 23:02:49 »
Nie zapominajmy że omnie 2 mają czesto defekt w postaci nieszczelnego ekranu...

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 28, 2010, 23:07:35 »
Nie zapominajmy że omnie 2 mają czesto defekt w postaci nieszczelnego ekranu...

Co na szczęście wszystkie serwisy autoryzowane bez problemu naprawiają :)

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 29, 2010, 10:58:14 »
I to naprawiają w bardzo dobrym tempie

@marcinb24 - więcej optymizmu -wiosna idzie

*

zaratustra

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2010, 00:27:41 »
No i mam Omnie II i są trzy rzeczy które mi trochę na starcie przeszkadzają i wszystkie zwiazane z wprowadzanie tesktu:

1. Ekran jest bardziej czuly niż w Omni I, ale nie na tyle żeby wprowadzać otwartym palcem w szybkim tempie. Robie mnostwo bledow. W Omni I nauczylem sie pisac paznokciami. Tu jakos ni palcami ni paznokciami mi nie wychodzi :/

2. Rozmiar telefonu. O ile Omnia I lezy w dloni idealnie, to Omnia II jest ciut szersza i mniej wygodnie się trzyma. Meczy mi przez to reke. Po 15 minutach zabawy zaczynaja mnie bloec palce.

3. Brak klawisza namigacyjnego .... oj boli. Jak sobie radzicie z edycja tekstu nie mając nic czym precyzyjnie można trafiać w wybrace fragmenty?

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2010, 00:54:54 »
@ zaratustra
1. Do naciskania paznokciami przyzwyczaiłem się na G900 - tu trzeba z tego nawyku zrezygnować. Wystarczy normalnie bardzo lekko naciskać palcami (bardzo szybko się przyzwyczaisz) 
2. mam nawyk z klawiatury sprzętowej, że piszę w poziomie (tu mam większe przyciski na klawiaturze ekranowej i piszesz dwoma kciukami) ale dosłownie po nastu minutach, kiedy zapomnisz, że są małe klawisze przy pionowym ustawieniu i przestaniesz "celować paznokciem" spokojnie można pisać kciukiem.
Rozmiar fona jak pisałem wcześniej jest akceptowalny - weź do ręki HD2...
3. Boli... ale do czasu  - albo przy edycji zastosujesz "metodę paznokcia" i większy rozmiar liter albo wrzuć sobie fingerkeyboard 2.1 pl gdzie masz możliwość nawigacji

*

zaratustra

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 30, 2010, 01:53:45 »
3. Boli... ale do czasu  - albo przy edycji zastosujesz "metodę paznokcia" i większy rozmiar liter albo wrzuć sobie fingerkeyboard 2.1 pl gdzie masz możliwość nawigacji

Chyba muszę się na finger keyboard przerzucić chociaż na Omni nie trawiłem tej klawiaturki. Wolałem znacznie większą oryginalną klawę samsnga. No cóz. Poszukam skórek i się zobaczy. Poza tym co do nawigacji mam pewien szatański pomysł z odpowiednim mapowaniem klawiszy ;). AEB button plus czynić cuda potrafi ... :)

Spróbuje ustawić prawo/lewo na czerwonej i zielonej słuchawce, tak że będzie się aktywowało po dwukrotnym kliknięciu w klawisz środkowy. To jest troche podobny numer jak miałem w omni. Dwukrotne kliknięcie zielonej słuchawki zmieniało mi tryb d-pad na myszkę i spowrotem ;).

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 30, 2010, 02:30:00 »
Szczerze przyznaję, że mi też samsungowa leży dużo bardziej i zdecydowałem się na wersję "navi-paznokieć". Na oryginalnej ekranowej pisze mi się naprawdę dobrze tylko ten brak "strzałek"...
Jeśli wykombinujesz prawo-lewo to już będzie bardzo sympatycznie  :ok:
Trzymam kciuki i daj znać kiedy ujarzmisz bestię  :wink:

Połączone: Kwiecień 30, 2010, 02:36:02
swoją drogą są podchody na pisanie "poślizgiem" ale system nie działa (jeszcze) na polskim.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2010, 02:36:02 wysłana przez tomasz007 »

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 30, 2010, 07:50:10 »
Generalnie mimo sporych palców nie mam problemów z trafianiem np pomiędzy (). Do tego na WM 6.5 jest lupa, z którą trafić gdzie trzeba potrafiłby nawet słoń :P
Jakby tego było mało powstał program o nazwie AccDPad (w którym można kursorem sterować przy pomocy wychylenia telefonu) i vdpad (wirtualne klawisze kierunkowe na ekranie). Coś na pewno sobie wybierzesz ;)
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 30, 2010, 12:22:32 »
dzięki @Shiryu  :ok:
Programiki sobie sprawdzę - może to dodatkowy lek  :wink:
Paluchy mam też nie najdrobniejsze ale jak już mówiłem piszę mi się zupełnie bezstresowo. Jeśli już są klawisze kierunkowe to i @zaratustra uniknie dodatkowej pracy  :D

*

zaratustra

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 04, 2010, 22:36:06 »
Kupiłem, chwilę się pobawiłem i sprzedaję ...

Zostaje przy Omni I. Szczerze nawet dobrze nie przetestowałem Omni II, ale tydzien uzerania sie z Milestone mnie tak zmeczył pod wzgledem rekonfiguracji sprzetu i kombinowania z oprogramowaniem, ze po prostu mi sie juz nie chce dlubac.

W Omnii II z....e mi brakuje myszki z Omnii I (non stop odruczowo probuje siegac do touch pada kciekiem ;)), a co do ekranu sie nie moge przyzwyczaic. Ni to paznokciem ni to palcem. Jakos takos dziwnie chodzi .... Oczywiscie wszystko jest do ogarniecia, ale po prostu mi sie nie chce :P.

Nie widze też za bardzo sensu w przyzwyczajaniu sie do WM 6.5 kiedy są to schylkowe chwile jego istnienia ;). To jest takie same uczucie jak teraz odczuwam w pracy, bo firma sobie wymyslila, ze od teraz bedziemy miec Windowsa Viste .... ktorego nigdy nie uzywalem i nie bardzo widze po cholere mam to robic, skoro WinXP jest dobry, a juz dawno wyszedl windows 7.

Pozdro,
Z.

« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2010, 22:39:01 wysłana przez zaratustra »

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 05, 2010, 00:11:23 »
Kupiłem, chwilę się pobawiłem i sprzedaję ...

Zostaje przy Omni I.

Hmmm...
Szczerze mówiąc ja cieszę się po toshibie G900, że nic nie trzeba kombinować na siłę bo to co jest w sofcie styka do normalnej pracy (nie jest dla mnie istotne jak bardzo płynnie i szybko zmieniają się ekrany itd. - do tego jest iphone - płynnie i lekko i ... to wszystko). Dostałem I8000 na wymianę i bardzo się z tego cieszę bo być może nie sięgnął bym po nią tylko po coś najnowszego za dzikie pieniądze i wyszedł jak Ty na  Milestone.
Jesteś bardziej otwarty na poszukiwania więc mam prośbę - jeśli trafisz na coś co będziesz uważał za poręczne daj sygnał (jeśli mogę prosić to na PW przynajmniej - będzie bez OT  :wink:) bo chcę dokupić jeszcze jedną sztukę roboczą  :wink:
Pozdrawiam  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2010, 00:13:30 wysłana przez tomasz007 »

*

zaratustra

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 05, 2010, 13:37:29 »

Jesteś bardziej otwarty na poszukiwania więc mam prośbę - jeśli trafisz na coś co będziesz uważał za poręczne daj sygnał (jeśli mogę prosić to na PW przynajmniej - będzie bez OT  :wink:) bo chcę dokupić jeszcze jedną sztukę roboczą  :wink:
Pozdrawiam  :ok:

Nie bardzo jestem otwarty na poszukiwania jak widzisz ... czekalem czekalem na cos sesownego na co moglbym przesiasc z Omni I, ktory uwazam za naprawde bardzo udany model i wydawalo mi sie ze Milestone to wlasnie bedzie to. Niestety bateria, brak divx i kiepska klawiatura sprawily, ze sie rozczarowalem. Omnia II byla troche tak na spontanie kupiona i jak widać sie troche pospieszylem. Nie to zebym cos do niej mial, tyle ze tak jak pisalem znudzilo mnie juz to dlubanie.

Telefon na ktory moze sie zdecyduje teraz, to ktorys z nowych androidowych samsungow. Prawdopodobnie Galaxy III lub Galaxy S. W tym momencie stawiam na Galaxy III, ale musze poczekac na specyfikacje, bo jej jeszcze nie ma (ba, nawet nie jest oficjalnie zapowiedziany).

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 05, 2010, 18:40:52 »
A po co przy omni2 dlubac ??? wgrywasz oficjalny jakis nowszy soft i wszystko dziala, porownujac z 1 to przy 2 praktycznie nic nie robie, ze o tg01 nie wspomne  :grin:
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

Offline tomasz007

• 520
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 08, 2010, 00:07:11 »
@konował dzięki za pomoc w decyzji (pytałem na PW) - jestem bardzo zadowolony z O2 i masz rację - tu nie trzeba kombinować - to działa  :)

*

Offline grzegorzb50

• 455
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 08, 2010, 17:38:22 »
dodam jeszcze ze odbierajac przychodzaca rozmowe nie musze nerwowo siegac po okulary zeby zobaczyc kto domnie dzwoni,omnia jest przyjazna dla osob ze slabym wzrokiem. :lol: